Apa barang nak jual?

Monday, June 08, 2015 Nazlee Ismail 9 Comments


Ramai orang nak cari duit dengan berniaga dengan harapan boleh menampung duit belanja harian.
Orang nak berniaga, kita pon nak buat jugak  tapi pada masa sama tak pernah kaji cara dan bagaimana nak berniaga dengan betul lagi halal di sisi Islam.

Ramai juga peniaga (Islam) yang tidak takut kepada Allah, sembunyikan aib barang? contohnya letak label baru pada barang lama yang sudah digunapakai (barang second-hand tapi diistihar barng baru).

Kalau barang tu barangan elektronik umpamanya smartphone; kerosakan akan disembunyikan bila ada pembeli membeli diberitahu barang tersebut adalah barang baru dan setelah beberapa hari menggunakan didapati barang tersebut rosak. (biasanya ada waranti dalam tempoh tertentu namun tetap tak puas hati pembeli bila dah rasa macam terkena tipu).

Sebahagia penjual ada yang mengubah tarikh luput penggunaan barang, ada yang 'menolak' pembeli yang yang ingin meneliti barang atau mencubanya terlebih dahulu.

Blog ini selalu menerima 'penjual' yang meminta khidmat seumpama 'mudah.my', tolong carikan pembeli untuk barangan jualan mereka.

Selalunya respon pembaca di nazlee.com (kebanyakannya dari silent reader)  respon mereka/pembeli adalah cepat dan memberangsangkan.

Saya cuma  sebagai perantara (penjual & pembeli), mendapat sedikit habuan dari hasil kerja saya, dan saya akan selalu berhati-hati dalam bab ini.

Nak berjual beli biarlah berkat hasilnya , InsyaAllah

Boleh contact saya 017-4009726 ..apa barang nak jual ? insyaAllah kita permudahkan dengan izin Nya.


2nd hand smartphone. FOR SALE..masih panas !!


9 comments:

  1. macam2 kan sekarang, ada yang penjual tak jujur ada yang pembeli tak jujur..tapi still lagi ada yang boleh dipercayai. =)

    ReplyDelete
  2. jadilah peniaga yg jujur.. :D

    ReplyDelete
  3. kena tengok dulu sebelum beli kan

    ReplyDelete
  4. suami saya jenis kalau nak beli apa2 dia punya soalan tu sampai orang yang jual malas nak layan.lagi2 kalau nak beli gadget..hahhaha..benda tek berapa penting tapi harga ratus2..mau tak tanya macam2...

    ReplyDelete
  5. kena berhati2 dgn seller..pernah kena tipu dgn sorg seller ni..naseb amaun tak byk.. sob sob

    ReplyDelete
  6. jadilah peniaga yang jujur ;)

    ReplyDelete
  7. Assalam abang nazlee,
    iols masih merangkak nak blajor menjual ni haaaaaa
    tapi nampak macam fail sajork he3

    ReplyDelete
  8. dayah tak pandai berniaga..huhu tolong ajarkan pcl =)

    ReplyDelete
  9. kena dpaatkan tips mniaga ni..hihih

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.