Setiap kali memuat naik gambar di laman sosial bacalah 'Bismillahirrahmanirrahim'

Saturday, August 22, 2015 PCL 12 Comments

Assalamualaikum, salam pagi sabtu..

Ini adalaha artikel peringatan, kekadang kita leka sebab tak pernah terjadi kepada kita dan keluarga kita. Dan rasanya tak menjadia satu kesalahan jika  kita saling mengigatkan sesama rakan. (mungkin korang dah pernah jumpa dan baca artikel di bawah ini, aku sekali lagi C&P kat dalam blog aku ni untuk pemabaca di sini ..mudah-mudahan ada manfaatnya.


PETUA MENGELAK 'SANTAU FACEBOOK'!


1) Kecilkan saiz gambar dari 100 - 500 pixel sahaja.
2) Edit gambar asal sehingga 30%-50% berubah daripada rupa asal.(guna Camera360 pun dah ok)
3) Edit dan buang tanda lahir seperti tahi lalat di wajah.
4) Jangan memuat naik gambar penuh (Dari hujung rambut ke hujung kaki)
5) Edit gambar dengan menggunakan applikasi 'filter' seperti 'blur', 'jitter', 'noise', 'crystallize' dan lain-lain.
6) Setiap kali memuat naik gambar di laman sosial bacalah 'Bismillahirrahmanirrahim'.
7) Elakkan 'meluahkan' perasaan 'marah melampau' sehingga melibatkan orang lain di laman sosial dengan memuat naik nama mereka! (kawal emosi, banyakkan beristighfar dan berselawat - lagi 'murni' kalau mengadu kasih dengan Allah S.W.T)
8) Jangan sekali-kali menggunakan applikasi 'Add A Location To Post' atau 'Check in' di facebook untuk mengelakkan lokasi kediaman dan keberadaan!
9) Bacalah Doa Pendinding & Penggerak “Bismillahi lazi la yadurru ma’as mihi syai’un fil ard, wala fissama’i wahuassami’ul ‘alim…” dibaca sebanyak tiga kali di waktu pagi dan tiga kali di waktu petang maka akan terhindarlah kepada yang membacanya daripada segala kemudaratan disepanjang hari tersebut.
10) Jangan malas 'membaca' kesan & tanda-tanda di bawah!

Kesan Akibat Terkena Santau


Antara kesan-kesannya anda terkena SANTAU ialah;
1) Orang yang terkena santau atau sihir tidak akan boleh melelapkan mata..
2) Orang yang kita sayang, akan bertukar menjadi benci dalam sekelip mata..
3) Boleh pitam dan koma berbulan-bulan, hingga membawa maut.
4) Boleh menjadi hilang akal, meracau-racau sehingga membawa maut.
5) Muntah darah
6) Bagi perempuan yang terkena santau pula pasti akan akan lupa segalanya, pada suami, anak-anak dan akan tinggalkan semua itu bagi menuruti seseorang yang membuatnya.
7) Batuk yang berlarutan, kadang-kadang batuk berdarah dan bernanah dan keluar debu-debu kecil seperti serbuk kaca.
8) Istihadah yang berpanjangan bagi wanita sehingga satu hingga tiga bulan atau lebih.
9) Sakit tulang belakang terutamanya pada waktu Maghrib dan malam Jumaat. Kadang-kala sakit menjadi-jadi semasa hendak masuk waktu solat Jumaat.
10) Sakit sesak nafas terutaman waktu Maghrib.
11) Lenguh seluruh anggota badan.
12) Kuku menjadi hitam dan nafas menjadi busuk.
13) Mimpi jatuh dari tempat tinggi.
14) Mimpi bahan-bahan yang miang seperti buluh dan ulat bulu.
15) Mimpi bermain dengan benda tajam seperti pisau dan sembilu.
16) Mimpi kanak-kanak kecil seperti menyusu kanak-kanak tersebut.
17) Mimpi binatang yang menakutkan seperti ular.
18) Mimpi makan makanan kotor seperti bangkai dan seumpamanya.
19) Sentiasa sakit pada tulang belakang
20) Bawah matanya biru (Seperti orang tak cukup tidur)
21) Hilang daya ingatan
22) Kulit akan menjadi merekah dan keluar air bisa dan nanah,
23) Tabiat akan berubah seperti seorang yang dikenali sebagai seorang bersifat baik menjadi seorang yang panas baran.
24) Badan menjadi bongkok disebabkan batuk yang berpanjangan.
25) Badan menjadi licin kerana seluruh bulu di badan telah gugur.
26) Kelopak mata menjadi kehitaman akibat daripada tidur yang selalu terganggu.
27) Terjadinya ‘saratan’ atau kanser dan ketumbuhan.
28) Jika hamil mungkin akan mengalami keguguran.

Wallahu A'lam Bishawab...

(sumber dari fb)

12 comments:

  1. terima kasih pcl...info yang sangat berguna sebagai peringatan bersama

    ReplyDelete
  2. Terima kasih atas perkongsian ini. hish. Bahaya sungguh. Zaman sekarang ramai orang update gambar dalam laman sosial. Orang yang sakit hari, ambil sahaja gambar tu dan buat benda yang tak betul.

    Semoga di jauhkan dari perkara ni. Amin.

    ReplyDelete
  3. terima kasih peringatannya PCL

    ReplyDelete
  4. Nauzubillah..terima kasih PCL share info..kena beringat sentiasa..

    ReplyDelete
  5. minta di jauhkan lah kan perkara sedemikian..

    ReplyDelete
  6. terus rasa nak p tgk facebook dan sumber2 lain.. terima kasih PCL..

    ReplyDelete
  7. Terima kasih PCL ... Semoga dijauhkan dari kita semua mende2 xelok nie ...

    ReplyDelete
  8. Kadang kadang terlalu gemar upload gambar menjadikan kita agak lupa pada kesan yg tidak elok ini..

    Thanx for the info.. jemput singgah ya

    http://masuri24.blogspot.com/2015/08/set-kesihatan-serendah-dari-rm-100

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.