Showing posts with label kaki pancing. Show all posts

Fahami minat pasangan anda ..

haa tengok tu model payung merah....

...hokkay !...takde nya model model.. , sebenarnya aku nak bagitau yang kami ni tengah bersantaian ditepian sungai... Sungai Langat yang banyak dalamnya terdapat ikan patin. Inilah moment semasa menanti ..., menanti dengan kesabaran yang tinggi , bila lah mata kail nak disambar patin...

Model Payung Merah ...tak boleh belah !!
fahami minat pasangan anda ...insyaAllah.

....bila petang sikit membawa ke malam barulah satu per satu joran mengena , bila dah 'mengena' kegilaan terus melanda...

#kakipancing memang takleh tido malam asyik teringat jer bila nak sembat joran lagi !

#masa-masa sebegini lah kena bawa isteri...biar dorang tau / saksikan macam mana...dan tak lah membebel jika sekalipun mereka tak berminat.

#fahami minat pasangan anda ...insyaAllah.




Lokasi : Sungai Langat , Banting  (belakang tapak pasar malam) .





Cerita pancing ...nak baca ke?

petang semalam lepas pukul 5 , bergegas aku balik kerja awal sikit dari biasa...mak aku tu dah 'gigil' tangan ...haha kan , jangan korang senyum ngata mak mertua aku pulak...dah itu hobinya ...biarlah asal dia bahagia. Dan semoga dia berbahagia selalu hendaknya..aamin .

port pancing biasa, ..air sungai Langat memang cantik (cantik tapi bukan boleh di buat minum ye..haha), memang ramai kaki pancing patin dah ready..., sesampainya kami di situ...nampak beberapa ekor patin dah naik kedarat...emm teruja aku tapi aku bukan nak pancing pun, lagi pun time tu dah nak petang bawa ke maghrib.. aku haya menjamu mata dan berbual ramah dengan kaki pancing saja.. sambil melepaskan gian mak aku dengan hobinya tu..

mak , dia... pancing ikan keli saja kat depan sikit.katanya kalau pancing patin sangkut 3, 4 kilogram seekor.. macam mana nak naikkan ke darat?....haha kan , mana daya tenaga umur 60an tu kan.


tengok tak..bilang tak berapa ekor kesemuanya ??... enam patin dan satu ekor keli...memang terbaiklah semalam punya ..., walau tak pancing bersama namun aku cukup merasakan kepuasannya.

sempat aku tanya kepada dorang ada petua ke...umpan best ke? ..Buah lakum kata salah sorang brader kat situ.. (kat dalam sungai ni banya ikan patin buah...so, makanannya pun buah-buahan la...antaranya yang selalu kaki pancing guna ialah buah yang hidup merayap di tepian sungai) ada juga yang guna umpan palet yang ditambah perisa wangi starwberi... memang ikan best pilih umpan pun yang the best. 

buah lakum..terbaik untuk umpan patin !
Kalau siapa yang alert dengan harga pasaran ikan patin....memang dia akan tahu patin mana yang terbaik . Raja segala ikan , pernah tersiar di akhbar Patin Buah dari Pahang Rm300/kilogram..huh tu dia !!

Patin di sini patin buah ke ?...sama ke spesisnya? ... hanya patin buah makan buah...yes ! itu jawapannya..
Terdapat dua jenis patin kat sini...patin buah dan patin biasa, kata orang-orang yang tau pasal patin... ekor merah tu patin buah dan yang kehitaman tu patin biasa...tapi kalau sangkut mana-mana pun dorang rembat jugak !




Lokasi : Belakang tapak pasar malam jln kunci air / belakang McD/ Banting

macam mana tak gigil tangan beb...tak kan tengok saja ...hahaha ada #kakipancing kat sini, jom la cuba sekali!

#sesekali lepas geram...mau tak jadi ke gym petang-petang dek penangan patin buah ni !
#bila dah lepas maghrib terus kami ke Steam Boat Malaya ~ dapat makan free :)





Rezeki petang si kaki pancing tak tegar...

#kakipancing tak tegar adalah ketogori pemancing seperti aku ni...., bila hari minggu dan bila ada 'kaki-kaki' lain yang mengajak..

..pagi tadi singgah tengok-tengok dulu keadaan air sungai, pasang ke surut...laju ke tenang airnya.....tinjau-tinjau tempat tak kena bayar pun sebab lokasi ni memang free , siapa yang suka boleh datang memancing di sini.. okay senang cakap lah...

Anda tau mcD , tapak pasar malam Banting ? , ..haa kat belakang tu jer pon. Lokasi ni memang popular di kalangan #kakipancing  ikan patin khususnya mereka yang berdekatan.

Cuaca sebelah pagi memang baik tapi air sungai sangat deras ..., air terlalu surut ; kami mengambil keputusan balik dulu ke rumah sementara menunggu air pasang di sebelah petang.

Itu pasal la ...ada masa buat kerja dekorasi ruang tamu kitaorang, ..aku tolong mamaD *(cerita di entri sebelum ini) .

Lepas solat Asar..baru kami turun pancing....cuaca redup dengan angin sepoi-sepoi bahasa dan air sungai cantik !








Kring- kring-kring....kring-kring ..

Bila ikan menarik umpan kail.. "Kring- kring-kring....kring-kring " ...seakan itulah bunyinya :)

aku harap gambar ni tidak dikelaskan sebagai gambaq kuang ajaq ... "salam WW"





Keli ; kalau tak makan jangan geli !

Suatu aktiviti yang tak boleh dielakkan bila berjemur di bawah terik mentari... Menghitamkan kulit!  ...ahhh
Satu kepuasan bila nampak hasilnya walau tak banyak mana, namun terasa syoknya suasana. ... bila keriuhan dari mereka yang juga #kakipancing... Riuh rendah gamat bila dapat seekor keli besar. ..

Sudah dua hari di lokasi sama, semalan dan hari ni di Sungai Langat belakang McD Banting...layan ikan patin dan keli sungai.. Terbaik.

#Keli ; yg tak makan memang rasa geli..





Sirkit Pancing Putrajaya 1/2014

Salam ;

 ..makluman kepada yang berminat untuk memancing dan beraktiviti bersama keluarga di Sisiran Tasik Presint 1 dan Taman Wawasan, Putrajaya pada 02 Mac 2014 (Ahad) (7:30 pagi hingga 12:30 tengahari) sila merujuk kepada banner di bawah ;


#Percuma 1000 T-Shirt (500 untuk daftar online dan 500 untuk daftar kaunter) ; www.ppj.gov.my , www.putrajaya.gov.my

Sekian dimaklumkan... , Terima kasih.





Haha..kellaskan mak mertua aku!


..mak mertua aku dah balik ke Sg Patani, tiap kali datang Banting mesti tak lupa nak ajak ke Pantai Morib..tujuan utamanya ialah memancing sambil hepi-hepi riadah dengan famili.

Hari ahad lepas dia agak terkilan sebab air surut jauh ketika kami seronok berkelah di sana.  Ikutkan kami anak menantu dan cucu ni lagi best meredah pantai mandi laut..dari memancing di sini, sebabnya memang dah tau tak ada ikan. ..tapi mak,  dia adalah pemancing tegar..pantang nampak air laut sungai dan seumpamanya..

tengok pada gayanya,  mak rasa macam hampa sikit bila tiap kali ke sini tak dapat memancing dalam keadaan air yang sempurna.. namun pada tu tetap seekor dua ikan gelama  menjadi miliknya..setakat gelama itu biasalah...tapi mak nak sangat menaikkan ikan sembilang.. *buat masak gulai memang best. .

"Tak boleh lawan mancing kat sana (SP) " ..katanya, Sambil tunjuk gambar bergaya ni dalam handsetnya....siap bluetooth lagi tau haha kelass kan mak mertua aku!  ..

#dalam gambar tu mak mertua aku baru je lepas menaikkan ikan sembilang seberat  lebih kurang1kg @ Jeti Titi Semeling, Sg. Petani Kedah.

tu pasal nak balik cepat jer..teringat ikan sembilang agaknyya.. :)) mak memang best !!





Layan Ibumertuaku ; Pancing Udang Galah !


...malam tadi agak lewat sampai di rumah lebih kurang jam 1.30am, ..keluar dari tengahari semalam , berjimba merata tempat bawa ibumertuaku ke Ikea Damansara, makan-makan dan perkara yang paling dia (org kampung panggil ; Mak Kiah) suka ialah part pi pancing udang. teruja sangat dia bila dapat tau kita nak memancing.




Setelah berjanji dengan paktam , menunggu lepas maghrib...kami ke kolam udang berbayar di Sentul KL. Bayar 2 batang joran dengan harga rm40++ setiap satu untuk 3 jam. Mak 'pejam mata'  bayar sebab hati dah berbunga impikan udang galah sepit biru.... adat 'kaki pancing', peluang tak akan dilepaskan...dapat ke tidak hasilnya tu nanti kemudian cerita...janji lepas giannya !


bila dah dapat naik udang pertama , hati tambah suka.... inilah hakikat yang dirasai 'kaki-kaki pancing' yang sesetengah orang lain tidak memahaminya ! , saya bukan 'kaki pancing' tapi bila ada mereka bersama saya , minat nak join sama memeriahkan tu lebih mengujakan.. #bila mak bahagia kami pon suka..

.... boleh lah, puas hati gak lah..bab berbaloi ke tak tu jangan dipersoalkan...tapi mak cakap  "mak nak repeat lagi !" ..haha tu dia..


...sambung sikit lagi,  ..dalam dok tengah menaip entri ni tetiba masuk sms dari mamaD..



p/s ..suruh beli udang tambah... nak buat masak apa lah tu agaknya... ada tetamu  ke??