#Cabaran20Hari | Amalan Berbalas Juadah Di Bulan Puasa

Saturday, July 04, 2015 PCL 3 Comments

#Cabaran20Hari, #Day08

 Amalan Berbalas Juadah Di Bulan Puasa

[sebelum berbuka tadi..]
Baru nak mulakan deraf entri tetiba bunyi loceng  ; "ting tong.. ting tong" (serius rumah kuarters ni memang ada door bell).

Buka pintu nampak jiran sebelah; siap dengan bekas tapeware dan plastik... rezeki berjiran ginilah bagusnya, alhamdulillah dapat kami merasa juadah Kelate "nasi kerabu dan kuih cara berlauk".

Amalan berbalas juadah di bulan puasa masih berlaku tapi jarang jarang ada, sebabnya kejiranan kita tak sama macam kat kampung nun...Orang kampung suka buat sendiri, juadah sekali buat bukan sikit kuantitinya..banyak sampai boleh di kongsi makan untuk beberapa buah keluarga. Itu amalan kejiranan orang dulu di kebanyakan kampung di Malaysia.

#cabaran20hari

Orang sekarang ; "alamak, nak balas apa ni... malu la asyik depa ja bagi kita, giliran kita bila pulak?"

Sudah jadi masalah pulak..hurmm.
(mungkin ini agaknya punca orang sekarang tidak teruskan amalan berbalas juadah.


Okay..korang boleh LIKE page EFG di sini terdapat senarai url peserta mengikut tajuk dan anda juga boleh ping dan blogwalking :


Entri # Day07 :

http://www.nazlee.com/2015/07/cabaran20hari-pengalaman-manis-di-bulan.html?m=1

#Cabaran20Hari, #Day08 #exchangefeedgroup #kelabbloggerbenashaari.
.

3 comments:

  1. syoknyaa ayam tu.... silap pulak baca sebelum berbuka niii

    ReplyDelete
  2. untunglaaa buat popia sendiri....

    ReplyDelete
  3. anak-anak sekarang jadi bahan eksperimen.... dari dulu sistem pendidikan duk kaji .. 50 tahun lebih duk kaji.. belum habis sistem lama diguna pakai... keluar sistem baru pulak

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.