Warung Laksa Ikan Sekor di Banting

Friday, August 26, 2016 PCL 8 Comments


Isteri aku pengemar laksa ikan, pantang dengar mana kedai jual laksa dia nak terjah.. selalunya kalau sini cuma beli kat pasar malam.. boleh laaa tapi tak menyengat! kena terjah..

Warung Laksa Ikan Sekor di Banting


Aku pulak suka sangat makan pulut durian sama santan segar. Cendol durian pun okay tapi tak la kepingin sangat. 

Okay, 3 jenis menu ni sekarang ada kat warung yang baru di buka. Dekat sini je, orang Banting pun tak berapa tahu lagi lokasi ni.. tak sedar sebab banner tak tunjuk gambar makanan tersebut sebagai daya tarikan pelanggan.



Kebetulan aku dah ke sini petang semalm, mamaD oder Laksa Ikan Sekor semangkuk. Kuah dia memang A lah. Boleh nampak sekor ikan kembung dalam kuah yang pekat dan sempurna ramuannya. Walah memang sedap! harga semangkuk Rm5 sahaja. Laksa biasa pun ada kat sini. Ada orang tak suka nak serabutkan mangkuk dengan tulang ikan.. ikutlah cara memasing nak makan macam mana, kalau aku harus perisi dulu asingkan isi dan tulang ikan.. baru senang hirup. Portion agak banyak jugak.. berbaloi la dengan harga tu.

Pulut durian kira ok bagi aku, 2 ulas durian kampung dan 1 scope aiskrim dengan semangkuk kecik santan. Harga Rm8 satu set. Boleh la sekali makan puas rasa.. hilang rasa teringin sekejap. Kalau tak puas makan durian boleh oder cendol durian pulak.. ini best, terbaik dengan harga Rm6 cendol durian+jagung.

Pisang cheese juga ada, ini mungkin tarikan awal warung ini.. sebab ada terpampang menu besar tertulis Rm4 untuk pisang cheese ini tapi aku tak sempat nak merasainya. Perut dah betul kenyang masa tu.

Warung ini pada asalnya adalah warung khemah menjual lemang. Lemang Semerbak kalau tak silap aku lah., semalam aku perhatikan masih ada lagi permintaan lemang. Sentiasa ada dibakar.. hemm kalau ada sesiapa yang nak makan di warung pun boleh oder, ada set lemang disediakan untuk makan 2 orang dan untuk.makan 4 orang. Hidangan beserta rendang enak.

Itu secara ringkas view aku sambil-sambil makan bersama isteri petang semalam. Tauke warung pun tak sempat nak bertegur.. biasalah aku ni pemalu orangnya dan datang cuma nak makan. Orang kata sedap laksa kat sini.. Ya memang betul sedap. Korang cuba la.. warung dibuka mulai jam 12pm ke 7pm setiap hari.


Untuk memudahkan korang cari lokasinya di sini : SEGER (banner)
Tepi Jalan Kancung (Banting- Morib)
Hadapan kedai perabot dan Automatic Car Wash, Kanchung.









8 comments:

  1. Salam....Singgah pagi jumaat...
    cendol durian tu mmg buat nieyl terliurrr..

    ReplyDelete
  2. uishh..kita lak yang terliuq ni ha..sedap tu

    ReplyDelete
  3. uiks..rare nih.
    laksa letak lauk ikan sekor :)

    ReplyDelete
  4. pulut santan durian tu ada letak ais krim kan... perghhhhh

    ReplyDelete
  5. sedappnya...kena cuba kalau dtg sini

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.