Tolong , bantu itu sama maksudnya !


fikir nak buat baik saja...emmm..

kalau nak tolong  sesama manusia....tolonglah,   tak perlu nak berkira dalam meberikan bantuan...yang penting mau ada rasa tanpa mengharapkan sesuatu balasan.

biar orang yang di tolong tu akan berkata-kata dalam hatinya.. "awat dia ni baik sangat aih .. !" *contoh.

mula lah rasa seperti ada niat lain di sebalik 'bantuan' itu.

Elak-elak untuk berkata ..."saya buat ni ikhlas, takdak ingat apa aihh!"  katakan kita cuma mahu menolong. titik !

Perkataan ‘ikhlas’ tak payahlah nak disebut-sebut sangat , dah ikhlas..ikhlas la...kan !

Sekadar menolong tanpa mengharap apa-apa, itu adalah yang terbaik daripada memberi
pertolongan dengan harapan menggunung..

Biar 'mereka'  menilainya sendiri dan selebihnya terserah pada yang Maha Kuasa.

Mungkin ini yang boleh membuatkan hati kita lebih gembira apabila orang yang kita bantu turut gembira..



p/s ..pcl.. blogging mau iklaih (ikhlas) wuhuuu !







Bela Ayam Sabung ..


assalamaualaikum.....

biasanya time macam nih , pukul sebelas pagi , aku  mereview blog bloggers  ...tapi kali ni bukan review blog ...(ada 2,3 blog lagi tunggu depa update entri baru) ...so aku postpone dulu lah bab nih..

sekarang aku nak share daripada adik ipar berkenaan haiwan peliharaannya...kira hobi dia lah,

bela ayam sabung !



..sebab bela ayam sabung bukan nak berjudi tapi untuk lain...katanya :

1. nak bagi rumah macam suasana kampung dengan kokokan ayam...
2. ayam akan bersorak kalau nampak apa yang merayap dan melayang... melayang paham paham jer la...
3. ia mampu menghalau orang tak di kenali dari kawasan rumah ketika kita tiada... tajinya yang tajam mampu menembusi isi dan kulit...
4. yang paling best pukul 5.30 pg ia akan berkokok macam suruh kita sambung lagi tidur... hehehe...
5. pernah satu tok guru bagi tau saya... kenapa ayam berkokok pada pukul 1 pg, berkokok pada pukul 3.00 pg dan berkokok pada pukul 5.30 pg...
a. ayam berkokok pada pukul 1 pagi kerana, ayam nampak malaikat sedang terbang turun ini membuatkan air laut sedang mula pasang, kita juga boleh mula bersiap sedia untuk tahajjud dan qiamulail...
b. ayam berkokok pada pukul 3 pagi kerana, ayam nampak banyak malaikat di muka bumi ini yang sedang mencari orang bertahajjud dan qiamulial dan pada masa ini air laut sedang pasang dalam kerana bumi ini berat dengan malaikat yang singgah... suasana yang sebegini sesuai kita menghadap illahi...
c. ayam berkokok pada pukul 5.30 pagi, ayam sedang nampak ramai malaikat yang terbang meninggalkan bumi ini... air laut mula surut kerana malaikat telah terbang ke langit... berhenti tahajjud dan bersedia untuk subuh...

...dan yang terbaru, dia bela arnab pulak..hehe...


p/s : masalahnya..risau dengan kejiranan (kawasan perumahan awam), selisih pagi petang keluar masuk rumah ...memang nampak muka manis jer, tapi hati di dalam sapa yang tau..kan!


p/ss..ni bukan nak kondem minat seseorang tapi nak tau apa kelebihan bela haiwan tersebut :)) no no nooo..!



Palsukan Dokumen !



pcl ;  JANGAN  fikir mudah !.....hah....penjara tuh , ...dosa lagi !



Assalamualaikum..

.
maaf kepada yang berkenaan..

.

Published with Blogger-droid v2.0.10