Boleh Cuba Keli Masak 3 Rasa

Thursday, March 09, 2017 Nazlee Ismail 7 Comments



Memang tak pernah teringat sebelum ni kami nak buat masak ikan keli 3 rasa.. Haa sekali tu mak mertua aku bagi idea sebab dia dah pernah makan kat restoran tepi hutan katanya dekat sebelah Ampang KL sana. Ada bermacam menu dari ikan air tawar disediakan untuk pelanggan. Yang menariknya tu ikan keli 3 rasa. Terasa nak cuba buat sendiri kat rumah.



Yang memasaknya bukan aku tapi mamaD, aku pi beli sekilogram Keli sederhana besar. Keli saiz ni memang best kalau dibuat panggang atau goreng atau masak apa saja pun sedap. Selalu dah mamaD buatkan gulai, asam pedas, masak sambal keli... Tapi kali nak cuba menu baharu ni..

Masak 3 rasa selalunya menggunakan ikan siakap, Jenahak, Bawal dan jarang aku dengar ikan keli masak 3 rasa. 

Bagi peminat ikan keli, korang patut cuba kelainan rasanya. Kalau kena ikan yang baik.. Fresh huh memang terangakat! #brocuba ni tengah makan! sememangnya ikan keli 3 rasa (masam, masin, manis) terbaik. Makan ketika panas bersama nasi putih.



7 comments:

  1. Asben peminat keli, manakala saya bukan peminat keli. Tapi, tak salah utk mencubanya. Nampak menarik sangat ni

    ReplyDelete
  2. first time dgr ni.. nnti boleh cuba... keli masak getik pernah cuba x?

    ReplyDelete
  3. memang favourite ikan keli ni ! ikan keli sambal sedapnyaaaaaaa

    ReplyDelete
  4. tq pcl, selalu CM keli masak berlada ja kena try resepi baru ne

    ReplyDelete
  5. wah PCL, first time gak dengar di tiga rasakan, selalu kak ana masak kicap atau asam pedas je:)

    ReplyDelete
  6. pcl...sedapnyerr ikan keli tu..lapaaaa

    ReplyDelete
  7. nak tau tak...kisahnya ikan keli SA beli kat jusco One Utama...beli yang hidup tau..suruh org tu siangkan..then mintak kelar dan potong 2 je...dia x kelar tapi potong terus xde serong2 macam potong ikan belut...hueaaaaa...puas balik umah ejas balik..x ok jugak...sedih tau...

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.