Tips penghasilan entri blog sebagai tarikan pembaca

Sunday, April 05, 2015 PCL 20 Comments

Cara menulis entri blog yang baik sebagai tarikan pembaca


1) Gaya bahasa mengikut kesesuaian blog.
Bahasa yang santai adalah macam kita sembang seharian tak ikut penyampaian formal penulisan seperti di akhbar atau penulisan buku teks sekolah contohnya.

2) Pembahagian isi artikal mengikut perenggan.
Meghasilkan entri formal atau santai, biasakan buat pembahagian mengikut perenggan..kalau tak tau camana cara boleh tengok blog rakan lain dan buat perbandingan, blog dengan penulisan santai dan kemas baru senang hati membaca.. santai saja tidak cukup macam baca buku/novel dari segi susunan perenggannya.

3) Pendahuluan dan penutup bagi isi kandungan sesebuah entri itu bagi pendapat aku sendiri, ia tak semestinya ada..kalau ada lagi cantik, tapi dah jadi macam isi surat rasmi lah pulak..haha.

4) Entri yang sederhana panjang lagi bagus, jika terlalu pendek pula tidak mesra pembaca, mesra SEO...ikut kesesuaian, jangan meleret sehingga membosankan.

Cuba buat dua, tiga perenggan diikuti "sub heading",  gunakan sesuatu keywords sebagai tajuk kecil .

Jika kita selesa megizinkan orang datang singgah membaca, pembaca lagi suka..takyah pening kepala nak serabutkan fikiran ..entri yang sederhana panjang lagi bagus..aku suka ulang tentang ni..
.

20 comments:

  1. ohh..ok, akan dipraktikkan dlm blog..kdg kalau dh menaip, tak sedar post pjg bebeno hehe tq fir sharing ttips ! :)

    ReplyDelete
  2. Kalau ikut gaya bahasa, kalau cerita personal more kepada informal. Kalau entri psl tips dan informasi lebih kepada formal. Boleh ke mcam tu?
    Lagi satu selalu sy ada prob bab nak tulis tajuk dgn penutup entri...selalu kusut kat situ..hehe

    ReplyDelete
  3. insyaallah akan dipratikkan. terima kasih atas nasihat ini PCL

    ReplyDelete
  4. Cik akak main redah je buat entri..kiki..

    ReplyDelete
  5. bagus tips abg pcl ni.... setuju semuanya ;D

    ReplyDelete
  6. in sya allah..akan diperaktikkan =)

    ReplyDelete
  7. boleh guna cara ni lepas ni :D

    ReplyDelete
  8. singgah membaca,

    jom tukar link blog :-)

    ReplyDelete
  9. SAYA MAIN HENTAM JE.. APA YANG BERLALU DI FIKIRAN, ITU YANG SAYA TULIS.

    ReplyDelete
  10. tq pcl..khaty buat entry tak dak protokol lgsg,main redah ja,,

    ReplyDelete
  11. Kadang2 ade guna cara ini... Good info... untuk keyword google

    ReplyDelete
  12. Assalam abang nazlee
    memola nak mintak maaaaaaaffffffffffff
    tak sepat nak wassup pasai perfume lagi
    insyaAllah dalam 2-3 hari ni naaaaaaa
    jangan marah naaaaaaaaa :)

    http://aryshafayyadh.blogspot.com/2015/04/maafkan-iolssob3.html

    ReplyDelete
  13. Owhh.. sederhana panjang lagi bagus ye...
    Baiklah.. lepas ni akan lebih berhati-hati up entri... huhuhuhuuu... :p

    ReplyDelete
  14. nice sharing p.c.l :) :)

    ReplyDelete
  15. tips yg menarik.. tq PCL :)

    ReplyDelete
  16. Thanks PcL sudi sharing ... Kita kan kalau dah menulis mmg tak ingat dunia laaa..Selalunya camtu la kalau dah menulis mmg tak reti nak STOPsebab tu akan ada laa entri panjang berjela2 ...Singgah petang #exchangefeedgroup #kelabbloggerbenashaari

    ReplyDelete
  17. Bagus tips ni pcl,akan cuba dalam entry cn

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.