Minyak hitam kereta hitamku

Tuesday, May 30, 2017 Nazlee Ismail 4 Comments


Sudah lama 'dia' berkhidmat, dekat 10 tahun dah. Terbaik servisnya pusing satu Malaya! Selalu aku tukar minyak enjin atau minyak hitam mengikut jadual yang telah ditetapkan iaitu setiap 5000km. Tak pernah aku ingkar, kalaupun ada hanya lebih sikit kilometer yang ditetapkan. 

Minyak hitam ni kalau siapa yang biasa dengan kenderaan bermotor pasti tahu apa kegunaannya. Ia adalah untuk melincirkan pergerakkan komponen bahagian dalam enjin dan menyempurnakan tugasan enjin. Minyak hitam yang berwarna kuning keemasan tu lah minyak enjin yang belum diguna pakai lagi dan bila dah pakai ianya bertukar menjadi minyak hitam. Ada ke kita2 yang masih tak tau ni?

Berdasarkan pengalaman aku, minyak hitam tak boleh dipilih guna sembarangan untuk kenderaan. Ianya bergantung kepada berapa lama enjin tersebut telah digunakan dan bergantung juga kepada penilaian mekanikal ke atas enjin tersebut.


Kalau merujuk kepada kereta hitamku ini, enjin magma 1.3L, enjin masih ok tak pernah buat hal, pickup power boleh tahan jugak... cuma dalam masa terdekat ni bila aku meletak kereta, ada kesan minyak bocor di atas lantai parkir. Dah syak awal lagi sebab ada bau hangit minyak terbakar bila memandu.

Aku ni boleh la.. tahu sikit2 bab enjin kereta. Kebocoran tu nampaknya punca dari gasket bahagian atas cylinder. Kalau perhatikan pada kesan minyak lebih pada tempat berkenaan. Jangan berkira2 sangat nak gantikan gasket tu.... (tengah memujuk hati). Biasa lah kan mesti kena bajet.

Kebiasaannya kalau dah lama digunakan, enjin dah teruk bekerja, gasket jadi keras punca ianya pecah dan menyebabkan berlaku kebocoran minyak. Sebelum gantikan minyak hitam, kena tukar dulu gasket tersebut. Yang merisaukan aku, takut2 ada kebocoran di tempat lain. Haa biasalah 'orang lama' sana sini sakitnya.

Untuk pemilihan minyak enjin yang sesuai, kita kena dapatkan info dari mekanik. Mereka lebih tahu apa yang terbaik. Bagi kereta hitamku ini, mekanik suruh pakai minyak yang lebih pekat sebabnya minyak hitam dengan kepekatan tertentu boleh melambatkan bocor disamping boleh menutupi ruang jika ada kebocoran di tempat lain 

Ini cara terbaik untuk kita2 yang masih lagi berkira2 untuk sama ada buat servis enjin keseluruhan/ Top Overhaul atau baiki mana perlu. Biasalah kalau buat top overhaul mau2 kena ratusan ringgit jugak. Adat orang meniaga.. kalau dah bukak enjin nanti serba serbi dimintak tukar.. kan.  "Ini oil seal sudah kembang mesti mau tukar..  ini mesti mau tukar, itu tukar..  " ha haa.  Tau dah kan mekanik macam mana dorang punya suggestion !

Tak perlu terburu2. Pilihan atas kemampuan sendiri. Kalau aku.. aku masih belum mahu membaikinya dan aku memilih minyak enjin bergrade API SG/CD berbanding sebelum ni API SJ/CF untuk minyak SAE 20W 50. Memilih minyak dari grade yang kelikatannya lebih dari sebelum ini adalah bertujuan untuk mengawal kebocoran minyak hitam dan mengawal pergerakan enjin supaya lebih senyap.

Korang yang berkereta baharu. Enjin tak samapai 2 tahun tu mesti biasa dan disarankan guna minyak enjin jenis synthetic kan. Enjin baru sesuai lah sangat sebab barang masih baru, tapi harus diingat bahawa dalam tempoh tersebut kehausan pada komponen adalah pada tahap terkawal. 

Kalau korang guna minyak fully synthetic sejak dari awal membeli kereta baru, meneruskannya adalah lebih baik pada hemat semua orang. Tetapi sebenarnya tak perlu sedemikian hingga umur kereta melebihi 5 tahun. Bergantung kepada penggunaan dan kekuatan enjin. Kekuatan berkurang pada setiap masa. Secara ringkasnya enjin lama kena guna minyak yang kepekatannya lebih dari biasa. Sesuai dengan kehendak enjin bekerja.

Satu lagi info, jika boleh diguna pakai untuk pemilik kereta yang berusia lebih 5 tahun. Kalau korang maklumlah pasal minyak enjin yang mempunyai treatment. Sebenarnya ia tidak berapa sesuai untuk enjin lama. Tidak digalakkan menggunakan minyak enjin bertreatment kerana ia akan membuatkan komponen cepat haus, cepat panas dan enjin bergetar kerana tahap penurunan kekuatan komponen. Sebaiknya gunakan saja minyak enjin biasa minyak hitam tanpa treatmen. Harga lagi murah enjin lebih tahan lama.

Lega aku.. Bila dah ganti gasket, dah masuk minyak enjin baru kemudian dah pegi cuci enjin.. Alhamdulillah. Dah tak ada tanda2 kebocoran minyak lagi. Memandu kereta pun senang hati tak risau dah bau hangit menusuk hidung.. 

Ternyata Aku masih sayangi 'dia'.



4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Tak suka memancing tak apa.. cuba memahami itu yang sebaiknya untuk keluarga.

Tuesday, May 23, 2017 Nazlee Ismail 11 Comments


Pakej memancing dan gathering family atau grup kerja dan sebagainya.. insya Allah dalam perancangan kami untuk anda yang berminat. Tak semestinya anda #kakipancing sahaja,  kaki BBQ atau kaki lepak2 pun boleh buat grup.

Kami akan sediakan PAKEJ dan anda booking dengan kami.. buat masa ni details pakej tersebut belum siap sepenuhnya untuk dihebahkan.

Kepada yang berminat nak tahu? 
Boleh tanya saya by whatsapp 0174009726

************************************

Tak suka memancing tak apa.. tapi cuba memahami situasi, itu yang sebaiknya untuk sebuah keluarga harmoni.

Okay cerita sikit kebaikan yang boleh kita nikmati semasa kita menjalankan aktiviti sebegini. Positifnya lebih kepada yang berminat dengan hobi memancing tetapi bagi mereka yang kurang minat, mungkin anda akan cepat merasa bosan. Tidak menjadi suatu masalah besar untuk mengatasi masalah BOSAN!. Jika kita saling memahami berkenaan hobi dan minat sebahagian ahli dalam keluarga besar kita. Ini lah masanya. Cuba buat..

Sambil kaki pancing memancing dan yang lain layan berborak santai, dapat ikan-ikan boleh terus bakar atau masak buat lauk fresh. Acara makan beramai di suatu lokasi yang berbeza dari kebiasaan sebegini memang unik dan boleh menimbulkan rasa nikmatnya hidup sebuah kehidupan yang saling mengerti. Dapat menjalinkan lebih keakraban dalam sebuah keluarga. 

Matlamat datang beramai adalah untuk menghilangkan suasana tensi masa hari-hari kerja dan mencari pengalaman unik juga mahu medekatkan lagi ukhuwah kekeluargaan. Ada berbagai cara untuk melakukannya dan satu darinya dengan beriadah sebegini. 

Jom la korang  rancang awal2.. dan nantikan info PAKEJ MEMANCING selanjutnya nanti.  PROJEK LEPAS RAYA giteww !




Agak2 lokasinya di mana ya? . . Tahu kan, sebuah tasik buatan manusia yang terbesar Di Asia Tenggara.. di situ lah terdapatnya Rumah Bot untuk memancing , amacam.. menarik?

.


11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Aku target Sotong bukannya Jerung !

Thursday, May 18, 2017 Nazlee Ismail 9 Comments


Ikut Trip Mencandat Sotong Kuala Terengganu


Perancangan nak pergi mencandat sotong dan memancing ikan bersama rakan2 serumah semasa belajar dulu akhirnya menjadi kenyataan. Kuala Terengganu, Jeti Merang dan atas bot nelayan kami bertemu semula setelah lebih 20 tahun tak berjumpa. Lama kan? Tapi bila kali jumpa aku perhatikan perwatakan masing-masing masih sama macam dulu. Tak ubah..

Yang bagusnya group lelaki ni kalau datang reunion, jarang-jarang nak bertanya tentang peribadi. Macam kitaorang ni perbualan lebih fokus kepada masa kedepan. Stori mori pun berkenaan masa sekarang , kalau ada pun sikit je sentuh peribadi. Mungkinkah  ini hakikat sebenar lelaki bila berbicara?

Dari tinggal serumah sewa bujangan, akhirnya kini masing-masing sudah bekeluarga. Cuma yang ketara nampak sangat beza pada kami adalah fizikal. Itu biasa lah. Takde hal.. tak jadi suatu masalah besar bila nak reunion jumpa kawan-kawan lama.

Plan asalnya nak memancing dan mencandat selama 2 hari 1 malam di lautan. Perancangan awal kami naik di Jeti Chendering. Tapi biasalah, perancangan awal, bila tiba dekat tarikhnya, plan sudah ubah sebab masalah teknikal bot sewa kami tak dapat selesai. Kebetulan aku tak ambil dari pakej sini. Sebenarnya bot dari pakej yang aku sendiri kendalikan di Chendering semuanya dah penuh ditempah pada hari tersebut.

Okay. Korang tengok gambar bot atas tu adalah bot transfer dari jeti ke bot yang lebih besar. Bot nelayan untuk memancing di lautan. Bot nelayan terpaksa berlabuh di luar pantai sebab keadaan air masa tu sedang surut. Kami bertolak dari jeti selepas waktu Asar kira-kira pukul 5 lebih. Arus masa tu tenang dan cuaca baik sekali.

Dari pantai Merang ke lokasi mencandat di perairan Pulau Redang adalah lebih kurang 1 jam perjalanan. Atas bot nak berborak pun tak selesa sebab bunyi motorbot 'memekak' kuat sekali. Bercakap pun kena jerit-jerit.. huh memang tak tenang, Aku layankan saja pemandangan indah di permukaan Laut China Selatan. 


Masa ni juga nak kena siapkan kelengkapan untuk 'berjuang'. Aku steady jer sebab aku target sotong bukannya ikan jerung!  Jadi peralatan aku biasa-biasa je. Tengok gelagat kawan0kawan lain, nampak kePROan depa pemancing tegar dari Penang mai. Masa yang ada tak dibazirkan macam tu..  masing-masing buat perambut mata kail dan sebagainya.


Senja berlabuh malam menjelma, maka bermulalah aktiviti memcandat sotong dan memancing ikan. Masa ni memang tak sempat nak berbual sakan. Walau lama tak jumpa namun hasrat memancing didahulukan sebab semuanya sedang fokus kepada joran pancing. Lepas habis program ni kami borak panjang.


Tak ambil masa lama, sotong pertama dinaikkan sebagai 'lesen' untuk sotong seterusnya.. member lain masih berjuang nak dapatkan lesen. Masa ni memang tak terasa lapar langsung, walau dah berada di lautan beberapa jam. Untung takde sorang pun mabuk laut. Semuanya steady berjuang. Selang seli kedengaran bunyi bising.. ada kenkawan naikkan sotong jugak. Awak-awak dan Tekong pun turut mencandat sama. Diorang sporting tapi jarang bercakap. Mungkin pergaulan dari segi loghat membatasi agaknya lah. Takpe lah. Janji tekong bantu mengail sama pun kira dah okay.  Gambar sotong yang lain tak sempat rakam. Aku tengah khusyuk nak dapatkan sotong ke dua dan seterusnya penuhkan tong.


Sotong ke dua aku sendiri terkejut ! saiznya agak besar jugak. Mata candat berumpankan seekor ikan selayang memang makanan dia,  Sotong Torak suka la. Dalam masa sama kawan-kawan lain pun dapat jugak menaikkan sotong. Termasuk dari awak-awak dan Tekong bot. Kami target nak buat lauk untuk makan malam. Korang boleh bayangkan lah. Sejak dari petang tak makan ..hemm  Bila terbau mee kari terus terasa laparnya.

Selain mencandat, ada satu moment paling best atas bot.  Masa makan adalah masa kelaparan. Bagusnya bila tekong masakkan kami mee kari bersama sotong fresh di dalamnya. Huh nikmatnya! Masa pemancing makan selalunya bila sotong dan ikan tak makan umpan. Masa ni boleh la nak berborak sambil makan jajan yang kami bawak. Sambil borak sambil mencandat dan ada yang tidur rehatkan badan sekejap.

Bila dah bosan lokasi sama sotong tak makan umpan, masa berpindah ke port baru. Tambah lagi la masa setengah jam perjalanan. Peluang untuk tidur sekejap tak dilepaskan termasuklah aku.

Kalau dikutkan hasil memang tak seberapa lumayan,  tak menjadi sangat hasilnya. Alasan tekong kata kami turun candat pada waktu bulan gelap.. haa kira lebih kurang nak dekat gelap masa depan lah. Takpe inilah pengalaman sebenarnya.. bukan mudah nak jadi 'hebat' dalam setiap sesuatu kerja yang dilakukan. Boleh dalam 30 kilogram keselurhan tu kira ok lah..bulan gelap tu, kalau bulan terang cuaca elok.. rasanya mau cecah ratus kilogram (berangan) hahaa. Apa pun yang best sekali boleh jumpa kawan-kawan lama yang juga sama minat dan hobi.

candat sotong

De'Complot Fishing Team.. next time kita plan lagi.. plan nak gi mancing kat pelantar minyak. 4 hari 3 malam.. korang mampoo! hemm macam tak sanggup jer..


9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

BBQ Party di halaman rumahku

Wednesday, May 17, 2017 Nazlee Ismail 7 Comments


Cuti umum sempena Hari Wesak baru-baru ni, kejiranan kami (Kuarters ANGKASA) di Banting sempat berBBQ alakadarnya dengan kehadiran 13 buah keluarga dari 16 unit kuarters. Alhamdulillah segalanya berjalan lancar. BBQ ringkas ambil masa bermula dari jam 5 hingga jam 7.30 petang.

Seronok berBBQ yang tak meleret waktunya sampai ke lewat malam. Kami memang dah set masa macm tu.. memudahkan semua yang terlibat. Tujuan utama bergader2 ni adalah untuk merapatkan lagi ukhuwah kejiranan. Walaupun nampak jumlah keluarga dan bilangan unit rumah takde la sampai beratus orang, namun tetap ada juga yang tak sempat beramah mesra. Almaklumlah ada kalangan ahli yang bekerja di luar. Masa ni lah kami2 ni merapatkan lagi ukhuwah.


Kali ini berlokasi di halaman rumahku. Kebetulan nampak macam sesuai dengan lanskap pokok-pokok rendang meredupkan suasan petang itu. Pemilihan lokasi halaman rumah PCL ni macam dah ditetapkan untuk tempoh beberapa tahun lagi mungkin.

Semua yang hadir sangat2 sporting dan maufakat saling membantu. Memang seronok kalau semuaya ok. Bab sumbangan tenaga takde masalah macamtu jugak bab sumbangan material untuk BBQ party ni. 

Menu terbaik untuk kali ini ; BBQ Kambing, BBQ Ayam, Char Koew Teow, Nasi Goreng, Cocktail, Buah buahan pencuci mulut dan dessert. Tapi menu bawah ni jer sempat dirakam dari dapur rumah PCL ;

Ada plan nak buat lagi lepas raya nanti..  haaa kiranya macam majlis open house beramai2 la ..aaggitewww !! Insya Allah.



7 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Mudahnya membeli-belah di Shopee.MY rugi kalau tak terjah !

Tuesday, May 16, 2017 Nazlee Ismail 25 Comments


Ada satu platform dalam talian untuk kita sebagai pengguna lebih mudah dan sangat mesra penggunaannya. Aplikasi yang dinamakan Shopee.MY. Bagi korang yang belum memuat turun aplikasi tersebut, boleh pegi ke App store atau Google Play store di smartphone anda dan  muat turun secara percuma. Pertama kali aku diperkenalkan dengan Shopee.My Terdetik dalam hati supaya aku jangan terjebak membeli, hanya sekadar mendaftar dan nanti bila perlukan, baru la shopping  sebaiknya. 

Platform sebaik aplikasi Shopee.MY ini memang rugi kalau tak terjah. Nanti korang sendiri boleh cuba. Giler dibuatnya ! Satu sebabnya kenapa jadi 'gila' ialah murah dan banyak barang !


Takpe korang jangan risau, kalau hati dah berkenan nanti turutkan saja.. usyar juga harga yang ditawakran. Kebanyakan barang sudah cukup memuaskan hati.. berpatutan setanding kualitinya. 

Korang boleh tonton video ni macam mana aku memuat turun aplikasi Shopee.My ni. Mudah sangat..

Aku dah buat pembelian online di shopee. Beli sehelai baju jersi ragbi.. not bad. Proses pembelian dan bayaran cukup lancar. Sekarang ni tunggu barang sampai ke tangan je..

Boleh dikatakan semua ada.. dari barang pakaian ke makanan dan barangan penjagaan diri..  korang pegi usyar sendiri. Jangan meroyan udah ler.. haha.




Tips cari barang murah dengan diskaun di Shopee


Membeli-belah di Shopee memang mudah. Mari sini aku bagi tips untuk lebih mudah lagi dalam carian barangan. Pada SARINGAN CARIAN tandakan MENGIKUT KATEGORI pilihan anda. Dan pada SYARAT pula tandakan "Dengan Diskaun". Tengok macam aku buat ni, ..nak cari Baju Melayu kategori Baby Clothing. haa siap harga diskaun lagi tu.. terbaiklah shopee !


Promo Cahaya Raya Bersama Shopee


Info menarik untuk korang juga; Bermula semalam 15 hingga 30 Jun ada promo 'Cahaya Raya bersama Shopee' akan menampilkan 24 kempen termasuk jualan murah khas dari Kedai Rasmi di mana ada potongan harga hingga 90% untuk 25,000 jenis produk dengan lebih daripada 10 kategori produk. Terdapat banyak pilihan menarik di Shopee termasuklah kelengkapan hari raya. Persediaan awal musim perayaan, anda dah boleh mula  shopping baju raya dan kelengkapan hari raya. Pasti semua orang dapat menikmati keseronokan membeli-belah selama 45 hari. Sebagaimana cahaya Aidilfitri memberi kegembiraan kepada insan tersayang. Ikuti maklumat lanjut di sini (http://cahayaraya.shopee.com.my/)

Shopee

Pertandingan 45 Days of Surprise Giveaways (45 Hari Hadiah Kejutan) tahun ini menawarkan hadiah harian bernilai sehingga RM25,000 termasuk televisyen, telefon pintar dan kamera dengan penyertaan semudah menghantar Nama Pengguna Shopee (Shopee ID) anda dan rakan anda setiap hari. Pertandingan ini berlangsung dari 15 Mei hingga 30 Jun 2017, menjadikan ia pertandingan terpanjang pernah dianjurkan untuk pengguna Shopee. Banyak lagi pertandingan dianjurkan termasuk Make a Wish for Mom (Buat Permintaan untuk Ibu), Selamat Berbuka Snaps (Ambil Gambar Semasa Berbuka Puasa) dan teka-teki Berapa Duit Raya, menjadikan hadiah keseluruhan mencecah nilai RM50,000!

Ramadan ini Shopee turut mengambil peluang mendekati komuniti setempat dengan penganjuran Shopee Uni BM Tour (Jerayawara Uni Shopee Edisi Bahasa Melayu) dan Acara Hijab Stars Recharge. Universiti Shopee atau Uni Shopee merupakan bengkel PERCUMA yang dianjurkan untuk mendidik dan memperkayakan pengetahuan usahawan berpotensi untuk menggunakan aplikasi Shopee sebaiknya dalam meningkatkan penglibatan atas talian dan jualan mereka. Kali ini, kelas akan dianjurkan dalam Bahasa Melayu untuk membantu usahawan Bumiputa mendalami aspek teknikal penjualan atas talian. Shopee Uni BM Tour akan dianjurkan di KL & Selangor (17 Mei 2017), Kuantan, Pahang (24 Mei 2017) dan berakhir di Alor Setar, Kedah (6 Jun 2017).

Akhir sekali, Acara Hijab Stars Recharge, satu projek usahasama dengan jenama syampu Sunsilk akan berlangsung pada 20 Mei 2017 dengan penampilan istimewa Hijabista terkenal seperti Khadyjah Fhatyah, Sharifah Rose, AinEdruce, Zamrina Zamrim dan Aqilah Naqlis. Sesi khas yang akan dianjurkan termasuk kelas solekan kening dan penggayaan moden hijab untuk sambutan Aidilfitri akan datang.

Selain jenama syampu pilihan hijabista tersebut, Shopee juga akan meneruskan usahasamanya dengan rakan niaga terkemuka seperti AirAsiaGo, Digi, iflix, RHB, Tealive dan Traveloka sepanjang kempen ini sebagai tanda penghargaan dengan hadiah menarik seperti baucar penginapan hotel & penerbangan, potongan harga menarik dan hadiah berbentuk wang tunai.

Mulakan keriangan membeli-belah sempena Hari Raya untuk seisi keluarga di
http://cahayaraya.shopee.com.my/

Aplikasi Shopee boleh dimuat turun secara PERCUMA di Google Play dan App Store. Layari www.shopee.com.my untuk maklumat lanjut. Selamat membeli belah di Shoppe.MY


25 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bangi Golf Resort Buffet Ramadhan 2017 Jom kita berbuka puasa di BGR !

Monday, May 15, 2017 Nazlee Ismail 9 Comments


Jom kita buka puasa di BGR !


Aku dan keluarga tak pernah terlepas berkunjung ke Restoran Bangi Golf Resort (BGR) untuk menikmati juadah berbuka puasa sejak 3 tahun lalu. Setiap tahun juga pastinya ada kelainan dari segi persembahan dekorasi dan menu-menu mereka persembahkan. Apa yang aku nampak BGR masih mengekalkan beberapa jenis menu utama. Menu-menu yang kekal itu adalah pilihan terbaik. Kami tak sabar Iftar beramai-ramai untuk kali yang seterusnya di BGR ni, juadah yang disediakan memang puas hati tau!

Untuk Ramadhan kali ini, Restoran BGR akan menghidangkan para tetamu dengan Signature Buffet Ramadhan bermula dari 29hb Mei 2017 hingga 23hb Jun 2017. Restoran BGR adalah restoran yang mendapat pengiktirafan HALAL oleh JAKIM dan BGR juga merupakan salah satu di antara beberapa kelab golf  yang diiktiraf dengan akreditasi ini sejak 2009.

Buffet Ramadhan BGR bermula dari 29hb Mei 2017 hingga 23hb Jun 2017


Restoran BGR terkenal dengan sajian buffet gastronomi yang menawarkan variasi dan kualiti pada harga yang berpatutan. Masih mengekalkan harga sama dengan tahun lepas iaitu harga vaucher bermula dari RM58 bagi dewasa dan RM28 bagi kanak-kanak. Pengunjung akan berpeluang menikmati sehingga 200 jenis juadah istimewa yang bercirikan masakan popular Ala Melayu, Barat dan Timur.

200 jenis juadah antaranya ialah menu-menu popular seperti Kambing bakar dan Sup Kambing Mamak yang akan dihidangkan sendiri oleh chef yang berpengalaman. Sate Ayam dan Sate Daging dibakar segar. Kueh Teow Goreng dan Mee Goreng Mamak dihidangkan panas daripada kuali. Semuanya membangkitkan selera.

Sup Kambing Mamak

Kambing Bakar
Pengunjung boleh juga menikmati menu Ala Barat yang mengetengahkan sentuhan gastronomik seperti "Sous Vide Eggs with mushroom Espuma" Pastinya saban tahun tidak ketinggalan menu ternding ini. Untuk pilihan yang lebih klasik, pengunjung boleh menikmati Langsana Ayam dan Golden Sand Spaghetti Carbonara yang semestinya menjadi kegemaran keluarga. Ada menu terbaru tahun ini iaitu Peri-peri Chicken Drumlets 


Sous Vide Eggs with mushroom Espuma

Pastinya peminat 'paha ayam' jangan lepaskan peluang untuk menikmati rasa masakan yang luar biasa ini.

Peri-peri Chicken Drumlets 
Untuk juadah yang bercirikan selera Melayu, Restoran BGR dengan bangganya memperkenalkan menu Nasi Lemak Istimewa dihidangkan bersama Rendang Daging Taik Minyak, Sambal Sotong Kembang, Ayam Bercili Masak Ketumbar, Ikan Masak Asam Kari dan Telur Rebus Goreng Masak Sambal Tomato.

Menerapkan teknologi terkini dalam penyediaan menu masakan Oriental, Restoran BGR telah berjaya mengaplikasikan teknik terbaik dalam penyediaan menu Nasi Ayam Hanianese dimana ayam akan dimasak dengan penuh teliti sehingga empuk dan mencapai tekstur sempurna. Setiap butir nasinya juga diperkaya dengan lemak ayam, menjadikan ianya gebu. Untuk kepuasan maksima, Nasi Ayam Hainanese ini digandingkan dengan sos cili halia dan bawang putih yang pasti akan .menambat selera.

Pencuci mulut juga adalah sesuatu yang tidak asing lagi di majlis Buffet Ramadhan Restoran BGR. Beraneka jenis pencuci mulut yang dihidangkan pasti memeberi kepuasan kepada para pengunjung. Pilihan yang disediakan seperti "Spanish Churos" bersama sos coklat pekat termasuk pelbagai variasi kuih muih tradisional melayu, puding, agar-agar dan buah-buahan tropika. Tahun ini Restoran BGR juga memperkenalkan penambahan pada variasi pencuci mulut untuk memastikan para pengunjung berpuas hati dengan setiap jamahan mereka. Antara pencuci mulut yang bakal memberikan kepuasan adalah Serawa Durian, Assorted Swiss Rolls (Red Velvet Orrange Jaffa, Macha Chocolate), Lychee Rose Cake, Pandan Gula Melaka, Salted Corn Green Velvet Cake, Ivory Sesame Mocha Cake, Tropical Nectar, Caramel Surprise and Bana-na.







Selain menikmati beraneka juadah berbuka puasa, pengunjung berpeluang membeli barangan dengan harga yang istimewa di tapak jualan khas yang akan dibuka di Restoran BGR sepanjang Ramadhan ini. Datang ke BGR bersama keluarga sambil menbeli-belah.

Promosi "Durian Runtuh"


 

Berita baik untuk para penggemar durian. Terdapat promosi "Durian Runtuh" dimana pengunjung boleh membeli buah durian yang didatangkan khas dari dusun di Raub, Pahang. Selain buah-buahan segar tempatan, terdapat juga Gelato (ais krim) yang diproses segar oleh sweet scoopz, yang terkenal dengan Gelato berperisa durian Musang King dan P.G.A (Passion Fruit Guava, Asam Boi). Buah durian boleh dibeli dan dibawa pulang dengan pembelian harga diskaun eksklusif.

Pengunjung juga bakal dihiburkan dengan persembahan muzik secara live dari jam 6.30 petang sehingga 9.30 malam setiap hari. Restoran BGR juga menawarkan lebih dari 800 ruang pakir kenderaan serta ruang solat selesa untuk para tetamu.



Untuk Tempahan & Pertanyaan : 1-700-81-8557
Email : sales@bgrrest.com

Website : http://www.bgrrest.com
Facebook : https://www.facebook.com/bangigolfresort/
Instagram : @bangigolfresortofficial

Alamat : No. 1 Persiaran Bandar, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor.

Koordinat GPS : 2.95716N, 101.76518E

9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

6 Signs It's Time To Sell Your House

Thursday, May 04, 2017 Nazlee Ismail 22 Comments


6 Signs It's Time To Sell Your House


Ever thought about moving on with the property you've lived on for years? Maybe it's time to put up a "House For Sale" sign or posting it online through online platform with location keywords (for example ‘kuching house for sale’). Most homeowners usually don't stay on their first or second property; it all depends on the timing and knowing when to put their homes up for sale.

Some of property owners may have become too emotionally attached to the home they're staying in. It could be a place where a lot of good things happened, or where some of their life achievement or milestones were reached. It could feel like a fast rollercoaster ride, or butterflies in your stomach. But the one thing that's certain is that the relationship has to end. 

The move can also be perpetuated by a sudden massive life-changing event. These types of situations leave little to no room for doubt- those newborn baby twins will definitely need a room of their own. There's simply no way they'll fit in the bungalow house you're currently living in. In the absence of such a reason, it could be hard to know when the right, proper time is.

Here are 6 definite signs you should not ignore when it comes to selling your property and relocating to a new one:

1. You're Ready For Competition

This could be the perfect time to sell your property. When you're living in a home that's inside a "seller's market", you'll definitely be tempted to let go of your house in exchange for top dollar. Who knows when the market will shift? The next one could be 10 or 20 years later. So it would be a wise move to offload. But don't forget that you'll also become a buyer, especially if that's your only living property. You should be prepared and be ready for the competition that comes with purchasing a new property. Depending on the location and your lifestyle, you may have to buy a home that's more expensive. If you have the means to compete, then by all means have a go at it!


2. You Have The Finances To Sell It

Most homeowners imagine the cash flowing in when they put up their house for sale. What they may have ruled out is that one has to spend money in order to get money. The sellers will have to "invest" in the process of selling their property before the cash starts rolling in the bank. So before you even think about selling, you should think if you have enough money to competitively put your property out the market.

Some of the most common staging processes include repairing or updating your flooring, increasing the curb value and putting on a fresh coat of paint. These kind of home preparations normally come out of pocket, so don't do anything yet if you don't have the funds to start.


3. When Remodeling Isn't The Best Option

Giving your bathroom or kitchen a remodeling can provide a fresh new look for your home. Adding a room or turning your garage into a living space may add value to it. These changes make all the difference between moving now or staying put for a few more years, but it may not be the best investment for you or your home, money wise.

Before thinking about remodeling your kitchen or upgrading your bathroom, stop and think. Do a quick research of the neighborhood. Check out what the highest price point is, then compare it to what your property can offer. See the pictures of some homes for sale, or take a quick tour. Do the home features, decor, style and condition almost look like the same as what you have? Then the return of investment may not be worth it in the long run. The better option would be to put your property up for sale.


4. The Neighborhood Has Changed

Maybe the yearly increase of homeowner costs, fees and demands are getting a bit too much to your liking. Maybe your neighbors have moved or sold their house and now you have young ones partying too much at night. As with all things, neighborhoods can constantly change for the better or for the worse. They can change overnight and leave you hapless.

It's not just the neighborhood. People change as well, and that includes homeowners. You may have been able to deal with that hour-long commute to work, but after a few years it all starts to feel tiresome. It could be a stressor in your life that you can definitely do without. Maybe your children are growing older and have needs and certain conditions that must be met. You could be looking at the prospect of having to send your kids to only one school instead of having several choices. The selling and moving to a better neighborhood is definitely understandable. It makes total sense.


5. You Have More Space Than You Know What To Do With

Empty nesters will most probably experience this situation. One day your children will move out and live on their own. The bedrooms they use and the large dining room will start to feel empty and impossibly large. One day, the prospect of having a house with 3 bedrooms and a basement will no longer be appealing. You'll start wanting a smaller house.

It's hard to leave homes that you and your children grew up with, but the fact remains that a large property may no longer be feasible. The yard and garden upkeep and the maintenance of owning a large house may prove to be too much. It definitely makes more sense to sell your home and move to a smaller property.


6. Your House Is Too Small

You may have the exact same family members, but your lifestyle has changed. It now needs more space. You may have liked working from home and changed jobs. You may have suddenly taken up carpentry or a new hobby, and now you need a new room for your workspace. You see if there's an option to add a new room, but it's simply not possible.

 If your current municipality won't allow the addition of a room or a new floor, then it may be time to pack up and move to another property. You can acquire estimates from a few reliable contractors and check the local building laws. If the add-on won't really increase the ROI of your current property, then it could be a smarter move to look for another place instead.



tag :

selling property, selling your house, house for sale


22 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.