Wahai Kaum Adam... Hargailah Wanita sebaik-baiknya...


salam..

ada perkara yang biasa bagi anda/suami jika ianya sudah biasa dibiasakan :

- Suami hendaklah menunjukkan rasa kasih dan sayang terhadap isteri, menghargai isteri sebagai teman hidup yang paling rapat denganya..

-Hendaklah berlaku jujur dan setia terhadap isteri serta menghindari daripada bersikap kejam terhadap isteri.

-Selesaikan dahulu jika ada perselisihan faham yang berlaku dengan isteri sebelum masuk tidur. Jangan pentingkan diri sendiri dan membiarkan isteri anda tidur dalam perasaan sedih dan kecik hati pada anda.

- Jangan mudah mengeluarkan perkataan kasar, kesat dan perkataan yg boleh mengguriskan hati isteri anda..

- Ketika isteri hampir bersalin, suami digalakkan membaca doa berikut, " La ila ha illa anta subha naka inni kun tu minadzolimin " maksudnya " Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau Maha Suci.Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku termasuk di kalangan orang yang zalim. "

- Suami hedaklah kerap solat sunat dan mendoakan agar isteri dan anak sihat dan selamat..

- Cuba sedaya upaya untuk berada disisi isteri semasa isteri sedang bertarung nyawa untuk melahirkan zuriat pada anda... Banyak betul pengorbanan isteri untuk suami tercinta.. Wahai Kaum Adam... Hargailah Wanita sebaik-baiknya...
>>[sumber]

hurm,..Pcl terkilan perkara yang akhir sekali ni....anak pertama, biasalah kalau (14 thn) dulu, orang bersalin kat hospital kerajaan..suami mana boleh masuk labour room kan...skarang tatau lah cmner sama gak kot...

dan anak yang ke dua plak, walaupon dah bayar untuk kos bersalin di Pusat Pakar Bersalin swasta...tak juga dapat menemani mamaD masa tu (adalah sebab lainnya).

eh, itu je la sebenarnya.... bila nengok wanita mengandung a.k.a 'mengendong', ada je rasa terkilannya..huh!



p/s : kepada ibu2 yang sedang mengandung tu harap bersabar dengan karenah suami anda...eh!!! terbalik plak nasihat aku ni, sepatutnya cmni...para suami mithali, hargailah wanita lebih2 lagi orang yang anda sayangi...yes..good !





"Wallawey woot..woot!! Blogging Mau Ikhlas..Terima Kasih baca-baca di sini"


Wordless Wednesday - LAGI PUAS , LAGI MURAH !!

Wordless Wednesday....buat sendiri lg PUAS !









"Wallawey woot..woot!! Blogging Mau Ikhlas..Terima Kasih menjamu mata di sini"


PCL jawab tagged, soalan dari Haida Hida !



Untungla Pcl punya waktu yang sedikit ni...baru je selesai dari tugasan hakiki...biasalah time cmni nak siap2 keluar makan tengahari..cuci tangan dulu ...

Okeh soalan dari HaiDa HiDa , terus jawab je orait !

1) tahun mula berblog?
tahun 2010

2) tema blog?
Biru putih...lebih cenderung kepada kehidupan berkeluarga yang sempoiii!

3) entry pertama berkaitan ngan apa?
Salam Pengenalan ala2 surat rasmi gitu..haha (kata blogger Nasz)

4) entry terakhir pula berkaitan apa?
Wordless Wednesday..kebetulannya tentang my kampung...teringat la plak.

5) selalu ke blogwalking?
selalu gak BW secara berkala..

6) blog macam mana yang selalu anda kunjungi?
semuanyalah yang terlintas..tapi paling suka blog pasal kehidupan sesorang..nak dapat info lebih sikit kat situ..

7) pernah tak rasa jemu dalam berblog?
ada gak sesekali tu, puncanya kalau lama tak update...huhu biasalah kan!

8) antara blogging dan jogging mana lagi best?
kedua2 tu perkara yg berbeza...BW , time malam2 n jogging hari minggu je...tu pon kalau ada masa, maksudnya lebih suka BW lah...

9) puas hati tak dengan blog anda?
tak puas hati....masih jeles dengan blogger yang berwawasan dalam arena blogging nih.

10) agak-agak sampai bila nak berblog?
selagi ada rindu kat blog la kot...kena bagi ada peningkatan dari segala aspek, baru la best kan! belaja lg..

11) bagi la pendapat sikit berkenaan blog HaiDa HiDa.. :)
Haida Hida...inilah duniaku, blog awak ni dah cukup bagus...gaya bahasanya terbaik.. mudah faham, nampak kematangan dalam blogging dan dari segi layoutnya pon nampak cantik..cool je kan ! cerita kehidupan gak la kan..tu yang sempoii..banyakkan lagi entri2 pasal nih...

Orait dah settel bahagian PCLnyer.., Kepada blogger yang kena tag tu , ini arahannya (english la plak):

Arahan soalan tag-mengetag yang perlu di turuti:
1. You must post this Rules
2. Each person must post 11 things about themselves in their journal
3. Answer the questions the tagger set for you in their post and create 11 new question for the people you tagged to answer
4. You have to choose eleven people to tagged and link them to the post
5. Go to their page and tell them you have tag HIM/HER
6. No tag back !
7. No stuff in the tagging section about “YOU ARE TAG IF YOU READING THIS” YOU LEGIMATELLY (a.k.a REALLY,TRUST WITH ALL HONEST) have tagged 11 people

PCL nak tau dari korang plak ok, ni soalannya ..sempoi je :
1. Mai/singgah blog PCL ni sengaja ke tak sengaja ?
2. Boleh share kat kawan2 lain tak kalau baca entri yang memang bermanafaat/berguna?
3. Bila sakit hati kat seseorang kena kongsi/share ke?
4. Kat mana nak kongsi tu?
5. Blogger paling friendly ?
6. Follower paling sporting?
7. Dah pernah join mana2 perjumpaan antara blogger ke?
8. Kaki segmen kah anda?
9. Giveaway , pernah dapat hadiah?
10. Suka follow blog blogger Lelaki?
11. susah ke nak tinggalkan komen pada entri blog yang dikunjungi?

silalah jawab ...wahai bloggers yang sporting ni :

http://misz-ieja.blogspot.com/
http://norihanchocolatebakery.blogspot.com/
http://www.dianarashid.com/
http://sifa862000.blogspot.com/
http://queenofbutterfly.blogspot.com/
http://www.munnafendy.com/
http://aniesandyou.blogspot.com/
http://skytechxtreme.blogspot.com/
http://zakiepurvit.blogspot.com/
http://fiesayangrul.blogspot.com/
http://sjdluvers.blogspot.com/


Assalamualaikum., ok bai2.



"Wallawey woot..woot!! Blogging Mau Ikhlas..Terima Kasih baca-baca di sini"


Wordless Wednesday - Indahnya Saat itu....



























"Wallawey woot..woot!! Blogging Mau Ikhlas..Terima Kasih temgok-engok kat sini"