Bersenam ikut peringkat umur?

Friday, January 08, 2016 Nazlee Ismail PCL 3 Comments


Pagi tadi ada sorang kakak ni (akak cleaner) tegur, katanya "En nazlee selalu ada pegi jogging tak? "

aku cakap yang aku ni memang dah lama jogging setiap malam Rabu.

Kenapa malam? tanya akak cleaner, siang hari minggu tak jogging ke? tanya lagi.

aku cakap.. kita jogging ikut peringkat umur, macam saya ni dah masuk awal 40an, waktu malam lebih sesuai.. entah apa punya alasan aku cakap macam tu ?

Kalau macam akak ni dah 50 umur macam mana?

Macam ni kak, akak kena ikut style orang cina, sebelum subuh dah buat senaman, berjalan atau yoga. Kalau kita yang muslim ni kena buat lepas subuh .. itu lagi baik, tapi jangan tiap hari. Selang beberapa hari sekali dalam seminggu.

budak remaja baiknya waktu pagi atau petang tak kisah sebab diorang masih kuat tenaga..

Betul ke tak apa aku cakap pada akak tu.. Akak tu mengiyakan saja..macam ada semangat baru nak bagun subuh bersenam bagai. Adatlahkan masuk tahun baru ada azamnya.

Ramai yang target nak kurus langsingkan badan .. huh semangat memasing !

akak dah buat kerja seharian pon dah kira bersenam banyak tu.. cukuplah!


3 comments:

  1. lazimnya waktu selepas subuh ni tubuh air dalam tubuh kurang disejat..yang keluar tu peluh kan PCL..kalau siang sikit lagi-lagi bila matahari mula keluar..badan akan jadi lebih letih..peluh keluar..tenaga diperlukan lebih..lagi pun pagi-pagi segar persekitaran kita..bau embun tu....subhanAllah..teruskan azam tu PCL...niatkan nak sihat supaya mudah kita beribadah kepadaNYA..amin..caiyok....

    ReplyDelete
  2. kena ikut umur ye pcl... sy ada pengalaman juga... pasal jogging sy mmg tak konsistan... awal tahn lps sy jongging lama tgl bulan 10 baru jogging sml... ada staf lelaki tpt keje sy dr awal thn dia jogging bulan 10 tu jumpa dia ms jogging terkejut sgt kurus sampai saya tak cam... umur dia dalam 40 an hampir 50 rasanya... fuhhh mmg respek la kat dia....

    ReplyDelete
  3. abam kie berkebun di belakang di rumah je utk keluarkan peluh...Alhamdulillah..dah slim sikit..

    ReplyDelete

[PERINGATAN MESRA]
Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Untuk yang berminat melanggan tapak IKLAN BLOG, email admin (nazli.angkasa@gmail.com). Mohon jangan SPAM ruangan KOMEN . Terima kasih atas kerjasama yang anda berikan.

[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Klik untuk Info details

Pets House Designer

Blog Archive