Tips Jimat duit tapi kena tebal muka ..

Friday, August 21, 2015 PCL 12 Comments

Tips Jimat duit tapi kena tebal muka ..


Boleh nak jimat duit tapi kena la tahan malu, letak sifat malu kat tepi tapi jangan sampai buang terus.. nanti tak ada sifat kemaluan diri pulak :)

Sifat malu bertempat dalam tindakan berjimat cermat


Kena tengok tempat dan keadaan jugalah.. makan bufet kat hotel tak pernah dibuat orang tapaw kuah / makanan. Jangan malukan diri depan orang ramai, nak buat boleh..mintak izin dulu !

Agak-agaklah kalau nak berjimat cermat tu ye,  jangan sampai menjatuhkan maruah diri sendiri.

Kalau anda penggemar makanan berkuah, sila mintak kuah lebih kepada penjual. Ini adalah untuk makanan yang dibungkus (tapaw/take away) untuk beli bawa balik.

pecal , gado-gado

kuah kacang extra daripada kuah sate (link)
yong tau foo

Sebagai contoh makanan yang biasa ialah ; sate, yong tau foo, pecal dan lain lain yang mana kuahnya sedap dan boleh disimpan dan dimakan semula bila ditambah bahan sendiri di rumah.

Apa nak malu.. selalunya kita tak mintak lebih kuah pon tapi biasanya berlebihan, boleh elakkan pembaziran dan sentiasa berjimat cermat.

Boleh ke buat ? hemm

12 comments:

  1. Boleh punya. Kalau dah azam nak berjimat, semua boleh =)

    ReplyDelete
  2. saya pengemar makanan berkuah,sedapnya yong tau fu tu :-)

    ReplyDelete
  3. saya faham. kengkadang ambik lauk lebih sbb takut kawan kata...

    ReplyDelete
  4. Kalau kita beli dapat lebih..dan contoh kuah yang lebih itu kita makan tetapi dengan bahan bahan lain ok tak jadi masalah..kalau makan buffet di hotel..bawa bag plastik dari rumah untuk tapaw..ermmm pertimbangkanlah..

    ReplyDelete
  5. Saay suka minta sambal lebih..sambal nasi lemak makcik ni sedap..esok tu saya jadikan tumisan bihun goreng

    ReplyDelete
  6. Saay suka minta sambal lebih..sambal nasi lemak makcik ni sedap..esok tu saya jadikan tumisan bihun goreng

    ReplyDelete
  7. Assalam abang nazlee,
    he3
    saya selalu minta kuah lebeh :)

    ReplyDelete
  8. selalu gak laa yg mana tak sampai separuh makan tu kasi bungkus je.. rugi tuu.. hehehe..

    ReplyDelete
  9. Beli maggi kuah lebih boleh? Hehehe

    ReplyDelete
  10. okay apapun alasan, pecal tu memang menggoda sungguh :)

    ReplyDelete
  11. Kene menambahkan lagi ketebalan muka la gini.. Hehe..
    RosmizaAli.Com

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.