Anak-anak susah nak kawal bila dirumah.

Friday, October 31, 2014 Nazlee Ismail 12 Comments






baru tadi, mamaD mintak aku hubungi penyelia asrama SMKTD , sekolah Hanis...nak confirmkan dia dapat ke tidak kemasukan ke asrama tahun depan, hurmm ..puan yang berkenaan tu cakap susah sikit la sebab jarak rumah dekat dan cuma diutamakan kepada pelajar yang jauh jaraknya dan lebih memerlukan.

kisahnya kami sebagai ibu bapa pun mahukan anak ditempatkan di sana, tapi lebih memahami kehendak pihak sekolah tersebut. Kata puan tu lagi kalau tak dapat tahun depan cuba tahun yang satu lagi..dan lagi, insyaAllah akan dipenuhi.

Mungkin ada yang kata sebab apa aku beria-ria nak masukkan anak ke asrama.
walhal duduk dengan emak bapak lagi mudah untuk diawasai kehidupan anak tersebut?

Anak-anak kami susah nak kawal bila dirumah..lagi-lagi bab ulangkaji pelajaran.

itu je masalahnya bukan nak mendera atau nak jauhkan diri, cuma nak disiplinkan kehidupan dorang supaya jadi lebih bagus dan berdikari.

Kakak Nina , sekarang ni dah 2 tahun di asrama, nampak perubahan dan disiplin dia..alhamdulillah.
lagi pun bila berjauhan boleh rindu-riduan baik adik-beradik maupun emak bapak dia jugak..kan !

#tapi nampaknya ~ peluang Hanis nak berpisah sementara tu macam jauh jer..
#hanis OKje mana-mana yang kami aturkan.

Hari ni, hanis kena hantar buku teks...berat usung bag . Mintak aku hantar ke sekolah tapi saja aku tak layan..biarlah . Budak lain pon sama jugak lagi pon naik van sekolah bukannya berjalan kaki dari rumah.

Tapi, petang dia mitak jemput...katanya nak ikut jemput kakanya di asrama. Suka la dia ada geng malam boleh tengok Running Man sampai lewat malam. hurmm.



12 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Teknik intai-intai tingkap tak boleh jugak...tak jadi !

Thursday, October 30, 2014 Nazlee Ismail 9 Comments

Haloooo...salam alls,

Aku dah mula rasa bosan dengan blog sendiri, bukan apa ia kelihatan pegun , tak bergerak , kaku...hurm statik jer ! Bila bosan hadap blog sendiri, idea nak update blog pon terbantut.

"KENA BUAT SESUATU BOSS.."

15 minit aku 'cedok' coading Blogger theme yang asal dan masukkan semula dengan link yang aku kira menarik dan boleh buat hati aku kembali minat nak menulis blog. Aku dah cuba teknik 'melihat keluar jendela' ;

teknik intai-intai
Teknik intai-intai tingkap tak boleh jugak...tak jadi !

#kalau korang nampak aku sering bertukar header/layout blog tu tandanya aku dah mati akal ! (0) I'm totally blogger-blocked.

Sila tekan HOME dan lihat slide header aku yang terkini ; tu je pon ..haha.


9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Carik-carik bulu ayam itu aku faham !

Wednesday, October 29, 2014 Nazlee Ismail 13 Comments



Hanis & Nina


alhamdulillah depa dua beradik nih tak pernah bergaduh, mungkin sebab 2 minggu sekali baru jumpa..rasa ada rindu-rindu gitu haha. mungkin juga depa nih sama jeneh senang masuk kepala bila nak sembang apa..

aku tak tau pulak situasi kalau ada anak leaki dan perempuan agak sebaya usia, mungkin kadang boleh jadi kawan atau sebaliknya.

anda ada pengalaman bergaduh adik beradik kandung??

"carik-carik bulu ayam itu aku faham" ..tapi , sebagai ibu bapa camana nak hadap semua tu *(macam anjing dengan kucing) ?

#cuba selami keluarga yang hingar bingar

13 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bila hati tak tenang, Korang pernah rasa ??

Wednesday, October 29, 2014 Nazlee Ismail 7 Comments


..hurm ,  nak buat kerja pon tak tenang rasa bila hati berasa sesuatu..

Sesuatu yang luar dari kebiasaan, keceriaan realiti dalam kehidupan ini. Nak buat kerja itu ini tak menjadi serba tak kena bila hati sudah resah.

rupanya ada yang tak beres di rumah sendiri, untung rumah dekat boleh balik sekejap .

benarlah akan kata-kata ini ;

Orang yang tidak pernah bahagia di rumahnya, maka dia tidak pernah bahagia di tempat lain. Ketahuilah bahawa tempat yang paling mententeramkan jiwa, paling menenangkan hati dan paling jauh daipada bebanan yang amat berat adalah rumah sendiri...


Bila hati tak tenang, Korang pernah rasa ??

#solat duha sebelum tengahari.
#mohon maaf kepada yang berkenaan
#mohon keampunan Allah
#carilah bahagia.


Istiqamah dan berserah kepadaNya.

~ dah selesai itu, boleh sambung buat kerja dengan tenang. Oarang nampak benda simple tapi payah nak buat selagi ada ego menguasai diri .










7 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Cerita pasal telur goreng !

Tuesday, October 28, 2014 Nazlee Ismail 15 Comments


Cerita pasal telur goreng !


Kalau nak dihidangkan telur mata yang lembik tiga suku masak , hanya mamaD yang suka jadi bila nak dia goreng memang gitu, hanis dan nina suka juga tapi bahagian kuning ditinggalkan dalam piring cuma yang putih saja dicedok.

Hari-hari telur ayam (bukan komplen), macam dah tak tau menu lain nak makan dalam rumah ni, menu sampingan yang tetap ada dimeja makan jarang sekali 'tak ada telo' haha.

Karenah anak diturutkan sebab depa tak reti makan ikan kecuali daging dan ayam. hurmm.

Nak makan telur dadar yang cantik bentuk kuali, selalu aku lah yang kena buat. MamaD pandai memuji, katanya kalau aku goreng mesti bau wangi, mesti sedap tak lembik di tengah.mesti tak hangit dan mesti cepat habis..dan berbagai mesti lagi !

jadi, bab menggoreng telur dadar sudah mejadi kepakaran ; expertise vs experience (membalikkan telur dalam pan dengan bersahaja tanpa was-was) huh.. *bangga




15 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Situasi bila anak ramai memang meriah ?

Monday, October 27, 2014 Nazlee Ismail 12 Comments


Zulaikha ; aka laikha memang suka bergambar, suka ambik gambar guna henfon mama ...dan masa aku balik lunch tadi, dia dah ready dengan henfon , nasib baik la henfon jenis ni tahan lasak...jadi mainan bebudak dalam rumah ni.


...kejap-kejap Syafi rebut kat laikha, bergaduh  dan nangis...lepas tu baik semula. dapat kat Mea pulak...buat gaya hallo..hallo kat ummi dia, pastu ambik baling kena kat laikha...nangis lagi.

dah senyap semua , Syafi pulak nak tengok gambar dia dalam henfon tadi, laikha tak bagi ..Syafi buat dek jer. Laikha ni 'kakak' yang  baik , pegasih dan penyayang. Tapi sesekali tu 'naik angin' jugak mana boleh tahan.

maka terjadilah 'perebutan kuasa' ...haha.

Laikha Jerit !
Syafi pon Jerit ! ...dua-dua menjerit sambil nangis.

Mea jadi takut , dan terus nangis cari mama nak peluk .

Bila semua buat perangai, mesti ada sebab lah tu... okay masa dah time !
selalunya budak-budak kalau meragam menandakan waktunya sudah tiba. ; biasanya mamaD mandikan dorang dan bagi susu sorang-sorang terus lena.




 p/s ; nampak mudah jer jaga anak ramai ni kan?  , tapi..tu lah susah nak cakap kalau main agak-agak dari jauh je .



12 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

ProMen ; Minuman bertenaga untuk lelaki .

Sunday, October 26, 2014 Nazlee Ismail 9 Comments


Minum ProMen badan jadi kuat dan bertenaga !


Ada follower yang mintak aku review dalam blog ni...

Okay , aku mula minum ProMen ni sejak 2 minggu lepas, pemgambilannya tidaklah setiap hari sebab malam nanti susah nak lelap mata.

Pertama sekali memang tujuan utamanya adalah untuk menyegarkan tubuh badan dan paling penting tidak mengantuk yang keterlaluan di siang hari.

Kalau nak memandu jarak jauh, boleh cuba minum ProMen ni, badan tak rasa lenguh dan mata segar bugar.

Minuman ni untuk lelaki, memang sesuai bagi yang sudah berkahwin .Kalau nak beraksi...haha, ni memang kena minum pagi sehari sebelumnya.

memang sempoi bro, badan rasa sedap semacam je..hurm, aku minum ni  bila perlu.

ProMen bagus sebab ? ..ni ha details dia :

1) ramuan tradisional dan premium herba2 dari malaysia, china dan india

2) Halal Jakim

3) Surat Pengkelasan KKM

4) Khasiat : memulihkan tenaga, menghilangkan stress, meningkatkan konsentrasi dan daya ingatan, meredakan ketegangan dan stress, menghilangkan sakit2 badan dan meningkatkan prestasi dalam hubungan suami-isteri

5 ) bertindakbalas secara perlahan dan semulajadi, tanpa bahan kimia yg merbahaya

6) Sila sms ;   pro1 ke 0136143708 utk tempahan dan pertanyaan

‪#‎PromenDrink‬
‪#‎PromenEnergyDrink‬
‪#‎KelabBloggerBenAshaari‬

9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Nak gi mana tu?

Saturday, October 25, 2014 Nazlee Ismail 4 Comments

nazleeismail


Susah payah nak dapat gambar bersama dalam keadaan memasing mempamirkan gigi bak dalam tv 'iklan colgate' terutamanya mamaD tu. Saat keseronokan sebegini memang patut dirakam..Gambar banyak tersimpan dalam memori handphone tapi selalunya tak kekal lama...habis dipadamnya.

Antara kami berempat, hanya mamaD seorang yang tak suka bergambar tapi kekadang tu terikut jugak. Anak-anak paksa..,dan aku pun suka memaksa ambik gambar famili.

Bila dah dapat..Kena cecepatlah simpan di tempat lain, biasanya aku akan abadikan dalam blog dan terbaru dalam instagram.

Takda salahnya kan, Apa kata anda?

# cuti-cuti gi makan angin lah..



4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Ada waktunya ia berlalu begitu sahaja.

Friday, October 24, 2014 Nazlee Ismail 5 Comments


Sebelum solat jumaat berlansung tadi, jemaah masjid di sini dimaklumkan oleh nazir masjid bahawa petang ini jam 6.30 pm akan diadakan bacaan doa akhir tahun sempena berakhirnya kalender Islam tahun Hijrah 1435H dan selepas solat maghrib diteruskan dengan bacaan surah Yasin serta doa awal tahun (1436H).

Rata-rata masjid/surau seluruh negara akan melakukan perkara yang sama, Alhamdulillah. Kalau di sini , ia sudah menjadi kelaziman saban tahun.

Dulu mungkin kita jahil,  tidak diberitahu , tidak dikhabarkan dan mungkin kita sibuk dengan pekerjaan, permainan, aktiviti petang kita sampai ada waktunya ia berlalu begitu sahaja.

Yang kebanyakan hanya orang kita tahu adalah sambutan awal tahun kalender Masihi.

Pengisian Hijrah dalam diri ~ patut kena ada penghijrahan , kalau dulunya jarang sekali ke masjid , sekarang semakin dekat, rajin dan istiqamah mendekatkan diri kepada Allah swt.

InsyaAllah semoga diberi kekuatan dan kesihatan dalam mencari kebahagian ;
Kebahagian adalah ketika jiwa telah berjaya mencapai tingkat kesempurnaannya.
Kemenangan adalah ketika jiwa telah mendapat hasil daripada amalannya dan
Nasib yang baik adalah ketika dunia yang dicarinya telah mengabdi kepadanya.

Salam Maal Hijrah 1436H

5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Semangat lelaki junior veteran !

Friday, October 24, 2014 Nazlee Ismail 5 Comments


Morib Fun Run 2014

Pagi lagi dah isi borang pendaftaran, semangat nak berlari...lagi pon masuk ni dah tiga kali member opis ajak. timming tak kena, selalu bercuti balik kampung...kali nak cuba jugak , daftar dulu !

"Morib Fun Run 2014" anjuran Jabatan Belia dan Kemasyarakatan Majlis Daerah Kuala Langat adalah aktiviti wajib kalender tahunan mereka.

Melibatkan beberapa kategori mengikut pringkat umur. hah ... memang Fun lah sangat sebab aku dok dalam kategori Men Junior Veteran.

hurm ..dapat penat dah tentu, tapi selain tu akan dapat juga sijil penyertaan, medal dan keseronokan sambil berlari .

Korang yang teringin nak bersama memeriahkan boleh la tengok pada syarat-syarat pertandingan dan borang daftar (klik sini).



5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Terbabas ?

Friday, October 24, 2014 Nazlee Ismail 5 Comments


Bukan sesuatu yang perlu dimegahkan jika kita terkeluar dari landasan terutamanya dalam perjalanan hidup sebagai manusia di dunia pinjaman ini.

Hurm..pagi lagi aku dah terdengar suara kemegahan itu. Bangganya dia bercerita .

Bangganya..bangganya  dia !

Hari terakhir tahun 1435H, mungkin kalau dia sedar ..aku rasa dia sedar.

Ya, memang dia sedar dia sudah terbabas jauh, tak pulak dia berkata mahu insaf malahan bermegah-megah lagi.

"Ini lah aku, aku memang macam ni ! , Perangai aku kalau korang nak tahu ...aku memang jahil ; tengoklah perangai aku yang macam nak harom ni !! HAHAHAHAhaha katanya sambil ketawa besar.

~ Ya Allah , berilah petunjuk hidayah kepadanya.

~ Ya Allah , berilah petunjuk hidayah juga kepada kami semoga ada keinsafan dalam diri agar tidak terbabas, semoga dalam peliharaanMu sentiasa.


5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Pecel Lele

Wednesday, October 22, 2014 Nazlee Ismail 16 Comments

Pecak lele (atau lebih dikenal pecel lele) di Indonesia adalah nama sebuah makanan khas Jawa Tengah yang terdiri dari ikan lele dan sambal (bumbu) pecak. Biasanya yang dimaksud adalah ikan lele yang digoreng kering dengan minyak lalu disajikan dengan sambal tomata dan lalapan. Lalapan/ulaman biasa terdiri dari kubis, timun, dan kacang panjang.

menu simple sangat ; boleh buat sendiri :



pecel lele mamaDiana 


16 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Cara Beribadah Paling Santai ; Jelajah Blog !

Tuesday, October 21, 2014 Nazlee Ismail 8 Comments


KISAH  keluarga dan kehidupan kami lebih kurang sama, persamannya banyak dari segi kekeluargaan...bezanya cuma beliau punya ramai anak yang sudah dewasa dan aku baru dua , anak-anak dara sahaja.

Baru kelmarin beliau buat 'renovation bumbung rumahnya' , aku selalu jugak berkunjung dan aku tak kisah pun tentang bumbung rumah lama beliau, aku cuma suka apa yang dihidangkan oleh beliau .

Betul kata beliau ;
Lagi pun kadang-kadang terpikir orang bukan peduli pun macam mana rupa bumbung rumah kita. Yang penting apa kita masak dalam rumah, kalau masakan sedap orang datanglah walau bumbung rumah senget sebelah. Kalau masak tak sedap harap bumbung saja yang cantik, orang tak datang juga...

rasanya aku macam janji dengan beliau nak ajak 'geng-geng' bertandang kerumah beliau..

"insyaAllah, pcl bawa geng datang bertandang ..bukan nak tengok bumbung baru saja malah nak menjamah makanan/ lauk pauk yang dimasak di dalamnya.."

TAPI...minggu ni rumah beliau penuh katanya ! hurmm.."maaf kawan-kawan... fullhouse"

aku cukup suka "Cara Beribadah Paling Santai" yang diamalkan oleh beliau..nak tau camana jom kita jumpa abang Jai JR



8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan !

Tuesday, October 21, 2014 Nazlee Ismail 9 Comments


Lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung. Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut. Itu sebabnya mengikut kebiasaan apa yang berlaku, nyawa orang perempuan lebih panjang daripada lelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung (kifarah).

Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan ;
  1. Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh.
  2. Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh. (Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya).
  3. Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggungjawab ke atas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggungjawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua.
  4. Suami kena bagi nafkah pada isteri.
  5. Haram bagi suami menggunakan pendapatan isteri tanpa izin.
  6. Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita ini: isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara perempuannya.
Beratkan !!

Tetapi orang lelaki ada keistimewaan yang dianugerahkan oleh Allah SWT. Setiap sesuatu kejadian itu ada hikmahnya.

Aku?, anak dah besar-besar...anak perempuan pulak tu, risau sangat kadang boleh buat hati resah.

(Semoga kita semua dipermudahkan dalam mencari keredhaan Allah swt.
~Sentiasa membimbing dan mahu dibimbing, insyaAllah.)




9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Jagung tin - Spoiled mood !

Monday, October 20, 2014 Nazlee Ismail 16 Comments

jagung dalam tin ~ 'Expired' sebelum tarikhnya

kesian anak-anak aku, bertapa mengidamkan air jagung special dari abah dia ni ..haha . Semua bahan dah ready semalam cuma jagung tin ni jer buat spoiled !

Jagung Tin ~ Tarikh/tahun luput produk 2016

tengok label dah berkali-kali masa nak bayar? , siap kocak-kocak lagi tin tu cuma bau jer tak boleh!
Harga Rm2.60 sen/tin...jauh tu kalau nak pulangkan balik ! berbaloi ?? ..hurm

16 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Pau Goreng Sedap !

Sunday, October 19, 2014 Nazlee Ismail 9 Comments


PAU GORENG !





mungkin ada yang tak perasan, ni lah dia kuih pau goreng ! , sedap rasanya . Dah selalu sangat makan pau biasa tu kan..kesukaan mamaD sebenarnya, tu pasal kena beli jugak bila ternampak orang jual.

Balik dari kerja petang tadi singgah kejap warung depan simpang...selalu bila teringat nak makan , orang tu tak jual pulak . Tapi petang tadi jadi habuan kami makan petang bersama anak-anak dan isteri.

Lima ketul pau goreng baru RM2 , murah betul..Beli tiga ringgit puas makan anak beranak.

Kebetulan Nina minggu ni balik, so makan petang adalah menjadi kemestian...  lagi pun kat sini harga masih terkawal. *(sebahagian tempat di Banting)


9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Pic PCL terkini

Sunday, October 19, 2014 Nazlee Ismail 11 Comments

PCL Oktober 2014

Haloo ..fokus kepada atas kening sebelah kiri aku tu ye.. , nampak parut budak nakal, tapi aku bukan budak nakal . Dulunya aku seorang ahli sukan...pemain hoki, bola sepak, sepak takraw, ping pong dan semua sukan dan permainan aku boleh main tapi tak ada lah sampai perigkat negeri ...haha.

Kening terbelah sebab dah jadi 'striker' handalan masa tu...kena 'attack' pasukan lawan, orang suruh pukul bola dibantainya kayu hoki kat kening aku...ingat lagi ! sampai sekarang masih ingat lagi peristiwa berdarah tu..



..tak ada perbezaan , sama jer pic atas tu dan yang ini... cuma bila Hanis perhati pada wajah abah dia ni, ada prasaan 'jeolous',  haha...soalnya "kenapa muka abah takada jerawat ?"



11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Package Budget 3D2N Trip To LANGKAWI ISLAND

Saturday, October 18, 2014 Nazlee Ismail 4 Comments


3D2N Trip To Langkawi Island

Rate Package/pax = Rm380

Package Includes
  • Bas Persiaran (K.Lumpur - Kuala Perlis- K.Lumpur)
  • Chalet 2pax/room
  • 2x Buffet breakfast
  • 2x Lunch, 2x Dinner 
  • Tour around Langkawi island (8 hrs)
  • Return in & out (Jetty Langkawai)
  • Tour Guide at Langkawi
  • Ferry ticket (2 ways)
[Grouping target for Family Trip / Company Trip / Reunion / etc.]
Min/pax = 35 persons per trip
Max/pax= 42 persons per trip

Package Excludes
  • Snorkling, Eagle feeding, Geopark
  • Visit Dayang Bunting, Geoforest
  • Cable car, Underwater world
  • Shopping
  • Village of Mahsur , etc .



4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Semangat untuk Geng Bloggers yang menyertai 'Allianz Amazing Hunt 2014'

Saturday, October 18, 2014 Nazlee Ismail 6 Comments


Aku yang tak dapat turut serta dalam treasure hunt yang dianjurkan oleh Allianz Malaysia Berhad hari ini di Kuala Lumpur, hanya mampu memberikan sokongan dari jauh. *tak dapat join, aku OT lah hari ni huhu..

Kepada team dari Kelab Blogger Ben Ashaari , semoga berjaya membawa balik hadiah yang diimpikan ; iPad Air katanya dan hadiah-hadiah lain...mudah-mudahan dimakbuklkan olehNya berkat dari kesungguhan dan semangat korang semua.

#Team FF ; Najeeb, Ruby dan Faizal Fredly

Allianz Amazing Hunt 2014

#Team CikaRazNi ;  Cikali Huszaini dan Razi

Allianz Amazing Hunt 2014



#team-team lain... *( i kecewa, we alls tak dapat bersama anda  cc Sue n Hanim juga )


and Good luck to u alls geng bloggers tanah air yang turut serta. All the best !


6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Package Budget 3D2N Trip To PERHENTIAN ISLAND

Saturday, October 18, 2014 Nazlee Ismail 1 Comments



3D2N Trip To Perhentian Island

Rate Package/pax = Rm450.00

Package Includes
  • Bas Persiaran (Petaling Jaya - Kuala Besut - Petaling Jaya)
  • Homestay 2 night
  • 2x Buffet breakfast
  • 2x Lunch, 2x Dinner & 1x BBQ
  • Speedboat transfer return from Kuala Besut jetty
  • 1x Snorkling trip by boat (snorkling equiptment and life jacket)

[Grouping target for Family Trip / Company Trip / Reunion / etc]
Min/pax = 35 persons per trip
Max/pax= 42 persons per trip

Package Excludes
  • Tour island
  • Fishing
  • Shopping
  • Marine Park fee , etc .









1 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Orang hilang sudah ditemui

Friday, October 17, 2014 Nazlee Ismail 10 Comments




Alhamdulillah.

Seperti yang dimaklumkan di Fb oleh saudara saya , orang yang hilang tersebut sudah ditemui semula setelah beberapa hari.

Mohd Alwi Bin Subari, hilang pada hari Sabtu 11/10/2014 ditemui oleh PDRM di kawasan LRT Bukit Jalil semalam.

Saya bagi pihak, juga merakamkan jutaan terima kasih kepada mereka yang terbabit secara langsung membantu.

TERIMA KASIH.

10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Aku jadi pengasuh budak-budak !

Thursday, October 16, 2014 Nazlee Ismail 13 Comments



bagi mamaD makan panadol exstend, lepas tu selang berapa jam minum air cap badak sebotol, bagi mama rehat dan tidur sekejap kat sofa panjang.

budak memang tak tau duduk diam, mulut memasing dah macam murai, lagi² kalau dilayan keletah dorang.



biarlah, sesekali aku luangkan masa yang lama kat rumah, selalu masa balik makan tengahari jer.

aku sorang² ambil cuti kecemasan EL, lebih baik daripada nak menyusahkan emak² kepada bebudak nih , kesian pulak jadi kalut nanti.

sesekali jadi pengasuh pon best jugak !


13 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kuarters ni dah lama tak ngusik ?

Thursday, October 16, 2014 Nazlee Ismail 9 Comments



hari ni jadi pengasuh,  kesian mamaD.. aku EL.

mamaD kurang sihat, badan rasa letih, sakit urat dan rasa nak demam. Aku rasa suhu badannya panas sikit.

awal subuh lagi dah terbangun kejutkan aku mintak tolong picit kaki tangan , lenguh katanya.
sepanjang 5 tahun tinggal kat sini tak pernah lagi demam teruk.

kisahnya ; semalam waktu maghrib mamaD kata dia ada dengar suara memanggil namanya dua tiga kali dari dalam bilik tidur bawah, masa tu mamaD berada dalam bilik air di bilik yang sama.

mamaD sahut panggilan tu, pada masa sama Hanis masuk bilik tersebut, bila mamaD tanyakan abah mana? Hanis jawab abah pi masjid.. dan tanyakan Hanis ada dengar suara abah panggil mama? ..tak dengar kata Hanis.

aku balik lepas Isyak dan terus mamaD bukak cerita...rumah kuarters ni dah lama lama 'tak ngusik'..

Kisah terkini; pekerja kontraktor bukan islam diganggu tidur mereka , bila bangun pagi mereka tidur di bawah pokok! ..

9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Hanis Punya Boikot !

Tuesday, October 14, 2014 Nazlee Ismail 17 Comments



hanis umairah 13

Hurm...ingatkan makanan kat mekD , starbak dan seangkatan dengannya jer kena boikot...rupanya masak lemak pon kena boikot oleh Hanis Umairah...huhuuu dasyat tul budak ni dia punya boikot sanggup tak makan nasi seharian !

Masakan mama dia, bukan masakan orang lain pun tetap kalau tak suka dia tetap tak jamah... budak sekarang tak pandai ambik hati orang tua, kita yang terpaksa berlembut dengan dorang pulak !

Anak bongsu,  kecik dah bagi manja ... aku pujuk suruh makan juga takut nanti masuk angin / pening kepala. Last sekali ajak pegi kedai mamak. Oder koew teow goreng basah !

hurm...sempoi punya nak makan, tapi.... aku salah oder pulak , dia tak suka ada sayur dalam tu, kemudian oder lagi yang lain punya "Tarak Sayur Punya"  .

#jangan letih melayan anak 
#nanti tiba giliran anak-anak melayan ibubapanya bila dah tua tak larat.
#untung kalau dorang ingat !



17 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Mohon Bantuan Cari Orang Hilang !

Tuesday, October 14, 2014 Nazlee Ismail 7 Comments


Salam ; mohon pertolongan tuan/puan mencari orang hilang ; kepada sesiapa yang terjumpa orang hilang tersebut boleh berhubung terus ke no tel yang tertera pada gambar. 

T.kasih. ‪

Dipercayai masih berada di kawasan berdekatan , kawasan terakhir ialah sekitar Batu Caves/Gombak Selangor.

Mohd Alwi Bin Subari, Hilang pada hari Sabtu 11/10/2014

 ‪#‎mohon‬ share


Sila berkunjung ke laman web rasmi ;
Kelab Blogger Ben Ashaari

7 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen 12 Jam Bloglist #11 Mialiana.com

Monday, October 13, 2014 Nazlee Ismail 11 Comments


Pencarian bloglist bagi bulan November dan Disember 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 13 Oktober 2014, iaitu tepat jam 11.15 pagi sehingga 11.15 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #11 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Oktober 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...




Sila berkunjung ke laman web rasmi ;
Kelab Blogger Ben Ashaari

11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Tak semua manusia sama fitrahnya

Monday, October 13, 2014 Nazlee Ismail 3 Comments


Dah habis waktu kerja, alhamdulillah.

Bila kat pejabat teringatkan rumah, bila buat kerja kepala tension ingat anak-anak..hurm lega rasa.
untung sekarang ni boleh tengok-tengok gambar dari memori handphone.

Bagusnya kalau dimanfaatkan kegunaan smartphone secara baik, boleh hilangkan rasa rindu kala berjauhan.
Tak semua manusia sama fitrahnya, ada yang tak kisah kalau tak berjumpa anak isteri sekian lama, tak bertanya khabar , dengan keluarga tak bertegur walau duduk dekat-dekat tapi aku tak boleh.

Tu pasal aku sukar berjauhan, kalau boleh kemana-mana nak bersama aje..
lebih selesa.

Namun adakalanya terpaksa jua.

#motif letak header besar gambar anak-anak.


Sila berkunjung ke laman web rasmi ;
Kelab Blogger Ben Ashaari

3 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Cinta sejati itu tak pernah tua, yang tua hanyalah usia .

Monday, October 13, 2014 Nazlee Ismail 6 Comments

Salam,

Ramai percaya bahawa cinta adalah sesuatu yang perlu untuk menentukan jodoh seseorang. Ada yang bercinta dulu sebelum kahwin dan ada juga yang jatuh cinta selepas perkahwinan.

Dalam apa pun keadaan, satu  yang nyata ; cinta bukanlah sesuatu yang mudah untuk dilalui. Berbagai rintangan akan ditempuhi dalam mengharungi lautan cinta.

Berjaya atau sebaliknya percintaan sesorang bergantung kepada mereka menghayati cinta. Dan semua perancangan dan harapan sudah ditentukan oleh Yang Maha Kuasa.

Bagi pasangan yang berjaya memetarai cinta dengan pernikahan akan mula era baru yang seterusnya dalam hidup bergelar isteri/suami. Tugas mencari bahagia bukanlah suatu perkara yang mudah seperti ketika dilamun cinta.

Bila kenduri kendara telah selesai, akad nikah telah dijalankan kewajiban malam pertama sudah dilalui. Adakah kita menjadi suami/isteri yang sempurna?
Mencari bahagia, tips rumah tangga
Kami belum cukup sempurna, tapi kami saling melengkapi .. syukur alhamdulillah.
Terlalu jauh perjalanan, pulau harapan masih samar dalam penelitian, keibubapaan pun tidak pernah dipelajari sejak dilahirkan, jadi kearah manakah tujuan?

Masa-masa ini lah perlunya kerjasama, toleransi keduanya perlu ada. Belajar cinta mencintai dalam suasana romantis.

Kalau masih baru rasa semuanya manis, biarlah manisnya berterusan.

"Cinta sejati itu tak pernah tua, yang tua hanyalah usia "




6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bola Bowling 2nd Hand untuk dijual !

Saturday, October 11, 2014 Nazlee Ismail 14 Comments




Ebonite Model Gyro.. Saiz 13 LBS Warna Merah hati

Saya nak jual bola bowling jenama Ebonite Model Gyro, Saiz 13 LBS . Sesuai untuk hook.. Bola masih baik takde calar teruk..Standard calar je sikit. 2nd-hand used

Bola dah lama tak bergolek atas lane, semenjak kali terakhir saya beraksi lebih 10 tahun lalu.

Sudah sampai masanya untuk bola bowling ini bertukar tangan.

Kepada yang berminat boleh berunding harga, saya jual dengan harga patut.

Whatsapp : 0174009726



Kelab Blogger Ben Ashaari

14 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Mengapa harus resah?

Friday, October 10, 2014 Nazlee Ismail 12 Comments


Jika ada orang yang meyakiti kita maka ingatlah akan qada' Allah, keutamaan memberi keampunan, pahala menjalaninya dengan tabah dan ganjaran bersabar.

Orang tersebut bertindak sebagai pihak yang menzalimi dan kita sebagai pihak yang dizalimi.

Qada' Allah pasti berlaku, ajal pasti tiba dan rezeki telah ditentukan. Mengapa harus bersedih?

Sakit, kemiskinan dan segala bentuk musibah itu memiliki ganjarannya masing masing. Mengapa harus resah?

Kita kena Redha dalam mencari RahmatNya.

Salam jumaat.


Sila berkunjung ke laman web rasmi ;
Kelab Blogger Ben Ashaari

12 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Trip Bajet 2015 : 3H2M HAT YAI / SONGKHLA

Thursday, October 09, 2014 Nazlee Ismail 10 Comments


Tarikh : 27.02 - 02.03.2015 (3d2n)
Harga Pakej : Rm 300/person [Trip terbuka pada umum]
Pakej: Bas 2 hala

Termasuk :  Air mineral | hotel 2 nite | breakfast 1 x | tour guide | insurance | 1/2d tour hatyai | 1d tour songhkla .

Tempat lawatan :  Bandar Hatyai | Bandar Songkhla | Nora Plaza | Renu kooyo | Samila Beach | Chang Puak Camp | Ice dome | Museum 3d | Tang Kuan Hill .

Booking : Rm 100 (Oct)
1st payment : Rm 100 (Nov)
2nd Payment : Rm 100 (Dec)

Berminat , sila whatsapp sebelum terlambat kepada 017-4009726 (Nazlee; sebagai wakil kepada MSG Travel group)




017-4009726
wakil kepada MSG Travel group









_____________________________
Sila berkunjung ke laman web rasmi ;
Kelab Blogger Ben Ashaari

10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Camana nak tidur dengan nyaman dan tenang?

Thursday, October 09, 2014 Nazlee Ismail 5 Comments


Alangkah nikmatnya orang yang tidur, sedang orang lain mendoakan kebaikan untuknya.

Alangkah sedihnya orang yang tidur sementara orang lain mendokan kecelakaan untuknya.

Itulah gambaran gembira bagi orang yang dicintai dan kerugian bagi orang yang dikutuk oleh semua lidah.

Camana nak tidur dengan nyaman dan tenang? , sebelum tu aku nak tanya korang pernah tak rasa semacam perasaan rimas dan hati gundah selepas bangun dari tidur?

Mungkin ya, mungkin ada orang yang tak perasan dan tak kisah sikit pon.

Kita semua mengharap orang akan mendoakan kebaikan dan bicara akan kebaikan kita.

Jika kita tidak derhaka kepada Tuhan dan tidak menzalimi orang lain, kita tidak punyai musuh .

Orang yang tidur nyaman dan tenang mempunyai darjat kehidupan yang tinggi.

Wallhua'lam.




Sila berkunjung ke laman web rasmi ;
Kelab Blogger Ben Ashaari

5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

NAsib tak ada cendol ?

Thursday, October 09, 2014 Nazlee Ismail 6 Comments


Nan cheese @ restoran mamak depan Petronas Banting , memalam ni Hanis ajak ke sini.

Anak dah semakin besar memang seleranya kadang tak terlayan., tapi tak la selalu macam ni, kadang tu keluar santai santai di mamak best apa !




Ps.. kalau malam ada jual cendol boleh la ajak En. Titan mencendol sekali..

Sila berkunjung ke laman web rasmi ;
Kelab Blogger Ben Ashaari

6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Makan Daging Kambing Bakar dengan sos Pesto.

Wednesday, October 08, 2014 Nazlee Ismail 6 Comments


Itu hari kitorang makan kambing golek cicah dengan sejenis pesto ni..sedap tapi tak tau nak buat ; resipi dia camana?? , segan nak tanya tukang golek masa tu. huhu..

Tapi dapat agak la rasa, bahan dalam tu ada rasa pudina, selasih , minyak zaitun.. emm daging  ada banyak dalam simpanan. Apa lagi, kena cuba buat dan rasainya.

Sedap lah terbayang lagi.. "Daging Kambing Bakar dengan sos Pesto"


Cara mudah nak buat Pesto, tengok video ni :




Sila berkujug ke laman web rasmi ;
Kelab Blogger Ben Ashaari



6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Jangan menunggu terinspirasi baru menulis .

Wednesday, October 08, 2014 Nazlee Ismail 5 Comments


"JANGAN MENUNGGU" yg perlu dihindari:

1. Jangan menunggu bahagia baru tersenyum, tapi tersenyumlah, maka kamu akan bahagia.

2. Jangan menunggu kaya baru bersedekah, tapi bersedekahlah, maka kamu semakin kaya.

3. Jangan menunggu termotivasi baru bergerak, tapi bergeraklah, maka kamu akan termotivasi.

4. Jangan menunggu dipedulikan orang baru kamu peduli, tapi pedulilah dengan orang lain! Maka. akan dipedulikan .

5. Jangan menunggu orang memahami kamu. baru kamu memahami dia, t√Ępi fahamilah orang itu, maka orang itu akan faham dengan kamu.

6. Jangan menunggu terinspirasi baru menulis.tapi menulislah, maka inspirasi akan hadir dalam tulisanmu.

7. Jangan menunggu projek, baru bekerja, tapi bekerjalah, maka projek akan menunggumu.

8. Jangan menunggu dicintai baru mencintai, tapi belajarlah mencintai, maka kamu akan dicintai.

9. Jangan menunggu banyak wang baru hidup tenang, tapi hiduplah dengan tenang. Percayalah bukan sekadar wang yang datang tapi juga rezeki yang lainnya.

10. Jangan menunggu contoh baru bergerak mengikuti, tapi bergeraklah ke arah kebaikan, maka kamu akan menjadi contoh yang akan diikuti.

11. Jangan menunggu berjaya baru bersyukur tapi bersyukurlah, maka kita akan berjaya.

12. Jangan menunggu boleh, baru melakukan, tapi lakukanlah! Maka kamu pasti boleh!

13. Jangan menunggu waktu luang utk bersama Tuhan, Tapi luangkanlah waktu utk bersama Tuhan, maka dirimu akan rasa Tuhan sentiasa bersama.

Dan… Jangan menunggu lama lagi untuk share tulisan ini kepada semua orang yang anda kenal… Sehingga kita semua tersedar dari lena yg panjang dan berjaya bersama.

Dari group whatsapp ex skool.

Sila berkunjung ke laman web ;
Kelab Blogger Ben Ashaari

5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Aku dan Blog

Tuesday, October 07, 2014 Nazlee Ismail 14 Comments


Hari ni memang lepak habis kat opis, takdo kojo haha.

Nak layan 'wasap' group pon tak kuasa , apa lagi nak update blog !

Entah apa apa la hari ni aku punya mood.

Pagi lagi dah minum "Pro Men", sejenis minuman penambah tenaga, moga aku akan bertambah tenaga semula sehingga malam nanti. (Pro Men tu adalah minuman untuk tenaga lelaki, produk tajaan untuk job review blogger). *nantikan review kami di fb/insta dalam masa terdekat, t.kasih.

Sat² , sebenaqnya aku nak habaq yang aku nak cuti panjang sempena cuti akhir tahun sekolah anak, dok tengah isi permohonan melalui HRMIS la ni..

Lain clear cantek ! Harap diluluskan la.., senang pulak buat permohonan hari ni sebab laju jer masuk web hrmis , lancar dan mudah..

beres !

PRO MAN ~ minuman bertenaga
untuk lelaki.



P/s ..kalu balun 2 minggu cuti sempoi nih,   haha .

Kelab Blogger Ben Ashaari



14 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kena bijak mana nak dapat murah !

Tuesday, October 07, 2014 Nazlee Ismail 5 Comments


Alhamdulillah, kami tinggal di luar sikit dari bandar ..harga makanan masih sama setakat hari ini berikutan kenaikan harga petrol 20sen/liter minggu lepas yang diumumkan oleh kerajaan.

Masih kekal harga lama dan tak memberi kesan.

Pagi tadi singgah beli kuih muih, masih lagi sama harganya. ADA BANYAK TEMPAT JUAL, kena bijak cari mana nak dapat murah.

BIJAK BERBELANJA !


Ps ; Kena bijak mana nak berbelanja murah ! Lain lah kalau poket/dompet sendiri sentisa penuh duit.


Kelab Blogger Ben Ashaari



5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Empat perkara yang mendatangkan bahagia.

Tuesday, October 07, 2014 Nazlee Ismail 6 Comments


Empat perkara yang mendatangkan kebahagiaan iaitu, sumber bacaan yang bermanfaat, anak-anak yang baik, isteri yang penyayang dan teman bergaul yang soleh.

Cukup Allah sebagai pengganti semuanya ( jika tidak mempunyai keempat perkara itu) ; Dekatkan diri kepadaNya.

Iman, kesihatan, kekayaan, kebebasan, rasa aman, semangat muda dan ilmu selalu dicari oleh orang berakal tetapi tak ramai yang mampu mengumpulkan seluruhnya.

Hati yang selalu gembira dapat membunuh baktiria kemarahan, jiwa yang redha dapat mengusir serangga kebencian.

Berusahalah untuk menjadi manusia yang hidup dalam kebahagiaan.


Kelab Blogger Ben Ashaari



6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Walahh..sedapnya Kerabu Tauge Kerang !

Monday, October 06, 2014 Nazlee Ismail 6 Comments


Kelmarin buat cahr koey teow, menjamu jiran sebelah yang datang beraya. Alhamdulillah selesai sudah.

Banyak tauge dan kerang terlebih, sengaja beli lebih sikit sebab kami suami isteri memang suka tauge segar.

MamaD buatkan kerabu..hurm, nampak memang mengancam nafsu makan aku hari ni.

Kerabu tauge kerang, resipi secara ringkas ;

  1. Tauge segar dicuci bersih
  2. Kerang rebus, isi kalau besar lagi bagus
  3. Kerisik
  4. Hirisan bawang besar
  5. Belacan + cili kisar
  6. Garam gula secukup rasa
Gaulkan kesemua bahan tersebut. Aku tak suka bunga kantan, limau dan serai, jadi tak dimasukkan la dalam ramuan ni., simple je ni .


Kerabu tauge kerang
Walahh..sedapnya !


Kelab Blogger Ben Ashaari



6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Comel betul dia ?

Monday, October 06, 2014 Nazlee Ismail 3 Comments


Aku dah mula suka budak lelaki, anak lelaki . Dulu masa baru² dulu tak berapa dengan baby boy; sebab mungkinlah kot dah biasa sangat dengan adik beradik ramai lelaki.

Anak dibawah asuhan mamaD pon kesemuanya perempuan, baby girls senang nak handle bermula dari Trisya, Aqeela dan yang masih dalam jagaan sekarang Laikha, Syafi dan Mea.

Pagi raya, jiran sebelah ada cucu lelaki, best pulak rasanya bila dapat dokong baby boy.

Tengok la Nina, Hanis dan mamaD semua suka dengan Ammar. Comel betul dia..








Kelab Blogger Ben Ashaari



3 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.