Perkhidmatan Guru Home Tuition & Guru Quran di Rumah

Friday, October 05, 2018 Nazlee Ismail 2 Comments


Saya rasa seperti ibubapa lain juga, ada di kalangan kita yang tidak mendapat informasi berkenaan Home Tuition dari HCube Education. Informasi ini tidak sampai ke pengetahuan kami. Kalau lah saya dapat info, awal-awal lagi saya dah daftarkan anak saya lagipun anak saya, Hanis Umairah tahun ini (2018) akan menduduki peperiksaan SPM bulan November nanti. Kiranya di hujung-hujung waktu yang berbaki ini dia kini hanya meneruskan kelas tusyennya sahaja. Alangkah untungnya kalau dia boleh dari awal lagi mengikuti home tuition. saya tak perlu menghantar dan mengambinya setiap waktu kelas tusyen berlangsung. Tapi apakan daya masa sudah berlalu.. Apa pun saya tetap berkosgsi info ini kepada anda semua yang berminat., terutamanya ibubapa yang sangat mementingkan pembelajaran anak-anak mereka.

Calon SPM 2018 - Semoga berjaya dengan mendapat keputusan cemerlang.. Hanis Umairah.


Bagi tahun depan (2019), anda dah boleh mula mendaftar dari sekarang. Jangan lepaskan peluag kerana HCube Education insya Allah mampu memberikan yag terbaik buat anak-anak anda. Untuk keterangan lanjut anda boleh klik web rasmi mereka di sini HCube Home Tuitionhttp://www.hcubeeducation.com  klik

Home Tuition & Guru Quran di Rumah


HCube Education merupakan agensi yang menyediakan tutor dan guru quran berkualiti untuk para ibubapa yang memerlukan pengajar atau cikgu datang ke rumah. Memebantu pelajar lebih fokus sepenuhnya sepanjang sesi pembelajaran. Lebih jimat masa, mudah, selesa dan selamat.

Ibubapa dapat melihat sendiri anak mereka belajar di depan mata. Buat masa sekarang terdapat beberapa lokasi HCube Home Tuition sedang beroperasi.

Kawasan liputan seperti berikut :
- Kuala Lumpur
- Selangor
- Pulau Pinang
- Johor


Team Pengurusan HCube Home Tuition
FB: HCube Home Tuition HQ
Youtube: HCube Education
Web: www.hcubeeducation.com

2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

PAKEJ MEMANCING LAUT DALAM (BORENG) TERENGGANU 2019

Friday, September 07, 2018 Nazlee Ismail 0 Comments

PAKEJ MEMANCING LAUT DALAM (BORENG) TERENGGANU 2019

(C&P dari www.decomplot.com)

Pakej memancing berhampiran pelantar minyak di perairan Terengganu kini sudah dibuka untuk tempahan !

Trip menaiki bot pancing (Max 10 Orang peserta) mengambil masa kira-kira 10 jam pelayaran dari Jeti ke lokasi berkenaan. Untuk maklumat lanjut anda boleh dapati sepertimana sebut harga yang dinyatakan :

trip boreng, trip memancing laut dalam


HARGA PAKEJ MEMANCING LAUT DALAM (BORENG) TERENGGANU 2019

pakej memancing laut dalam

PAKEJ MEMANCING LAUT DALAM

Perkhidmatan memancing laut dalam ini berterusan sepanjang tahun 2019, dan pilihan utama kaki pancing adalah sekitar bulan Ogos , September, Oktober dan Februari & Mac).

Sila buat tempahan awal. Hubungi nombor yang tertera pada banner/sebutharga ; (017-4009726)

0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Banting ke Teluk Kemang Port Dickson Ke Umang-Umang Chalet Kuala Sungai Baru Melaka.

Monday, August 27, 2018 Nazlee Ismail 1 Comments


Sempena cuti selepas Aidil Adha. Jumaat  dan Sabtu 24 & 25 Ogos 2018.

Banting ke Teluk Kemang Port Dickson Ke Umang-Umang Chalet Kuala Sungai Baru Melaka.


Dari pekan Banting ke Teluk Kemang Port Dickson,  Ke Umang-Umang Chalet di Kuala Sungai Baru Melaka hanya 1 jam lebih perjalanan kami naik kereta ikut jalan dalam. Tujuan untuk bersantai dan elak dari trafik jem di hiway sambil tengok pemandangan tepi pantai.. ya Allah panasnya cuaca! Panas giler hari tu.


Teluk Kemang PD tiba jam 2 petang. Singgah jap sini nak cari makan tengahari, makan mee udang xxl dan jus mangga. Rasa kedua menu ni bolehlah tahan dengan harganya. Syukur Aalhamdulillah, tapi aku tak berapa nak rekemen korang makan sini. Boleh cari kedai lain.. makan nasi dan ikan bakar ke.. lagi berbaloi.

Port Dickson memang panas ya Rabbi.. tapi aku perhatikan anak-anak selamber jer dibiarkan oleh ibu bapa mereka bermain panas dan mandi laut! Mesti sunburn kulit masing2.. syukur lah kalau depa tu tak demam. Sekolah nak mula dah minggu depannya.

Lepas makan, masuk keluar masuk kedai bazar sekitar..,  Nina nak cari baju mandi (nanti nak mandi kat Sunway Lagoon katanya).  Ok bila dah dapat terus je kami belah dari situ menuju ke Kuala Sungai Baru. Lebih kurang 30 minit dari sini.

Sempadan Negeri Sembilan dan Melaka direntasi oleh Sungai Linggi. Lagi 5 km nak sampai chalet, Aku berhenti di situ sebab ternampak orang jual umpun-umpun di tepi jalan. Lokasi ni memang biasanya tempat orang jual umpan pancing. Untunglah sempat beli sebungkus umpun-umpun dengan harga Rm5 (ada 3 ekor lebih kurang dalamnya siap diselimuti dengan habuk kayu). Ada sebungkus lagi baki atas meja sipenjual bisu tu.. tabik aku kat dia sebab cari rezeki halal walaupun kekurangan ada pada dia.


Umang-Umang Chalet, Ini adalah kali ke dua kami ke sini. Perancangan awalnya nak beramai-ramai di sini dengan maktok, tokcik dan lain2 saudara-mara dengan aktiviti utamanya kalau ada depa dua orang tu,.. nak mancing ikan lah. Tapi takde rezeki kami nak beramai maka berempat beranak sahajaaa lah berehat2 di sini.

Umang-Umang Chalet ada beberapa jenis bilik dan kami sewa Super Beach (bilik tepi pantai) dengan harganya Rm150 2h1m.

Cuaca cantik hari ni, panas dan berangin. Memang best duduk santai tepi pantai. Buka pintu bilik angin menderu masuk. Kalau tak nak pasang aircond pun ok.

Takde geng mancing tak seronok sangat. Umpan dah beli, so.. kena teruskan jugak la lempar pancing walaupun takdak sekoq ikan pun makan umpan. Air pasang ombak terlalu kuat masa tu. Takde rezeki.. terus takde semangat nak memancing. 


Simpan pancing dan lepak dengan mamaD dan anak-anak sambil menikmati suasana petang di pantai. Ambil gambar untuk buat kenangan.. 


Malam ingatkan nak sambung memancing, apakan daya hujan turun lebat pulak.. sejuk cuaca macam ni membuatkan mata cepat ngantuk. Duduk kami dalan bilik layankan movie dan makan meggi panas memang terrbaik. Seronok bercuti santai2 sekeluarga camni. Bajet pun tak mahal sangat. Boleh la kan. 

Tiba masa check-out jam 12 pm. Perut terasa lapar. On the way balik, tak jauh dari situ ada restoran asam pedas, antaranya Asam Pedas Claypot Mendidih, Asam Pedas Ikan Mayong dan ada lagi tak ingat nama kedai. Korang boleh singgah mana-mana memang sedap-sedap belaka. Kami order asam pedas tetel dan asam pedas ikan mayong dan lauk2 lain ada juga. Hanis dan Nina amik lauk ayam masak merah... pun sedap jugak ! Puas hati makan sampai kekenyangan 4 orang makan Rm48 sahaja.
Alhamdulillah.

Lepas makan Hanis ajak balik terus ke rumah sebab dia nak mentelaah buku pelajaran. Tahun ni dia SPM. Doakan semoga adik Hanis berjaya mendapat keputusan yang membanggakan, dipermudahkan urusan dan tak stress. Aamin. 




1 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

HARGA PAKEJ CANDAT SOTONG 2019

Tuesday, August 21, 2018 Nazlee Ismail 0 Comments



HARGA PAKEJ CANDAT SOTONG 2019


(C&P dari web www.decomplot.com)
Kepada anda yang berminat mahu mencuba aktiviti candat sotong, Sila buat perancangan awal dan tempahlah pakej segera. Jika sudah mempunyai grup, jangan berlengah lagi.. hubungi kami untuk maklumat terperinci. Berikut adalah senarai harga pakej berkenaan dibuka untuk tempahan bermula sekarang !


HARGA PAKEJ CANDAT SOTONG 2019

PAKEJ CANDAT SOTONG
PAKEJ CANDAT SOTONG


Nota :
i) HARGA PAKEJ tertakluk kepada perubahan semasa
ii) Deposit RM500 per bot bagi setiap tempahan
ii) Deposit melalui Bank / online transfer kepada : CIMB Acc No. (akan dimaklumkan semasa urusan tempahan)

0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Krim Herba Rerama Berkesan Mengatasi Masalah Ekzema & Kegatalan Pada Kulit

Wednesday, August 15, 2018 Nazlee Ismail 0 Comments


Cuba Krim Herba Rerama, Dan Lihat Bagaimana Masalah Ekzema & Kegatalan Pada Kulit Dapat Di Atasi


Hanya Sapu Krim Herba Rerama Sekali Sehari, Anda Mampu Hilangkan Kegatalan Pada Kulit, Malah Ekzema Pada Bayi & Orang Dewasa Juga Beransur Pulih Dengan Cepat & Pantas!

Cuba Krim Herba Rerama,Bagaimana Masalah Ekzema & Kegatalan Pada Kulit Dapat Di Atasi

Hilangkan KEGATALAN KULIT dengan Krim Gatal Herba Rerama. 100% Organik. Kalau Tak Berkesan Bagi Balik Botol Krim Gatal, Lepastu Kami Refund

info lanjut http://ekzemahero.com


KRIM GATAL HERBA RERAMA
Berfungsi untuk mengatasi masalah :

1. Kegatalan pada bahagian berlipat seperti celah peha dan bawah ketiak.
2. Kegatalan pada bahagian kemaluan akibat peluh
3. Merawat kulit gelap pada bahagian celah peha dan bawah ketiak
4. Merawat Ekzema
5. Menghilangkan Kudis
6. Menghilangkan Biji-biji gatal (biji berair)
7. Kegatalan berpunca dari ulat/parasit
8. Kurap
9. Panau
10. Gatal Alergik
11. Psoriasis
12. Menghilangkan parut gatal serta mencerahkan kulit.
12. Dan lain-lain

Sesuai untuk semua peringkat umur dari bayi hingga dewasa, wanita dan juga lelaki. Cara Guna pun sangat mudah; Hanya perlu sapu krim herba rerama pada bahagian bermasalah. Lakukannya setiap hari sehingga tiada lagi kegatalan dan tona warna kulit kembali sekata.

INFO & HARGA PRODUK

Bahan:  100 % Organik.
Ekstrak Daun Rerama, Teras Jambu Batu, Serbuk Mutiara Terpilih & Herba - herba terpilih.

1 botol boleh guna sampai sebulan, bergantung pada luas kawasan sapuan juga sebenarnya. Tapi biasanya 2 hari je dah sembuh. Yang penting konsisten.

Cuba Krim Herba Rerama, Dan Lihat Bagaimana Masalah Ekzema & Kegatalan Pada Kulit Dapat Di Atasi


Harga Asal RM60 

HARGA PROMOSI SEKARANG!!

1 botol RM50  (jimat rm 10)

2 botol RM80  (jimat rm 40)

✔ Postage Percuma seluruh Malaysia

Berminat dengan tawaran kami?
Pertanyaan dan order; Anda boleh WASAP/Call di talian : 0167029203 (Ain Nadhirah)
Web rasmi : http://ekzemahero.com





0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Pakej Candat Sotong Terengganu 2019

Monday, July 09, 2018 Nazlee Ismail 3 Comments

Pakej Candat Sotong Terengganu 2019 


Trip terhad untuk bulan : (April, Mei dan Jun 2019 sahaja)

PAKEJ CANDAT SOTONG (Boat 20 org max)
Lokasi bermula di Jeti LKIM Chendering Kuala Terengganu
Waktu bermula jam 5 petang dan berakhir jam 8 pagi (pakej candat 2 hari 1 malam)

Harga Pakej : RM2650.00 (max 20 pax)
(Tidak termasuk peralatan candat)

*Deposit tempahan: Rm1000.00*
Tempahan dibuka mulai sekarang!
Hubungi Nazlee : 0174009726

Pakej Candat Sotong  20pax

*Bot ini adalah bot bubu dan ianya hanya beroperasi di musim candat pada bulan April, Mei dan Jun sahaja. Bot besaiz besar dan lengkap dengan lampu spotlight.

ITINERARY : 
DAY 1
5 pm
Berkumpul/berlepas dari Jeti Pelabuhan LKIM

8 pm
Aktiviti mencandat mula

9 pm
Makan malam
Sambung aktiviti mencandat

Day 2
12 am
Sambung aktiviti mencandat

7-8 am
Dijangka tiba di jeti
TAMAT

PAKEJ TERMASUK :
~ Jaket keselamatan
~ Tandas
~ Tong simpan ais,
~ Pil mabuk (jika perlu) 
~ Makan malam 1x 
~ Air minuman (drinking water) 

.

3 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

PROJEK RUMAH KUCING : Sebut harga Rumah Kucing (Seksyen 24 Shah Alam)

Friday, July 06, 2018 Nazlee Ismail 1 Comments

Projek Rumah Kucing


Nazdesign (0174009726) bakal membina satu lagi rumah kucing di Seksyen 24 Shah Alam. Baru-baru ni saya telah berbincang dengan seorang wanita yang menyatakan hasrantnya untuk memiliki rumah kucing, design custom made out door unit, untuk kucing-kucing kesayangan beliau. 

Rumah wanita tersebut terletak di tingkat 2. Ada banyak ekor kucing jenis biasa di dalam rumahnya. Beliau hanya menempatkan kucing-kucing tersebut di dalam sangkar besi standard yang di beli dari kedai pets. Katanya, keadaan dalam rumah sekarang ni agak kurang selesa lagi dengan bau dan bulu-bulu kucing. 

Katanya lagi, sebelum suami dan jiran tetangganya bercakap-cakap.. biarlah dia bertindak dahulu. Memang sangat perihatin dengan keadaan.. namun oleh kerana minat dan bersifat penyayang terhadap kucing-kucing beliau. Beliau tak sampai hati membiarkan kucing-kucing tersebut berterusan hidup di dalam rumah tanpa melihat dunia luar. Beliau mahu letakkan rumah kucing di atas tanah menghadap belakang rumahnya. Biar kucing-kucing lebih sihat dan belajar keadaan sekitar. Katanya lagi, kucing-kucing tersebut akan  dibiasakan sebelum dibebaskan liar apabila tiba masa yang sesuai. 

Ada satu perkara yang dirisaukannya? Beliau risau juga kalau-kalau kawasan tapak tersebut tidak dibenarkan oleh pihak berkuasa tempatan untuk membina rumah kucing. 

Saya sudah pergi melawat kawasan tersebut. Lokasinya agak terlindung dari orang ramai dan juga jalan besar. Saya harap juga ianya tak menjadi masalah dibelankang hari, lagi pun binaan plan tapak rumah kucing yang dicadangkan hanya sebesar 7 x 10 x 5 kaki persegi. Tidak begitu tinggi sangat.

Ini contoh design dan sebut harga yang diberi kepada pelanggan .

Sebut harga Rumah Kucing (Seksyen 24 Shah Alam)


¤ Saiz:  7 (L) x 10 (W) x 5 (H) kaki
¤ (Bhg Bumbung)
Polycarbonate 3mm (t) hijau
¤ (Bhg rumah) 
3 bilik partition plywood 3mm(t)
3 lubang pintu tanpa daun pintu 
Lantai plywwod 3mm(t)
Dinding papan (sama spt dlm gambar)
Struktur tiang kayu 1x2 inchi
¤ (Bhg bawah)  
Berpagar jaring besi bersalut pvc hijau  1x1 inchi 
1 pintu besar berjaring sama dan pintu berselak 
¤ Pagar/jaring besi bersalut pvc hijau tahan karat
¤ keseluruhan struktur dan dinding luar dicat hijau  dan sapu varnish tahan cuaca.
¤ Delivery & install

HARGA :  Nazdesign 0174009726
TEMPOH SIAP : 30 hari (bergantung pada kesibukan semasa)

Projek rumah kucing

Projek rumah kucing


1 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Tempahan Rumah Kucing & Haiwan kesayangan / custom made pets house

Tuesday, July 03, 2018 Nazlee Ismail 0 Comments


SEBUTHARGA PEMBINAAN RUMAH KUCING


Nazdesign (0174009726) sedia menerima tempahan rumah kucing dan haiwan-haiwan peliharaan lain / pets custom made order. Pelanggan dari sekitar Selangor dengan kos harga berpatutan dan bagi tempahan luar Selangor tentunya ada pertambahan harga kos penghantaran dan sebagainya. Takpe, korang jangan risau tentang kualiti Nazdesign, kami akan bina seperti mana design anda mahukan mengikut gambaran atau contoh sedia ada di google atau pun mengikut design anda sendiri. Pasal bajet boleh dibincangkan. 

Contoh: Quotatation Cats House/ sebut harga Sangkar Kucing ;

SEBUTHARGA PEMBINAAN RUMAH KUCING 
(9’ W1 x 6' W2 x 10’ L x 8’ H) 'L' SHAPE
(EN. K MELAKA)

1. Kerja-kerja awalan bagi penyediaan tapak dan pembersihan akhir sisa binaan  
2. Kerja-kerja membina lantai konkrit dan lantai mozek
3. Kerja-kerja membekal dan memasang kerangka siling dan bumbung
4. Kerja-kerja membekal dan memasang dinding, frame pintu dan frame tingkap
5. Kerja-kerja membekal dan mengecat dinding luar dan dalam binaan
6. Kerja-kerja pendawaian & memasang lampu,kipas dinding dan exhaust fan


Cats House details info :

1- BINAAN BUMBUNG
a) material : prima plank 9" x 7.5mm
b) struktur kekuda : hollow mild steel saiz 1"1/2

2- BINAAN LANTAI
a) material : uac board 12mm thick
b) struktur lantai : hollow mild steel saiz 1"1/2

3- STRUKTUR UTAMA
a) frame dinding : hollow mild steel saiz 1"1/2
b) frame beam : hollow mild steel saiz 1"1/2
c) frame support : hollow mild steel saiz 1"1/2
d) ceiling frame : hollow mild steel saiz 1"

4- BINAAN DINDING
a) material dinding : Papan  9"x 7.5mm cat berwarna putih
b) struktur : hollow mild steel saiz 1"

5- BINAAN PINTU / TINGKAP
a) frame tingkap : hollow mild steel saiz 1"
b) material glazing : clear polycarbonate sheet 6mm
c) frame pintu : hollow mild steel saiz 1"1/2

6- ELECTRICAL
a) wiring & hook including installing fans.
b) wiring including installing exhaust fans.

7- CEILINGS
a) uac board 6mm thick
* including delivery to site (Melaka)
* all to be painted white.
* including electrical wiring loop from main existing point to cats house

Bajet harga dalam Rm20k ke 23k

Kadang nampak macam tak munasabah dengan harga yang ditawarkan. Tapi itulah hakikatnya.. ada orang sanggup dan ada juga orang perlu fikir banyak kali.. fikir sama ada nak buat rumah untuk orang atau untuk haiwan kesayangan mereka?





0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Mandian 2 in 1 Muka & Badan terbaru dari DASHING

Thursday, May 31, 2018 Nazlee Ismail 3 Comments


Dalam kehidupan dunia yang semakin mencabar  jejaka sentiasa berikhtiar  untuk memudahkan urusan agar dapat menikmat kehidupan sepenuh termasuk dalam rutin penjagaan harian. Dengan pelbagai  produk mandian di pasaran, pilihan  semakin sukar. Jangan risau! Mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan terbaru untuk si jejaka dengan formulasi yang  direka khas untuk membersihkan muka dan badan sekali gus!


"Mudah.. itu sebenarnya lelaki mahukan" ~ nazlee.com

Amalan rutin kebersihan harian dapat mengekalkan kebersihan dan meningkatkan keyakinan diri. Produk mandian yang unggul dapat menghasilkan kulit yang bersih dan licin dengan membuka liang pori dan menyingkirkan toksin. Buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan memberikan kebersihan menyeluruh ini serta kesegaran berpanjangan untuk muka dan badan tanpa iritasi.

Buih Mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan: Pelengkap Mandian Si Jejaka




Kaum lelaki moden zaman sekarang mengambil berat tentang penjagaan diri. Membersihkan muka dan badan sebelum menghadapi hari yang mencabar dapat memberikan kesegaran serta menghalang pengeluaran minyak muka yang berlebihan. Manakala membersihkan wajah dan badan pada waktu malam pula akan menyingkirkan semua kotoran yang melekat pada kulit akibat daripada pencemaran, kelembapan dan habuk.

Oleh itu, untuk menjadikan proses pembersihan muka dan badan lebih mudah dan berkesan, DASHING melancarkan produk paling sesuai iaitu,  buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan. Pembersih wajah dan badan ini tersedia (hadir) dalam pek pam bersaiz 700-gram. Dirumus khas untuk wajah dan badan lelaki (si jejaka) agar kekal hidrat dan juga mencerahkan kulit. Selain itu, mandian khas ini padat dengan ramuan untuk menyingkirkan kotoran di kulit dan memberikan pembersihan muka yang mendalam  dari  muka hingga ke tapak kaki agar anda kelihatan bersih dan segar sepanjang hari. 

DASHING 2 in 1 Muka & Badan terdapat dalam 4 variasi; Cool, Active, Hattrick dan Ultimate Kick. Diformulasi  dengan pewangi  DASHING eau de toilette (EDT), ia memberikan kesegaran serta haruman maskulin kekal lama untuk lelaki.

COOL- Khas untuk jejaka kontemporari yang berpesonaliti relak, gemar meluangkan masa dengan rakan-rakan serta menghadapi kehidupan dengan tenang. Haruman penuh maskulin ini melambangkan identiti dan daya tarikan maskulin lelaki. Haruman maskulin ini dilengkapi dengan gabungan wangian Bergamot dan Galbanum dengan campuran Powdery Amber dan Musk sebagai nota asas. Haruman ini direka untuk menyerlahkan personaliti lelaki yang cool dan maskulin.


ACTIVE- Pelengkap si jejaka yang bergaya lasak  dan  menikmati kehidupan aktif.
Haruman ini adalah gabungan nuansa Fougére dengan Citrus, Lavender, Muguet Heart dan Amber. Wangian ini dicipta untuk memastikan setiap lelaki tampil yakin dan berdaya aktif dengan aroma maskulin yang luar biasa. 

ULTIMATE KICK- Wangian sebenar seorang juara. Ultimate Kick menyerlahkan ciri-ciri lelaki sofistikated dalam setiap aspek kehidupan modennya. Ultimate Kick mempunyai haruman yang menggabungkan ramuan Lemon, dipertingkatkan dengan kesegaran Cardamom serta disulami nota asas aroma Vanilla dan Musk.

HATTRICK- Simbol kemenangan unggul buat setiap lelaki DASHING, aroma misteri Hattrick membara  semangat dan keghairahan untuk mencapai  impian. Hattrick merupakan gabungan unik kesegaran Epal dan Citrus, berserta  dengan  haruman Amber.   

Variasi Cool dand Hattrick buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan  mempunyai formula dwi-aksi dengan tiga kali ganda agen pemutihan yang lembut dan berkesan untuk membersihkan wajah serta memberikan anda tona kulit rata untuk tampil lebih cerah. Pada tubuh pula, formulasi penghidratan yang mengandungi mineral mikro membantu mempertingkatkan kadar lembapan kulit serta menguatkan sistem pertahanan kulit, agar lebih sihat dan segar.

Untuk variasi Active dan Ultimate Kick pula, kotoran dan minyak berlebihan pada wajah dapat dihapuskan agar kelihatan bersih dan tidak berkilat. Dengan ciri-ciri detox dan pembersihan yang mendalam, ia membantu kulit untuk mengatasi  sebarang habuk dan kotoran harian, serta memberikan anda pengalaman mandian yang hebat dan menyegarkan.

Buih mandian DASHING 2 in 1 Muka & Badan boleh didapati pada harga RM17.90 untuk pek bersaiz 700 ml. Buih mandian ini mempunyai harga yang sangat berpatutan dan berbaloi kerana memberikan anda manfaat 2 dalam 1 pada kulit dan tubuh badan. 

3 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Tawaran Mega Bonanza Jimat Family Day di Agrofarmstay Melaka

Friday, May 04, 2018 Nazlee Ismail 0 Comments


MEGA BONANZA 2018 Agrofarmstay Melaka kembali lagi!



Agrofarmstay Melaka tahun ini sekali lagi mengadakan Mega Bonanza yang sangat menjimatkan pelanggan mereka. Berita baik untuk yang ingin mengadakan Hari Keluarga atau Family Day sesama ahli keluarga atau syarikat tempat kerja, atau pun reunion bersama rakan-rakan.

Dengan adanya Mega Bonanza pelanggan boleh jimat sekurang-kurangnya RM1,000. Penjimatan bermula dari RM1,000 sehinggan RM3,900. Banyak tu. Nak tahu apa pakej yang ditawarkan?

Tawaran kali ini adalah untuk pakej family day. Konsep pakej kali ini adalah tempah dulu dan tarikh family day boleh tetapkan kemudian. Sebab pihak kami tahu nak organize family day ni susah. Nak dapatkan persetujuan semua ahli keluarga akan memakan masa. Oleh kerana tempoh promosi ni terhad, jadi boleh book dulu dan bagitahu tarikh family day kemudian. Boleh pilih tarikh dari sekarang sehingga tahun depan 31 Mei 2019. Banyak masa tu. Sekarang tak ada alasan susah nak organize family day dah ye.

Promosi ini bermula dari 25 April 2018 sehingga 13 Mei 2018 sahaja ye, Boleh booking dulu dan tarikh event/family day bagitahu kemudian.

Kandungan Pakej Mega Bonanza 2018.


Pakej ini adalah penginapan 2 hari 1 malam untuk 20 orang. Kalau lebih dari 20 orang, boleh tambah bayaran mengikut pax selebihnya. Makanan di sediakan sepanjang penginapan yang terdiri daripada makan tenghari, makan malam BBQ dan sarapan pagi.

Kami juga menyediakan sukaneka sebanyak 5 game bersama jurulatih. Tak lupa juga untuk kaki karaoke boleh cuba berkaraoke disini. Bagi yang lebih suka aktiviti air, boleh cuba berkayak atau memancing , Cuma perlu bawa joran sendiri.

Di sini ada pelbagai haiwan seperti ayam, arnab, burung, kambing dan kuda. Boleh cuba bagi makan kat haiwan tersebut. Bagi kanak-kanak, kami ada sediakan pertandingan mewarna. Boleh tengok bakat mereka nanti. Tak lupa juga hamper bagi sukaneka dan peraduan mewarna. Akhir sekali kami akan sediakan banner family day dengan nama family masing-masing. Wah. Banyak kan aktiviti.

Harga yang di tawarkan.

Harga asal tanpa promosi untuk 20pax ialah RM3,780 (RM189 per pax).
Harga promosi pakej 2 hari 1 malam utk 20pax ialah RM2,780.
Harga jatuh dalam RM139 per pax sahaja.
Bagi tambahan yang melebihi 20pax, dewasa RM139 dan kanak-kanak RM99 sahaja. Maximum 78pax.

Sangat-sangat murah. Dijamin berbaloi. Untuk tempahan, sila layari laman web kami di:

Web : https://agrofarmstay.my
Facebook Page : www.facebook.com/agrofarmstay


Whatsapp / SMS / Call:
012 – 211 8246 / 016 – 209 8623 / 012 – 202 5647
Office: 06 – 232 2761


0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Jom Bercuti Di Pulau Pangkor

Monday, April 23, 2018 Nazlee Ismail 13 Comments

Jom Bercuti Di Pulau Pangkor

Dah lama rasanya aku tak bercuti di negeri kelahiran iaitu negeri Perak Darul Ridzuan. Selalunya orang hanya akan nampak keindahan luar dari keindahan dalam. Hanya nampak cantik yang jauh daripada dekat. Kebanyakan orang akan pergi melancong ke luar negara contohnya, tetapi dalam negara sendiri pun masih banyak tempat belum dilawati.

Di negeri Perak sendiri terdapat banyak tempat menarik untuk dilawati contohnya Pulau Pangkor. Macam aku ni lah, Pulau Pangkor hanya sekali baru jejak kaki di sini.. owh sedihnya, kadang-kadang malu sendiri bila orang bertanya tentang Pangkor.. haa apa nak jawab?

Pangkor laut Resort


Pulau Pangkor
Pulau Pangkor

Lihat gambar gambar di atas ni..  indah oh indahnya alahai. Aku sebenarnya belum sampai lagi di sana. Di mana? Pulau Pangkor Laut iaitu sebuah kepulauan kecil berhampiran.

Alhamdulillah hujung tahun 2017, aku berpeluang untuk bercuti ke Pulau Pangkor dan lokasi penginapan yang menjadi pilihan masa itu ialah Coral Bay Resort. Jika ada peluang bercuti lagi..  aku wajib memilih menginap di Pangkor Laut Resort. Resort ini sememangnya menawarkan penginapan di tepi laut yang dikelilingi oleh taman-taman tropika. Sangat teruja.. tak sabar rasanya nak menginap di sini.

Pulau Pangkor

Pemandangan  pantai dan di sekitar Pangkor Laut Resort memang mendamaikan jiwa dengan hembusan bayu sepoi-sepoi bahasa. Indah sungguh anugerah Tuhan. Betul kata orang kalau tak datang melawat  Pulau Pangkor ini manakan dapat menikmati keindahaan yang menakjubkan malahan pulau ini lebih baik dari pantai-pantai di negara luar sana. Save on Pangkor resort booking online

Okey aku mahu berkongsi sedikit pengalaman aku ke Pulau Pangkor. Korang yang sudah ke sini mesti dah biasa dengan van merah jambu kan? Van teksi yang cukup sinonim dengan Pulau Pangkor. Sekiranya korang datang ke sini bercuti bersama keluarga pastinya van merah jambu menjadi pilihan dari Jeti Pulau Pangkor ke hotel penginapan. Memang mudah dan tak perlu risau sebab van merah jambu bilangannya banyak dan sentiasa menunggu ketibaan pelancong.

Pulau Pangkor

Turun dari jeti aku terus dapatkan van merah jambu dan langsung ke hotel. Tak jauh mana pun lokasinya tapi kalau mampu berjalan kaki boleh juga.. alamtnya lambatlah sampai ke hotel. Check-in cepat-cepat boleh merehatkan badan sebelum meneruskan aktiviti seterusnya.

Pusing-pusing pulau lebih menyeronokkan kalau meronda dengan motosikal. Banyak tempat boleh dijelajahi di pulau ini dengan menyewa motosikal. Kalau terdaya mengayuh.. boleh juga berbasikal. Terpulanglah kepada masing-masing bagaimana untuk menikmati keindahan pemandangan Pulau Pangkor. Kemudahan menyewa basikal dan motosikal ada di mana-mana, Cuma kena pandai cari dan dapatkan tawaran sewa harga berbaloi.

Pulau Pangkor

Aktiviti reakrasi pantai dan laut terbaik di sini ialah snorkeling, banana boat dan jet ski. Jika mahu mencuba jet ski, korang boleh sewa dan menunggangnya sepuas hati.

Pulau Pangkor

Terletak di hadapan pantai Coral Bay ialah Coral Island Pulau kecil yang menjadi lokasi snorkeling. Antara lokasi snorkeling pilihan pelancong. Jom snorklling.. jom ke Pangkor!

Untuk anda yang masih tercari-cari lokasi menarik di Pulau Pangkor, di sini aku cadangkan beberapa lokasi wajib singgah antaranya ialah ;

1. Teluk Segadas
Teluk Segadas ini terletak di selatan Pulau Pangkor. Kalau korang sukakan kedamaian dan jauh dari suasana bising eloklah ke sini. Untuk ke teluk ini, dari jeti Pulau Pangkor korang boleh menaiki van merah jambu sehingga sampai ke Kampung Gedung dan selepas itu berjalan kaki ke teluk dalam masa lebih kurang 20 minit. Cantik pemandangannya.

2. Pulau Pangkor Laut
Pulau Pangkor Laut ni letaknya di pulau berasingan dari Pulau Pangkor. Kiranya ia adalah sebuah pulau kecil. Untuk ke sini korang boleh ambil pakej percutian yang termasuk boat transfer Marina Jetty-Pangkor Laut Resort-Marina. Terdapat hotel penginapan yang selesa dan sekitar pemandangan yang memukau mata. Aku dah kongsikan beberapa gambar di permulaan tadi.

3. Pulau Giam
Pulau Giam ini lokasinya berhadapan dengan Teluk Nipah. Dari pantai Teluk Nipah korang akan Nampak Pulau Giam berada bersebelahan Pulau Mentagor. Untuk ke sini, korang boleh berkayak atau menaiki bot. Airnya jernih dan aktiviti popular di sini ialah snorkeling.

4. Pantai Teluk Nipah
Untuk mendapatkan pakej aktiviti air di sinilah tempatnya, korang boleh pilih pakej mana yang bagus dan menarik. Pakej snorkeling, kayak dan sebagainya. Biasanya musim cuti sekolah dan cuti umum, lokasi ini menjadi pilihan pengunjung di Pulau Pangkor.

5. Pantai Pasir Bogak
Untuk melihat aktiviti nelayan tempatan dan mendapatkan kedai-kedai cenderahati atau restoran-restoran makanan laut di sinilah tempatnya. Lain-lain tempat ada juga tetapi di sini lebih meriah. Korang juga boleh mandi-manda di pantai ini.

6. Kilang Sate Ikan Hai Seng Hin
Jika ingin membawa pulang hasil laut Pangkor, di sini lah antara tempatnya. Banyak produk laut dihasilkan di kilang Hai Seng Hin contohnya sate ikan. Antara lain produk ialah sate sotong, ikan kering, ikan bilis, keropok dan lain-lain. Produk yang paling ‘meletop’ di Pulau Pangkor ni sebenarnya ialah ikan bilis mata biru Pangkor, kualitinya terbaik dan tiada di tempat lain.


13 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Owh mak mertuaku !

Tuesday, April 17, 2018 Nazlee Ismail 2 Comments


Aku masih lagi di tempat kerja..  selalunya time nak balik jam 5 petang, rileks chill dulu sambil baca email. Kat luar cuaca sejuk dan gelap sebab hujan dah turun.. masani la kan teringat keluarga di kampung halaman. Ingat mak aku, khabarnya depa semua sihat. Ingat mak mertua di SP khabarnya tak berapa sihat. Aku dapat tau info sebab depa anak beranak kerap berwasapan.

Emak aku sendiri sempoi je ..dari dulu lagi tak banyak cakap . Tak pandai guna gajet berwasapan dan sebagainya. Cool orangnya dan mak aku lebih sihat berbanding mertua aku sebenarnya. 

"Bila nak amik mak pi KL? Mak tak larat dah naik bas.. mak tak sihat!" 

Tunggu mak sihat nanti datang lah.. (ahh isteri aku terlepas cakap pulak kat mak dia macam tu. Ampunkan lah ya Allah.. mama'D kata dia tak sengaja dan tak berniat nak singgung hati mak)

"Nanti mak dah (KO) baru nak mai amik ke??"

Allah. .. Allah..  mak mertua aku dah terasa hati . 
Serba salah dibuatnya masa mama'D cerita pada aku .. serba tak kena jadinya bila dah buat salah kan. Lagi lagi dengan mak kita kan..

Kami masih belum tau lagi macam mana, apa pun memang kami berniat nak ambil mak datang sini dalam masa terdekat. Dulu masa mak kuat lagi boleh la mak datang bila bila masa dia suka. Sekarang ni hanya meraih masa anak-anak.. sedihnya alahai.

Cadangnya hari Sabtu ni, petang selepas aku habis kerja terus balik kampung mama'D di Sungai Petani. Mudah-mudahan lah segalanya dipermudahkan. Mendoakan kedua dua mak kami tu sihat -sihat sejahtera.

Emak boleh bahagiakan anak sejak kecil hingga sekarang. Kini tiba giliran anak pula layankan kehendak ibu bapa. Semoga Allah melindungi  kami dari golongan mereka yang derhaka kepada ibu dan bapanya. Aamin.

Owh mak mertuaku .. insha Allah dalam masa terdekat ni  kami pi amik mak.. jangan stress ya mak .. 
Rokiah Binti Hashim, Sungai Petani Kedah.





2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

ILMU MENCANDAT SOTONG PERLU DIPELAJARI

Friday, April 13, 2018 Nazlee Ismail 1 Comments


Mencandat sotong adalah satu pekerjaan para nelayan khusunya di pantai timur Semenanjung Malaysia. Pekerjaan turun temurun nelayan tradisional yang masih kekal hingga sekarang namun ianya kini diteruskan sebagai hobi sebahagian pemancing dan juga menjadi daya tarikan kepada aktiviti pelancongan terutamanya Terengganu, Pahang dan Kelantan.

Mencandat sotong tidak semudah yang disangka. Ia memerlukan kemahiran, pengetahuan dan pengalaman. Pengalaman pertama keluar mencandat adalah pelajaran dan sebahagiannya perlu belajar dari orang lebih mahir. Kemahiran bukan sahaja  mahir mencandat tetapi mahir juga memilih mata candat dan menentukan waktu dan masa yang sesuai untuk mencandat.

Ilmu mencandat sotong ialah satu ilmu yang hebat dan perlu belajar melalui pengalaman dan pemerhatian. Ada dua kategori pencandat yang boleh diketahui iaitu pencandat nelayan dan pencandat rekreasi. Pencandat nelayan ialah mereka yang biasa dengan laut dan kehidupan sebagai nelayan dan pencandat rekreasi pula adalah mereka yang menjadikan candat sotong sebagai hobi bermusim.

Pakej candat sotong 0174009726

Kesimpulannya, ilmu apa pun jua perlu berguru kalau tak nanti dapat 'ajaran sesat' sahaja.. dan pulang tangan kosong lagi sedih.. caranya mudah tapi kena keluarkan modal dulu lah.. pergi cari pengalaman dan rasai keseronokan @ kesukaran mencandat sotong!. Pengalaman pertama itu tidak semestinya membawakan hasil lumayan.. hanya sekadar pengalaman dan ilmu.

Pakej Candat Sotong Kuala Terengganu untuk info lanjut. Klik pautan di bawah ni :

http://www.decomplot.com/2017/07/harga-pakej-candat-sotong-2018.html?m=1

http://www.decomplot.com/2017/03/teknik-mencandat-sotong.html?m=1

http://www.decomplot.com/2018/04/tarikh-tarikh-sesuai-mencandat-sotong.html?m=1



1 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Tarikh Sesuai Untuk Aktiviti Candat Sotong di Terengganu

Wednesday, April 04, 2018 Nazlee Ismail 5 Comments

Tarikh Sesuai Untuk Aktiviti Candat Sotong di Terengganu


Target musim candat sotong 2018 kali ini bermula pada bulan April hingga September terutamanya bagi negeri Terengganu, Pahang dan Johor, namun ada juga aktiviti mencandat telah bermula minggu akhir bulan Mac lalu. Tahun ini kenampakan sotong diperairan Terengganu sudah bermula sejak seminggu lepas, ini sedikit sebanyak membangkitkan semangat para pencadat.

CANDAT SOTONG

Tidak semua hari dan bulan adalah sesuai untuk melakukan aktiviti mencadat sotong. Bulan kemuncak musim sotong adalah antara bulan Mei dan Julai sepanjang musim. Untuk pencandat memilih tarikh yang sesuai biasanya akan merujuk dengan meneliti kalendar Hijrah (kalender Islam).

Tempahan bot candat Pakej CANDAT Terengganu 2019 (KLIK SINI)

Pilihan Tarikh Mencandat Sotong Merujuk Kalender Islam


candat sotong

Tarikh yang sesuai mencandat sotong berbeza daripada tarikh untuk memancing ikan. Untuk mencandat sotong, tarikh yang paling sesuai adalah antara 13-20 haribulan Hijrah, iaitu ketika bulan semakin membesar sehingga bulan semakin mengecil. Pada waktu lain sotong boleh juga dicandat tetapi amat kurang berbanding dengan tarikh ini. Jangan pilih tarikh air mati iaitu pada 6-11 atau 20-26 kalender Hijrah, kerana pada masa ini tidak ada arus dan sotong juga tidak gemar menangkap candat. Jangan juga pilih ketika perubahan air pasang surut paling tinggi kerana pada waktu itu arus amat deras. Arus deras boleh menyebabkan candat hanyut dan terapung ke atas dan jauh dari dasar laut. Sotong kebanyakannya berada di dasar laut terutamanya ketika musim bertelur. 

Berkenaan masa sesuai mencandat pula adalah antara jam 7.00 ke 8.30 malam dan antara jam 11.00 malam ke 12.30 pagi. Tangkapan sotong akan meningkat ketika air mula hendak surut dan berkurang selepas air surut.

Mencandat di kala bulan penuh (15 haribulan Hijrah) tetap menjadi pilihan bagi kaki candat kerana kebiasaannya akan menjanjikan hasil tangkapan yang lumayan.

Ramai pencandat tidak punya pilihan masa dan tarikh yang sesuai kerana kekangan cuti terutama bagi mereka yang bekerja. Hari Jumaat, Sabtu dan cuti umum menjadi pilihan mereka walaupun kekadang hari hari tersebut tersasar dari waktu yang sesuai mencandat sotong. Apa yang berlaku kini para pencadat tidak hirau semua tentang hari dan waktu sesuai asalkan mereka boleh melakukan aktiviti candat sotong. Oleh kerana Candat Sotong sudah menjadi aktiviti tahunan kegemaran ramai sejak beberapa tahun dahulu lagi, maka pihak Pengendali Pakej Mencandat Sotong telah berusaha memberikan servis terbaik dengan menyediakan bot-bot dengan lampu limpah (spot light) tambahan untuk menyesuaikan keaadaan. Hakikatnya sotong memang gemarkan cahaya lampu terang di lautan sebagai daya penarik untuk timbul di  permukaan air sekitar bot.

Jika waktu dan tarikh sesuai sudah dipilih untuk mencandat, kadang kala belum tentu juga boleh menyumbangkan hasil sotong yang lumayan kepada pencandat kerana ianya bergantung kepada keadaan cuaca semasa. Cuaca buruk aktiviti mencandat tidak berjalan lancar kerana arus deras dan laut bergelora.

Sotong Tak ada! Pulang tangan kosong?

Kecewa kerana pulang dengan tangan kosong , mungkin ini disebabkan beberapa faktor antaranya salah pilih masa dan tarikh atau tidak bersungguh mencandat dan lebih banyak bersantai kosong dari mencandat. Lebih malang lagj jika pencandat sudah mabuk laut. Tidak ada petua lain melainkan tidur sehingga pulih dari  mabuk.

Jadual tahunan pasang surut air laut boleh didapati di Jabatan Laut Malaysia. 

Atau melalui laman web yang saya selalu kunjungi :



Nota :

Tarikh yang paling sesuai adalah antara 13-20 haribulan Hijrah, iaitu ketika bulan semakin membesar sehingga bulan semakin mengecil. 

Masa paling sesuai mencandat  adalah antara jam 7.00 ke 8.30 malam dan antara jam 11.00 malsm ke 12.30 pagi. Tangkapan sotong akan meningkat ketika air mula hendak surut dan berkurang selepas air surut.


5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

LELAKI AKTIF MESTI HARUM DENGAN DASHING SPORT

Friday, March 30, 2018 Nazlee Ismail 0 Comments


DASHING SPORT – Eau De Toilette dan Deodoran Buat Lelaki Aktif


DASHING, jenama produk penjagaan diri lelaki kini melancarkan satu lagi rangkaian produk khas untuk lelaki yang aktif iaitu DASHING SPORT. Rangkaian DASHING Sport pasti memenuhi kehendakan lelaki aktif yang inginkan deodorant dan pewangi yang maskulin, segar dan sesuai dengan kehidupan aktifnya.


Lelaki DASHING mempunyai aura yang menampilkan keyakinan dan sifat maskulin. Wangian baharu ini memberikan kesegaran maskulin namun masih mengekalkan ciri esen moden. Eau De Toilette DASHING SPORT mempunyai komposisi sensasi yang mengujakan dengan aroma “sporty” dan gaya ranggi yang sangat sesuai untuk lelaki yang berani menyahut cabaran dan kekal aktif pada masa lapang.

Berpeluh merupakan satu perkara yang biasa. Samada berjalan ke kereta, menghadiri mesyuarat, bersenam di gim, atau melakukan aktiviti harian yang lain, lelaki tidak dapat mengelak daripada berpeluh lebih-lebih lagi dengan cuaca panas di Malaysia. Bau badan merupakan masalah yang dihadapi oleh kebanyakan lelaki terutamanya mereka yang aktif dalam sukan. Keadaan ini menyebabkan kaum lelaki semakin mengambil berat terhadap kepentingan menjaga bau badan.

Untuk menangani masalah bau badan dan sentiasa segar, Deodoran Semburan dan Eau De Toilette telah menjadi produk penjagaan harian lelaki yang penting. Deodoran dapat membantu mengawal bau badan serta meningkatkan keyakinan diri manakala Eau De Toilette memberikan wangian yang tahan lama dan kesegaran. Memilih Deodoran atau Eau De Toilette yang bersesuaian amat penting kerana terdapat produk yang tidak mampu bertahan lama dan meninggalkan kesan kotoran pada pakaian.

Memahami keperluan lelaki aktif untuk berbau harum sepanjang masa, DASHING kini memperkenalkan 2 variasi baharu ke dalam rangkaian DASHING Sport. Dipasaran kini ialah variasi MCFC Hattrick dan Ultimate Kick. Variasi terbaru DASHING SPORT ialah Hitman and Golden Boot terdiri daripada Deodoran Semburan Badan dan Eau De Toilette.


Semburan Deodoran DASHING SPORT bukan sahaja memberi perlindungan 24 jam tetapi juga memberikan manfaat 6-dalam-1 yang berkesan mencegah bau badan. Ia mengandungi anti-bakteria, formula cepat kering, tidak meninggalkan kesan di kulit atau di baju serta memberikan keharuman dan kesegaran maskulin optimum sepanjang hari.

DASHING SPORT Eau De Toilette dengan haruman maskulin berpanjangan boleh didapati dalam reka bentuk bottle yang sporty bersaiz 50 ml.

Rangkain produk DASHING Sport boleh didapati dalam 2 variasi; Hitman dan Golden Boot.

DASHING Hitman dicipta khas untuk lelaki aktif yang sentiasa bersedia ke mana sahaja. Di dahului dengan aroma kesegaran Citrus dan Ice Cucumber. Diikuti dengan nota Sichuan pepper dan Lavender berserta dengan Patchouli dan Gaiac Wood, menjadikab wangian daya tarikan yang semestinya meningkatkan keyakinan setiap lelaki aktif.

Variasi DASHING Golden Boot pula mempunyai haruman yang lebih Musky dan menggoda. Aroma dari daun Rhubarb dan Pimento memberikan kehangatan maskulin kepada si pemakai, manakala kombinasi kayu Kashmir dan Leather memberikan aroma kelelakian maskulin yang memukau dan tidak dapat dilupakan.

Keluaran edisi terhad rangkaian DASHING Sport boleh didapati pada harga yang berpatutan iaitu RM12.90 untuk Semburan Deodoran 125 ml dan RM24.90 untuk Eau De Toilette 50 ml

0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Menu Shell Out Dol Char Kuey Teow Terbaik Di Banting !

Monday, March 12, 2018 Nazlee Ismail 10 Comments


Shell Out Dol Char Kuey Teow Terbaik Di Banting


Jika korang kebetulan berada di sekitar Banting atau lalu lalang Banting Pantai Morib dan pada masa sama sedang berkira-kira nak cari makanan best, aku ajak korang singgah sebentar di gerai Dol Char Kuey Teow untuk menikmati menu char kuey teow terbaik di Banting (aku dah promo sebelum ni). Sementara itu ada satu lagi menu yang menjadi tarikan pengunjung iaitu menu seafood Shell Out. Walaupun aku dah pernah makan di tempat-tempat lain (Cyberjaya) (Slim River) dan beberapa restoran lagi, tapi tu dulu dah lama dah. Bila sesekali teringat keenakkan makan ala hipster; menu selonggok atas meja! .. tu yang cari ber Shell Out yang terdekat dengan kediaman kami sekeluarga.

Gerai Dol Char Kuey Teow ini dimiliki sepenuhnya oleh anak muda kelahiran Banting Selangor. Namanya Wan Badrul Muhayat dan senang disapa dengan panggilan Dol. Gerai Dol ada 2 cawangan stakat ini (bukan cawangan isteri.. ye). Lokasi gerai Dol Char Kuey Teow yang terdekat dengan pantai Morib adalah berada di Tongkah dan sebuah lagi gerai berada di Jalan Durian, Kanchung Darat Banting (bersebelahan stesen Petronas). Kedua-dua gerai ini memang terbaik dan terkenal menu char kuey teownya seperti namanya Dol Char Kuey Teow.

Dol memang seni orangnya, lihat saja perkakasan di gerainya ada simbolik yang menarik perhatian aku. Aku suka kerja kayu yang diterapkan dalam pembinaan perabot kaunternya dan juga kerusi meja.. Kebanyakkanya dari kayu pallet. Ya aku suka sebab aku pun seorang trader/designer pets house.. ok la kan.. iklan sikit takpa kan. kepada sesiapa nak buat /tempah rumah kucing/pets kesayangan boleh la roger aku di Naz Design (017-4009726) 


Okay, sambung cerita .. Balik je dari IOI Mall sesudah makan Korean food di sana, kami masih lagi tak cukup kenyang terutamanya dua-dua puteri kami tu. Sebab apa? Bukan sebab tak baca Bismillah kot.. tapi memang macam tu agaknya anak-anak kian membesar.. haha. dan mungkin juga sebab lama dah teringin nak makan Shell Out Dol Char Kueh Teow. Hari tu borak dengan Dol dan katanya tak nak cuba ke menu terbaru Dol?...  nah hari ni kami tunaikan hajat perut masing-masing. suka sangat anak beranak PCL yang memang faveret kami makan seafood selain korean food.


MamaDee dan Hanis tak sabar menantikan. Tak lama menunggu pesanan. Cepat dan servis terbaik. Konsep makan di gerai kira bagus la macam ni banding dengan makan di restoran-restoran besar. Kat sini semuanya nampak berjalan lancar walaupun pada masa sama ramai pengunjung. Boleh lepak di luar bumbug gerai utama ada beberapa buah pangkin berbumbung. santai makan di sini.

Ok, pesanan sudah terhidang di meja. Set untuk 4 orang Shell Out di hidangkan atas meja beralaskan palstik pakai buang dan beralas lagi daun pisang. Kami semua suka pedas. Pedas lazat berapi dari Shell Out Perisa Tomyam!,  aku cadangkan korang pun boleh cuba yang ni.. maveles! set 4 orang @ Rm55.00/set

Shell Out Dol Char Kuey Teow Terbaik Di Banting

Selain menu sedia ada seperti Char Kuey Teow dan Shell Out terdapat juga berbagai menu lain di Dol Char Kuey Teow. Korang boleh cuba dan jangan segan untuk selak-selak menu yang diberikan tu.. 


Pesanan : AWAS jangan sampai tertelan kulit cengkerang tu ye.. berhati-hati dan perlahan-lahan sambil menikmatinya. Sealamat menjamu selera di Dol Char Kuey Teow .
dan satu lagi pastikan korang jangan salah gerai pulak . Setakat entri ni disiarkan hanya cawangan ke dua Dol di Tongkah Morib sahaja ada meu Shell out..  Baca info selanjutnya :

SHELL OUT @ DOL CHAR KUEY TEOW MORIB.. 
untuk BOOKING/PERTANYAAN boleh direct WHATSAPP :

0196402832 (DOL)
0183687510 (ANUAR)
0196448716 (AISYAH)

Kami menyediakan pelbagai menu seperti:
📎SHELL OUT
📎TOMYAM/ALA CARTE/MASAKAN ALA THAI
📎CHAR KUEY TEOW  (paling powerr @ banting)

BOLEH GUNAKAN APLIKASI WAZE UNTUK CARI LOKASI KAMI.

WAZE:DOL CHAR KUEY TEOW
WAZE:DOL CHAR KUEY TEOW MORIB




10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Carian Dalam Talian di Platform Shopee Meningkat Sebanyak 32% Sempena Perayaan Tahun Baharu Cina

Thursday, February 22, 2018 Nazlee Ismail 0 Comments


Carian Dalam Talian di Platform Shopee Meningkat Sebanyak 32% Sempena Perayaan Tahun Baharu Cina




KUALA LUMPUR, 12 FEB 2018 - Sempena perayaan Tahun Baharu Cina akan datang ini dan trend e-Dagang yang semakin popular di Malaysia, Shopee; platform e-Dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan, telah menyaksikan peningkatan sebanyak 32% dalam jumlah carian produk di Shopee dalam kalangan rakyat Malaysia sepanjang tempoh perayaan ini. Sejak pelancaran Kempen Wang Bersama Shopee pada 15 Januari yang menawarkan potongan harga sehingga 90% dan hadiah kemenangan berjumlah lebih daripada RM1 juta, semakin ramai rakyat Malaysia memilih untuk membeli-belah di Shopee dalam membuat persiapan sempena Tahun Baharu Cina. 

“Aktiviti membeli-belah selalunya meningkat semasa musim perayaan, dan Tahun Baharu Cina tidak ketinggalan. Tahun ini, kami menyedari lonjakan dalam bilangan carian dalam talian di Shopee apabila kita menghampiri Tahun Baharu Cina, yang menunjukkan peningkatan trend pengguna yang memilih untuk membeli-belah secara dalam talian bagi musim perayaan. Ini petanda baik yang sejajar dengan inisiatif kerajaan untuk memacu sektor e-Dagang di Malaysia. Shopee menyediakan platform yang pantas, mudah dan selamat untuk membeli-belah dan dengan insentif Penghantaran Percuma ke Seluruh Malaysia dan Komisyen Sifar (0), rakyat Malaysia boleh menikmati aktiviti beli-belah di Shopee yang mudah dan menjimatkan,” kata Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee. 

Carian paling popular sempena Tahun Baharu Cina bagi tahun 2018 adalah bagi kategori berikut: Pakaian Wanita; Mobil & Gajet; Permainan, Kanak-kanak & Bayi; Kasut Wanita dan Beg Wanita. 


Pembelian paling popular dalam kalangan rakyat Malaysia sepanjang musim perayaan ini:



Nikmati potongan harga dan promosi hebat atas pelbagai produk sempena Kempen Wang Bersama Shopee yang berlanjutan sehingga 25 Februari. Dengan pilihan lebih daripada 6 juta produk yang ditawarkan oleh lebih 200,000 usahawan di Shopee Malaysia, pelanggan boleh memenuhi keperluan membeli-belah sempena musim perayaan ini. Tambahan lagi, pengguna boleh terus bermain permainan Fortune Ang Pao untuk memenangi Tiket Emas dan hadiah utama berbentuk wang tunai berjumlah RM8,888.

Seterusnya, Shopee akan melancarkan Kempen Hari Gaji daripada 26 hingga 28 Februari yang akan membariskan pelbagai tawaran hebat bagi pelbagai jenama terkemuka termasuklah Jualan Murah Komputer Riba Shopee dengan jenama popular seperti Acer, ASUS, Dell dan Lenovo. 

Muat turun aplikasi Shopee secara PERCUMA menerusi App Store atau Google Play.

#WangWithShopee



0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

TILAM KEKABU MIX EMPUK DAN GEBU

Tuesday, February 20, 2018 Nazlee Ismail 3 Comments


TILAM KEKABU MIX EMPUK DAN GEBU, tilam.. tilam tilam.. tilam lama tukar baru.. hihi

TILAM KEKABU MIX


Tidur yang selesa dan berkualiti, itu yang kita mahukan. Tak rasa panas dan merimaskan caranya mudah saja. Mengalas kepala dengan bantal kekabu dan melapik badan dengan tilam kekabu semasa tidur.

Bagi anda yang mencari tilam kekabu, kami ada menjual dan membekal tilam kekabu bajet murah untuk penghantaran ke seluruh semenanjung. Sudah lama tular (viral) di pasaran. Kami tawarkan dengan harga berpatutan.

[ KENAPA ANDA PERLU ADA TILAM KEKABU VIRAL INI ]

1-SESUAI UNTUK INDIVIDU YANG TIADA BAJET BESAR 
Dengan harga yang berbaloi, anda boleh dapat tidur yang nyenyak & tidak lagi sakit belakang. Pasti puas hati!

2-SESUAI UNTUK ORANG SAKIT & IBU BERPANTANG 
Ada ramai juga yang membeli tilam kekabu dari kami untuk orang yang sakit & ibu berpantang. Sesuai dan selesa dengan tilam kekabu yang empuk dan gebu. Sangat disyorkan!

3-SESUAI UNTUK TETAMU  YANG DATANG 
Recommended untuk diletakkan dalam bilik tidur tetamu apabila ada tetamu ramai datang. Jimat & tahan penggunaannya dan juga mudah dilipat dan disimpan! 


HARGA OFFER‼️
TILAM KEKABU 4 Pilihan warna tersedia :

✅ purple
✅ blue
✅ maroon
✅ green

📌Tebal : 7 inci
📌Ade 2 saiz : queen ( 195cm x 225cm ) & single ( separuh dr saiz queen)
📌Isi dalam : kekabu + fiber

TILAM SAHAJA
🌀 single - rm 125 siap pos
🌀 queen - rm 145 siap pos

FULL SET
🌀 single (1tilam, 1bantal, 1bantal peluk)
RM145 siap pos
🌀 queen (1tilam , 2bantal, 1bantal peluk)
RM165 siap pos

● CASH ON DELIVERY AREA KUALA TERENGGANU
● POS SEMENANJUNG MALAYSIA SAHAJA

UNTUK SEBARANG PERTANYAAN & PEMBELIAN, whatsapp ( Cik Ain ) 016-7029203
http://www.wasap.my/60167029203


3 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.