Selalu ke ubah deco dalaman rumah sana sini.. Rajin ?

Thursday, March 31, 2016 PCL 1 Comments

Deco simple mamaD


Dah lama mamaD stop mendekorasi dalaman rumah kami, ya ... sejak ramai 'anak2 kecik' dah tak sempat nak kawal. Kalau dulu, setiap bulan ada saja perubahan layout ruang tamu, dapur , bilik tidur dan luar rumah.. Makin lama makin bertambah usia dan makin tak larat nak buat semua benda kecuali sesuatu yang dulu minatnya datang semula. macam ni... mamaD dah mula mendeko  ..itu hari kat luar mamaD buat cafe santai laki bini.. ni sikit2 bahagian dalam pulak.. 

gambar hiasan ~ frame gambar lama yang dah tak menarik gambarnya, diterbalikkan . Beli tali benang dan klip penyangkut yang comel ..alah modal tak sampai lima henggit pun siap satu frame gantung.

Korang punya rumah macam mana.. selalu ke ubah-ubah deco sana sini ? (soalan ni jawab kat komen ya :)

Wanita yang bekerjaya kebanyakannya kata,  tak ada masa nak buat semua benda hari minggu. Weekdays kerja, weekend tak kan nak kerja jugak.. Jadinya, rumah tak sempat di kemas... kalau kita pasangan ideal sejiwa..buatlah kerja rumah sesama bagi tugas. Lain lah halnya kalau suami isteri tak rasa 'sakit mata' memandang (lantak la.. bukan ada sapa tengok pun).... nanti mertua datang atau saudara mara datang baru nak kalut berkemas...haha (macam biasa pulak).  

Ada orang suggest gunakan khidmat pembantu part time untuk kemas rumah .. puas hati ke dengan servis dorang? berapa kena bayar pulak ? Okay.. aku takde isu pasal nak amik pembantu part timer, cuma .. sebagusnya buat lah sama-sama bekerjasama suami isteri , mengemas dan sebagainya di hari minggu luangkan masa dan kita sendiri boleh merasakan nikmatnya.insya allah.

"Man jadda wajada, wa man zara’a hasoda, wa man yajtahid yanjah "

مَنْ جَدَّ وَجَدَ - Man jadda wajada bermakna "Sesiapa yang berusaha (InsyaAllah) akan mendapat apa yang diusahakannya".

... مَنْ زَرَعَ حَصَدَ - Man zara'a hasada pula bermaksud "Sesiapa yang bercucuk tanam (InsyaAllah) akan menuai hasilnya."

مَنْ يَجْتَهِدْ يَنْجَحْ - Man yajtahid yanjah pula bererti "Sesiapa yang berusaha (InsyaAllah) akan beroleh kejayaan."

p/s (TQ KC efg share  .. sebab ayat tu pagi ini membakar semangatku)

1 comment:

  1. Insyaallah minggu ni nak mengecat rumah plak..dah 4 tahun duduk rasa nak tukar cat baru...syukur bonus masuk..so ada la nak mendeco skit...

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.