Showing posts sorted by relevance for query bahagia. Sort by date Show all posts

TEMPAHAN TERBUKA TRIP CANDAT SOTONG 31 OGOS 2019 15 PESERTA


TEMPAHAN TERBUKA TRIP CANDAT SOTONG 31 OGOS 2019 15 PESERTA


Tempahan trip mencandat sotong Kuala Terengganu untuk 2019 telah dibuka sejak penghujung tahun lepas lagi. Biasanya tempahan hanya dibuka kepada grup-grup yang sudah ada cukup ahlinya antaranya grup 6 orang, grup 8 @ 10 orang dan grup 20 orang. Ada juga grup besar seramai lebih 40 orang. Kebanyakan mereka adalah terdiri dari kelab dan persatuan, grup famili, grup reunion kolej/sekolah dan sebagainya.

(Senarai Harga Pakej Candat 2019)

Bagaimana pula mereka yang tak ada grup?
Selalu juga terdapat pertanyaan sebegini. Antaranya mereka terdiri dari 2 ke 3 orang yang teringin nak join aktiviti candat sotong.

Jadi untuk memenuhi permintaan mereka yang tiada grup/tidak cukup ahli, pada musim kali ini pihak kami akan mengelolakan 1 trip candat sotong pada ketetapan dan maklumat seperti berikut :

pakej candat sotong kuala terengganu


Tarikh Trip : 31 Ogos 2019
Bot kayu (kelas C) : 15 peserta (Bot seperti dalam gambar)
Lokasi mula : LKIM Chendering, K.Terengganu
Lokasi candat : Perairan Pulau Kapas
Masa : Mula 5 petang & Tamat 7 pagi (1 malam)
Bayaran per kepala : Rm150
Makan berat disediakan 1x mkn malam
Makanan ringan bawa sendiri
Tandas bot disediakan
Peralatan candat bawa sendiri/sewa Rm10 1set
Pembahagian Hasil - sotong sendirian berhad.

Tebuka kepada dewasa sahaja Lelaki/Perempuan.
Untuk makumat lanjut boleh hubungi :
Tel : 0174009726 nazlee
www.wasap.my/60174009726

NazleeDotCom Resources
Pakej Candat Sotong, Chendering KT.


pakej candat sotong kuala terengganu
pakej candat sotong kuala terengganu




Krim Herba Rerama Berkesan Mengatasi Masalah Ekzema & Kegatalan Pada Kulit


Cuba Krim Herba Rerama, Dan Lihat Bagaimana Masalah Ekzema & Kegatalan Pada Kulit Dapat Di Atasi


Hanya Sapu Krim Herba Rerama Sekali Sehari, Anda Mampu Hilangkan Kegatalan Pada Kulit, Malah Ekzema Pada Bayi & Orang Dewasa Juga Beransur Pulih Dengan Cepat & Pantas!

Cuba Krim Herba Rerama,Bagaimana Masalah Ekzema & Kegatalan Pada Kulit Dapat Di Atasi

Hilangkan KEGATALAN KULIT dengan Krim Gatal Herba Rerama. 100% Organik. Kalau Tak Berkesan Bagi Balik Botol Krim Gatal, Lepastu Kami Refund

info lanjut http://ekzemahero.com


KRIM GATAL HERBA RERAMA
Berfungsi untuk mengatasi masalah :

1. Kegatalan pada bahagian berlipat seperti celah peha dan bawah ketiak.
2. Kegatalan pada bahagian kemaluan akibat peluh
3. Merawat kulit gelap pada bahagian celah peha dan bawah ketiak
4. Merawat Ekzema
5. Menghilangkan Kudis
6. Menghilangkan Biji-biji gatal (biji berair)
7. Kegatalan berpunca dari ulat/parasit
8. Kurap
9. Panau
10. Gatal Alergik
11. Psoriasis
12. Menghilangkan parut gatal serta mencerahkan kulit.
12. Dan lain-lain

Sesuai untuk semua peringkat umur dari bayi hingga dewasa, wanita dan juga lelaki. Cara Guna pun sangat mudah; Hanya perlu sapu krim herba rerama pada bahagian bermasalah. Lakukannya setiap hari sehingga tiada lagi kegatalan dan tona warna kulit kembali sekata.

INFO & HARGA PRODUK

Bahan:  100 % Organik.
Ekstrak Daun Rerama, Teras Jambu Batu, Serbuk Mutiara Terpilih & Herba - herba terpilih.

1 botol boleh guna sampai sebulan, bergantung pada luas kawasan sapuan juga sebenarnya. Tapi biasanya 2 hari je dah sembuh. Yang penting konsisten.

Cuba Krim Herba Rerama, Dan Lihat Bagaimana Masalah Ekzema & Kegatalan Pada Kulit Dapat Di Atasi


Harga Asal RM60 

HARGA PROMOSI SEKARANG!!

1 botol RM50  (jimat rm 10)

2 botol RM80  (jimat rm 40)

✔ Postage Percuma seluruh Malaysia

Berminat dengan tawaran kami?
Pertanyaan dan order; Anda boleh WASAP/Call di talian : 0167029203 (Ain Nadhirah)
Web rasmi : http://ekzemahero.com






Owh mak mertuaku !


Aku masih lagi di tempat kerja..  selalunya time nak balik jam 5 petang, rileks chill dulu sambil baca email. Kat luar cuaca sejuk dan gelap sebab hujan dah turun.. masani la kan teringat keluarga di kampung halaman. Ingat mak aku, khabarnya depa semua sihat. Ingat mak mertua di SP khabarnya tak berapa sihat. Aku dapat tau info sebab depa anak beranak kerap berwasapan.

Emak aku sendiri sempoi je ..dari dulu lagi tak banyak cakap . Tak pandai guna gajet berwasapan dan sebagainya. Cool orangnya dan mak aku lebih sihat berbanding mertua aku sebenarnya. 

"Bila nak amik mak pi KL? Mak tak larat dah naik bas.. mak tak sihat!" 

Tunggu mak sihat nanti datang lah.. (ahh isteri aku terlepas cakap pulak kat mak dia macam tu. Ampunkan lah ya Allah.. mama'D kata dia tak sengaja dan tak berniat nak singgung hati mak)

"Nanti mak dah (KO) baru nak mai amik ke??"

Allah. .. Allah..  mak mertua aku dah terasa hati . 
Serba salah dibuatnya masa mama'D cerita pada aku .. serba tak kena jadinya bila dah buat salah kan. Lagi lagi dengan mak kita kan..

Kami masih belum tau lagi macam mana, apa pun memang kami berniat nak ambil mak datang sini dalam masa terdekat. Dulu masa mak kuat lagi boleh la mak datang bila bila masa dia suka. Sekarang ni hanya meraih masa anak-anak.. sedihnya alahai.

Cadangnya hari Sabtu ni, petang selepas aku habis kerja terus balik kampung mama'D di Sungai Petani. Mudah-mudahan lah segalanya dipermudahkan. Mendoakan kedua dua mak kami tu sihat -sihat sejahtera.

Emak boleh bahagiakan anak sejak kecil hingga sekarang. Kini tiba giliran anak pula layankan kehendak ibu bapa. Semoga Allah melindungi  kami dari golongan mereka yang derhaka kepada ibu dan bapanya. Aamin.

Owh mak mertuaku .. insha Allah dalam masa terdekat ni  kami pi amik mak.. jangan stress ya mak .. 
Rokiah Binti Hashim, Sungai Petani Kedah.






ILMU MENCANDAT SOTONG PERLU DIPELAJARI


Mencandat sotong adalah satu pekerjaan para nelayan khusunya di pantai timur Semenanjung Malaysia. Pekerjaan turun temurun nelayan tradisional yang masih kekal hingga sekarang namun ianya kini diteruskan sebagai hobi sebahagian pemancing dan juga menjadi daya tarikan kepada aktiviti pelancongan terutamanya Terengganu, Pahang dan Kelantan.

Mencandat sotong tidak semudah yang disangka. Ia memerlukan kemahiran, pengetahuan dan pengalaman. Pengalaman pertama keluar mencandat adalah pelajaran dan sebahagiannya perlu belajar dari orang lebih mahir. Kemahiran bukan sahaja  mahir mencandat tetapi mahir juga memilih mata candat dan menentukan waktu dan masa yang sesuai untuk mencandat.

Ilmu mencandat sotong ialah satu ilmu yang hebat dan perlu belajar melalui pengalaman dan pemerhatian. Ada dua kategori pencandat yang boleh diketahui iaitu pencandat nelayan dan pencandat rekreasi. Pencandat nelayan ialah mereka yang biasa dengan laut dan kehidupan sebagai nelayan dan pencandat rekreasi pula adalah mereka yang menjadikan candat sotong sebagai hobi bermusim.

Pakej candat sotong 0174009726

Kesimpulannya, ilmu apa pun jua perlu berguru kalau tak nanti dapat 'ajaran sesat' sahaja.. dan pulang tangan kosong lagi sedih.. caranya mudah tapi kena keluarkan modal dulu lah.. pergi cari pengalaman dan rasai keseronokan @ kesukaran mencandat sotong!. Pengalaman pertama itu tidak semestinya membawakan hasil lumayan.. hanya sekadar pengalaman dan ilmu.

Pakej Candat Sotong Kuala Terengganu untuk info lanjut. Klik pautan di bawah ni :

http://www.decomplot.com/2017/07/harga-pakej-candat-sotong-2018.html?m=1

http://www.decomplot.com/2017/03/teknik-mencandat-sotong.html?m=1

http://www.decomplot.com/2018/04/tarikh-tarikh-sesuai-mencandat-sotong.html?m=1




Memancing Gelama Di Pelabuhan Klang Utara (North Port)

Memancing Gelama Di Pelabuhan Klang Utara (North Port)


Ahad lepas pergi memancing di laut.., laut tak berapa dalam airnya tapi rasa cuak jugak la bila naik bot atau sampan saiz kecik. Bila bot besar lalu lalang itu yang buatkan air berkocak, beralun, bot jadi bergoyang ikut alun ombak. Boleh jadi mabuk laut kalau tak tahan. Port Klang Utara lokasi kami dengan 5 orang semuanya termasuk seorang tekong. Target kami nak pancing ikan saiz besar sikit dari biasa.. ikan gelama jugak la tapi nak yang besar. Ada orang panggil ibu gelama. Gelama saiz kecil boleh je pancing kat tepi-tepi jeti tapi kali ini aku menyewa bot di sana.

Pukul 9 pagi kami turun di jeti Kampung Sultan Sulaiman, Port Klang. MamaD pun ikut mancing jugak kali ni.. walaupun dia tak berapa minat tapi niatnya yang sempoi tu, dia nak meneman suami katanya. Kebetulan pula ada kosong ganti tempat orang. Kesian pulak aku tengok mamaD  "baru nak cerah sikit dah gelap balik" kata mamaD nyesal ikut hahaa..


Buang air kecik/besar siap2 sebelum naik bot! aku pesan mamaD kalau boleh tahan 8 jam lebih sebab bot tak ada tandas, orang perempuan masalah sikit bab ni..  Untung jugaklah bot sewa kami ada bumbung kanvas.. boleh la berteduh sikit dari panas mentari..  kalau tak 'meghelit' lagi laa..

Umpan umpun-umpun (spesis cacing tanah air masin, untuk pancing ikan gelama dan ikan2 saiz kecik lain dan umpan udang hidup untuk ikan besar seperti jenahak & kerapu. Kami bukan target sangat ikan besar2. lagi pun lokasi ni bukan mainan 'ikan kasar' macam tu.

North Port Klang, lokasi baik untuk pemancing


North Port Klang, lokasi baik untuk pemancing tapi sejak tahun2 kebelakangan ini pendapatan kaki pancing agak tergugat sebabnya terpaksa melihat penangkap ikan guna jaring, memang kalah la bila orang pukat di lokasi sama jawapannya kaki pancing berputih mata. Balik dengan hasil tak seberapa.. tapi itu lah yang dikatakan rezeki masing2. Lautan yang teramat luas maka  carilah di mana suka dengan usaha dan selebihnya berserah dengan rezeki yang Allah beri.


Lokasi sekitar bot karam menjadi pilihan tekong.  Tempat ikan cari makan di kawasan tukun besi ini menjadi pilihan kaki pancing. Memang best layan ikan gelama dan gerut-gerut. Tak sempat nak rehat lama "tauk dan tarik tak berenti". Memang tak terasa panasnya cuaca di lautan pabila ikan asyik memakan umpan. 


Bertukar-tukar lokasi bila lokasi yang diduduki sunyi sepi dari rentapan ikan. Masa yang sesuai untuk pemancing pula makan makan. Saat ini baru lah terasa lapar dan dahaganya. Bekalan nasi lemak sambal telur mata cukup meyelerakan.. terasa nak makan lebih tapi risau pulak nanti perut meragam, mana pulak nak melepaskan hajat.  Boleh jah kalau kau !..  sendiri mau ingat lah macam mana keadaanya.

Sebahagian dari hasil. Target gelama memang dapatlah gelama.. alhamdulillah. Ikan gelama ni kalau rajin la kan, buat ikan masin memang terbaik. Dan kalau nak buat lauk goreng kicap pun best jugak ! Ikan segar memang manis isinya.



Kalau korang tanya aku, berbaloi ke tidak menyewa bot pancing? Jawapannya senang aje. ikan boleh beli  di pasar tapi pengalaman tak jual di sana. Kan? Pengalaman yang dirasai itu tiada nilanya. Bagi orang yang betul minat atau hobinya memancing boleh faham semua ni. Umpama kita melihat orang yang hobinya  memikat burung Tekukur. Kita kata dalam hati, tak bosan ke dia tu duduk ternanti dalam semak lama2.. haa korang fikir sendiri lah. Macam-macam lagi andaian kalau bukan itu minat kita..

Trip mancing akan datang tak pasti lagi bila.. aku join hobi orang 'berduit lebih' ni mesti poket kita pun berisi selalu. Bak kata pepatah melayu, 'Ukur baju di badan sediri'.. tengok pada bajet juga la kan.. apa pun yang kita buat perlu ada sokongan dari keluarga dan bukannya kongkongan ! Biakan je suami nak pergi memancing.. jadilah isteri yang selalu ingatkan suaminya soal keselamatan.. dan terpenting, isteri doakan yang baik2 untuk suami.

P/s .  Hari ni bawa isteri pi mancing esok lusa pi shopping pulak haa baru la best hidup kan gitu.. 





Nampak Muda Jeragat Tiada dengan Serum Plus Royale Nu Diamant


Serum Plus Nu Diamant bagus dan bermanfaat


MamaD punya kulit muka selalu naik jerawat bila dia pakai serum. Senang cakap.. dia tak sesuai dengan mekap (make-up) yang dipakai. Kulit jenis sensitif ni sebaiknya tak payah pakai alat mekap langsung.. senang kerja. Natural beauty lagi best!

Tapi biasalah, namanya perempuan mau tak mau mesti nak jugak bermekap.. kan?

Ini adalah kali yang kedua aku pernah cadang dan belikan serum untuk mamaD. Serum yang pertama dulu kesannya tak memuaskan hati mamaD sebab  bila pakai serum, kulit jadi melekit-lekit dan jerawat cepat tumbuh. Terus dia berhenti pakai serum.

Minggu lepas aku diperkenalkan dengan Serum Royale Nu Diamant. Lelaki kalau nak pakai serum ni pun boleh tapi aku je takmau pakai ... serum untuk wanita 30an katanya, so aku bagi je la kat mamaD dengan harapan agar serum ni serasi dengan kulit wajahnya. Dulu mamaD tak ada jeragat.. tak pakai serum pun ok dah. Tapi sejak berusia lebih ni.. jeragat dan kedutan dah mula nampak (kalau mamaD baca ni mau kena tido luar aku.. haa)

Nampak Muda Jeragat Tiada dengan Serum Plus Royale Nu Diamant

Bahagia rasa bila nampak dia cantik selalu. tak sabar nak tengok hasil dari Serum plus+ Royale Diamant ni.. gabungan Apple Stem Cell dan juga Rumpai Laut adalah antara kandungannya.

MamaD (gambar atas) masa tu baru lepas pakai  serum pagi hari sebelum kami sekeluarga bercuti ke Sungai Petani Kedah. Nampak kulit muka dia berseri sikit.  Ehh sikit pulak..

Susah nak buat review produk bagi pihak pemakai ni.. aku dah suruh mamaD tapi dia takmau. Alaa.. bagitau je kat orang sana kata kesannya amat positif! Kulit makin berseri-seri..

Serum Plus Nu Diamant bagus dan bermanfaat


Ini apa yang diberitahu oleh mamaD ;
Mula-mula test pada bekas jerawat lama yang  tumbuh di atas hidung. Fokus kat situ dan seluruh wajah di sapu dengan serum.. geram dengan parut lama.

Setelah 5 hari pakai Serum plus Royale Diamant, kesannya sangat hebat. Tak sangka cepat pulak nampak hasilnya yang menggembirakan hati.. tengok la mamaD berseri-serj wajahnya.

Nampak Muda Jeragat Tiada dengan Serum Plus Royale Nu Diamant


Serius memang best! kata mamaD. Selain bekas jerawat lama makin pudar, kulit muka pun makin cerah dan berseri sebab jeragat dan garis halus dah berkurangan.

Korang yang baca ni (terutama wanita 30an ke atas) jangan tunggu lama lagi, dapatkan dan cuba pakai serum yang mamaD guna sekarang ni.. insya Allah berkesan.

Serum Plus Nu Diamant bagus dan bermanfaat untuk merawat masalah kulit wanita matang antaranya ;
✔Jeragat
✔Tona tak sekata
✔Kulit kering
✔Kedutan
✔Kulit kering
✔Liang pori terbuka
✔Parut jerawat.

Antara Kelebihan Seeum Plus Diamant ;
✔serum dibuat dari apple stem cell dan rumpai laut, dua-dua​ bahan ini meransang penghasilan sel kulit baru untuk rawat sel kulit mati. Campuran dua bahan ini menyebabkan 2 kali ganda lagi berkesan.
✔Dibuat dalam bentuk serum supaya mudah meresap sampai ke kulit dalam. Lebih cepat nak rawat jeragat.
✔3in1, tak perlu toner dan moisturizer hanya dengan guna serum dan cleanser dah memadai. Mudah dan jimat!
✔Moisturizing effect, melembapkan kulit, elakkan berkedut dan garis-garis halus
✔ada sijil KKM dan halal dari JAKIM, tiada merkuri dan hydroquinone. Selamat digunakan tanpa was-was
✔Bungkusan alam bentuk pam. Tak perlu risau tertumpah. Mudah nak bawa kemana-mana.









Sebarang pertanyaan tentang produk rujuk dipautan berikut :

Website : www.royalenudiamant.com/serumplus

Facebook :
www.facebook.com/royalenudiamant.hq

Instagram :
www.instagram.com/royalenudiamant.hq


Berilmu beramal dan bahagia . Bercuti ke Cameron Highlands


Hai.. assalamualaikum semua. Busy betul PCL dengan kerja-kerja luar.. takdan la sangat nak update blog aku ni.. tak sempat juga itu dan ini di media sosial.

Yep.. aku sibuk dengan tempahan kondo-kondo kucing kesayang orang. Ha haa.. la ni tak panggil dah rumah atau sangkar kucing, sebabnya kalau ikutkan kos harga sebuah binaan pun cecah puluhan ribu ringgit. Memang tak lah harga sebuah sangkar macam tu. Memang agak mengejutkan tapi tetap ada permintaan. Ada owner yang sanggup dan mampu bayar semata-mata untuk anak kecil kesayanagan mereka. 

Macam projek kondo kucing baru-baru ni di Perak. Demi untuk anak yang sangat suka kepada kucing dan tak nak anak tersebut sunyi terperap dalam bilik atau menghadap gajet 24 jam seharian, maka si ayah sanggup berhabis.. tapi tak apa lah itu cara masing-masing melayani kehendak anak- anak yang disayangi.

Sekarang ni, Syarikat kami (NDCR) tengah berbincang projek dengan  seorang Pengusaha Klinik Veterina di Johor dan satu lagi di Shah Alam.. Kemudian ada satu lagi proposal projek untuk design & build kabinet untuk Cat Boarding/Hotel di  Selangor dalam perbincangan juga. Alhamdulillah. Aku share serba sedikit kesibukan aku dalam kerja selain kerja hakiki penjawat awam di pejabat. Nak tak nak kena buat 2 atau lebihdari 1 kerja.  

Bukan duniawi saja kita sibukkan diri. Hal keluarga juga kena ambik tau. Dan semestinya tuntutan wajib yang utama. Ke masjid jangan tidak pergi pulak. Ini nasihat kepada diri sendiri..  Umur semakin meningkat tua. Apa bekalan aku untuk ke akhirat nanti.. selalu ingatkan diri.

Aku buat bisness dan pada masa sama aku sibukkan diri dengan bersosial di media. Sempatkah aku ke masjid solat berjamaah dan mengaji kitab?  Jawabannya pada diri.. Istiqomah buat, insya Allah dipermudahkan segalanya. 

Maaf ya sahabat semua. Aktiviti aku di groups whatsapp agak slow dan semakin jauh dari korang. Walau jauh tetap dekat di hati insya Allah selagi berhubung ukhuwah tetap terjalin. Bagi yang mana biasa bersama PCL di event-event blogger atau di  whatsapp group dan seumpamanya, harap korang sedia memahami aku. Akan tiba masanya nanti jika kita perlu memilih. Dan pilihan itu adalah bersesuaian dengan peredaran semasa..


Ok lah PCL cool jer selalu..  meh tengok sebahagian gambar PCL dan family semasa bercuti di  Ipoh dan Cameron Highlands baru-baru ni.


Singgah di Ipoh, tidur semalaman sebelum naik ke Cameron Highlands. Sempat kami ke Funtasy House Trick Art di Jalan Market, Ipoh. Best jugak la..  yang suka bergambar macam Hanis dan Nina tu.. layan sakan la depa. 



Trip cuti ke Cameron Highlands kali ni tak banyak  makan ais krim dan strawberi, tapi lebih kepada makan angin jer.. hihi.  

Bermalam satu malam di Brinchang.  Lokasi homestay bersebelahan dengan tapak pasar malam yang terbaru. Kalau nak ke sini hari minggu memang cari 'nahas' ler.. sanggup redah trafik jem ok la..  laluan ke pasar malam jadi lokasi tumpuan hari minggu. 




Cuti yang panjang membosankan?


Salam semua.. selamat hari raya aidil fitri maaf zahir & batin. Rasanya kita masih lagi dalam mood beraya. Cuti yang panjang membosankan kah? Yaa.. bosanlah kalau tak tahu buat apa. Duduk terperuk dalam bilik memang lah.. Banyak benda lagi boleh buat lagi2 kalau kita yang jarang2 balik kampung ni.. kan!


Sebenarnya tak bosan punya lah melainkan kalau kerja kita tidur memanjang. Aku lebih tenang rasa bila di kampung, cuma sesekali la dengar rungutan Nina & Hanis bila akses internet kurang memberangsangkan di sini. Faham sudah dengan situasinya,  setiap tahun pun benda sama. Jadi.. inilah masa nak lupakan sekejap media sosial ini.  Walau di kampung sekalipun namun informasi dunia luar tetap boleh capai di hujung jari melalui internet tapi biasalah.. sekejap ada sekejap tak ada. 

Sebab ini juga blog tak berupdate. Dan harini ada masa sikit.. walau sibuk kerja tapi masih boleh control. Hari ini (Selasa), aku dah mula masuk kerja. Cuti agak panjang tahun ni walhal mohon cuti 6 hari sahaja dan bila dicampur cuti umum dan cutu minggu jadi banyak hari lah aku bercti. Puas rasanya tahun ni. Alhamdulillah segalanya berjalan lancar. Seronok boleh beraya di kedua belah keluarga kat Sungai Petani belah isteri dan belah aku di Parit Buntar. Berapa jauh pun kita berada diperantauan, yang tetap dirindui adalah keluarga kita di kampung halaman. Betul tak?



Aku ni dah tak sempat nak life update blog. Blogger yang semakin suram nampak gayanya. Beginilah.. aku tak belum berhasrat nak bersara awal dari dunia blog, tapi tanda2 awal dah mula kenampakan.. Blog ini pun jarang berupdate!

Tak apa, aku cuba menghidupkan blog ini yang ku anggap sebagai diari dunia hidupku. Sedaya mungkin aku cuba walaupun.. mana tahu suatu masa nanti blog ini sudah tiada pembaca lagi. Baru betul-betul aku angkat kaki .. :(

Okay, cerita 3 hari sebelum Raya AidilFitri 2017.

Dari Banting tempat aku cari makan.. kami bertolak subuh hari Khamis 22hb Jun lagi. Keadaan trafik jalan raya baik dan lancar. Kami terus ke kampung rumah Bonda. Awal sampai terus kami berkunjung ke rumah Paklang aku (dekat2 sini) menziarah beliau yang sedang menderita sakit kaki (gaut). Masa menziarah tu, sempat bersembang dan tanya khabar. Orang tua2 (kebanyakan orang kampung) kalau sakit dia tak suka ke hospital. Paklang pula bagi alasan, katanya susah nanti nak buang air, nak solat.. dan yang paling merisaukan beliau ialah bila yang merawat tu adalah doktor dan jururawat perempuan. (Bukan mahram) Memang itu yang dirisaukan beliau. Tapi alhamdulillah, akhirnya berjaya juga dipujuk oleh anak2 beliau. Sehari sebelum Raya beliau dimasukkan ke wad, ditahan sebab keadaan kaki semakin parah (bisul membengkak dan bernanah) dan badan pesakit perlu dimasukkan air. Masa di wad kami tak sempat ziarah sebab nak balik ke SP rumah mertua.

Walau bagaimana pun sempat juga kami bersahur dan berbuka puasa di rumah bonda. Kalau makan sini, menu Bonda masak memang gempak habis. Ikan keli bakar cicah ayaq asam, memang sempoi. Keli dibakar dengan sabut kelapa.. aku dah lama tak buat kerja macam ni.



2 hari sebelum Raya AidilFitri 2017

25 & 26 Julai merupakan hari ulang tahun kelahiran Bonda dan Ayahanda. Bagus menantu bonda sorang ni... mamaD beri hadiah dan kami semua tak buat majlis sambutan. Doarang memang tak suka. Kalau nak buat untuk anak cucu dorang ok lah. Tahun ni mamaD dapat rezeki lebih. Jadi ada lah hadiah untuk Bonda dan Ayahanda. ( .. Syssh jangan heboh dalam blog : kata Mama'D)

1 hari sebelum Raya AidilFitri 2017

Pagj sehari sebelum raya, kami balik ke Sungai Petani. Kalau kat SP, keadaan memang kalut sikit tak sempat nak betehat2.. ada saja aktiviti terutamanya acara membeli belah perkakasan dapur untuk masak malam raya. Mak mertua aku memang pakar membuat ketupat daun palas. Kalau tak berlemak berminyak daun palas tu bukan ketupat palas Mak Kiah laa.. makan ketupat mak buat ni kena beringat2 jangan terpulun sakan. Usia lebih 40an kena jaga2 serba serbi bab makan. hemm mampu makan 2 ketul ketupat saja.. (percaya lah) 

Sempatkan juga last minute shopping baju raya untuk Nina & Hanis di Parkson Taman Sejati. SP. Kat sini membeli belah rasa tenang sikit, walau orang ramai namun tetap selesa berbanding Mall-Mall lain kat  SP ni. Mungkin sebab sini bukan lokasi tumpuan ramai. Apa pun.. di sini terbaik !. Kalau korang nak tau Sungai Petani makin pesat membangun.. terbaiklah. sesak selalu di mana2. pening kelapa aku !


Hari Raya orang dewasa, bagi aku tak ada yang happening sangat. Meraikan kegembiraan bersama anak2 dan sanak saudara, buatkan mereka gembira supaya kita juga dapat merasakan bahagianya. Begitu juga ayah bonda kita.. bila lihat kita adik beradik balik kampung beramai2 maka terpancarlah cahaya keriangan di wajah mereka.  Korang jangan pula kata tak nak balik kampung, tak suka balik kampung di musim2 perayaan. Sesungguhnya masih ada yang menanti kepulangan kita wahai anak2 perantauan.

Syukurlah kami tak pernah lagi tak balik beraya di kampung halaman..Teringat pada Paktam dan kawan2nya yang kini merantau mencari rezeki di bumi Australia. Sedihnya bila berjauhan dengan keluarga di Malaysia.. Kalau aku tak sanggup rasanya.. tak tahu lah.



Selamat Hari Bapa kalau tak ucap pun tak apa


Sabtu minggu ketiga bulan Jun adalah sambutan Hari Bapa sedunia.. itu yang aku tahu dan aku tak kisah pun ia diraikan atau sebaliknya. Biasanya hari bapa ni kurang sikit meriahnya itu sebab pada aku kaum bapa ini memang cool. Tak diraikan pun tak apa. 

Aku sendiri pun tak pernah ucapkan selamat hari bapa kepada Abah kat kampung, tapi yang pasti setiap kali selepas solat, tak pernah lupa mendoakan kesejahteraan keduanya (mak & abah).

Kami tak pernah diajar itu, kami adik beradik cuma dibiasakan dengan mendoakan setiap kali selepas solat. Tak ada rasa bersalah dan tiada istilah abah atau mak akan berkecil hati. 


Sambutan meraikan hari bapa ni aku rasa baru saja. Dan kalau anak-anak beri hadiah dan berikan ucapan.. anggaplah itu sebahagian cara menunjukkan rasa kasih selain berdoa setiap kali selepas solat. 




Tak semena-mena aku bersenam Squat Jumping !


Aku dah mula buat 'squat jumping' macam ni, pasal apa?

Semalam lepas berbuka, terasa macam nak terkencing sangat2. Minum air memang aku tak pernah banyak. Paling kuat pun satu mug tu pun tak habis.. lepas solat aku akan sambung minum mug yang sama. Risau jugak hati ni kalau kena penyakit kencing tak lawas. Orang kata la kan, simptom kencig tak lawas macam tu.

MamaD terus info aku, pasal kecing tak lawas salah satu puncanya adalah kurang minum air masak. betul lah. Terkedu aku..  memang aku tak suka minum air masa makan sebab aku ni kaki makan. Bila minum nanti makanan  tak boleh masuk banyak.. hemm. Tapi sebenarny di kala umur 40an sekarang, aku memang dah kurang makan berlebihan. 

Penyakit yang digeruni (sakit jantung, darah tinggi dan kencing manis, kolestrol juga) sering menghampiri kita pada usia bermula 40an. Ini yang buat aku slow sikit bab makan dan minum tak sihat. Sekarang ni tengah kontrol sebaik mungkin. 

Dulu aku pernah sekali buat pemeriksaan kesihatan di klinik kerajaan. Masa tu kolestrol aku agak membimbangkan.  Doktor nasihatkan aku supaya bersenam, tak perlu makan ubat sebab masa tu belum 40. Selepas aku kontrol semua benda makan yang tak sepatutnya. Alhamdulillah. Setakat hari ni simptom macam kalau makan daging berlemak lebih rasa nak pening dah tak ada. Jantung pun okay.. xde rasa debar selalu.. berat badan mentain. Lega rasa setakat ni. 

Umur dah lepas 40 dan nak masuk 44 pun, aku masih belum pergi check lagi. Terasa berat nak ke klinik. Apakah?? Perlu tunggu sakit datang baru nak terhegeh-hegeh buat chek-up doktor. (tanya diri sendiri)

Mulai sahur subuh tadi, aku dah minum banyak air masak. Aku harap ianya berterusan. Minum banyak masa makan atau lepas makan boleh buncitkan perut. . Masalah jugak tu !!

Aku dah mulakan senaman 'squat jumping' untuk kuatkan bahagian dalaman sekitar pundi kencing (ini cara aku) dan ianya boleh bagi badan keluar peluh. Sebelum ni aku jogging dan sesekali masuk gym je.. dan satu lagi amalan yang bagus "jangan tahan kencing" tu je la..

Mudah-mudahan segalanya ok macam biasa.  Doakan saya ya. Terima kasih.

Live begins at 40,  orang kata ada banyak perkara indah berlaku dan sebaliknya juga. Tapi bagi aku, perubahan itu penting. Berubah kepada buat perkara kebaikan. Dan kalau nampak kenalan yang dah 40an masih berkelakuan sama tak berubah-ubah (masih jahil). Kita doakan sajalah yang baik-baik. Insya Allah




HANIS Umairah Birthday !


Hari ni 14 Jun,   bersamaan hari ulang tahun kelahiran yang ke 16, Nur Hanis Umairah atau lebih mesara dipanggil 'Adik' sebab dia anak bongsu dari 2 beradik.

Bila anak bongsu ini semakin dewasa dan bila berdiri sebelah kita pun nampak seakan sama tingginya, itu maknanya umur mak ayahnya pun sudah makin banyak. Tak dinafikan. Aku sedar itu. Dalam masa sama aku sangat bersyukur (Alhamdulillah) berjaya mendewasakan mereka hingga saat ini seadanya.
hanis umairah

ADIK, Semoga terus menjadi anak yang baik, sentiasa mendoakan kebahagian keluarga dan saling menghormati. Selamat hari lahir Adik. Semoga mendapat keberkatan hidup dan limpahan rahmat Allah SWT dunia dan akhirat. Semoga berterusan menjadi anak solehah. (Aamin).

Love u.










Minyak hitam kereta hitamku


Sudah lama 'dia' berkhidmat, dekat 10 tahun dah. Terbaik servisnya pusing satu Malaya! Selalu aku tukar minyak enjin atau minyak hitam mengikut jadual yang telah ditetapkan iaitu setiap 5000km. Tak pernah aku ingkar, kalaupun ada hanya lebih sikit kilometer yang ditetapkan. 

Minyak hitam ni kalau siapa yang biasa dengan kenderaan bermotor pasti tahu apa kegunaannya. Ia adalah untuk melincirkan pergerakkan komponen bahagian dalam enjin dan menyempurnakan tugasan enjin. Minyak hitam yang berwarna kuning keemasan tu lah minyak enjin yang belum diguna pakai lagi dan bila dah pakai ianya bertukar menjadi minyak hitam. Ada ke kita2 yang masih tak tau ni?

Berdasarkan pengalaman aku, minyak hitam tak boleh dipilih guna sembarangan untuk kenderaan. Ianya bergantung kepada berapa lama enjin tersebut telah digunakan dan bergantung juga kepada penilaian mekanikal ke atas enjin tersebut.


Kalau merujuk kepada kereta hitamku ini, enjin magma 1.3L, enjin masih ok tak pernah buat hal, pickup power boleh tahan jugak... cuma dalam masa terdekat ni bila aku meletak kereta, ada kesan minyak bocor di atas lantai parkir. Dah syak awal lagi sebab ada bau hangit minyak terbakar bila memandu.

Aku ni boleh la.. tahu sikit2 bab enjin kereta. Kebocoran tu nampaknya punca dari gasket bahagian atas cylinder. Kalau perhatikan pada kesan minyak lebih pada tempat berkenaan. Jangan berkira2 sangat nak gantikan gasket tu.... (tengah memujuk hati). Biasa lah kan mesti kena bajet.

Kebiasaannya kalau dah lama digunakan, enjin dah teruk bekerja, gasket jadi keras punca ianya pecah dan menyebabkan berlaku kebocoran minyak. Sebelum gantikan minyak hitam, kena tukar dulu gasket tersebut. Yang merisaukan aku, takut2 ada kebocoran di tempat lain. Haa biasalah 'orang lama' sana sini sakitnya.

Untuk pemilihan minyak enjin yang sesuai, kita kena dapatkan info dari mekanik. Mereka lebih tahu apa yang terbaik. Bagi kereta hitamku ini, mekanik suruh pakai minyak yang lebih pekat sebabnya minyak hitam dengan kepekatan tertentu boleh melambatkan bocor disamping boleh menutupi ruang jika ada kebocoran di tempat lain 

Ini cara terbaik untuk kita2 yang masih lagi berkira2 untuk sama ada buat servis enjin keseluruhan/ Top Overhaul atau baiki mana perlu. Biasalah kalau buat top overhaul mau2 kena ratusan ringgit jugak. Adat orang meniaga.. kalau dah bukak enjin nanti serba serbi dimintak tukar.. kan.  "Ini oil seal sudah kembang mesti mau tukar..  ini mesti mau tukar, itu tukar..  " ha haa.  Tau dah kan mekanik macam mana dorang punya suggestion !

Tak perlu terburu2. Pilihan atas kemampuan sendiri. Kalau aku.. aku masih belum mahu membaikinya dan aku memilih minyak enjin bergrade API SG/CD berbanding sebelum ni API SJ/CF untuk minyak SAE 20W 50. Memilih minyak dari grade yang kelikatannya lebih dari sebelum ini adalah bertujuan untuk mengawal kebocoran minyak hitam dan mengawal pergerakan enjin supaya lebih senyap.

Korang yang berkereta baharu. Enjin tak samapai 2 tahun tu mesti biasa dan disarankan guna minyak enjin jenis synthetic kan. Enjin baru sesuai lah sangat sebab barang masih baru, tapi harus diingat bahawa dalam tempoh tersebut kehausan pada komponen adalah pada tahap terkawal. 

Kalau korang guna minyak fully synthetic sejak dari awal membeli kereta baru, meneruskannya adalah lebih baik pada hemat semua orang. Tetapi sebenarnya tak perlu sedemikian hingga umur kereta melebihi 5 tahun. Bergantung kepada penggunaan dan kekuatan enjin. Kekuatan berkurang pada setiap masa. Secara ringkasnya enjin lama kena guna minyak yang kepekatannya lebih dari biasa. Sesuai dengan kehendak enjin bekerja.

Satu lagi info, jika boleh diguna pakai untuk pemilik kereta yang berusia lebih 5 tahun. Kalau korang maklumlah pasal minyak enjin yang mempunyai treatment. Sebenarnya ia tidak berapa sesuai untuk enjin lama. Tidak digalakkan menggunakan minyak enjin bertreatment kerana ia akan membuatkan komponen cepat haus, cepat panas dan enjin bergetar kerana tahap penurunan kekuatan komponen. Sebaiknya gunakan saja minyak enjin biasa minyak hitam tanpa treatmen. Harga lagi murah enjin lebih tahan lama.

Lega aku.. Bila dah ganti gasket, dah masuk minyak enjin baru kemudian dah pegi cuci enjin.. Alhamdulillah. Dah tak ada tanda2 kebocoran minyak lagi. Memandu kereta pun senang hati tak risau dah bau hangit menusuk hidung.. 

Ternyata Aku masih sayangi 'dia'.




Tak suka memancing tak apa.. cuba memahami itu yang sebaiknya untuk keluarga.


Pakej memancing dan gathering family atau grup kerja dan sebagainya.. insya Allah dalam perancangan kami untuk anda yang berminat. Tak semestinya anda #kakipancing sahaja,  kaki BBQ atau kaki lepak2 pun boleh buat grup.

Kami akan sediakan PAKEJ dan anda booking dengan kami.. buat masa ni details pakej tersebut belum siap sepenuhnya untuk dihebahkan.

Kepada yang berminat nak tahu? 
Boleh tanya saya by whatsapp 0174009726

************************************

Tak suka memancing tak apa.. tapi cuba memahami situasi, itu yang sebaiknya untuk sebuah keluarga harmoni.

Okay cerita sikit kebaikan yang boleh kita nikmati semasa kita menjalankan aktiviti sebegini. Positifnya lebih kepada yang berminat dengan hobi memancing tetapi bagi mereka yang kurang minat, mungkin anda akan cepat merasa bosan. Tidak menjadi suatu masalah besar untuk mengatasi masalah BOSAN!. Jika kita saling memahami berkenaan hobi dan minat sebahagian ahli dalam keluarga besar kita. Ini lah masanya. Cuba buat..

Sambil kaki pancing memancing dan yang lain layan berborak santai, dapat ikan-ikan boleh terus bakar atau masak buat lauk fresh. Acara makan beramai di suatu lokasi yang berbeza dari kebiasaan sebegini memang unik dan boleh menimbulkan rasa nikmatnya hidup sebuah kehidupan yang saling mengerti. Dapat menjalinkan lebih keakraban dalam sebuah keluarga. 

Matlamat datang beramai adalah untuk menghilangkan suasana tensi masa hari-hari kerja dan mencari pengalaman unik juga mahu medekatkan lagi ukhuwah kekeluargaan. Ada berbagai cara untuk melakukannya dan satu darinya dengan beriadah sebegini. 

Jom la korang  rancang awal2.. dan nantikan info PAKEJ MEMANCING selanjutnya nanti.  PROJEK LEPAS RAYA giteww !




Agak2 lokasinya di mana ya? . . Tahu kan, sebuah tasik buatan manusia yang terbesar Di Asia Tenggara.. di situ lah terdapatnya Rumah Bot untuk memancing , amacam.. menarik?

.



Candat jenis berhantu?

Jig Candat Sotong Pilihan Pencandat Kuala Terengganu


Candat 'berhantu' ni seperti dalam gambar di atas, telah banyak berjasa kepada pemiliknya. Jig candat berbentuk udang dan ianya direka supaya boleh menyimpan cahaya semasa di atas permukaan . Maknanya apabila jig candat berada di dalam air, candat ini akan memantulkan cahaya yang disimpan untuk menarik perhatian mangsa. Spesies sotong memang lazimnya suka bertindak balas dengan cahaya, oleh sebab itu jig candat direka bagi tujuan tersebut.


Korang nak tahu tak berap harga jig candat? Kalau seperti gambar tu harganya dalam lingkungan Rm30 ke Rm35 seekor.

Ada juga dari jenis jig candat yang popular kebanyakan pencandat sotong sebelah pantai timur menggunakan jig dari jenama YUZORI dan YAMASHITA. kedua2nya buatan Jepun. Biar pun harga agak mahal dari jig-jig candat biasa namun jika dikira hasil tangkapan meumuaskan membuatkan jig jenis mahal menjadi pilihan.

Yang berhantu itu jig candat yang digunakan, pemilihan tepat dan syor mengikut pengalaman pencandat sebelum ini. Apa pun keakhiranya adalah bergantung kepada rezeki masing-masing mengikut ketetapan Tuhan Yang Maha Esa. Kita hanya mencuba dengan usaha keras.

Boleh cuba kepada korang yang belum tahu lagi candat apa yqng popular di Terengganu. Selain beli yang sedia ada, ada juga sebahagia Nelayan di Terengganu bijak membuat sendiri jig candat mereka. Rekaan berdasarkan gabungan warna2 menarik dan material yang boleh menarik perhatian sotong !