Berjam jam masak daging atas dapur.. kalau lah ada Periuk Noxxa kan bagus

Sunday, July 24, 2016 PCL 4 Comments

Pasar kemboja lagi.. lama sejak bulan puasa ni tak masuk sini , datang membeli di sini cuma nak beli ikan segar, ikan air tawar.. best la kat sini harga murah murah boleh dapat.

Ikan tilapia hitam memang sedap buat masak sambal pedas atau buat masak lemak cili api. Tapi pagi tadi aku beli ikan lampam seekor, tengok ikan lampam pun segar ni goreng garing best! ~ terlioq dah sebab lama tak makan lampam goreng.

Beli ikan dah, sayur ulam pun dah, singgah gerai jual daging lak.. , mamaD nak belikan hanis daging sebab dia tak berapa gemar makan lauk ikan. Beli daging sikit dan campur daging lemak tetel. MamaD nak buat masak asam pedas katanya... owh teringin la tu. Asam pedas tetel Melaka.. dalam claypot.

 Dah siap pun..

So.. tengahari mamaD dah siapkan macam macam menu atas meja makan. Planning pagi tadi, aku nak makan sambal pedas tilapia, lampam goreng.. tapi lain pulak jadinya, tak apalah.. ikut selera mamaD dululah. Suami beralah tak apa kot. Aku pun tak kisah .. asam pedas pun boleh jugak!  Spesel ni..

Daging dan lemak tetel tu memang lama kena masak atas dapur, biar lama supaya jadi empuk dan lembut.. baru sedap. Kat rumah kami takde pressure cooker or periuk pelbagai guna yang jenama noxxa tu kan. Nak beli jugak la nanti. Ni masa nak guna baru teringat nak beli, menyesal pulak..kalau tak dah mudahkan kerja masak, hurmm.. belum ada rezeki lagi untuk mamaD tu. Ramai orang kata periuk Noxxa bantu kerja memasak jadi lebih mudah. Itu yang penting.

Resipi & info  menarik dari periuk noxxa banyak kat facebook, google aje.. :)





4 comments:

  1. singgah sini.....lama tak jengah...

    ReplyDelete
  2. ye..saya pun teringin nak ada periuk tu tapi tak reti guna..takut jugak la..

    Sekarang kat facebook ada yang main kutu periuk noxxa ..ktak berani nak join sebab tak kenal..heheh

    ReplyDelete
  3. Kan....masak rendang dah 3 jam..adoyai...

    ReplyDelete
  4. meh beli noxxa dengan kita. Kira harga adik beradik EFG.. hihi

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.