TErcekik TuLang !!

* Nota: Aku dapat nie dari forwarded e-mail, sesiapa yg menulis benda nie aku rasa dia memang kelakar..... .... and not only that the message were well presented... ....... Nice!!!!
kredet kepada yang empunya idea....


Aku datang dari keluarga yg besar....16 adik beradik, bila sesekali berkumpul, dah tentu mak aku akan buat majlis makan besar-besar dan best-best!!! Dalam ramai2 adik beradik, bukan semua yg suka stail aku, apabila aku bawa gaya hidup " gaya pulang ke pangkal jalan'"...maka adalah yg tak kena sana sini...oh.. Masa makan, aku pun duduk lah cara Nabi..(rujuk ustaz) lalu ada yg sound: "apahal duduk macam nak berlari ajer...." "tak baik lutut tinggi pada makanan.." " ni duduk ke nak berak nie..?" Oleh sebab aku lelaki beriman, maka aku buat muka seposen....aku pun basuh tangan, Nota untuk mua'alaf: sebelum makan sunnah Nabi adalah basuh kedua2 tangan dan berkumur, insyaAllah jika korang amal nie sebelum korang mati Allah akan mempermudahkan segala urusan hutang piutang korang. 朒utang kereta/ rumah/ kahwin/ study/along bla bla bla!!! Sambung balik, aku pun berpikir...ada baiknya juga Nabi tak makan pakai sudu @ garfu, kalau Nabi makan pakai sudu, susah pulak org miskin macam aku nak ikut sunnah Nabi, nak pakai sudu material apa? stainless steel ke inconnel 601? Nak pakai colour camne? matelic ke cooper? kan susah tu!!! Tu belum lagi jika Nabi makan pakai kerusi dan m eja ....bentuk bulat ke bentuk heksagon?, oktagon?, nanagon? nak kena pergi Kedai perabot buat ansuran mudah! jimat ! hanya RM 1 dan tunggu 30 hari, kunjungilah kedai perabot terbesar di Malaysia , bla bla bla!!! Oh.. Biasa korang belajar doa makan macam nie: "Allahummabariklana (hingga akhir) Tapi tu sebenarnya doa tengok makanan, doa makan mudah sajer: "Bismillah, barkatillah" Lepas tu makan lah, dengan tiga jari (sunnah Nabi) kemudian, ada pulak suara2 yg sound: "Eh, kenyang ke makan dengan tiga jari? " Aku kata: "huh, anak cina makan dengan dua kayu elok2 habis nasi satu pinggang!!! " Tapi oleh kerana aku sorang jer yg makan dengan tiga jari, org lain makan dengan lima jari, maka aku lihat kadar flow of suapan dan kadar quantity of lauk-pauk diorang lebih laju dan maju, maka aku menukar jariku dari 3 kepada 5...oh..tepuk dada tanya iman.. Kemudian aku minum dari tangan kanan yg tidak berbasuh... Diorang tegur: "essh..pengotor betullah" Aku kata: "Apa pulak kotor, aku makan nasi, bukan tahik!!!"(tapi aku kata dalam hati sebab aku lelaki beriman) "Nie, apahal jilat2 jari nie? lucah betul!!"-tanya diorang pada aku... "Makan ayam sedap sampai ke kaki....makan sate sedap sampai ke lidi he he heh"-kataku. Banyak pulak diorang komplen cara aku makan..err maksud aku cara Nabi makan... aku tahu tak berguna berdebat ngan mereka kalau aku ubah topik dengan bertanya : Tahukkah korang kenapa lembu makan rumput dan kambing makan daun? Abang aku kata: sebab tengkuk lembu berat...bla bla bla.. Aku kata: "salah!!! lembu makan rumput dan kambing makan daun sebab mereka lapar!!!(tak lawak) ha ha ha!!!" Aku menyambung: "Penting makan cara Nabi sebab kita hari2 makan, tapi bila tak ikut sunnah, maka jadi macam lembu dan kambing makan sajer, namun bila korang makan macam Nabi saw makan, maka di kira ibadat... Masa nak makan, niatlah makan kerana perintah Allah, namun kena nafikan makanan yg bagi kenyang..hakikatnya kenyang datang dari kudrat Allah. " Tiba2 mak aku tercekik tulang ikan... (bayangkan seorang mak cik sedang tercekik tulang) Kemudian, Mak aku mendapat nasihat secara berperingkat, ada yg sarankan agar makan pisang, minum air dengan capat, makan nasi kepal dan lain2, tapi masih tak berjaya.. kesian mak aku... "Huh! Hamka, Takkan kau tak tahu cara sunnah Nabi nak buang tulang tercekik camne?..cakap terer.."(kata abang aku) Aku kata: "senang sajer....Mak angkat kedua-dua tangan ke atas.. " Mak akupun buat..tapi masih tak jadi... Aku kata: "lurus Mak, tangan mak dua-dua kena lurus... !!!" (bayangkan seorang makcik yg sedang duduk bersila sambil kedua-dua tangan diluruskan ke atas, tangan kanan masih terdapat sisa2 nasi, manakala di lengan dan tengkuk di penuhi dengan rantai emas..) Aku kata: "Sekarang sebut: SUPERMAN RETURN!!!!!! " HA HA HA.. (semua org ketawa)-nasi berhembur-hembur di sana sini. Mak aku juga ketawa..sehingga tulang yg tercekik itu terkeluar.. Semuanya dari Allah!!! He he he...selamat mencuba, ni bukan hadith,,just pengalaman. PS: sekiranya rakan korang menjadi mayat (over ketawa sehingga tulang mencucuk tengkuk) sesungguhnya penulis tidak bertanggung jawab!!! (supermanpun akan jadi mayat).


Mari sertai saya..CATCHEYE MALAYSIA.




Tak perlu tinggalkan komen anda pada entri kali ini cuma klik dan saksikan samada betul ke tidak tentang perkhabarannya..!!!





CUMA KLIK DAN DAN DAPAT WANG..!!!!


Salam..Tolong baca ni...1 sen pun tak payah keluar duit.daripada korang on9 je, hasil pon xde, mesti BOSAN kan???haaaa, nie die...sambil on9, sambil cari duit..beri saya masa 5 minit je boleh? mari sertai saya di catcheyes jom..


Catcheye adalah sebuah syarikat pengiklanan terbaru di Malaysia,apa yang menariknye anda dibayar untuk setiap iklan yang anda lihat disini,ya, mudah saja, klik2 iklan tak sampai seminit dah dapat duit, malah mereka membayar kita sehingga level 4 secara infiniti.. katakan anda menaja 10 orang di level 1, kemudian mereka menaja 10 orang lagi sehinggalah 4 level, tahu tak anda akan peroleh RM11 jika sehari mereka klik untuk 1 iklan, kalau sehari mereka klik 10x anda perolehRM11x10=RM110 jika sebulan anda akan peroleh RM110x30=RM3300.. banyaktu .. anda tak nak ke? cepatlah sertai saya..benda ni 100% percuma..tak perlu modal cuma perkenalkan kepada 10 orang je..benda free xkan tak boleh ajak.. untuk maklumat anda, keahlian catcheye hampir mencecah 90,000 orang sekarang.. jangan berlengah lagi..Ini bukan penipuan..

Cara nak register:


2.Klik join catcheye now

3.Isi maklumat diri,IC dan alamat (penting)termasuk tel rumah..kalau xde belasah jer..sebab cek dihantar berdasarkan ini selepas cukup RM50)

4.Isi jawapan:soalan 1 jawapan A (atas sekali),soalan 2 jawapan B (yang tengah),soalan 3 jawapan A (atas sekali).

p/s (jika jawab salah pendaftaran tidak diterima)

5.Klik agree and proceed..Ok siap kemudian apa perlu buat? a) klik sign in. b) lepas sign in klik reward panel. c) anda lihat akaun anda ade RM1 (bonus) dan link anda. d) Copy link anda dan gantikan link saya ini dengan link anda. e) postkan risalah saya ni di blog,Fb, buletin myspace & emailkan kepada kawan2 ataupun apa cara yang difikirkan boleh.

6.Lihatlah tak sampai sebulan awak dah ade 10 orang di level 1.percayalah!sebab benda ni 100% PERCUMA (FREE) REZEKI TUHAN YG BG..TP, KITE KNE USAHA JGAK KN?? TGGU APE LG?? J0MLA J0IN.. =)SILA DAFTAR KAT LAMAN WEB BAWAH NI...




FREE JE...XTIPU..KORANG TAKKAN RUGI APA-APA, TAPI ANDA AKAN BERTUAH(SERIUS MEMANG MENGUNTUNGKAN)X PAYAH KELUAR DUIT PUN...APE YANG PENTING CUBE DULU .......1 MALAYSIA 1 KLIK..SALAM





Port Baik Punyaaa!!!





“ini udang manyak mahal woo..”, “ini sayur bagus , sedap woo, tapi mahal sikit la..”



Haiyaa!!…itu Nyonya sudah bikin aku geram..ingat aku tak da duit ka mau beli itu udang n sayur…aku baru dapat gaji la…




Ada sesuatu masa kita akan rasa tercabar jika perkara seumpama ini terjadi ..
Sikap peniaga di pasar yang mengkelas2kan pelanggan.
Tak semua pelanggan suka dilayan macam tu..
INGAT! korang tu berniaga…jangan hingat taukey kaya saja boleh makan udang fresh..aku pun boleh la..tapi kena usaha la sikit.

aku mancing kat sungai Banting....belakang McD.

Port baik punya !! tak tau lah sekarang macam mana..sejak ada Uptown kat situ aku tak penah mancing kat situ dah....


Karnival Jualan Nissan

NISSAN MEGA SALES








dia orang buat sale...diskaun gila2... bayar dlam RM400 atau RM500 dah boleh bawak keluar satu.. tak payah penjamin dan interest free tu!





KLIK sini.



Korang dah terbaca blog ni cubalah jawab yer teka teki nie..tak der hadiah pon...saja suka2

i) “1, 3 ada dekat, 8 tarak habis, 5 tarak, 6 tarak”…..(cakap slang Bengali Singh)…hey abang ansem/adik manis, Lu tau ka itu apa nombor kereta??


ii) “Ini bintang aiiya conpom jantan punya..bukan selalu ada ma..ini musim saja lo..lagi panjang dia punya badan, lagi banyak dia punya telor..Lu tau ka apa itu??