Layankan saja apa mahunya - HANIS Umairah

Thursday, June 15, 2017 Nazlee Ismail 5 Comments


"Buka puasa nanti adik nak makan Tomyam Daging, Udang Celup Tepung. Nak makan kat Restoran Juvita.. Minum, adik nak jus honeydew ok dah !"

Makan-makan luar lagi hari ni (semalam) . MamaD memang tak nak masak katanya nak ikut je apa Hanis nak makan sempena hari ulangtahun kelahiran. 

Restoran Juvita (Jalan Kanchung) ni memang tempat makan favorit di Banting dan favorit juga bagi kami sekeluarga, tapi sudah agak lama kami tak ke sini. Selalunya mamaD memang masak dan makan kat rumah je.. Hanis punya pasal kami ke sini. Menu kat sini memang sedap dan harga boleh tahan tak mahal sangat. Nak makan seafood datang la sini. Menu terbaik dari kerang dan siput pepahat atau siput buluh menjadi pilihan ramai.

Hanis memag favorit dia menu sotong celup tepung. Kat sini aku pilih seekor sotong agak saiz besar jugak cukup untuk kami berempat.  Hanis ni seafood allergy, alahan makanan laut terutama sotong dan udang.. tapi kan yang tak boleh tu la dia nak makan sangat ! Bukan sekali makan malah selalu sangat sampai alergy sotong pun dah kalah dengan dia... ekzema masa kecik-kecik dulu sesekali datang agaknya. Ada masanya terus gatal-gatal tapi alhamdulillah setakat ni tak ada pulak.

Sesekali makan berbuka puasa di luar ok jugak kata Hanis dan Nina.. sebabnya depa dua beradik tak perlu susah payah nak mencuci pinggan mangkuk dan kemas dapur dah .. hah tu point dia ! 



Ini dia Pepahat masak cili kering, gambar yang paling dekat tu, menu kesukaan mamaD. Timbang 100gram Rm5 tau.. kalau nak makan kena ambil 200gram baru boleh dimasak.  Haa ada kuantity minima tau.

kat sini, pesan makanan pun cepat je siap tak perlu sakit hati di bulan yang mulia. Tip mudah.. datang la awal sikit dan pesan makanan awal sikit. Tips bukan hanya di restoran ni saja. lain-lain restoran pun sama..  

Abah tahu anaknya macam mana, portion banyak mana.. jadi tak payah membazir oder berlebih. Kalau oder lebih pun yang merana nak habiskan makanan.. abah ni jugak! 

Alhamdulillah.. semalam cukup kenyang sampai ke Sahur sebab mamaD rajin pula goreng cucur udang selepas solat terawikh.. dan aku kena paksa habiskan..



5 comments:

  1. menarik tgk sotong tu...saya tahun jarang berbuka diluar. mmg target nk spend bnyk masa dirumah dgn mak

    ReplyDelete
  2. Menarik kedai ni..bolehla cuba..

    ReplyDelete
  3. sotong celup juga feveret anak saya..

    ReplyDelete
  4. Bestnye berbuka di luar.. Aku ni klu berbuka di luar, anak2 kecil ssh nak kawal.. Hehe..

    - ERAZ FADLI

    Jemput baca dan komen entri ini >> http://www.erazfadli.com/2017/06/susu-kambing-hayra-campuran-kurma-dan.html

    TQ :)

    ReplyDelete
  5. Berkriuk2 perut tgk makanan. Sure sedap ni

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.