Beri anak hadiah dan jangan cemburukan anak yang lainnya..

Monday, March 09, 2015 PCL 10 Comments

Hanis , Nina

Jika seorang ayah atau ibu memberikan anaknya sesuatu hadiah bersabit kejayaan atau sesuatu yang lain dengan sebab yang dibenarkan syarak, hendaklah dia berniat jika anaknya yang lain dalam keadaan yang sama, dia juga akan memberikannya pula.


pernah tidak situasi membeza-bezakan anak berlaku?
..pasti ada ramai, aku yang anak dua orang ni pon kekadang tak sedar perkara ini berlaku..
Jangan ya..jangan buat anak-anak saling cemburu dan bermasam muka sesama mereka. (pastikan mereka bersaing dalam cara yang sihat dan harmoni)


Cuma dalam bab pembahagian harta pusaka ; anak lelaki akan mendapat dua kali ganda bahagian anak perempuan mengikut hukum faraidh.

10 comments:

  1. kalau beli dua-dua sure tak berebut n bergaduh..hehe

    ReplyDelete
  2. betul tu..
    bleh majuk dibuatnya...

    ReplyDelete
  3. nice entry... blog walking jap sini http://bit.ly/1Ghkmbo

    ReplyDelete
  4. Betul PCL, tak adil membeza-bezakan anak-anak. Tapi, kadang kita pun tak sedar, Allahu.
    Sha ade anak ramai, 30 orang satu sem, kalau jadi singa, semua rasa, ekekeke ^^

    ReplyDelete
  5. KALAU ANAK 2 ORANG JE, BELIKAN UNTUK DUA-DUA SEKALI..

    ReplyDelete
  6. nani alhamdulillah ibu dengan abah bagi semua sama rata :D

    ReplyDelete
  7. Hehehe terkadang mmg TERJADI jugak tanpa kita sedar huhu..kalau blh nak jaga hati semua anak2 tapi bila dah terlanjur TERJADI terpaksa redha jer laa..Kekadang kita ni nak semua perfect tapi apa jua perancangan kita Allah jua yg menentukan,..

    ReplyDelete
  8. dayah perempuan sorg and bongsu pula..xpekan kalau parent mnje lbih *tetiba >_<

    ReplyDelete
  9. macam kak ana klu beli mesti dua,tak kira lah kalau bday kakak,adik pun dapat bila bday adik,kakak pun dapat...mungkin sb dua je kut bolehlah lagi kan... ;)

    ReplyDelete
  10. Betul tu...

    Tapi bonde sering bergadooo dgn Fatin jeles dapat gift best2 on time ngan ayahnya...macam adik beradik pulak kami "bawang kecil dan bawang besar" he he he


    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.