Secret Recipe..utk org merajuk !!







Sebenarnya dah lama nak ke Secret Recipe..tapi masa tak mengizinkan..sibuk jer memanjang...
Ada orang merajuk tapi bukan sebab tak dapat makan kat tempat tuh..tak tau lah sebabnya mungkin dah lama tak merajuk kot!!
Sedangkan lidah lagi tergigit..tapi tak der hal lah tu..sikit jer.
Sebenarnya aku pun merajuk juga..sebab tu lah jadi macam nie..selalunya aku yang pujuk tapi sekarang nie yang memujuk pun merajuk nak buat macam mana nie...
sebelum amik kakak n adik balik dari sekolah aku singgah jap kat Secret Recipe .
"akak...bagi kat mama kek tu"
"bila abah beli?" tanya adik pulak.
"mesti mama suka nie..kek coklat" sampuk kakak.
"abah beli 3 potong jer tau...nanti kita pi makan kat sana, kita makan puas2 okey!"






Akhirnya aku mengalah...nak harapkan orang tu pujuk tapi aku yang memujuk..
biasalah...nanti korang dah bekeluarga tau la macam mana nak handling kes seperti ini khususnya kaum adam...every things is ok...takder bender pon!


Secret recipe dalam keluarag adalah saling faham memahami antara satu sama lain..
jangan selalu merajuk dan megharapkan dipujuk...sesekali belajar lah memujuk pulak.




sehari Di Zoo Negara


"Adik, kak..nak pi zoo dak?...pi ngan makngah..mama n abah tak ikut"..
"tak best la..jom lah mama"...adik mana boleh kalau mama tak ikut, tu yang aku n mamaDiana gagahkan juga ikut diaorang pi.

adik n kak terus bersiap2 nak pi dah...tapi masa tu mamaDiana baru jer confirm ngan Ya sepupu diaorang..alih2 tak jadi pulak pi petang tu , rasa rugi pulak bayar tiket mahal2..sebab dah petang pon, so tukar esok pagi lah..


Lepas Maghrib kami sekeluarga bertolak ke Salak tinggi, rumah makngah...meghabehkan boreh kat sana...thanks Kak Intan n Abg Joe sebab kami selalu menyebok di sana.







Thanks Ya(http://diniesyafira.blogspot.com) bagi gambar2 nie kat pakcik.



Aiyaaaa!! tak boleh nak upload gambar....nanti2 lah..sama mcm tuanrumah gak sbb dah tak larat..baru lepas berKARNIVAL.

adeh!!! habes sakit2 badan nie hah.





"Eeee apa nie?"..."tak mau makanlah..tak sedap". "Tak mau sayoq...pait la". "Mama nak roti teloq"...


"Penat sungguh nak melayan selera anak aku yang sorang nih... Makanan apa ya yang bagus?", anak aku ni selalu tak lalu nak makan ..kalau makan pun bila terasa betul2 lapar saja..risau betul, cuma yang tu lah makanan dia hari2, tapi sesekali tu adalah juga jamah nasi..tengok lauk lah..ayam masak kicap.. ok, telur masak kicap ..ok, sayur-sayuran jauh sekali...


Pemakanan adalah antara perkara yang memenigkan kepala aku dan mamaDiana, sebagai ibubapa, korang pun ada juga menghadapi masalah macam nie kan..


Kami nie bukannya mengabaikan pemakanan anak2..masalahnya diaorang yang tak selera makan..ada di kalangan ibubapa yang megabaikan aspek pemakanan anak, diaorang nie bukannya tidak sayang, cuma tidak rasa kepentingan makan makanan seimbang dan bernutrisi untuk anak2, makan asal kenyang sudahlah..boleh ke macam tu??
Harap korang semua pembaca blog boleh bantu aku...terutama bagi anak2 suka kepada sayuran..
Segala nasihat dan cadangan diucapkan ribuan terima kasih.