Nina Kena Tahan Dalam Wad Hospital Banting...




tak sempat aku nak ushar blog ni sejak pagi tadi lepas aku update entri sebelum ni pasal Nina demam terkejut?...plan awalnya nak bawa ke klinik buat pemeriksaan lanjutan tapi mamaD kata ada nampak kulit lengan dia kemerahan berbintik...nasihat jiran juga suruh dibawa jumpa doktor hospital kerajaan dan ambil darah .

kerja jadi lebih mudah sebab ada bantuan orang dalam...masa-masa ni lah sesuatu pertolongan itu sangat berharga...terima kasih (Syahizan)

Nina suspek Denggi dan kena tahan dalam wad pada jam 2pm (semalam) ,  mamaD tunggu sebab badan Nina tak bermaya dan nampak penat...nurse dah masukkan banyak air  dalam badan Nina.

Nina sekarang berada di Hospital Banting , wad 3.

#mohon doakan anak kami cepat sembuh...terima kasih semuanya.







Nina Demam Terkejut ?

Post by P.C.L.

20hb lepas...bergegas kami tengah-tengah malam ke asrama nina , katanya takut !!

22hb hantar balik asrama , 24hb nina mintak balik rumah sebab dia rasa pening dan demam panas...dapat mc sehari, hari ni demamnya masih lagi tak kebah dan sekejap lagi aku ke klinik yang sama nak mintak tambah mc untuk hari ni dan buat pemeriksaan doktor.

Kesian tengok dia tak bermaya..., semalam aku buat Rawatan Mandi Ais untuk dia... kaedah cara rawatan Islam yang menjadi sebutan , cara ni bagus untuk keluarkan haba panas dalam badan atas nasihat  seeorang yang mengamalkan Rawatan Islam. Untuk penjelasan lebih detail lagi aku google tentang khasiat mandi ais...

"Mandi Ais Alhamdulillah terbukti berkesan dalam menangani gangguan makhluk halus. Makhluk halus yang diperbuat dari api, berasa kesakitan apabila terkena dengan air mandian ruqyah berais yang sejuk... Panas lawannya sejuk.. dan api lawannya air... gandakan kuasa air tersebut dengan menjadikannya air batu.... Sangat-sangat membantu dalam rawatan pesakit gangguan makhluk halus..."

baru buat sekali pagi semalam, 2kg ais kiub disiapkan dengan bacaan surah-surah al-quraan...dan kena buat 3 kali paling kurang.., dalam masa sama hanis yang sihat pon nak tumpang sekaki..alahai.




#semoga anakku cepat sembuh dari demam.


Mahukan bayi anda cerdik ?





Rezeki hari cuti umum ; Makan Kari Siakap!

#Rezeki kaki pancing ~alhamdulillah

#Tayang-tayang







MASALAH SINKI TERSUMBAT

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh !

Saya nak berkongsi bagaimana hendak selesaikan MASALAH SINKI TERSUMBAT

Rumah zaman moden ni kekadang tu ada gak masalah berbangkit...dan lumrahnya singki tersumbat dan seumpamanya yang berkaitan, ...contact  plumber..berapa dorang mintak ?, kita bayar..senang ..mudah tak payah nak pening kepala. Siap Rm400 paling mahal yang penah saya dengar, tak pun paling murah Rm200 tunai sekali buat.

korang penah kena  (hadapi masalah yang sama) ke??

ni ha, kalau ada benda ni senang sikit, mau ada skill jugak nak guna nih..

plumbing snake -  masukkan hujung coil spring tu dlm lubang  'flow trap'  ..dan pusing  picunya. (harga kurang Rm20/pc)


...dah masuk dalam lubang  floor trap agak agak dalam kemudian tarik slow-slow...kalau nasib baik, semua rerambut  atau sampah ikut keluar.. Itulah puncanya sinki selalu sumbat.

ada lagi satu benda nak tunjuk...


flexible plunger : cari local brand pon ada..ni dari google sebagai gambar hiasan.


flexible plunger ini mahal sikit harganya (tak pasti berapa Rm..barang import, biasalah)..tapi berbaloi kalau ada, mudah kerja...tolak tarik ke dalam lubang flow trap yang tersumbat tu. Batang paip boleh lentur dan hujung terdapat plat getah berbentuk CD sebesar saiz lubang floor trap , untuk memampat semasa proses tolakan. .

...saya pun belajar melalui web forum nih : Klik SINI untuk panduan/perbincangan permasalahan..



TIPS : untuk mengelakkan saluran paip sinki daripada tersumbat oleh sisa-sisa lemak  ialah :

  • mencurahkan air yang betul2 panas ke dalan sinki sekurang2 nya sebulan sekali.....
  • mencurahkan cecair peluntur yang sesuai untuk penguraian sisa sekurang2 nya 2 bulan sekali.
  • jangan buang terus sisa ke dalam sinki sewaktu mencuci, sebaliknya buangkannya ke dalam tong sampah terlebih dahulu.


p/s : ..saya bukan tukang paip, jangan nak memandai suruh  repair paip air atau tandas  rumah korang plak yer..haha.



  [PANAS] SuperIsteri akan menghuru-harakan suami mereka!