citer ramadhan ..dulu2..

Rentetan Puasa Ramadhan....tah sape tah...!!




Zaman kanak2 hingusan..

Memang konpom x pose..pagi2 dah kena suap..nak bg makan pon susah ,siap mak main kejar2 lagi..

Time org buka pose…time tulah paling besh..nangis kuat2 nk join sekali..

Mak xleh gi solat Tarawih walaupon surau sblh umah….nangis je keje budak nie..asyik nak nyonyot je..hik2.



Zaman kanak2 nakal..

Bangun sahur sama2..pas 2 tido balik sbb x selera nak makan..pg2 dh tanya

mak nak sarapan apa..??

Naik basikal ramai2 ngn kwn2…balik mintak air ..dahaga, mak suruh gi kedai..kata x larat…mmg susah sgt klu nk mintak tlg.

Time buka pose ngalahkan org pose…air segelas, nasi sepinggan x cukup

…huh dasyat !..tp badan x sebesar mana pon..

Org solat maghrib dia main meriam buluh…x pon main gendang, Org solat Isyak n sunat Tarawih dia main kejar2, org more dia tumpag sekaki…haha time tu

memang besh…memeriahkan ramadhan la konon.



Zaman akil baligh…

Bangun sahur paling liat sekali… bukan dia nie..tp abg kepadanya..

Dah wajib pose..ofcoz x tinggal punya sbb mak janji nk kasi diut raya banyak kalau pose penuh…

Siang lebih tido dr berjaga..nk main2 takut terpecah plak.., sur

uh bu

at keja mmg x nak, suruh baca buku..baru mukaddimah dah terlena..

Time berbuka..rasa cm x cukup jer hidangan, melangut dpn meja tugu azan.

Solat Maghrib selalu kena paksa rela…mcm ayam patuk beras..(solat xpress)..ma

na taknya kwn2 dah ready nk main mercun.

Solat tarawih pon sama..pembuka n penutup saja…mak/ayah duk mark

ing jer..balik kena pulas telinga..padan muka..huhuhu!


Zaman Remaja Sekolah…

Bangun sahur kekadang jer tu pon kena tengok menu dulu..dok asrama biasalah makan x brp sedap , menu paling besh maggie rendam air sejuk.

Outing sesekali borong stok…, dpt biasiswa tgk wayang…bole bawak b

ekal lg, x leh selalu tp x penah kantoi pon !

time berbuka kena beratur panjang nk amik makanan..kalu bole slps Asar kena beratur dah..

menu paling besh adalah hr jumaat..bru hbs baca doa dah ade yg bangun nk tambah nasi..dahsyat2!!

Rutin asrama biasalah..solat,study,riadah sume kena polow kalau tak ‘mat point’ re

port kat warden..buat2 sakit perut bole la lepak dlm dorm.



Zaman dah keje privet…

Nak kata bersahur jarang sekali..sbbnya dh makan siap2 tgh malam dgn geng umah bujang, sumer warung, restoran cm dh kenal muka nie..

Banyak btui dugaannya..keja berat cm angkat mesin la plak…bukan dia yg buat tp mesin yg wt keja..kekadang tu terbabas jugak posenya…mana leh tahan awek ramai yg x pose terang2…hampeh tui !!

Bazar ramadhan x penah miss…pantang tengok sumer nk beli..

Time berbuka meriah sekali..kekadang supplier open table…makan free memanjang.

Yang wajib tetap terpilihara tp kekadang tu terbabas jugak…


Zaman skrg... keja gomen..

Ofcoz dah kawen n bekeluarga…umo dia dh berapa entah skang ??

Bangunkan anak2 utk sahur bersama..eh eh ! …senang plak dorang ni bangun…

Pegi keje..check email...bla..bla...

..

..

tunggu anak2 beso sikit ..biar dorang plak update...hehehe..

maleh da citer...tp dah banyak berubah..seharusnya ada peningkatan dalam kehidupan seharian....


p/s : Manusia harus berubah ke arah yang lebih baik dari sebelumnya..


## gambar2 sekadar hiasan sahaja..



Salam Ramadhan Al-Mubarak

"Bulan Ramadhan bukan sahaja menahan diri dari makan & minum tapi jugak menahan diri dari melakukan Maksiat, Mengumpat, Melakukan perkara2 yang boleh mendatangkan Keburukan + Dosa.....InsyaAllah, sama2 kita perbaiki diri sendiri....Semoga Ramdhan kali ni membawa sinar keinsafan Buat diri kita....Kalau diberikan Kemampuan dari Wang Ringgit, Jangan Lupa juga untuk membantu mereka yang Kurang berkemampuan...."


Boleh dapat ke ??

Entah la....x dengar pe2 ponk !!!



p/s : kerja dah rajin sesangat nie....


Laman Dapur...

botol minyak masak 5kg pon bole jd pasu..save cos..


Salam utk semua…

Esok n lusa ada dua hari cuti..aku plan nak semakkan laman dapur dgn tanaman sayur..

Rasanya cm nak tanam timun la plak…tgk gambar atas tu...eiiii geramnya...tengokla nanti cmner...


Ada sikit info dari Jabatan Pertanian nk share dgn korang yg berminat… bkn nk wt bisness ye..saja suka2 okey !..

Panduan Menanan Timun

Secara ringkas dan ini adalah untuk tanaman dalam pasu dan bekas2 Lain saja..

Gunakan tanah campuran yg mengandungi 3 bhg tanah. 1 bhg tahi ayam reput/kompos dan 1 bhg pasir. Isikan pasu dgn tanah campuran tersebut sehingga 5cm dari permukaan pasu.

Semai terus 2 biji benih kedalam pasu sedalam 2.5cm. Tinggalkan sepokok sepasu 2 minggu selepas menanam.

Gunakan rumput2 kering sebagai sungkupan untuk mengekalkan kelembapan tanah.

Gunakan kayu pancang berukuran 2m panjang untuk menyokong pokok memanjat.

Timun memerlukan lembapan yg cukup utk terus hidup subur. Siram 2 kali sehari iaitu pagi dan petang kecuali hujan.

Tabur 1 sudu teh baja NPK Blue Special sepasu setiap minggu.

Kawalan rumpai sangat perlu, kerja merumput dilakukan dgn mencabut rumput di sekeliling pokok.

Untuk kawalan serangga dan penyakit seperti kumbang daun, sembur dgn racun serangga cypermethrin. Untuk kawalan kutu daun, sembur dgn racun malathion. Kawalan kulapok berdebu dilakukan dgn menyembur hexaconaxole. Semburan dilakukan mengikut kadar yg disyorkan.

sumber : Jabatan Pertanian Malaysia


Mulalah memetik hasil 7-8 minggu slepas memanam…itu pon kalau menjadi….jom la kita try… bole ke???

p/s : sesuai utk pekebun separuh masa n ofCoz RAJIN..