Rezeki di atas usaha sendiri ...

Saturday, February 21, 2015 PCL 7 Comments


cerita kelmarin ..ke pantai kami untuk memenuhi keinginan mak mertua yang minat memancing.
katanya kalau tak pancing pon berehat-rehatlah di pondok nelayan boleh tengok para nelayan bawa naik hasil dari lautan.

memang susah kali ini macam best pulak, selalu kalau ke Segantang Garam ni jarang dapat masa yang sama dengan orang nelayan tiba dari laut.

melihat ke sebuah perahu yang sarat dengan hasil tangkapan udang..hurm, dalam kepala aku berkata..inilah yang dinamakan rezeki atas usaha sendiri. Terpancar keriangan di wajah mereka.

ramai juga orang luar datang sebagai pemerhati, datang untuk memberi pengalaman dan pengajaran kepada anak-anak kecil mereka tentang erti kehidupan penat jerih sebagai nelayan.

Ada juga yang datang nak beli...harga terus dari nelayan memang terbaik . Kadang akan menjadi rezeki kita juga jika nelayan bagi percuma.. rezeki kalau disedekahkan akan berganda kita dapat insyaAllah kalau iklhlasnya di hati si pemberi..




Lokasi : Kampung Segantang Garam, Bujang. Kedah Darul Aman.
Berhampiran lokasi terdapat chalet untuk kaki pancing dan juga pelawat luar yang ingin bermalam sambil menikmati suasan aman damai kampung tepi pantai.

7 comments:

  1. Assalmmualaikum pcl ..lama x snggah ke sini..tgk pcl g mncing ,sya pun teringin nk g mancing..tapi kali ni g teluk tempoyak..best mak sya ckp...^_^

    ReplyDelete
  2. setiap orang tu ada rezekinya yang diberikan olehNya yang amat Pengasih dan Penyayang.

    ReplyDelete
  3. Jarang sekali dkna dengar orag perempuan suka mancinng. Rare la ma mertua pcl hehehehee

    ReplyDelete
  4. wahhhhh, sama laa pcl, sy ni abah pula yg kaki memancing, pantang p pantai ka pulau ka mesti dlm kereta dah stand by joran huuuu

    ReplyDelete
  5. setiap orang ada bahagian masing masing kan ^^

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.