Bila suami suka , isterinya wajib kena buatkan ..betul ?

Wednesday, February 04, 2015 Unknown 9 Comments


haa macam ni lah mama, bila suami suka sesuatu isterinya ni  kena buatkan..mama cakap ni pasal menu makan pagi kami yang  terkini..haha.



daun salad jenis Selada yang segar dan rangup boleh digandingkan dengan daging burger ayam , hirisan bawang besar dan telur dadar berempah.

pcl..dia memang idamkan makan sebegini setiap pagi bagi mengantikan sarapan roti canai atau nasi lemak yang sudah bergitu lama digemarinya...kini semakin dijauhi untuk kesihatan katanya.

kebetulan diet mama memang bersesuaian, cuba lah..

senang saja..nak bagi resepi jugak? emm..

Ok la..ni dia :

1. Daun salad yang segar..kat pasar ada banyak jenis, mana-mana jenis pun boleh janji daunnya hijau lebih baik.
2. Bakar daging /ayam burger..sila pilih yang jenis karbohidrat paling rendah.
3. Potong beberapa hiris timun sebaiknya jenis timun jepun.
4. Potong bawang besar hiris bulat.
5. Sediakan telur dadar simple dengan masukkan sedikit serbuk kari/black paper.


sila makan dengan tertib, tapi kalau di rumah sendiri nak nganga seluasnya pun orang lain tak nampak..haaa kan. Kunyah betul-betul dengan nikmat rasa..pasti teruja.

p/s..sunnah nabi, kunyah 40 kali baru telan (pcl selalu ingatkan mama)

~diana




9 comments:

  1. menyelerakan dan sgt sihat

    ReplyDelete
  2. nnai minggu lepas buat gini. hehehe

    ReplyDelete
  3. salam pcl dan mmaD

    pcl juga ada pesan pada saya masa saya tanya apa tips kesihatan. Katanya kunyah 40 kali dan ada juga yang lain.

    sarapan yang menyelerakan. kekadang kita tiada pilihan gerai makan hanya sediakan nasi lemak.

    tapi wife saya sediakan roti dan telur setengah masak setiap pagi. Menu sihat tak?

    ReplyDelete
  4. Rasa macam nak cuba resipi ini esok. mudah saja nampak

    ReplyDelete
  5. xnampak menu diet pon..hihi.. nampak sedappp.. :)

    ReplyDelete
  6. Hehehe nampak sedapp cam omputeh lak pepagi makan ni hehehhe ..Sedap tu ..Kalau kat rumah ni Kakak Insyirah mg suka makan2 macam ni..Tapi kalau Akiff lebih suka nasi putih jugak huhuhu..Lidah melayu betul anak bongsu Lya hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam resepi di mcD kan kak lya. sekali sekala kena tukar selera

      Delete
  7. Sedap ni. taruk sos sikit hehe

    tapi memang betul. kalau suami suka, kita kena buat. Lagi seronok rasanya buat makanan kegemaran suami. :)

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.