Spontaneous Thursday #ST3

“Ukhuwah itu bukan terletak pada pertemuan, bukan
juga pada manisnya ucapan di bibir...Tetapi pada ingatan seseorang terhadap
saudaranya di dalam doanya...” -
Imam Al-Ghazali





kongsikannya juga di sini Pages, Blog , Group.


Wordless Wednesday #20 - Dah order da !







TONG MO Bakar...emmph!!



emm..puasa kedua dah hari ni, berbuka dengan 'tong mo' lagi la rasanya...



apa tu 'tong mo'? ...ni dalam Bahasa Champa [kemboja/kampuchea muslim] dorang bahasakan 'sosej' daging proses yang disumbat ke dalam usus lembu dan dibakar tu adalah 'tong mo'....nak tau cerita selanjutnya kat sini..[entri lepas]




sebenarnya aku saja nakkan kepastian.. tu la pasal aku tanya2 brader yang jual kat pasar kemboja kat sini, apa ke nama sosej tu...[beli yang belum di bakar... dekat2 nk buka puasa bakar baru best !]

hurm, kalau ada mereka yang tau atau yang berketurunan Kemboja..jangan segan2 betulkan kalau kenyataan aku ni salah !.


...sempat jugak aku risik2 belajar bahasa dorang kat [blog ni]...

>>ngaing tte seeikey nuh = awak buat apa tu?

>>ngaing:awak
>>tte:buat
>>seeikey:apa
>>nuh:tu

>>OK,untuk huruf yang saya buat DOUBLE cth:tte SILA baca dengan bersabdu :D




p/s : mana lah tau kan !

..


Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Negeri-Negeri Seluruh Malaysia Tahun 1432H/2011M

BIL
NEGERI
ZON
1
MELAKA
MELAKA
2JOHOR
3PERAK
4 SARAWAK
5SABAH
6TERENGGANU
7KELANTAN
8SELANGOR
9PAHANG
10
WILAYAH PERSEKUTUAN
11
WILAYAH PERSEKUTUAN
LABUAN
12
PERLIS
PERLIS
13NEGERI SEMBILAN
14KEDAH
15
PULAU PINANG
PULAU PINANG