Warung kampung rasa masakan hotel !

Sunday, August 31, 2014 Nazlee Ismail 15 Comments


Kedai mee celup Rokiah namanya, memang style kampung betul... ada jual bihun, bakso, koey teow , bubur nasi dan mee, semuanya berasaskan makan dengan kuah sup yang sedap.

Sabtu dah singgah makan bihun dengan mamaD, pagi tadi nina dan hanis nak makan magie sup...lagi sekali kami ke sini. Memang rasa nak makan selalu tapi risau jugak, takut kena penyakit. Dalam sebulan sekali boleh la nak llepaskan gian.

Nak tengok gambar kedai tu?  Aku sempat snap gambar tu pagi tadi. Sejak bertahun dulu dah wujud kedai sup ni, asalnya berdindingkan papan dan kain kanves dan ada penambah baikan nampaknya,  dah berganti papan baru namun tetap tak ubah cara lama. Masih kekal dengan status warung kampung lagi.

Orang yang berniaga tu dari keturunan Kemboja. Melayu kemboja dari Kampuchea, mungkin sup yang dijual adalah resipi tradisi kemboja.

Boleh makan, jangan takut  sedap rasanya.

Kalau tidak,  mana mungkin orang ramai datang makan bermula 7 pagi sampai ke 1 petang waktu berniaga, lokasinya berhadapan dengan Masjid Kanchong Darat, Banting.

Tengok gambar mesti perasan lah.

Harga terkini ; Bihun sup Rm4.00 semangkok (sebelum Ramadhan 2014 / Rm3.50)

15 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Jadi juri fesyen ?

Sunday, August 31, 2014 Nazlee Ismail 6 Comments

Gelagat anak-anak yang makin meningkat dewasa, bila berkumpul walau cuma dua orang dah buat hati kami ceria...dah makin banyak perkongsian tentang dunia remaja Husnina dan Hanis.

Kebanyakan topik pasal kecantikan diri, fesyen pakaian dan tidak tertumpu hanya kepada bab belajar sahaja sebelum-sebelum ni..

MamaD kini jadi rakan merangkap perunding imej bagi anak-anak sendiri, dialah tempat anak-anak berkongsi rasa dan merujuk.

Aku tak boleh nak komen banyak sebab tak ada geng..hurm.

Cuma sesekali jadi juri keluarga,  Juri fesyen !


6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Info Terkini Promosi Percutian dalam masa terdekat !

Sunday, August 31, 2014 Nazlee Ismail 9 Comments

Assalama geng.. Update info terkini,.

Trip2 untuk tarikh/bulan-bulan terdekat...

1.Trip Padang besar gua kelam 1 day 28.08 - 31.08 (Klik sini)
Bulan 8 still bole menyertai open lagi untuk 6 seat   - CLOSED

2. Trip Singapore 1 day 26.09 - 28.09 Bulan 9 -CLOSED FULL BOOK

3. Trip Singapore 1 day 10.10 - 12.10 Bulan 10 - OPEN (Klik sini)

4. Trip Hatyai 3h 2m  24.10 - 27.10 Bulan 10 - OPEN untuk 20 seat (Klik sini)

5. Trip Langkawi  *(2D1N) 21.11 -23.11 / Bulan 11 -OPEN untuk 36 seat  *update (Klik sini)

6. Trip misi kemanusian Royal Belum 3h2m end bulan 11 - OPEN untuk 17 seat. (Klik sini)

Hubungi untuk buat tempahan : 
Nazlee @ PCL Whatsaap : 0174009726 
email : nazli.angkasa@gmail.com




9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Lepak sekejap di Pantai Morib.

Sunday, August 31, 2014 Nazlee Ismail 7 Comments

Dinner kat Pantai Morib malam ni..dah agak lama tak ke sini . Hanis teringat nak makan sate ikan dan nak ambil angin malam pantai.

Walau cuaca macam nak hujan, tapi angin tak berapa sejuk., feeling macam tak best sangat.

Susah betul decide nak makan apa bagi anak dara dua orang kami nih..

Akhirnya oder 2 hotplate yee mee dan 2 milo ais, teh tarik untuk mamaD...settled.
..aku dah siap tapaukan sate ikan 10 cucuk.

Kat pantai ni yang bestnya, ada artis jalanan... basking sambil main lagu lagu terkini..okay jugak la..nampak penuh tabung duit kat depannya.

Sejak baru-baru ni jer...sebelum ni takn pernah nampak kelibat dorang...malam ni ada dua group.

Kami lepak kat benteng tepi pantai sambil perati bebudak main belon buih...

Hanis tak suka duduk lama di situ.. tak sampai jam 12 dah balik rumah..

Lagi best kat rumah katanya..layan tv, movie banyak yang best..merdeka kat rumah..

"Selamat Hari Merdeka"


7 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Siapa lagi ?

Saturday, August 30, 2014 Nazlee Ismail 8 Comments

"Cantiklah Hafiz... semoga impian membawa keluarga ke Sabah sambil makan puas seafood berpihak kepada ahli #kelabbloggerbenashaari.. good luck! "

Itu adalah antara komen entri rakan blogger yang telah mendapat tawaran penyertaan kontes My AirAsia Free Seats! Oleh AABC (Air Asia Blogger Club).

Sebahagiannya aku dah komen.. ramai yang pilih destinasi ke Sabah, termasuk aku juga..

Kot ada sesiapa lagi yang belum aku terjah entrinya boleh la letak link url penyertaan tu ; aku nak juga tau apa tujuan dan impian anda bersama AirAsia Free Seats (10 seats).

Huh..penat rasa bila buat kerja kasar di hari cuti ; macam tulah peritnya kerja sebagai buruh di tapak binaan...

Kot petang sikit aku sambung lagi.. kerja dah beres, nak rehat jap..kerja apa tu yang memenatkan sangat ??

Letak ye link penyertaan AirAsia anda kalau nak aku komen..


8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Tujuan nak itu jer ?

Saturday, August 30, 2014 Nazlee Ismail 7 Comments

Semalam ke Mines Downtown ..memang dah target nak makan steam boat celup ...bukan aku yang teringin tapi mamaD, dah makan sekali bulan puasa itu hari...sedap kuahnya ..pedas dan sikit manis.

Secucuk seringgit, puas makan baru jalan dalam cari barang..

Kalau dah tujuan nak itu je datang nak makan tu...memang tak membeli lah, sebab masih awal lagi masa tu... lepas maghrib.

Tak pernah aku datang seawal tu ke downtown @ mana² uptown kecuali nak tolong bukak kedai...haha.

Ni semua pasal teringatkan steam boat celup... , celup dalam air mendidih baru boleh makan..nikmat sesekali dapat !


7 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Jacob's- Simple Pleasures

Saturday, August 30, 2014 Nazlee Ismail 8 Comments


Tak pernah hitung berapa CPUV kempen oleh syarikat pengiklanan Nuffnang Malaysia sudah berikan kepada blog aku nih, tak pernah buat catatan rekod , yang ada cuma sesekali bila tergerak hati nak buat etnri macam ni.

#aku tak pasti apa kesannya, mungkin ada baiknya kita berterima kasih kepada yang sudi memberi. ~ Alhamdulillah.

Jacob's- Simple Pleasures

Jacob's- Simple Pleasures 

Terima kasih Nuffnang Malaysia !




8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

My AirAsia Free Seats !

Friday, August 29, 2014 Nazlee Ismail 18 Comments


Jika saya mempunyai 10 Tempat Duduk Percuma AirAsia, saya akan ke Negeri Sabah, Malaysia dan saya akan bawa bersama 9 orang yang rapat dengan saya, mereka ialah Nordiana (isteri), Husnina (anak sulung), Hanis (anak bongsu), Ismail (bapa), Narimah (ibu), Rokiah (ibu mertua), Rosyidah (makcik), Naim dan Adlina (anak saudara).

- Saya pilih mereka ini adalah kerana kesemuanya kecuali mertua saya, tidak pernah merasakan terbang di awan biru, dengan AirAsia yang menyediakan peluang seperti mendapat tiket percuma membolehkan kami terbang ; Setiap orang dari kita berpeluang dan boleh terbang dengan AirAsia. Everyone Can Fly !

- Negeri Sabah di bawah bayu, destinasi yang saya pilih ini adalah sebagai menyahut kempen kerajaan sempena Tahun Melawat Malaysia #VMY2014.  Penerbangan paling jauh dalam negara walau tidak dihadkan oleh pihak AirAsia, namun pemilihan ini adalah wajar merangkumi bajet perbelanjaan setiap mereka yang saya bawa bersama nanti.

Saya sudah fikirkan kesemuanya, cuma hanya menanti dengan penuh harapan agar pihak AirAsia menimbangkan peluang yang sepatutnya memihak kepada saya. Besar harapan saya, besar lagi harapan ahli-ahli keluarga terdekat saya untuk terbang bersama AirAsia dan merialisasikan impian mereka.

Anda jangan kecewa jika tidak berada dalam senarai pilihan saya kerana syarikat penerbangan AirAsia mempunyai Promosi Tempat Duduk Percuma mereka yang sedang berlangsung! (Klik baner di bawah)

Rancang percutian anda bersama AirAsia pada tempoh perjalanan dari 1 MAC - 24 OKTOBER 2014

Tempah sekarang sebelum 31 Ogos ini berakhir !!







18 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Masa banyak..tapi setiasa terkejar ?

Thursday, August 28, 2014 Nazlee Ismail 10 Comments


Selalu terkejar nak masuk kerja on time, ..elok pagi tadi nak hujan..pecut di celah² hujan..memang bahaya tapi ok...sebab kat sini   tak banyak kereta...lagi satu, jarak tak sampai ½ kilometer dah sampai...tu lah sebabnya selalu cukup ngam² pukul 8 punch !..memang panctual !



10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

SINGAPORE DAY TRIP

Thursday, August 28, 2014 Nazlee Ismail 7 Comments




SINGAPORE DAY TRIP (10 - 12 Oktober 2014) RM135 /dewasa  **RM120/kanak2 (3-12thn)

Sila merujuk kepada banner di atas ;

Pakej termasuk :

Pengangkutan KL-SG / SG-KL
Sarapan pagi
Air Minuman+makanan ringan
City Tour Guide

Pakej tidak termasuk :
#Universal Studios Singapore, tiket masuk Rm170/dewasa , **Rm140/kanak2 (3-12thn)



**update 12:24pm (19/8/2014)

Berminat/booking boleh hubungi :  
whatsaap 0174009726 (nazlee@PCL )
nazli.angkasa@gmail.com








7 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Sengaja buat-buat tak nampak !

Wednesday, August 27, 2014 Nazlee Ismail 12 Comments


Walau meeting ada makan², aku tetap balik rumah nak makan tengahari...mamaD masak sambal ikan tongkol hari ni...

Meeting start pagi...jamah sarapan nasi lemak sikit.. tengahari terus balik rumah ; kesian mamaD biasanya nampak keletihan menguruskan anak² asuhan yang makin hari semakin lasak... sorang² ada perangai memasing.

Masa aku balik, memang dah biasa ... Laikha, Syafie akan menyorok di belakang sofa..mintak aku cari. Aku buat² tak nampak...sengaja buat tak nampak, depa ni suka kalau digempaq..menjerit sakan la riuh rendah..

Si Kecik sekali tu... Mea, dia pun sama naik jerit..haha. Sebelum kami makan di meja  makan,  kena la layan dulu budak² tu macam tu...emm kalau tak , susah laa..nak mengekor mama je..

Hari ni depa ni dah tak bising sangat, sibuk dengan buku... buku² lama kak Hanis jadi mangsa..selalu dapat buku jer bagi selerak...tapi kali ni mood baik sikit, dah bosan agaknya.

Syafie pun dah pandai bergaul dan bercakap...baru boleh sebut banyak patah perkataan, sebelum ni dia banyak diam jer.. Laikha yang sebaya pun bahasakan diri dia sebagai kakak... *kakak la sebab mulut sama macam orang dewasa bila bercakap..hah kadang lucu jugak bila dia boleh nasihatkan 'adik² ' lain dan menagajuk cakap mama..


12 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Cracking Knuckles

Wednesday, August 27, 2014 Nazlee Ismail 11 Comments

Kisahnya...semalam aku disendeng bahu oleh Pak Siak selepas solat maghrib di masjid, ...sangkaku dia terlelap tapi tidak. Rupa²nya dia ingin menegur aku secara bergurau barangkali.. menegur perbuatan aku yang kebiasaannya mematahkan jemari usai bersolat.

Sungguh cheq tak tau !

Bila bertanyakan hal yang sebenar, beliau mengatakan perkara tersebut adalah antara perbuatan / adap yang dilarang ketika berada di dalam masjid.

Ramai yang tak tahu kan?

Dilarang oleh Nabi s.a.w. melakukan bukan maksudnya diharamkan perbuatan tersebut, ia lebih kepada mengganggu khusyuk kita walau selepas solat.

Aku ambil pengajaran darinya..


11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Lebih mudah dari minum air...

Tuesday, August 26, 2014 Nazlee Ismail 10 Comments

Serius perkara ini selalu dipandang ringan oleh kita yang selalu beranggapan remeh dengan hukum agama Islam.

Berjabat tangan antara lelaki dengan perempuan hampir sudah menjadi tradisi.
Tradisi buruk memberikan tanggapan sesuatu yang kebiasaan itu lebih baik dan lebih tinggi nilainya daripada syariat Allah swt yang mengharamkannya.

Masalahnya diri tidak perihatin siapa mahramnya...sehingga dalam masyarakat kita, berjabat tangan dengan anak perempuan bapa saudara atau emak saudara dengan isteri bapa saudara baik di pihak ayah mahupun ibu berlaku begitu mudah...

"Buatnya, lebih mudah dari meminum air..."

Kita yang dewasa ini kena beri penekannan terutama dalam  mendidik anak² ,  didik secara berpengetahuan berkenaan hukum halal dan haram dalam perhubungan seharian mereka ; 

Jangan kita jadi seperti ketam mengajar anaknya supaya berjalan lurus.

Kasih kepada keluarga ;
#kelabbloggerbenashaari


10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

TRIP KE LANGKAWI 2H1M

Monday, August 25, 2014 Nazlee Ismail 8 Comments



TRIP KE LANGKAWI 2H1M

Merujuk kepada banner di atas ;

Tarikh percutian adalah pada 21 hingga 23/11/2014

Pakej :  RM300/dewasa (OPEN untuk 36 Seats)

  • Bas (KL ~ K.Perlis ~ KL)
  • Feri
  • Hotel 
  • 1 Breakfast & 1 Lunch @ Langkawi
  • Bas & Tour Guide @ Langkawi
Tempat lawatan :
  • Geo Park
  • Padang Mat Siratt
  • Makam Mahsuri
  • Kilang gamat
  • Underwater World
  • Cable car
  • Dataran Lang
# Segala perbelanjaan makan malam, tiket masuk lawatan dan lain-lain di luar pakej adalah tanggungan sendiri.

Hubungi untuk buat tempahan : 
Nazlee @ PCL Whatsaap : 0174009726 
email : nazli.angkasa@gmail.com





8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Merdeka : Kempen Jalur Gemilang Angkasa 2014

Monday, August 25, 2014 Nazlee Ismail 11 Comments


Semangat patriotik datang tak menentu ; terkenang enam tahun yang lalu  aku di sini dan masih lagi di sini . Memulakan tugas sebagai kakitangan awam kerajaan..bulan Jun 2008, ...bila tiba bulan kemerdekaan ..Ogos 2008..aku salah seorangnya antara wakil agensi untuk acara kawad kebangsaan di Dataran Merdeka Kuala Lumpur.

Muka baru..memang kena dan paksa libatkan diri memeriahkan. Redhakan saja sebab kena bangun awal pagi ke KL hadir latihan kawad...itu semua adalah kenangan manis.
Untung orang baru yang melapor diri tahun² selepas itu.. kena bulan kemerdekaan jatuh pula di bulan puasa...memang tak ada acara seperti itu dijalankan...itulah, semangat merdeka semakin pudar..tahun ke tahun.

Nampaknya tahun 2014 ni ada perubahan sikit ...meriah sebab organisasi yang bertanggung jawab memainkan peranan.

Kempen Jalur Gemilang Angkasa bermula sejak awal pagi tadi..menyahut seruan itu, maka ramai lah kakitangan diminta untuk melibatkn diri..

Kalau di rumah, aku dan mamaD dah siap pasang bendera Malaysia malam tadi lagi...cuma tak berkibar je la..lekat dekat pagar. Hurmm..baru tahun ni Jalur Gemilang terpasang di rumah sendiri. Lama dah tak rasa semangat merdeka..akui semangat pahlawan dulu semakin pudar.

Ada beberapa keping gambar dikongsikan untuk kenangan di masa² akan datang...
Yang eksaitednya ..ramai suka bergambar ;  muka memasing akan keluar TV ,  ..haha  ye ke tv ...RTM?


...tak masuk tv pon tak pe lah...masuk blog PCL pon jadi lah kan....Worlds jugak !


semangat nak pasang bendera...tak sabar tunggu hari siang..
mamaD, ...ratu mama Malaysia !
selfie dengan Jalur Gemilang yg siap di pasang...
selfie "kempen jalur gemilang angkasa"
selfi yang ini tak masuk tv, cuma masuk blog PCL ni jer..
dah tau nak masuk blog..tambah ramai lagi nak  selfie wefie 
mama-mama korporat (Pn Fiza, Pn Asni dan Pn Farah)
En Shah .. jiran meragkap blogger jugak..(Cerita Si Padlie)
En Karthi ~ bawa balik bendera untuk anak2 juga haha..

ANGKASA : Meriah suasana sekitar kempen ..





11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Nina dapat tawaran ke PLKN 2015.

Saturday, August 23, 2014 Nazlee Ismail 15 Comments

Anak sulung aku... dapat tawaran ke PLKN tahun depan. Ingat kan dia suka...tapi sebaliknya.

Kalau boleh mengelak dia tak mau hadir..
Sebagai bapa , aku nasihatkan supaya dia pergi jugak..banyak benda boleh belajar di sana nanti.

Aku sendiri tak ada pengalaman.. ; cerita pasal kena kerahan ; kena buat latihan lasak dari kawan² luar buatkan Husnina jadi karget !

Tengah memujuknya, .. mamaD juga bersetuju..peluang baik nak uji ketahanan mental dan fizikal supaya anak boleh terbuka mindanya dengan sistem dan disiplin sahsiah diri.

Kita fikir yang baik² untuk anak² kita...jadi contoh kepada yang lain.
Tak diberi pendedahan dorang tak tau ; tanggung jawab kita sebagai parents ...bagi semangat !


15 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Dengan dua tangan dan kudrat yang ada ..mampukah?

Friday, August 22, 2014 Nazlee Ismail 8 Comments

Petang semalam aku upload gambar kat dinding muka buku.. 

Kebiasaannya memang aku macam tu.. ajak anak² bergambar ...bukan apa, tujuan lain adalah untuk update kat ibu bapa kepada budak² kecik kat rumah tu..bak kata blogger Dkna Abza ; Singkatnya masa bersama anak..

Lalu secara tak langsung , ibubapa budak² tu tau perkembangan..lihat anak ceria di rumah pengasuh.
Susah nak cari pengasuh yang betul nak buat kerja ; membantu dalam penjagaan anak semasa ketiadaan mereka.. syukur alhamdulillah mamaD sentiasa diberikan kepercayaan tinggi.

Aku sendiri puji kecekapan beliau buat kerja.
Lantas...dengan prestasi itu juga rezeki sentiasa datang...

Terkini... ada orang yang berhajat nak masuk daftar lagi 2 'student baru'.
...cumanya perlu difikir tentang keupayaan dengan dua tangan dan kudrat yang ada...*(3+2 budak kecik)

Mampukah mamaD memenuhi permintaan mereka ?

Mea (depan) semakin aktif !
Syafi (angkat tangan) pun boleh tahan aktifnya..
walau Mea boleh pegang botol susu sendiri ~ takut juga ditinggalkan sorang ketika mama solat...
saling memahami ~ jarang nak gaduh gaduh..  Syafi & Laikha
emmm..dah sampai !

8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Promosi Pelancongan 2014 : 3H2M HAT YAI / SONGKHLA

Friday, August 22, 2014 Nazlee Ismail 22 Comments


Jom jalan jalan kami menawarkan pakej percutian bajet mampu ;

3H2M HATYAI/SONGKHLA TARIKH : 24.10.2014 - 27.10.2014
RM 380/SEORANG DEWASA
RM 280/SEORANG KANAK KANAK

*kanak (4-12 tahun)

Hat Yai Thailand ~ MsgTravel Transport


PAKEJ :
BUS PERSIARAN -KLG/S.ALAM -HATYAI
HATYAI-KLG/S.ALAM
HOTEL 2MALAM
TOURIST GUIDE
INSURANCE
MAKAN TENGAHARI 2X 1 DI HATYAI 1 DI SONGHKLA
1/2 DAY TOUR @ HATYAI
1 DAY TOUR @ SONGKHLA

TEMPAT DI LAWATI :
NORA PLAZA@HATYAI
RENU KOOYO@HATYAI
PERUSAHAAN MADU ASLI@HATYAI
MUSEUM 3D@HATYAI
LARGEST NIGHT MARKET@HATYAI
CHANGPUAK CAMP@SONGKHLA
ICE DOME RUMAH ICE@SONGKHLA
SAMILA BEACH@SONGKHLA
TANG KUAN HILL@SONGKHLA
FLOATING MARKET@SONGHKLA

SEGALA TICKET MASUK, MAKAN PAGI DAN MALAM ATAS KOS SENDIRI.

TERBUKA KEPADA INDUVIDUL, FAMILY TRIP, COMPANY TRIP, REUNION.

Berminat sila hubungi/wassap : Nazlee @ PCL : 0174009726




22 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Buat itu dan ini sampai lupa diri,..lupa keluraga..

Thursday, August 21, 2014 Nazlee Ismail 8 Comments

Aku tak tau lah dengan pandangan korang..

Ada orang menghabiskan waktu dengan bermain, berburu/memancing dan bersantai seumpamanya akan memperolehi kebahagian diri. Kadang sampai tak sedar bahawa semuanya itu harus dibayar dengan kegundahan, keresahan hati yang berterusan ..kira bahasa mudahnya.. tension lah ! Mengapa?

Sebab dia mengabaikan keseimbangan antara kewajipan yang harus dilakukan dan kesenangan untuk menghiburkan diri. Buat itu dan ini sampai lupa diri..lupa keluraga...malah ada yang terlupa langsung bab agama...

muhasabah diri, ..insyaAllah.

Jangan libatkan diri dari perbuatan yang sia-sia dalam hidup, kita baca kisah para Sahabat Rasul saw , mereka adalah kaum yang paling merasakan kebahagiaan hidup kerana mereka tidak pernah peduli apa yang ditakuti oleh hati, persoalan yang terperinci dan BISIKAN HAWA NAFSU terutamanya. Mereka lebih fokus kepada mencapai tujuan asal...mendapat keredhaan Allah swt.

Tujuan kita apa?
Tapi itu mereka , para Sahabat Rasulullah saw ...jauh bezanya dengan kita...

Dalam kesibukan kita dengan duniawi, nak maju dalam apa juga bidang kerjaya pun...kewajipan kepada Pengcipta dengan beribadah kepadaNya jangan sekali dilupai.

Setipa kali melakukan ibadah, hadirkan diri dan fokus moga kita yang melakukan dengan ikhlas akan mendapat redha Allah swt.

 ..tidak ada kebaikan dalam bacaan tanpa renungan ; semoga bermanfaat.


#entriKelabBloggerBenAshaari





8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Royal Belum Adventure ; Promosi Percutian Bulan November.

Tuesday, August 19, 2014 Nazlee Ismail 13 Comments


Asalam semua...



ada tak nak sertai percutian untuk terokai alam semula jadi ? ...Royal Belum Adventure , aktiviti pun syok !

murah2 je....

Kami haya perlukan 20 orang sahaja..
Konsep menginap diatas boat di tasik banding.
dengan kos Rm 280 /seorang

Aktiviti :

  • Kayaking
  • Jungle tracking
  • Bbq
  • Karaoke
  • Melawat perkampungan orang asli
  • Menyampaikan bantuan pada orang asli
  • Mandi air terjun.


Percutian 3h2m , terbuka hanya untuk 20 orang sahaja (untuk satu boat)

Plan percutian pada bulan 11 (November 2014), tarikh akan ditetapkan kemudian.

Berminat/booking boleh hubungi :  
whatsaap 0174009726 (nazlee@PCL )
nazli.angkasa@gmail.com




13 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Sifat Pendiam atau Ceria yang anda cari?

Tuesday, August 19, 2014 Nazlee Ismail 11 Comments

...yang pendiam itu tak semestinya bersifat pemalu, dan orang yang ceria itu pula tak semestinya tak tahu malu ..kan !

Sifat pendiam disusuli dengan sifat pemalu...ini yang selalu kita anggapkan, terjadi kepada ramai orang malahan dalam perhubungan sosial juga. Bagusnya pamalu itu adalah suatu sifat terpuji Rasulullah saw.

Jika pemalu berserta pendiam memang mengkekokkan keadaan, tak boleh nak buat apa... Siapa nak mula bicara , topik apa yang nak dibicarakan...antara yang bukan mahram itu sudah semestinya ada sifat malu ; jangan 'malu-malu miow' sudah la...

Hilang sifat malu dalam diri seseorang itu menggambarkan ketipisan imannya. Ini kerana malu dan iman berjalan beriringan. Jika salah satu ditinggalkan, maka kedua-duanya akan hilang. Sifat malu adalah sebahagian dari enam puluh cabang iman dan malu pula terdiri dua jenis. Malu nak buat baik (melanggar perintah Allah dan RasulNya) dan satu lagi malu nak buat kepada kebaikan (mengikut perintah Allah dan RasulNya).

* 60 cabang tu, aku pernah baca tentang riwayat Abu Hurairah r.a...

okay..dah terlajak cerita bab malu pulak...hurmm, sebenarnya aku nak cerita pasal lain..."Sifat Pendiam atau Ceria.."

eksaited sangat nak kupas bab pemalu kerana aku kadangnya macam tu jugak, sifat malu sukar nak dikikis..bajet baik hah !  *abaikan.

Aku lebih fokuskan perhubungan dalam rumah tangga, bila sudah berkeluarga perkara ini perlu diambil kira...
kalau di luar rumah sudah sejak azali lagi pendiam orangnya, cubalah bina keceriaan dalam perhubungan dengan pasangan...dengan anak-anak.

Tak adil rasanya bila di luar rumah dengan kawan-kawan ceria yang amat, balik rumah murung dan tensi...
Rumah kediaman kita umpama syurga kehidupan dunia, penat lelah..kusut bab kerja...balik ke rumah segalanya hilang dengan suasana yang kita bina bersama...wujudkan suasan dengan kerjasama.

Cubalah cari bahagia, tak cari mungkin tak merasa lah...mungkin. ; antara dia dan diri kita mungkin ada persamaannya. Gunakan persamaan itu, ketepikan perbezaan yang menjahanamkan...bak kata bidalan ; hanya Jauhari sahaja yang mengenal Manikamnya .

Hanya orang-orang yang beriman akan menghargai dan mengagungi keimanan orang yang patut dicintainya kerana hanya orang yang baik-baik sahaja yang inginkan sesuatu yang baik…di situ sudah menampakkan penilaiannya…di mana jodoh yang baik adalah untuk orang yang baik… dan begitulah sebaliknya.

Berkata Imam Nawawi: “Aku menyintaimu kerana agama yang ada padamu, jika kau hilangkan agama dalam dirimu, hilanglah cintaku padamu..”

pss... yang bersederhana dalam segala hal itu adalah sebaiknya dalam perhubungan dan asas agama sebagai panduan . wallhua'lam.






11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Tips Untuk Awet Muda ; saya baru nak cuba..jom la ..

Monday, August 18, 2014 Nazlee Ismail 11 Comments

Syukur alhamdulillah, kadang anda buat aku terperasan muda dari usia sebenar...tapi bukan itu niat aku nak tunjuk gambar selfie dan sebagainya...   *(sebagai penulis blog yang 'belum matang' memang begitu ...selalunya lah )

aku baru nak amalkan, tapi sebelum ni cuma secara tidak sengaja ianya dilakukan....

antara tipsnya adalah, selalu amalkan bagun subuh.. mandi sebelum solat  tahajud..dan selepas itu :

"Untuk melihat wajah kita agak muda daripada umur kita, amalkanlah petua ini dengan jujur dan ikhlas. Senang sahaja, pertama, setiap kali selepas solat subuh bacalah surah yusuff, kemudian minum air suam sebanyak tiga teguk sahaja. Wajah akan kelihatan muda daripada umur sebenar kalian insya Allah "

banyak lagi tips awet muda cara Islam : aku baca kat sini, ada antaranya aku buat tanpa fikir nak nampak muda selalu...susah hati bila selalu nampak muda ni.., dan lagi parah bila perasaan muda belia !

"Orang kat rumah lagi-lagi bertambah susah hatinya..hurmmm ..." kan..

p/s ; sekadar berkongsi tips..; bila hati muda semangat ke arah beramal ibadat tu lebih , itu yang kita nak...itu yang diharapkan.





11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

INGATAN DARI KELUARGA TERSAYANG SEADANYA...

Sunday, August 17, 2014 Nazlee Ismail 13 Comments

...sambungan entri hari ke hari.

Balik dari rumha terbuka raya Dr Kay, kami balik terus ke Banting...hajat nak juga ke Seremban tapi..segan pulak rasanya ...kita ni tumpang kereta orang ajer..

Okay...memang sedap makan menu nasi arab, bertambah aku makan sebab dah tak plan nak ke mana lagi selepas tu...ngam² waktu lunch masa tu...alhamdulillah, belasah habis.. *petua diet Mr Kevin Zahri ...punah ! haha .

Sesampainya di rumah, berehat dulu dan sebelah petangnya 'tolak kereta' minta tolong jiran..settel masalah, cuma starter problem bila dah lama kereta terperap tak digunakan..battery weak cepat !

Bila dah okay..kereta boleh jalan, tuannya memang tak boleh duduk rumah diam² sebab hari tu adalah hari ulang tahun kelahiran ; mamaD nak belanja  makan, hanis  nak belikan kek..

PCL tak kisah, dah masuk 41 tahun ..tak ada sambutan pon  tak apa...ingatan daripada keluarga tersayang seadanya.

Hanis beli kek, mini cupcake...beli banyak garenti tak habis.., mamaD belanja makan hot plate koewteow..alhamdulillah.

Sayangnya , anak sulung kami..Nina tak balik cuti..tak join sekali.

Antara gambar yang sempat dirakamkan buat tatapan rakan blogger juga menjadi bacaan keluarga di masa  depan..

Pss.. sekadar berkongsi cerita.


13 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.