Remaja yang hidup dilamun cinta di ketika itu .

Wednesday, December 31, 2014 Nazlee Ismail 10 Comments

Selain 'monyet' yang bergayut di dahan-dahan pokok ada juga istilah 'bergayut' ini digunakan untuk mereka yang suka bersembang di pondok telefon awam dalam tempoh yang sangat lama dalam suatu masa..
Jangan salah faham !..remaja yang hidup dilamun cinta di ketika itu memang sudah biasa...tak marah sikit pon dengan ejekan 'bergayut' itu sebab sudah menjadi kebiasaan..
cuma orang-orang lain yang lebih dewasa...dan tak bercinta sahaja tak memahami tuntutan semasa. 
Mengimbau kembali  kejadian sekitar tahun awal 90'an ...(henfon canggih belum kenal lagi masa tu/ kalau ada pon tak mampu milik..)

10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Hanis belajar jadi dewasa dengan kakaknya..

Wednesday, December 31, 2014 Nazlee Ismail 2 Comments


baru-baru ni dapat maklum tentang penangguhan sesi persekolahan 2015 ke tarikh dilewatkan seminggu... suka Hanis sebab masa tu dia berada di kampung, ramai kawan kat sana...rasa macam nak sambung cuti lama lagi. Tak nak balik rumah ! ..katanya.


Bila dah berada di rumah sendiri, Hanis mula rasa bosan sebab lama sangat cuti sekolah..untung ada kakak yang sorang tu boleh jadi kawan dan teman.

Kakak Nina suka melayan.. tetapi kekadang gurau kasar jugak depa dua beradik tu.

ada kalanya..Hanis belajar jadi dewasa dengan kakaknya.

"hanis dah pandai berkontek lens" !!




2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Untung Bila Ada Adik Sendiri Jadi Mekanik !

Tuesday, December 30, 2014 Nazlee Ismail 6 Comments

alhamdulillah, kami sekeluarga sudah tiba di rumah dengan selamat..mujur adik pcl seorang mekanik kereta, boleh juga minta bantuan dalam keadaan kecemasan.



malam tu, adik pcl tiba depan hotel kami menginap pada jam 4 pagi. Datang bersama isterinya sebagai peneman setia di sisi. Dia buat operasi tanpa henti sampai jam 11 pagi...gigih sungguh dan kami puji dengan ketekunannya. Selagi tak siap dia tak mengalah untuk rehat dan makan.


Kereta aku tu...bearing di bahagian tayar belakang sebelah kanan dah melekat tak boleh tarik keluar dengan cara biasa..jadi terpaksalah kena kerah tenaga.
Kalau guna khidmat formen bengkel 'towing' semalam tu memang cekik darah..dorang nak Rm1k  dalam tangan..huhu. Kadar tak munasabah tu buatkan aku minta bantuan adik sendiri.


Kesian adik dan iparku ...tak tidur seharian semata-mata nak tolong abang...semoga mereka diberikan rahmat dan rezeki melimpah ruah oleh Allah swt di atas kebaikan mereka.


P/s... rela bagi harga berkenaan kepada adik sendiri dari kena "sembelih" huhu kan..tapi adik pcl tu tak nak ambik upah pulak.. / dan aku paksa dia ambik duit tambang.

6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Stuck at Slim River, Perak.

Tuesday, December 30, 2014 Nazlee Ismail 5 Comments



alhamdulillah tidak ada apa-apa yang buruk berlaku di hiway PLUS tadi semasa kami sekeluarga dalam perjalanan balik ke Banting dari Parit Buntar.

Allah masih sayang kami sekeluarga setelah perjalanan melepasi 3 jam, kereta yang aku pandu ni tiba-tiba berbunyi di bahagian tayar belakang. Terasa macam sesuatu tersangkut ...sedangkan pada masa tu dalam kedudukan memotong sebuah trailer panjang.

Allhuakbar..syukur sempat juga aku nekad tekan padel minyak dan menyusup ke tepi jalan dalam keadaan cemas..alhamdulillah tayar tak 'stuck' masa tu..kalau tak, tak tau lah apa akan jadi.

Di tepi jalan, aku periksa kesemua tayar.., tayar belakang dah nampak geris terkeluar ; dah syak memang bearing ada masalah. (Confidence driving sebab pagi dah check dan ganti bearing oleh adik mekanik). Benda nak jadi , tak nak salahkan sesiapa...syukur alhamdulillah kami selamat.

Tunggu bantuan Plusronda, tapi kami tak berani nak jalankan tayar tersebut takut jammed dan kemungkinan bahaya tayar boleh tercabut keluar.

Tunggu kereta penunda, towing sampai ke luar hiway. Kami di bawa ke bengkel berdekatan..malangnya workshop tu 'cekik darah' huh..tau ler kita ni dalam kecemasan nak caj harga melampau. 

Memang melampau betul dan sombong ChaYaNunAlif tu !

Aku sanggup bermalam di hotel bajet, keesokkannya cari mekanik lain.

Semogga dipermudahkan olehNya.


Lepaklah semalaman kami di Slim River...tambah cuti...cuti yang penuh makna (ada lagi kisah tragis).



5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Simpati Berserta Doa Untuk Mangsa Banjir

Friday, December 26, 2014 Nazlee Ismail 6 Comments


Salam simpati dari kami sekeluarga untuk warga pantai timur Semenanjung Malaysia khususnya mereka yang terlibat dalam bencana banjir besar.

Keluarga terdekat kami memang tak ada yang tinggal di kawasan terlibat, namun jauh di sudut hati seluruh rakyat negara berasa sedih dan bersimpati.




Bismillahirrahmanirrahim,
Selawat dan salam ke atas junjungan
besar kita Nabi Muhammad SAW, keluarga baginda,
dan para sahabat2 baginda....

Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim,
Ya Waliy, Ya Mukmin, Ya Aziz,
Engkau lindungilah kedua Ibu bapa kami,
Adik beradik kami,
Sanak saudara kami,
Sahabat2 kami,
Dan semua penduduk di negeri Kelantan, Terengganu, Pahang, Perlis & Perak yang terkena musibbah banjir ini....

Ya Mutakabbir, Ya Sami', Ya Bashir,
Sesungguhnya kami semua hamba2 Mu yang lemah,
Kami tidak berdaya untuk menanggung ujian daripadaMu,
Sesungguhnya Engkau Ya Allah Maha Berkuasa di atas segala sesuatu...
Ya Malikul Mulk,

Ya Malik, Ya Muhaimin, Ya Matin,
Engkau perintahkanlah bumiMu menelan airnya,
Engkau perintahkanlah langitMu berhenti mencurahkan airnya,
Sesungguhnya kami amat lemah untuk menanggung ujian daripada Mu,
Ya Waaliy....

Ya Rahim, Ya Basith, Ya Rofi,
Kasihilah kami semua,
Kami mohon kepadaMu,
Redakanlah bencana ini,
Ya Mani'...
Dan lindungilah kami semua,
Ya Qowiy, Ya Qodir,
Daripada perkara2 yang buruk...

Ya Allah,
Sesungguhnya Engkau tidak akan menimpakan sesuatu,
kepada kami melainkan sebagai peringatan kepada kami,
Di atas segala dosa2 dan kelalaian kami kepadaMu,

Ya Allah, Ya Tawwab,
Sesungguhnya kami telah mezalimi diri kami,
Ampunkanlah kami,
Sesungguhnya Engkau Maha Pengasih lagi Maha Penyayang,

Ya Allah, Ya Hafidz,
Jangan Engkau biarkan hati, iman kami terpesong,
dan lalai sehingga melupakan tanggungjawab kami kepadaMu,
Rahmatilah kami semua Ya Allah,

Ya Allah,
Tiada tuhan melainkan Engkau,
Dan Nabi Muhammad SAW itu pesuruh Mu,
Ya Allah, Ya Ghofur, Ya Mujib,
Perkenankan dan kabulkanlah doa kami....

Amin....

Minta kongsikan doa ini..
Semoga dengan keikhlasan hati kita...
Allah SWT akan mengabulkan doa kita...
Serta merahmati kita semua.......

6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Mencari 'Pulut Sekaya' Di SP

Thursday, December 25, 2014 Nazlee Ismail 4 Comments


Suka Hanis dan Nina bila dapat balik kampung rumah maktok, bulan lepas Nina tak dapat ikut, kali ni semuanya ada.. hepi giler dua baradik tu, mamaD pon sama.. tau la kan, balik rumah mak dia..huh semangat berkemas bag awal² lagi.. orang perempuan memang gitu lah .
Kita ni balik mana dulu pon tak kisah ..



cari "Kuih Pulut Sekaya"



pepagi lagi cari makanan sebab malam tadi sampai di rumah ibumertuaku dalam pukul 12 lebih sembang sikit dan terus terlena. 

lama dah cari kuih sedap ni, orang² lama kat sini panggil dengan nama "pulut sekaya" aka kuih seri muka.

okay la..seketul pulut sekaya 3 kupang harganya.


4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Menjadi pendengar setia dan kawan kepada anak-anak.

Wednesday, December 24, 2014 Nazlee Ismail 6 Comments


Makan tom yam thai beramai-ramai dengan anak isteri dan anak sedara, order 3 mangkuk share 5 orang makan. (meehoon tom yam 2, koewteow tom yam 1)

Kuah tom yam asli dari siam yang masam pedas sesedap rasa menggamit kami sekeluarga untuk makan lagi di sini.

Setiap kali ke Seri Kembangan mesti singgah South City Plaza semata-mata nak cari tom yam.
Ada sebuah gerai dalam plaza tu jual.. milik orang Siam asal . Halal .

Malam malam makan masam dan pedas boleh tahan pulak perut diaorang, ikutkan ajelah..dah selalu sangat ke kedai mamak, sesekali ubah angin pulak.


 

Suka tengok anak-anak menikmati makanan ikut selera mereka, Nina asyik bercerita pasal kawan dia.., sambil makan bergilir hirup kuah kami dengar apa Nina cakapkan.


Menjadi pendengar setia dan kawan kepada anak-anak ; kalau boleh dipraktikkan selalu dalam usaha mencari sebuah keluarga bahagia..insya Allah.





p/s .. Aku bahagia cara sebegini..

6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Hipokrit ; Selagi mana ada manusia serupa ini Dunia tidak akan aman tenteram.

Tuesday, December 23, 2014 Nazlee Ismail 5 Comments


Ramai manusia berbagai ragam, yang paling ketara ialah sifat munafik !

Sifat munafik terkandungnya sifat-sifat hipokrit, kalau umpamakan seekor binatang/serangga ia seperti sifat sejenis binatang yang dikenali dengan nama Sesumpah atau sifat Benda seperti talam dua muka atau Perumpamaan seperti musang berbulu ayam atau Manusia yang hidupnya berpura-pura jujur.

Seorang yang munafik selalunya berpura-pura baik dan jujur, telunjuk lurus kelingking berkait. Dia bercakap manis mulut tapi hakikatnya berbohong. Dia juga pandai berbahasa sehingga orang boleh percaya cakap dia, pandai berjanji tapi mungkir, bijak mematerikan perjanjian tetapi ia cabuli dan apabila dia berbalah pasti nak menang walaupun terpaksa menegakkan benang yang basah asalkan orang boleh percaya cakap dia.

Orang yang pandai bodek atau mengampu seseorang.

Seorang yang munafik juga ialah seorang manusia yang ada otak tapi tidak berpendirian, mudah gadai pegangan hidup, suka berbalah atau bertengkar. Dia boleh berubah-ubah sikap apabila diperlukan oleh kepentingannya.

Oleh kerana Islam memperjuangkan kejujuran dan amanah umum yang dilandaskan di atas kesedaran dan keimanan bahawa Allah itu Maha Melihat dan Maha Mengetahui segala apa yang terpendam di dalam lubuk hati, maka Islam menganggap sifat hipokrit itu sebagai merbahaya yang menghancurkan keutuhan dan keselamatan iman seseorang, juga sebagai dosa yang besar.

Empat ragam sifat munafik :

1. Khianati amanah iaitu mencabul dan mengkhianati amanah-amanah yang wajib dipelihara dan meremeh temehkan amanah yang diberikan padanya atau tidak menunaikan tugas dan tanggungjawab dengan sebaik-baiknya yang diserahkan padanya, kerja dengan sambil lewa dan ia gunakan amanah yang diberikan kepadanya untuk mendapatkan kepentingan diri dan keluarganya.

2. Bercakap bohong. Membuat penjelasan, kenyataan dan penerangan yang dusta atau seakan-akan dusta samada dengnan lisan atau tulisan, memutar belit dan memesongkan keteranngan yang sebenar, mengubah dan menokok tambah kenyataan untuk disesuaikan dengan seleranya, membuat kempen-kempen atau promosi-promosi dusta dan propaganda liar dan segala bentuk penyelewengan kata-kata dan bicara termasuk membesarkan yang keil dan memperkecilkan yang besar.

3. Mencabul janji-janji yang diikrarkan dan mencabul perjanjian yang dipersetujui bersama.

4. Ingin menang dalam pertengkaran walaupun terpaksa menegakkan benang yang basah atau terpaksa membawa saksi yang palsu bagi menguatkan hujjahnya.

Semua sifat-sifat munafik yang tersebut itu boleh menimbulkan kesan yang amat buruk kepada ketenteraman masyarakat manusia, malah boleh menimbulkan huru-hara dan perpecahan dan boleh menghilangkan rasa kepercayaan terhadap satu sama lain yang merupakan batu asas bagi kerukunan sesebuah masyarakat yang padu dan kukuh, selagi mana ada manusia serupa ini dunia ini tidak akan aman tenteram.



5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kalender Dan Senarai Cuti Umum 2015

Monday, December 22, 2014 Nazlee Ismail 2 Comments


Kalendar Cuti Umum 2015 Malaysia

(Tertakluk kepada perubahan)
kalendar cuti umum 2015


Jadual Hari Kelepasan Am 2015

Tarikh
Cuti Umum
Negeri
1 Jan (Khamis)Tahun Baru 2015Kecuali Johor, Kedah, Kelantan, Perlis dan Terengganu
3 Jan (Sabtu)Hari Keputeraan Nabi Muhammad S.A.W. (Maulidur Rasul)Seluruh negara
14 Jan (Rabu)Hari Keputeraan YDB Negeri SembilanNegeri Sembilan
18 Jan (Ahad)Hari Keputeraan Sultan KedahKedah
1 Feb (Ahad)Hari Wilayah PersekutuanKuala Lumpur, Labuan dan, Putrajaya
3 Feb (Selasa)Hari ThaipusamKuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Negeri Sembilan, Perak, Pulau Pinang dan Selangor
19 Feb (Khamis)Tahun Baru CinaSeluruh negara
20 Feb (Jumaat)Tahun Baru Cina (Hari Kedua)Kecuali Kelantan dan Terengganu
4 Mar (Rabu)Hari Ulang Tahun Pertabalan Sultan TerengganuTerengganu
3 Apr (Jumaat)Good FridaySabah dan Sarawak
15 Apr (Rabu)Hari Melaka Bandaraya BersejarahMelaka
26 Apr (Ahad)Hari Keputeraan Sultan TerengganuTerengganu
1 May (Jumaat)Hari PekerjaSeluruh negara
3 May (Ahad)Hari WesakSeluruh negara
7 May (Khamis)Hari HolPahang
16 May (Sabtu)Israk dan MikrajKedah, Negeri Sembilan dan Perlis
17 May (Ahad)Hari Keputeraan Raja PerlisPerlis
30&31 May (Sabtu&Ahad)Pesta Kaamatan (Pesta Menuai)Sabah dan Labuan
1&2 Jun (Isnin&Selasa)Perayaan Hari Gawai DayakSarawak
6 Jun (Sabtu)Hari Keputeraan YDP AgongSeluruh negara
18 Jun (Khamis)Awal RamadanJohor, Kedah dan Melaka
4 Jul (Sabtu)Hari Nuzul Al-QuranKuala Lumpur, Labuan, Putrajaya, Kelantan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Selangor dan Terengganu
7 Jul (Selasa)Hari Ulang Tahun Perisytiharan Tapak Warisan DuniaPulau Pinang
11 Jul (Sabtu)Hari Jadi YDP Pulau PinangPulau Pinang
17&18 Jul (Jumaat&Sabtu)Hari Raya PuasaSeluruh negara
31 Aug (Isnin)Hari KebangsaanSeluruh negara
16 Sep (Rabu)Hari MalaysiaSeluruh negara
13 Sep (Sat)Hari Jadi YDP SarawakSarawak
24 Sep (Khamis)Hari Raya QurbanSeluruh negara
25 Sep (Jumaat)Hari Raya Qurban (Hari Kedua)Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu
3 Oct (Sabtu)Harijadi YDP SabahSabah
9 Oct (Jumaat)Hari Jadi YDP MelakaMelaka
14 Oct (Rabu)Awal Muharram (Maal Hijrah)Seluruh negara
24 Oct (Sabtu)Hari Keputeraan Sultan PahangPahang
10 Nov (Selasa)Hari DeepavaliKecuali Sarawak
11&12 Nov (Rabu&Khamis)Hari Keputeraan Sultan KelantanKelantan
18 Nov (Rabu)Hari Hol Almarhum Sultan IskandarJohor
22 Nov (Ahad)Hari Keputeraan Sultan JohorJohor
27 Nov (Jumaat)Hari Keputeraan Sultan PerakPerak
11 Dec (Jumaat)Hari Keputeraan Sultan SelangorSelangor
24 Dec (Khamis)Hari Keputeraan Nabi Muhammad S.A.W. (Maulidur Rasul)Seluruh negara
25 Dec (Jumaat)Hari KrismasSeluruh negara
Sumber: Fail pdf Jadual Hari Kelepasan Am Persekutuan Dan Negeri 2015 dari laman web rasmi Bahagian Kabinet, Perlembagaan dan Perhubungan Antara Kerajaan.


Kalendar Cuti Sekolah 2015 Malaysia

Berikut adalah jadual cuti sekolah untuk sesi persekolahan bagi tahun 2015.
Cuti
Tarikh
Cuti pertengahan Penggal 1
14.03.2015 - 22.03.2015
Cuti pertengahan tahun
30.05.2015 - 14.06.2015
Cuti pertengahan Penggal 2
19.09.2015 - 27.09.2015
Cuti akhir tahun
21.11.2015 - 03.01.2016
Cuti untuk sekolah-sekolah di negeri Kedah, Johor, Kelantan dan Terengganu bermula dan berakhir sehari lebih awal.

Ref : http://www.malaysiatercinta.com/

2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Pakej Lawatan 3H2M ke Kelantan Darul Naim (2015)

Monday, December 22, 2014 Nazlee Ismail 0 Comments

Assalamualaikum & Salam sejahtera

Jangan kata tak ada orang mintak buat pakej melawat negeri Cik Siti Wan Kembang ! , banyak permintaan ye..orang luar terutamannya.

Seperti mana yang kita maklum, negeri-negeri di pantai timur semenanjung sekarang ni sedang mengalami masalah banjir besar di beberapa kawasan yang berkenaan.

Namun untuk tahun 2015 program travel, kami di Xcell Travel & Tours telah membuka peluang kepada mereka yang memerlukan perkhidmatan ini ; Pakej Lawatan 3H2M ke Kelantan Darul Naim (2015)




Negeri Kelantan tidak kurang juga mempunyai tempat menarik untuk dikunjungi. Pada musim cuti sekolah, ramai orang-orang dari luar Kelantan melawat negeri tersebut. Di antara tempat-tempat menarik di Kelantan ialah Istana Jahar, Kampung Kraftangan, Masjid Beijing, Rantau Panjang, Pantai Cahaya Bulan, Pantai Genting, Tumpat, Wakaf Che Yeh, Pasar Siti Khatijah, Baazar Tok Guru, Gelangang Seni, Rantau Panjang, Pengkalan Kubur dan sebagainya.




Pakej Lawatan 3H2M ke Kelantan Darul Naim (2015)

Bilangan Peserta4 orang10 orang20 orang30 orang40 orang
Harga (RM) utk seorang360310280260240

Kos termasuk:

- Kediaman 3 hari 2 malam (homestay dan hotel bajet. Jika mahukan penginapan yang lebih baik, sila nyatakan. Kami akan uruskan dengan penambahan kos)
- Pengangkutan dan pemandu
3 kali makan pagi dan 3 kali makan tengahari

Kos tidak termasuk:

-Tiket atau pengangkutan anda dari destinasi anda ke Kota Bharu.(Pengangkutan dari destinasi anda ke Kota Bharu boleh diuruskan berdasarkan permintaan terutama melibatkan jumlah peserta yang ramai)
-Tiket sepanjang lawatan anda di tempat anda lawati seperti Muzium Negeri, Muzium Perang dan Istana Jahar.
-Makan Malam (Untuk memberi peluang kepada peserta memilih sendiri tempat makan dan menu yang ingin dinikmati. Kami akan membawa anda ke tempat tersebut. Anda cuma perlu order dan bayar sahaja. Mudah bukan??)
-Perbelanjaan sendiri
-Insuran perlindungan

Syarat:
Minimum untuk 4 orang.
Tarikh terbuka sepanjang masa

HARIITINERARY/JADUAL LAWATAN
HARI-01
  • 2.00pm Check in hotel
  • Free and Easy..aktiviti bebas
  • 6.00pm: Bertolak ke Wakaf Che Yeh. Makan malam di sekitar Wakaf Che Yeh dan Solat Maghrib
  • Aktiviti Malam - Shopping dan menjamu mata di pasar malam terbesar di Kelantan, Wakaf Che Yeh. Terdapat pelbagai barangan di sini dari pakaian, tudung, kain batik, jam tangan makanan dan juga assesori wanita
  • Balik ke hotel
HARI-03
  • Sarapan pagi.
  • City Tour – Explore Kota Bharu – Melawat Muzium NegeriKampung Kraftangan, Istana Jahar, Bank Kerapu, Restoran Nasi Ulam Cikgu Hamid, Masjid Negeri (Masjid Muhamadi), kraft tangan dan kawasan sekitar.
  • Makan tengahari, solat zohor dan rehat.
  • Melawat ke pusat batik di Paloh.
  • Sesi petang - rehatkan minda anda sambil menikmati hembusan bayu di Pantai Cahaya Bulan. Anda boleh menikmati pemandangan dan juga menjamu selera berasaskan makanan laut seperti sotong celup tepung, udang celup tepung, ikan celup tepung dan makanan laut yang lain (Makan dan minum anda di sini adalah di atas perbelanjaan anda sendiri)
  • Makan Malam di Restoran Nasi Kerabu Ayam Percik yang popular di Kelantan iaitu Yati Nasi Kerabu yang pasti menjanjikan pengalaman yang tidak akan anda sepanjang anda berada di Kelantan.
  • Balik ke hotel – Free & Easy….aktiviti bebas……Rehat untuk aktiviti yang paling di tunggu esok hari
ATAU
  • Sesi petang - Melawat ke Bazar Tok Guru. Shopping kain batik, aneka tudung dan assesori wanita.
  • Selepas menjamu mata di Bazar Tok Guru, rehat-rehatkan minda anda di Gelanggang Seni. Saksikan permainan dan persembahan tradisional dari Negeri Kelantan seperti permainan gasing, silat, main puteri, dikir barat, wayang kulit dan sebagainya.
  • Makan Malam di Restoran Nasi Kerabu Ayam Percik yang popular di Kelantan iaitu Yati Nasi Kerabu yang pasti menjanjikan pengalaman yang tidak akan anda sepanjang anda berada di Kelantan.
  • Balik ke hotel – Free & Easy….aktiviti bebas……Rehat untuk aktiviti yang paling di tunggu esok hari
Nota: Anda boleh memilih destinasi mana yang anda inginkan samada ke Pantai Cahaya Bulan atau ke Bazar Tok Guru
HARI-03
  • 9.00am Breakfast dan check out hotel
  • Berlepas ke Rantau Panjang. Aktiviti Shopping anda bermula
  • Makan tengahari
  • Singgah di Masjid Beijing di pekan Rantau Panjang.
  • Balik ke Kota Bharu. Bersedia untuk ke airport, stesen keretapi atau stesen bas
ATAU
  • 9.00am Breakfast dan check out hotel
  • Berlepas ke Pengkalan Kubor. Aktiviti Shopping anda bermula
  • Makan tengahari
  • Singgah di Pantai Sri Tujuh untuk menikmati keindahan pantai. Terkenal sebagai pantai tujuh lapis.
  • Balik ke Kota Bharu. Bersedia untuk ke airport, stesen keretapi atau stesen bas.

*Nota: Jadual lawatan ini adalah tidak rigid. Ianya mengikut kesesuaian masa. Pada hari ke 3, peserta boleh memilih destinasi membeli-belah mereka samada Zon Bebas Cukai Rantau Panjang atau Zon Bebas Bebas Cukai Pengkalan Kubor.




Untuk pertanyaan/tempahan : 
email : nazlee@xceltravell.com / sales@xcelltravell.com
Tel/WA : 017 400 9726
web : www.xcelltravel.com

0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.