Afni Zulaikha .. Birthday dia 1 April !

"alamak lupa la Laikha punya birthday la" ..kata mamaD petang semalam selepas aku balik dari main futsal .

..macam mana boleh tak ingat langsung nih, walau bukan darah daging kami namun rasa ralat jugak...saje je mama dia tak nak ingatkan kami. Afni Zulaikha yang bahsakan dirinya 'laikha' dan kekadang bila bab serius sikit gunakan ganti nama 'saye'  memang rapat dan manja dengan mamaD ; mamaD pula malam sikit baru teringat nak wish birthday..elok-elok je nak hantar sms  , dah ada orang ketuk pintu...rupa-rupanya si kecik tu dengan mama dia (mama fara) hantar kek dan kfc ..suka sangat la kak hanis dapat kek aiskrim !

mungkin ada pembaca konfius dengan panggilan mama-mama kat sini ; Okay untuk lebih jelas...si laikha ni, dia panggil mama betul dia pun mama jugak tapi bila kedua-dua mama ada sekali dalam masa sama,  pandai pulak dia membezakan ...hemm budak cerdik . Sorang mamaNana (mamaD) dan sorang lagi mamaFarah. tapi dengan aku tetap laikha dan lain-lain panggil 'pakcik' walau kak hanis dan kak nina panggil aku 'abah' ;
mungkin lelaki macam aku tak biasa bahasakan abah untuk anak-anak yang bukan darah daging sendiri...payah rasanya , lagi pun feeling ibu/mama tu lebih kuat dengan anak-anak maupun anak jagaan.

okay, tadi cakap pasal budak mulut banyak tu eh..., aku memang suka melayan dia. Posting di fb, aku ada 2-3 kali kongsi video dia sebagai 'penyambut tetamu' di rumah kami bila aku balik makan tengahari dan petang waktu balik kerja...serius dia memang petah bercakap.

aku pernah tanya dia " abah laikha pegi mana naik aeroplane" , jawabnya "abah work kat Shanghai" ..dan tanya lagi "Shanghai tu kat mana ea?" ..dia cakap "Shanghai tu kat Johor la pakcik..hihii..apa la pakcik ni" ..serius boleh gelak dengar dia menjawab walau salah fakta...tapi sudah dibetulkan oleh mamaD ; Shanghai tu kat negeri China , entah mana datang Johor tu tak tau lah..mama dia pun naik hairan mana entah dia 'dapat' !

Bebudak memang cepat belajar sesuatu ; Awas ! kalau nak brcakap sesuatu yang rahsia depan/dekat budak yang boleh 'merakam' setiap patah kata kita....naya nati diulangsiar nya berkali-kali..setakat ni belum berlaku lah; lagi pon xde benda nak sorok pon...aku lagi suka anak-anak yang boleh diajak berbicara.

Bila cakap dengan bebudak ni kita pon jadi macam dorang jugak ahahaa..terasa comel la plak !! *puiii..

#Happy belated birthday to Afni Zulaikha ; dah masuk umur 3 tahun dah dia..










Futsal kami


...inilah dia aktiviti yang berterusan ; Futsal@PANstadium , semangat sungguh nak jaga kesihatan..maklumlah semuanya punya 'aset lebih' yang tiada nilainya .

..dulu kebanyakan dari kami semuanya steady, perut rata ....masih kuat bertenaga !

#tak susah kumpulkan komuniti untuk menjadi sihat hanya dengan group whatsApp aje sudah dapat dihimpunkan mereka ni semua....guna kemudahan yang ada untuk kembalikan kecerian bersama.

#tak boleh buat team lawan mana-mana group lagi sebab  kebanyakannya 'pancet' selepas 20 minit beraksi di padang..huhu..

~itulah kami setiap petang yang terluang.






Grand Opening Giveaway by HaneulAfiqah



Sebagai Blogger ; apa yang boleh  dan patut kita sokong adalah cuba sebaiknya membantu rakan blogger lain.. Dunia maya ini perlukan sokongan untuk bergerak maju terutamanya dalam Bisnes Online ;

Bentuk sokongan yang dikehendaki oleh Pengajur ada pada entri blog beliau (Klik Banner) , jadi apa tunggu lagi kalau nak bagi sokongan tuuu ..!

#Good luck HaneulAfiqah n Nutrition's Cafe !





Sering terjadi kepada manusia...


Sering terjadi kepada manusia...umpamanya diriku sendiri ;

Apabila satu jenis makanan saja sudah berjaya mencegah perut dari dimasuki banyak makanan lain, ni baru je berlaku mulai beberapa hari yang lepas. dah lama sedari tapi susah nak mengikis tabiat makan banyak !

Satu kata saja berjaya menyebabkan banyak permusuhan...tapi aku rasa aku tak akan buat perkara sebegini, in sha Allah mudah-mudahan sentiasa dalam lindungan dan rahmatNya.

Satu keburukan saja berjaya menghadang banyak kebaikan ...emmm, boleh ambil iktibar dari kesilapan yang telah kita atau masyarakat sekeliling lakukan dan melihat impaknya.

dan..ni paling bahaya, sekilas pandangan saja sudah melahirkan banyak nestapa kepada kehidupan seterusnya.

#ikut ajaran dan sunnah rsulullah SAW.... *menganggukkan kepala tanda faham!

#teringin nak berjubah putih ke masjid tapi takut diri nampak macam riak pulak , walhal aku tahu tu cuma pakaian saja....ini semua tiada kena mengena dengan hijrah sesorang , hijrah pada iman keseluruhan dan bukannya pada luaran ~ dah pegang nak beli tapi tak jadi...lama dah, tengoklah nanti macam mana !