Tak pernah turun laut pun boleh pandai mencandat sotong .. cuba lah.

Wednesday, October 26, 2016 Nazlee Ismail 10 Comments


Mencandat Sotong . Ini adalah suatu cabaran untuk anda yang tidak pernah ke laut tetapi ada keinginan mahu pergi mencandat sotong di lautan. Dalam video yang dirakam oleh krew JURNAL BERNAMA, dapat dilhat berbagai ragam dan reaksi peserta. Jangan lepaskan peluang sebegini sekali setahun kalau boleh ajaklah keluarga bersama dan jadikan aktiviti tahunan keluarga anda bersama kami berpesta mencandat sotong di Kuala Terengganu.

Musim mencandat sotong


Untuk makluman anda.. musim mencandat sotong adalah bermula dari bulan Mac sehingga bulan Julai setiap tahun. Tetapi jika cuaca dan tiada halangan, aktiviti mencandat sotong akan berterusan sehingga hujung bulan Oktober.


Video ini adalah penyuntik semangat kepada anda yang masih lagi teragak-agak untuk turun mencandat. Kini kaum wanita juga sudah semakin ramai meminati aktiviti mencandat sotong. Tak pernah turun laut pun boleh pandai mencandat sotong ! Kenapa nak malu. Hubungi kami untuk keterangan lanjut berkenaan Pakej Mencandat Sotong Kuala Terengganu.


Anda tak perlu risau jika tak dapat hasil lumayan, kerana mencandat sotong adalah sebahagian dari  aktiviti bersama keluarga atau bersama rakan dalam kumpulan dan mahukan keseronokan juga pengalaman bagi yang pertama kali melaluinya. Jika awal-awal lagi ada yang pasang niat pergi mencandat semata-mata mahukan hasil yang lumayan, maka tak perlulah mencandat.. sebaiknya membeli sahaja di pasar-pasar berdekatan. 

.

10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Rempeyek Kak Nor Batu Caves rangup berhantu

Tuesday, October 25, 2016 Nazlee Ismail 4 Comments



Rempeyek ialah sejenis makanan ringan yang diperbuat daripada tepung gandum dan campuran ramuan yang ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti kacang, ikan bilis, dan sebagainya. Rempeyek biasanya digoreng tipis-tipis di dalam minyak yang panas, dengan bentuknya mirip sekali dengan keropok atau jajan. Rempeyek biasanya dihidangkan dalam ketika perayaan dan majlis-majlis keramaian.

Rempeyek Kak Nor Batu Caves rangup berhantu 


Rempeyek Kak Nor Batu Caves rangup berhantu

Batu Caves, Selangor. Pengusaha rempeyek dengan jenama Rempeyek Kak Nor kini semakin mendapat perhatian kerana rempeyek keluaran Kak Nor rangup 'berhantu'.



Kenapa rempeyek Kak Nor berhantu? 


Rempeyek Kak Nor Batu Caves rangup berhantu

Keenakkan rasanya tersendiri dari resepi tradisi, nipis dan cukup ranggup mengasyikkan ketika mengunyah rempeyek dan susah nak berhenti makan. Ramai dari kalangan pelanggannya mengakui Kak Nor sangat mudah berurusniaga dengannya.  Adakalanya Kak Nor mahu bersua muka dengan pelanggannya, bukan la apa pun cuma katanya " rempeyek kak nor ni nipis, lagi pun kalau hantar guna pos rempeyek boleh hancur atau pecah dan kualitinya tak memuaskan pelanggan pulak. jadi hancur sebelum dimakan. Biasanya Kak Nor hantar halfway COD di mana-mana"

Kak Nor juga seorang penulis blog, ramai pelanggan beliau dari kalangan pembaca dekat dan jauh seluruh Malaysia. katanya lagi Rempeyek Kak Nor dah pernah sampai keluar negara. Selain menerima tempahan rempeyek, Kak Nor juga mengambil tempahan kek hari jadi dan sebagainya.

Tempahan  : 019-6906625 (whatsApp Kak Nor)
Blog : http://norihanchocolatebakery.blogspot.com/
Instagram : https://www.instagram.com/cinnamontidbits/

.

4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bagus Nina... lulus ujian KPP sekali ambik jer.

Sunday, October 23, 2016 Nazlee Ismail 2 Comments


Pagi tadi, kami baru lepas hantar Nina buat ujian undang-undang berkomputer lesen memandu kereta (KPP). Semalam jenuh suruh dia study buku undang-undang jalan raya .. hafal betul-betul supaya dapat lulus sekali ambik je.. macam aku dulu-dulu.. 

Markah lulus sama lagi macam berpuluh tahun lalu dengan sekarang cuma yang banyk beza ialah bayarn yurannya. Masa aku dulu kalau ambik lesen L mau kena rm100 tapi ni dah jadi rm380. Ada jugak sekolah memandu kenakan yuran rm400. Soalan ujian sama aje aku tengok tapi sekarang ni diorang kena jawab solan berkumputer. Itu jer.. alah senang je pun. Markah lulus 42 daripada 50 soalan. Dulu aku dapat markah 44/50. Lulus dengan sekali ambik je. Ok la target mau lulus cepat!

Senyum nina tu tandanya lulus lah tu.. alhamdulillah, sekali ambik ujian saja . Cayalah.. nina dapat 46/50.  Bagus.. ada orang lain yang tak lulus beberapa kali datang, nasib tak sebelahi mereka.

Aku ni dah lama nak bersara dari jadi driver, tak sabar tunggu nina dapat lesen kereta. Take over bila aku penat memandu jarak jauh. Moga dipermudahkan .. lagi cepat lagi bagus. Senang la nanti aku dan mamaD duduk seat belakang. Hurmm.. sabar. 







2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Berkomplot di lautan dalam perancangan Trip tahun 2017

Thursday, October 13, 2016 Nazlee Ismail 3 Comments


Masa yang cantik dan sesuai untuk keluar trip mencandat sotong dan memancing ikan di lautan


Akhir bulan Mac bawa kepada awal April dan bermula semula pada bulan Ogos sehingga September 2017 adalah masa yang cantik dan sesuai untuk keluar trip mencandat / memancing ikan di laut dalam. Ini apa yang dikongsikan oleh saing ambe di Kuala Terengganu, bila ditanya masa yang paling bagus untuk mengadakan trip, dan katanya tempahan bot-bot dah makin rancak

Tahun depan kami punya program, berkemungkinan aku akan set 2 kali, itupun kalau tak ada aral.. apa pun perancagannya kena buat betul betul.

Aku ada infokan status kat fb,  berkenaan trip pertama kami tahun hadapan adalah pada hujung bulan April. Plan dah buat, aku dengan kawan kawan lama masa kat Ipoh dulu nak berjumpa. ada antara kami yang tak pernah berjumpa langsung selepas belajar dulu. Geng PUO '92. huh memang lama dah tu.. Tak pernah jumpa, walau tinggal dalam Malaysia tetap tak sempat berkomplot juga. Masing-masing sibuk dengan hal semdiri, maka dirancangkan tahun 2017 kami berkomplot di lautan.

Bulan April nanti adalah trip mencandat aotong dan memancing. Bot dah siap ditempah. Cuma ahli komplot belum cukup. Kami sewa pakej candat & pancing 2 hari di lautan. Ausah nak ajak berramai macm ni.. harap boleh menjasi kenyataan.

Bot aku booking adalah bot yang sama aku naik dengan family masa pergi candat sebelum ni. Sebabkan tak puas dan geram punya pasal.. nak naikkn sotong banyak, tahun dwpan turun lagi sekali. Kali ni dengan geng lelaki semuanya rakan karib .

Bot memang cantik dan tekong pun best!. Terdapat banyak lgi bot yang dikelola, korang yng berminat boleh ricky2 blog sebelh ni :

Bot ini boleh muat peserta seramai 15 orang ; lokasi jeti di Chendering Kuala Terengganu.

Ada orang minatnya pergi melancong, ada orang sukanya mendaki, berkayuh dan ada.orang hobinya suka makan. Macamtulah dengan aku.. lagi 4 bulan nak ke sana.., banyak benda kena prepare.

Dan satu lagi trip selepas itu akan dibuat, trip memancing pelantar minyak, pakej  4 hari 3 malam atau 3 hari 2 malam. Huh ini memang suatu yang belum pernah dirasai,  Aku kendalikan pakej jer tapi belum ada pengalaman ini. Memamg mengharapkan sangat bila tiba masanya nanti iaitu minggu akhir bulan Ogos, geng exPUO'92 akan berkomplot lagi.


Pemandangan dari atas bot sekitar pelantar minyak 




3 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Sotong Mabang sotong paling sedap dan enak rasanya.

Monday, October 10, 2016 Nazlee Ismail 5 Comments


Pagi ni awal aku ke pasar besar Banting, sebelum 7 pagi dah sampai .. rajinnya? Haha... tak jugak, ini pun kebetulan aku hantar Hanis sekolah pagi dia ambil exam pt3 hari pertama. Awal dia ke sekolah dengan semangat! doakan kejayaan untuk Hanis Umairah semoga dipermudahkan urusan.

Okay, cerita pasal sotong. Aku suka sotong, hanis pun penggemar masakan sotong. Semua family aku suka makan sotong tapi alhamdulillah takde yang nampak fizikal gemalai macam sotong tu. Tanya hanis nak makan apa nanti mama masak? Sotong!  jawab hanis.. itu lah aku kona pi pasar awal pagi ni. Sempat je sebelum masuk kerja tadi.

Hajat hati nak cari sotong katak, sebab isi dia kenyal sikit dari sotong biasa.. memang sedap buat sambal cili. Kalau letak petai owhh mak aii lagi bertambah-tambah sedapnya. Tanya punya tanya pada orang jual, ramai kata susah la nak dapat sotong katak, walaupun jarang didapati tapi harganya agak murah sikit sebab jenis sotong ini bukan antara sotong pilihan ramai. 

Ada satu tempat ni, jual sotong macam yang aku nak tu. Tanya penjual tu, dia cakap ini sotong mabang bukan sotong katak. Haha.. dalam hati aku, siaplah harga mesti mahal sebab aku memang sudah tau Sotong Mabang adalah jenis sotong paling sedap dan menjadi idaman pencandat sotong di Kuala Terengganu. Ini bagusnya aku dapat pengalaman ketika bercampur dengan kaki candat sotong dan mengendalikan pakej candat sotong ketika ini. Pencandat memang target sotong mabang setiap kali musim mencandat sotong tiba. Sotong mabang adalah menduduki rangking teratas selepas sotong torak yang sering ada dipasaran. Rasa sotong biasa pun teramat sedap ini kan pula sotong mabang... huh camana  nak gambarkan kesedapannya. Terbayang masakan sotong yang digubah cantik oleh mamaD suatu masa dulu...  aku tunjukkan gambarnya..

Cari sotong katak jumpa sotong mabang. Ini yang dinamakan rezeki nak sedap dapat lagi yang sedap! Alhamdulillah. Kalau korang nak tengok apa dia perbezaan dua jenis makhluk ini pegi sini.. banyak info berkenaan boleh dapat. aku pun selalu refer blog Sotonglaut sebagai panduan.
sotong mabang paling sedap

Sotong katak dan sotong mabang kalau dilihat sekali lalu memang seakan sama, tetapi tetap ada perbezaannya. Fizikal sotong katak lebih kecil dan mempunyai tulang putih (kalsium) manakala sotong mabang ada kalanya  bersaiz besar dan tulangnya lutsinar macam plastik.

Untung orang pantai timur, Terengganu khususnya. Kat sana harga sotong sangat murah. Aku sempat tanyakan kawan aku di sana harga semasa untuk sotong mabang.. harga biasa Rm12 sekilogram berbanding Rm22 sekilogram di Banting. Harga boleh tahan la kan untuk menu sedap tengahari ni .

Musim sotong tahun depan start hujung bulan Mac 2017, kiranya dah boleh booking siap-siap sebelum kehabisan tempat. Korang yang berminat boleh kunjungi web blog ini untuk rujukan harga dan pakej.

Harga Pakej Candat Sotong 2017 > Klik

Nak tunjuk gambar masakan sotong mabang oleh mamaD pagi ni dah tak sempat, belum tau mamaD nak buat masak apa lagi.. aku dah masuk kerja, nanti insyaAllah aku kongsikan lagi di lain entri.. yang pasti mamaD tak letak petai dan sambal cili pedas sebab dalam berapa hari lepas asyik sakit perut jer.. 






5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Susu No.1 Untuk Sarapan : Duth Lady PureFarm

Wednesday, October 05, 2016 PCL 2 Comments

Dutch Lady Susu No.1 Untuk Sarapan 


Air susu dalam kotak? mesti akan ingat jenama Dutch Lady.. sudah sebati dalam jiwa kami sekeluarga kalau minum susu kotak mestilah susu Dutch Lady yang masyhur sejak dulu lagi. Sebab apa pilihan kami susu Dutch Lady?  Ini kerana susu jenama ini sememangnya sudah dikenali di semua peringkat umur terutamanya bagi mereka yang minum susu setiap pagi.

Sekarang sudah tak hairan lagi kalau selalu diperkatakan susu nombor 1 sarapan pagi ialah Dutch Lady PureFarm yang diperkaya dengan kalsium tinggi untuk hari-hari yang ceria dan lebih bersemangat!. Selebriti terkenal Aaron Aziz serta keluarga juga memulakan sarapan dengan susu Dutch Lady PureFarm. Hari yang hebat bermula dengan Dutc Lady PureFarm.
cabaran 7 hari bersarapan dengan Dutch Lady PureFarm.

Aku juga tak nak ketinggalan mahu menjadi hebat!. Bagaimana caranya? Semestinya dengan permulaan hari yang baik dengan mengambil sarapan bertenaga Dutch Laday. Setiap kali bersarapan pagi, susu Dutch Lady PureFarm menjadi keutamaan dan mesti ada bersama tak kira lah apa saja jenis makanan kegemaran yang diambil. Sekotak susu Dutch Lady menambah semangat di pagi hari.

Cabaran 7 hari bersarapan dengan Dutch Lady PureFarm.


Kalau anda nak lihat apa aku buat selama 7 hari berturut-turut sarapan bersama Dutch Lady PueFarm, Okay lepas ni aku sertakan gambar-gambar tersebut. Bukan aku saja, malah ribuan lagi orang di luar sana menyahut cabaran 7 hari bersarapan dengan Dutch Lady PureFarm. Nampak ianya mudah tapi sebenarnya memang mudah sangat.. tak membebankan langsung ! ha haa rugilah siapa yang tak join Dutch Lady PureFarm 7-Day Milk at Breakfast bloggers contest  ini. Kontes ini dah tamat pun, saja je aku nak sebut kat sini..

Ni aku nak share sikit pasal breakfast blogger contest tersebut ;

Hari pertama dikejutkan dengan bungkusan menarik perhatian orang ramai, tak semena dapat 'hadiah misteri' semasa aku hadiri kursus kerja pada pagi 20hb September lalu. Rupa-rupanya kejutan dari Syarikat Dutch Lady nak beri aku makan percuma sarapan bersama Duth Lady PureFarm. 

Muka macam segan je aku masa ni sebab ramai rakan kursus memerhati dari jauh tapi aku buat selamber menikmatinya, ada sandwich, bubur oat ada kismis dan strawberi di dalamnya.. sedap dan mengenyngkan tambahan lagi ada susu Dutch Lady PureFarm.

Hari ke 2, aku makin tak sabar nak tunggu sarapan, kali ni menu apa pulak? Dengan susu Dutch Lady PureFarm tak kisah la.. apa saja boleh dipadankan untuk sarapan. Keropok lekor Terengganu menjadi pilihan. Sedap pulak makan lepas goreng panas-panas.. terus sedut straw susu kotak Dutch Lady. Emmm.. memang terasa nikmtny.

Hari ke 3, bagusnya susu Dutch Lady ni.. dia tak mudah rasa jemu, makin teringin lagi ada la, kalau korang nak tahu.. satu kotak memang tak cukup. Kali ni aku beli sarapan pulak.. Makan roti canai orang kita buat.. sedap rotinya garing dan kuah dal menambat selera. Susu tetap ada di sisi.

Hari ke 4, sarapan di hari Sabtu cuti minggu makan di luar. Makan di kedai tinggal nak oder makan saja. Minuman dah ada ni.. selmber je aku keluarkan air kotak.
Bihun Sup Kemboja pedas memang sangat best ..lepas hirup kuah sup dan lepas tu pulak legakan tekak akibat kepedasan dengan susu Dutch Lady PureFarm.

Hari ke 5, hari minggu sarapn di luar lagi. Kali ni nak cari makanan yang tradisional sikit, kuih orang lama.. nak tau kuih apa? Lempeng jawa la. Lempeng ini ada kuah khas dia tapi aku tak berapa suka la sambal hijau bilis tu. Kali ni aku makan lempeng dengan kari ayam. Orang sebelah meja asyik pandang sebab aku keluarkan susu Dutch Lady PureFarm. Korang jangan tak perasan pulak, hari-hari aku mulakan sarapan dengan minum susu. Awet muda kot.. kan? korang rasa lah dorang tu pandang-pandang mana satu?

Hari ke 6, pasal minum pagi dah tak perlu fikir banyak.. hanya susu No.1 jadi pilihan wajib, susu Dutch Lady PureFarm dihidang bersama nasi goreng spesel @mamaDcafe. 


MamaDcafe atau kafe di dapur rumah aku ini sering menghidangkan menu-menu sedap oleh Chef utama; mamaDiana. Selalu bab makanan tak jadi masalah cuma minuman kami gemar minum air kosong suam aje setiap sarapan. Kali ini tak kosong lagi dah sebab adanya susu Dutch Lady PureFarm. Sarapan aku untuk cabaran hari ke 7 ini ialah menu mee goreng pedas.

Buat mee kalau tak cukup pedas memang tak umphh! Bila terasa pedasnya di mulut kena la minum susu. Pilihan no.1 Dutch Lady PureFarm.

Terima kasih segalanya. Hari-hari aku diteruskan dengan memulakan sarapan Dutch Lady setiap hari.

.



2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.