Cikgu jual BARANG !!!!


"Cikgu..boleh ke jual beli masa dalam kelas ??
"Cikgu..boleh ke meniaga benda2 macam ni masa mengajar ??




gambar2 di atas sekadar hiasan saja

Kisahnya bermula di sini...
Kebiasaannya bila balik dari sekolah, adik citer pasal keje sekolah dia jer..tapi kali ni plak dia citer pasal cikgu dia...sambil tunjukkan jelly cup..."mama , adik beli nie...ramai kawan2 adik beli..sedap ma..cikgu kelas adik yang jual".
"adik bawak duit ke ?...selalu tak penah pon.." tanya mama.
"adik amik duit tabung ..." jawab budak yg tak cakap banyak tu..

Sebenarnya aku tak kisah pon kalau beli benda makanan..lagi pon 50 sen jer satu.
perkara nie dah berterusan mulai dari minggu lepas lagi...hari2 dia bawak balik jelly cup..samapai lah dia rasa jemu...

Semalam pulak , sebelum masuk ke dalam kereta sambil tersenyum simpul..
"abah,mama cantik tak..hehehe".
"tak beli jelly dah ?..perli mama.
"cikgu adik tak jual dah..cikgu jual ni plak"..jawab adik sambil tunjuk rantai manik ala2 kristal.

Sekadar ingin kepastian , aku tanya "masa bila cikgu jual bende tu..guru besar tau tak nie.?."
"masa dalam kelas"..jawab adik sikit.
"sebelum ke selepas belajar"..nak kan kepastian lagi..
"masuk kelas, pas tu cikgu tanya kat semua..sapa nak beli ni...cam tu jer..pastu adik tgk ..adik beli la yang nie..."

(dari Rm1 ke rm5...biasala harga budak2..)

Diam seketika, pastu adik cakap lagi.."esok cikgu nak jual mask plak mama..cikgu cakap tadi, sapa yang nak beli mask boleh beli dengan cikgu..harga 50sen..kat koop maha sikit"..
H1N1 dah ada balik ma"..sambung adik lagi.



Kesimpulannya kat sini nak kepastian...adakah perkara sebegini dibenarkan atau di beri kelongarkan kepada yang berkenaan untuk mencari duit poket atau menanamkan minat kepada budak2 supaya belajar berniaga atau saja suka2.














Suka TeRamAt Sangat !!











Aku suka kepada benda2 yang cantik , tak kira lah benda tu hidup atau yang mati tak bergerak langsung. Untuk mendapatkan sesuatu yang cantik pada pandangan mataku, maka haruslah aku berusaha ke arahnya..
yang kat atas tu..dah lama dapat pon

Teramat suka sangat !!







yang atas ni plak dapat dah tapi bukan hak milik kekal...
cuma bahagian dalamnya saja nak dicantikkan lagi..
nak buat macam akak ni punya rumah..







So..aku bercadang nak dapatkan advice Dj serba boleh nie dalam hal2 mencantikkan /make over bahagian dalam kediaman aku ni..amacm Bro !! bleh tak??








TUNGGU !!!!




Sebelum tu...GUA buat iklan percuma untuk u BRO....































UNTUK ANDA SEMUA !!! bloggers yang dikasihi..

TERIMALAH DENGAN TANPA SYARAT...








Salam kepada semua…


Pertamanya nak ucap Thanks kat sweetsal sebab bagi award ni....





..suka sesangat n terkezut jugak bila chek shoutmix aku yang menyatakan suruh amik 1st award ni kat blog dia..tak dak red carpet pon!! ingatkan boleh la nak ketwok..hahaa silap tu mana ada ketwok..kita ni maskulin la..bukan feminin..apa2 saja lah der. Kalau dok kat Utara Perak tu..mesti orang Parit Buntaq…betoi dak ?


Dah amik kena syarat la pulak ..tak pa2..aku hargai Anugrah Top Blogger 2010 ini dengan memenuhi syarat2 yang dikehendaki..


Syarat No. 01 : Thanks & Link The Person That Give You Award>>>>BERES!


Syarat No. 02 : Pass This Award to Another Person>>>BERES! semua kpd sapa2 yang layak?



http://faish5807.blogspot.com/
http://nisanafisa.blogspot.com/
http://paklongsifu.blogspot.com/
http://azrulhisham.blogspot.com/
http://norlijamal.blogspot.com/
http://yangazmah.blogspot.com/
http://orangmuo.blogspot.com/
http://miszmanjacayunk.blogspot.com/


Syarat No. 03 : Contact The Bloggers and Tell Them About This>>>>BERES!


Syarat No. 04 : State 7 Things About Yourself>>>>


1) Suka termenung jauh tapi tak suka makan ikan jenis tu..gatal.
2) Buat kerja tak berkira sebab banyak sangat sampai tak terkira..
3) Mengutamakan keluarga dahulu daripada orang lain.
4) Penah kerja dengan Jepun tapi bukan masa jajahan diaorang.
5) Sekarang banyak masa bersama keluarga tersayang.
6) Kelakar tapi tak lawak orangnya.
7) Kontrol badan nak jaga makan !



Depa tanya dalam bahas oghang putih aku jawab dalam bahasa oghang kita..haha nasib baik aku tak jawab dalam bahasa kami...sempoi !






Akhir kalam...thanks sekali lagi kepada semua yang terlibat.
sekali lagi ...TERIMALAH "TAUTAN KASIH DUNIA HIDUPKU" UNTUK ANDA SEMUA.








Hangin satu badan !!!


Salam 1 Malaysia,


Hahahaha…kalau tak ada angin yang bertiup masakan pokok boleh bergoyang..melainkan ada benda lain yang menggoyangnya.
Terlanjur..(bukan terlanjur itu lah…) dari kisah kejadian Bro DJ koma tempohari…bukan DJ ini. Aku telah terbaca banyak forwarded email berkenaan dengan kejadian makan makanan/minuman tercemar…biasalah selalunya kalau berita macam nie selalunya berterusan sehingga kes reda..alah tak kesahlah tu..rakyat Malaysia perihatin sangat !!



Fowarded e-mail dari seorang kawanku:


This incident happened recently in North Texas . A woman went boating one Sunday taking with her some cans of coke which she put into the refrigerator of the boat. On Monday she was taken to the hospital and placed in the Intensive Care Unit.She died on Wednesday. The autopsy concluded she died of Leptospirosis.This was traced to the can of coke she drank from, not using a glass.Tests showed that the can was infected by dried rat urine andhence the disease Leptospirosis...Rat urine contains toxic and deathly substances. It is highly recommended to thoroughly wash the upper partof all soda cans before drinking out of them.The cans are typically stocked in warehouses and transported straight to the shops without being cleaned. A study at NYCU showed that the tops of all soda cans are more contaminated than public toilets (i.e.). full of germs and bacteria.

So wash them with water before putting them to the mouth to avoid any kind of fatal accident.


-------------------------------------------------------------------------------------------------


p/s : MamaDiana dah praktikkan bende nie dah lama dah..even bekas makanan yang dah dicuci pun akan dibasuh sekali lagi dengan air sebelum digunakan..bukan sekadar lap ngan kain jer .
..xder kene mengena ngan tajuk kat atas pon !!