Betul ke budak dulu baik-baik bandingkan dengan budak sekarang?

Thursday, June 11, 2015 PCL 13 Comments


Teringat masa bulan puasa, masa zaman aku kanak-kanak dulu tak ada  in door game yang best selain bermain dam. Dam aji, Dam ular ...main guna buah Dadu !

kredit : zueherwan.blogspot.com
harap jangan blur ye anda yang lahir di zaman melenium , korang memang banyak yang tak tau permainan apakah itu?, kan! Budak kampung macam aku memang tau sangat la , main kat surau lagi...situ lah port kami melepak !...bagus kan? lepas main-main solat, lepas solat sambung main..tidur dan main dan balik rumah bila dekat-dekat waktu berbuka. hurmm..terkenang zaman jahiliahku.

Permainan Dadu

Banyak permainan terkenal digemari orang yang mengandungi perkara yang diharamkan syariat. Di antaranya permainan dadu yang darinya muncul berbagai macam permainan seperti rolet ..(Genting Rolet) . Sekarang ni ada lagi kot kat Genting tu? atau dah upgrade ...Perasan aku la, nampak yang banyak tersedia sekarang ni ialah premis-premis mesin judi yang seumpamanya. (tak kira bulan puasa, sepanjang tahun penuh pelanggan dalamnya).

"Sesiapa bermain dadu, maka ia telah berbuat maksiat kepada Allah dan Rasul Nya" 
(Hadith riwayat Al-Bukhari : 10/465)

Sesuatu yang melalaikan dari melakukan ibadah itu adalah adalah perbuatan melanggar syariat agama kita.

Dulu.... 
memang tak tau benda, main apa saja asalkan hilang perasaan bosan seharian..

Sekarang..
pon sama jugak, menghadap smartphone sampai lupa tanggungjawab pada dunia dan akhirat, lalai ibadah solat yang utama . Bila sekali ketuk baru tersedar kan..alhamdulillah.

Dulu dan kini sama saja...mudah-mudahan tahun ni dan seterusnya amalan kita semakin baik dan mendapat RahmatNya...aaamin.

Selamat menantikan Ramadhan Al Mubarak.

p/s : muhasabah untuk diri. 

13 comments:

  1. Ziarah petang salam ukhuwah dari INDONESIA.

    ReplyDelete
  2. dah lain la abg nazlee.. anak2 la ni gadget di hujung jari..

    ReplyDelete
  3. Permainan kanak-kanak dulu lebih kreatif dan mengeluarkan peluh berbanding kanak-kanak sekarang yang mengadap smart phone, pc, psp ataupun tab..

    ReplyDelete
  4. Lagi satu, budak-budak sekarang lebih terdedah kepada dunia luar. Semua kat hujung jari. Tengok video bukan-bukan, lepas tu terikut-ikut. Hmm

    ReplyDelete
  5. sama saja pcl. cuma beza dari segi teknologi shj

    ReplyDelete
  6. kan...semua nya kena berpada-pada..

    ReplyDelete
  7. zaman sekarang lagi senang terdedah dengan bende tak elok sampai lupa tugas & tanggungjawab kita sebagai hamba Allah. Lagi mencabar kehidupan zaman sekarang berbanding zaman dulu. Sama-sama muhasabah diri.

    ReplyDelete
  8. permainan apa pun janji tak melalaikan... selamat menyambut Ramadhan PCL.....

    ReplyDelete
  9. kanak2 dulu dengan sekarang mmg sangat2 berbeza, bergantung kepada didikan ibubapa utk membentuk anak2 masing2

    ReplyDelete
  10. Assalam abang nazlee,
    kena didik
    kena asuh
    kena bimbing
    insyaAllah anak menjadi soleh yang di impikan semua ibu bapa AMIN

    ReplyDelete
  11. permainan zaman kanak2 KG dulu...skrg bila KG bagi anak2 main dorg xminat benda ni..naaaaak juga talet..pc..lappy..smartphone

    ReplyDelete
  12. budak sekarang dah asyik leka dengan gadget ditangan, tak macam kita-kita dulu. best jer indoor and outdoor, kalau sekarang susah nak tengok budak2 main teng2 or galah panjang bila balik kampung T_T

    ReplyDelete
  13. lama tak main dam ular... Best game dulu2..

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.