Boleh dapat ke ??

Entah la....x dengar pe2 ponk !!!



p/s : kerja dah rajin sesangat nie....


Laman Dapur...

botol minyak masak 5kg pon bole jd pasu..save cos..


Salam utk semua…

Esok n lusa ada dua hari cuti..aku plan nak semakkan laman dapur dgn tanaman sayur..

Rasanya cm nak tanam timun la plak…tgk gambar atas tu...eiiii geramnya...tengokla nanti cmner...


Ada sikit info dari Jabatan Pertanian nk share dgn korang yg berminat… bkn nk wt bisness ye..saja suka2 okey !..

Panduan Menanan Timun

Secara ringkas dan ini adalah untuk tanaman dalam pasu dan bekas2 Lain saja..

Gunakan tanah campuran yg mengandungi 3 bhg tanah. 1 bhg tahi ayam reput/kompos dan 1 bhg pasir. Isikan pasu dgn tanah campuran tersebut sehingga 5cm dari permukaan pasu.

Semai terus 2 biji benih kedalam pasu sedalam 2.5cm. Tinggalkan sepokok sepasu 2 minggu selepas menanam.

Gunakan rumput2 kering sebagai sungkupan untuk mengekalkan kelembapan tanah.

Gunakan kayu pancang berukuran 2m panjang untuk menyokong pokok memanjat.

Timun memerlukan lembapan yg cukup utk terus hidup subur. Siram 2 kali sehari iaitu pagi dan petang kecuali hujan.

Tabur 1 sudu teh baja NPK Blue Special sepasu setiap minggu.

Kawalan rumpai sangat perlu, kerja merumput dilakukan dgn mencabut rumput di sekeliling pokok.

Untuk kawalan serangga dan penyakit seperti kumbang daun, sembur dgn racun serangga cypermethrin. Untuk kawalan kutu daun, sembur dgn racun malathion. Kawalan kulapok berdebu dilakukan dgn menyembur hexaconaxole. Semburan dilakukan mengikut kadar yg disyorkan.

sumber : Jabatan Pertanian Malaysia


Mulalah memetik hasil 7-8 minggu slepas memanam…itu pon kalau menjadi….jom la kita try… bole ke???

p/s : sesuai utk pekebun separuh masa n ofCoz RAJIN..



Ralit sangat !!



Tisya baru berumur 2 thn..dah pandai tekan sana sini bila berada dalam kereta…bila tetiba tertekan lock pintu kereta..tak pandai la plak nak mengangkatnya balik…maka terjadilah kisahnya berkurung dalam kereta keseorangan..

Apa kata anda...bila anda terkunci di dalam kereta plak…hehehe..takde hal la coz kita dah dewasa kan !..bukak jer la,

Tapi bila anak anda yang tak tau apa2 tu , terkunci di dalamnya…wah ! mengelabah beb..mau taknya..semuanya dalam kereta tu.

ala..Tisya wt per nie..mcm ner nak buat nie..kunci umah, henpon semuanya kat dalam” maknya mengelabah.

Tapi nasib baik lah diorang nie tinggal dalam kuarters dan kejadian tu pun dalam kawasan tu jer…

Aku panggil pakguard suruh amik kunci rumah spare kat ofis n masuk umah amik kunci pendua kereta plak…

Sementara menunggu pakguard amik kunci, mamadiana n makcik Siti kena layan la budak tu supaya tak menangis ketakutan…

Lebikurang 30 minit jugaklah menunggu baru selesai..."ahhh! lega rasa syukur Alhamdulillah..." maknya kembali ceria.



p/s : jangan leka bersembaang di luar sehingga anak bersendirian dalam kereta..banyak perkara buruk boleh berlaku!


.



salad...

bukan...ulam lah !!



Salam...
saja taknak update...nak promo sikit program bumi hijau nie...
memag untung gile beb!...dah berapa minggu tak beli sayur kat pasar...
jiran2 pon dah merasa jugak...no.. no..ai tak kedekut ye pasal nie...kalau ai ade..ai bagi jer..
biar jiran2 merasa sama..


mamDiana...ai like salad !!

teringat makan salad kat Ch aritu..ummph ..memang segar..

..beli mayonis n yogurt...apa lagi..sendiri bikin la...


..dah habes da..

bole tahan jugak rasanya..

p/s : banyakkan makan sayur dan kurangkan nasi...hidup lebih sihat.