Carrot susu hanis umairah ..

Tuesday, May 12, 2015 PCL 21 Comments


"mama.. esok adik nak bawak air karot susu pi sekolah, adik ada KH aktiviti.."

"banyak mana nak bawak tu.. suruh abah buatkan, abah buat karot susu memang sedap..kan"

jadinya..dengan rela..dan penuh kasih pagi pagi lagi aku memulakan 'kerja pembuat air' di dapur mamaD cafe.

untuk depa apa saja boleh..

pcl buat carrot susu untuk keluarga

pcl buat carrot susu untuk keluarga

Cara buat carrot susu jadi sedap :


1. Blender carrot segar 4 ke 5 biji biar pekat , blend dengan air kurang.. tambah air sikit tapi jangan sampai cair sangat..

2. Tapis guna uncang penapis kain macam kedai kopi punya tu...

3. Masuk susu pekat berkrim..agak agak manis dan

4. Capur sedikit garam untuk penambahan rasa lemak masin.

5. Letak ais kiub..dan boleh minum dengan nikmat lagi menjimatkan..tanpa gst :)

Okay tu je dari dapur mamaD cafe pagi tadi...sambil breakfast dengan menu popia sedap mamaD..

21 comments:

  1. alaa senang jer ni.tpi aktiviti KH apa yg kena bawak air carrot ni?

    ReplyDelete
  2. amboi nama carraot susu panjangnya

    ReplyDelete
  3. wah..memang sedap carrot susu nie..nak pulak buat sendiri,lagi terasa kepuasannya..tapi beli barang kena gst kan pcl..hehehe

    ReplyDelete
  4. bapa Mithali PCL ni.. :)

    ReplyDelete
  5. resepi mak dkna pun gtu gak..garam buh sikit bagi penambah rasa.

    ReplyDelete
  6. haha, teringin. tp tak pandai minum air carrot

    ReplyDelete
  7. sedapnya carrot susu. saya lebih suka carrot o.. kalau carrot susu, nak order kat luar takut x kena rasa

    ReplyDelete
  8. sedapnya carrot susu..dlu memang ske kalau makan kat luar ,mesti order ni.,..untunglah hanis ayah dia buatkan...untuk anak apa saja boleh kan PCL

    ReplyDelete
  9. aduhh sedapnya.... terliur sudah

    ReplyDelete
  10. Sedap ke Carrot susu ni? Along tak pernah rasa..huhu

    ReplyDelete
  11. sedapnya carrot susu tp boleh kira berapa kali je buat sendri..hihi

    ReplyDelete
  12. ooo kena letak garam sikit ye. barulah AV tau

    ReplyDelete
  13. faveret juga carrot susu ni!!

    ReplyDelete
  14. ok..nak gi cari penapis kain sekarang jugak.... zassssssss....!!

    :p

    ReplyDelete
  15. wahh dah tau cara nak buat..boleh la buat nanti...yummy :D

    ReplyDelete
  16. Oo nk sdap kena buh garam eaaa hehe baru tau..

    ReplyDelete
  17. hehehe nama CT ngan anak PCL samalah hehehe..
    depan saja lain =P

    CT xleh go keret susu.. kalo sikit okay kot.. banyak2 tekak xleh terima..
    yang penting apa ??? x ada GST eehe..

    ReplyDelete
  18. Assalam abang nazlee,
    manis macam hanis kan3

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum PCL...sedapnya tengok carrot susu tu...:)

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.