Klang Parade - Creating News Memories ( Blogger's Day Out)

KLANG PARADE , sebuah Pasar Raya besar yang terletak berdekatan Bandaraya Klang, Selangor dan ramai orang yang dah tahu akan kewujudannya sejak dulu lagi.

Pcl sejujurnya tak pernah masuk ke Klang Parade dan hanya lalu-lalang hadapan jalan besar , Jalan Meru itu sahaja.

Logo terkini Klang Parade
Kini,  Klang Parade sudah berubah wajah setelah melalui makeover ! , kerja-keja renovasi besar-besaran sejak bulan Jun 2013 dikendalikan oleh pemilik Mall iaitu ARA Asset Management Limited . Sejak awal tahun ini, Klang Parade telah kembali beroperasi sebagai sebuah pusat membeli belah komuniti yang moden.

Terkejut besar saya !, sudah lama tak melalui Jalan Meru.. tetiba dapat tahu KLANG PARADE sudah nampak lain. Melaui jemputan Blogger Ruby.my untuk bersama Blogger's Day Out pada 13 Desimber 2014Sabtu lepas.

Kami seramai 30 Bloggers di antaranya yang dari #Kelabbloggerbenashaari ; AngahJudin, AyueJean, FarahBubbly, Fatinbella, NadiaJohari, QueAhmad, Ruby, Sueiza, Tengku Syukri, UzuEmasPutih, EdaBaharumYayaNatsumiQasehDalia dan PCL

Bloggers berjimba ria di Klang Parade..wow hoho sangat happening !  boleh lihat gambar-gambar seterusnya mengenai aktiviti yang telah bloggers lakukan.

Event Blogger's Day Out ini adalah bertujuan untuk mendapatkan kenangan baru dalam suasana yang baru di Klang Prade supaya boleh dikongsikan kepada semua pembaca blog masing-masing..

Pendaftaran bermula jam 4 petang dan setelah itu bloggers dibawa ke lokasi berikut ;

[Peanut Butter Studio] >   Ig : peanutbutterstudiomy

Sebelum sampai di lokasi Firezone KTV, Blogger berhenti di Peanut Butter Studio dan kami dihiburkan dengan pesembahan tarian bertenaga oleh Rejuvenate Dance Crew dari program 8TV Showdown and Astro Battleground.

Rejuvenate Dance Crew

Rejuvenate Dance Crew

[Firezone KTV Family]

Sebuah pusat hiburan Karaok Keluarga , mempunyai keluasan bilik yang selesa sesuai untuk santai seisi keluarga dalam jumlah yang besar.

Ramai di kalangan Bloggers pada masa itu menunjukkan bakat mendendangkan lagu-lagu hits kegemaran. (Abe Que, Farrah, Angah, Fatin, Ruby dan lain-lain..)








p/s ; kalau nak dengar lagi-lagu yang dinyanyikan , mungkin boleh cari di Fb, Ig atau blog-blog mereka yang berkenaan.

Dah habis sesi karaok, kami dibahagikan kepada 3 group for Amazing Mall Hunt ! , sebelum tu kami diberikan beberapa keping Token untuk main-main game di Circus ! bersuka ria macam bebudak tadika..haha (ada juga blogger yang cuba tunggang kuda game..memang sempoi tengok gelagat sorang-sorang, terbaik layan)


[Circus Circus] 



Pcl belajar menari..eh ehh.


senyum riang semuanya sebab dapat main game free token.

Bloggers seterusnya mengikuti task dalam aktiviti Amazing Mall Hunt , kumpulan kami dibawa ke sebuah kedai menjual anak patung, teddy bear , super-super hero dan sebagainya. Bergambar di situ dengan patung super hero kegemaran 'Bat Man' dan posting ke Instagram.

[Little Hearts]


Rambang mata nak pilih mana yang sesuai dengan ...ehh  tengok tu Ruby haha pinky doll !!
bersama dengan instagrammer glams.. @Taufiqnazli dan rakan-rakan karibnya.
groups riben kuning..haha !! (ingat boleh la bawa balik patung sorang satu...tapi bloggers dapat jugak tapaw gift dari owner, Thanks Little Hearts)
[Teppanyaki Grill]





Sesi mencuba makanan di Teppanyaki Grill,  tapi dorang sengaja buat acara tutup mata dengan kain dan teka makanan...hurm memang tak boleh la nak makan banyak sekadar merasa saja..ok Lah 'rushing'  , tapi kalau nak cuba kena datang lain kali..huhu
hahaaaa..inilah muka-muka orang kempunan ;( hurmm..

[NEXT Hip Hop Arena]



Instagrammers memang sehati sejiwa ke mana saja../ menggayakan Hip Hop cara mereka, sempoi ajerr..

Pcl mentain sempoi dengan si rambut Afro ni..bajet bibir mau kasi tebal lagi..haha!

ewahh ....blogger Nadia n Ida

[Next Food Junction]

Selepas penat berburu dengan task..eh haha 'Mall hunt' , Bloggers di bawa ke food court untuk makan malam. Santai makan di sana. (sambil yang muslim pergi solat di surau yang disediakan di aras 2)




Akhir sekali kami di pentas utama Mall bersama maskot Upin dan Ipin  dalam sesi bergambar sebelum perpisahan.


p/s ..nampaknya Pcl kena ajak keluarga datang ke sini untuk membeli belah dan bersukaria setelkan vaucers percuma untuk dihabiskan sebelum tamat tempoh.

Terima kasih diucapkan kepada pihak Klang Parade kerana memberi kepercayaan tinggi kepada kususnya Bloggers Malaysia.

Kalau anda juga mahu datang merasai suasana baru boleh terus ke alamat ini :

KLANG PARADE
No 2112, Jalan Meru,
41050 Klang, Selangor,
Malaysia

Fb : Klang Parade
Instagram : klangparadeshopping



Belajar untuk menghargai bukannya dengki !


"Belajar untuk menghargai bukannya dengki , belajar untuk memuji bukannya mengampu,
biar orang lupa kita jangan kita lupa orang , ingat kebaikan orang berusaha lupakan kesilapannya, hidup kita kena ada sikap banyak memberi kurangkan meminta dan hidup akan sentiasa akan lebih bererti jika kita saling menghormati..."

"Jangan sedih bila orang suka berbicara tentang dirimu ,yakin dan percaya dia berbicara banyak tentang dirimu itu hanya kerana hidupmu jauh lebih baik dari dia.."

"Kalau tidak mana mungkin dia suka berbicara tentangmu hanya melihat kejatuhanmu.."

itulah kata-kata Abah kepada anak-anak gadisnya..


Semalam ke IOI City Mall, Putrajaya sekali lagi...kali ke 2 sejak dibuka. MamaDiana menemani anak-anaknya 'jalan-jalan'.

Hanis tak suka jalan-jalan saja kalau tak beli apa-apa barangan, selalunya dia nak shopping pakaian laa..dan makan-makan sebab perut anak dara cepat je rasa lapar.. :)

Budak dah besar , selera dorang lain sikit..kalau nak beli pakaian harus yang branding dan tranding...wah ! pening kepala abah n mama.

Kakak dah beli adik nak jugak, dan bila adik beli kakak pon sama... bukan faham sangat dorang ni tentang 'penjimatan' .

dah pandai jelous memasing... hurmm.










RESTORAN NASI PADANG LANGKASUKA, Sungai Petani Kedah.

RESTORAN NASI PADANG LANGKASUKA

Sebuah Restoran yang satu-satunya menyediakan pelbagai masakan menu popular Indonesia . Saya dan keluarga berkesempatan pada cuti baru-baru ini untuk singgah merasi menu-menu yang terdapat di sini.

Kalau diikutkan selera Orang Utara kebanyakannya mereka lebih menggemari Nasi Kandar Mamak, tak hairanlah restoran nasi kandar tumbuh bak cendawan selepas hujan.

Restoran Nasi Padang Langkasuka, lokasinya di Taman Ria Jaya Sungai Petani dan sangat berdekatan dengan Cinta Sayang Golf & Country Resort dan The Carnival Water Park .

Jika anda sudah berada di kawasan berdekatan kenapa tidak langsung singgah.  Melihatkan suasan dan persekitaran yang selesa, ia sangat sesuai untuk menerima pelanggan dalam jumlah berkumpulan di samping anda juga boleh datang sendiri atau seisi keluarga.

Luas Dan Selesa

Restoran Nasi Padang


Antara Menu Nasi Padang Langkasuka terdapat pada menu di atas., menariknya ialah setiap menu di sini disediakan menggunakan bahan rempah ratus asli diproses sendiri oleh chef yang didatangkan khas dari negara seberang.

keting
Gulai Urat/keting 


Dari KL lagi saya dok teringatkan gulai urat keting lembu, makan bersama nasi putih akhirnya tercapai juga setelah 'mengidam' sekian lama. Anda mungkin di antara ramai yang tak biasa makan, saya boleh beri gambaran sedikit bagaimana rasanya..,, "orang kata lidah tak boleh bohong tentang rasa.." , rasanya kenyal tapi lembut mudah dihadam..bila makan berkuah gulai memang terasa enak sekali., anda jangan risau pasal kolestrol ..sebenarnya ia bukan lemak tepu yer. Boleh cuba try tengok !.

menu nasi padang
antara menu nasi padang Langkasuka


Set Ayam Penyet Special ;

ayam penyet langkasuka

Menu baru diperkenalkan di sini, ada kelainannya dari segi rasa , tak sama dengan tempat-tempat lain yang saya pernah makan nasi ayam penyet. marveless !!

Kami sekeluarga menikmati hidangan sambil bersembang-sembang dengan owner restoran yang juga sahabat saya semasa kami sama-sama bekerja di sektor perkilangan suatu masa dulu. Encik Mohd Jamil Bin Mat Rejab atau lebih mesra dengan pangillan (Abg Men) .

cari makan

cari makan

cari makan


Alhamdulillah...syukur menu yang diidamkan sudah merasainya di sini, Sebelum beredar, saya dipelawa Abg Men untuk mencuba sesuatu yang baru iaitu Teh Telur ! , ya dengarnya macam tak lalu nak minum sebab mengenangkan bau hanyir telur ayam kampung mentah dipukul bercampur teh pekat !

teh telur

Tertunggu-tunggu jugak sebab lama baru muncul TEH TELUR di atas meja, ambil masa juga nak sediakan ni rupanya sebab menurut Abg Men, proses pukul telur dilakukan sebaiknya supaya rasa/bau hanyir tidak menyerlah.

Sekadar mencuba, satu gelas untuk round table kami malam tu..sekeluaga kami merasai nikmatnya. Terima kasih Abg Men.

Sila berkunjung ;

RESTORAN NASI PADANG LANGKASUKA

Alamat : HSD 18176, Jalan Kelab Cinta Sayang, Taman Ria Jaya, 08000 Sungai Petani. Kedah.
Tel : 04-4412175 , Hp ; 013-5264980

Pemilik : Mohd Jamil Bin Mat Rejab

Facebook : https://www.facebook.com/NasiPadangLangkasuka

Kemudahan : Surau, Wifi percuma, Parkir yang luas dan keluasan yang sesuai untuk gathering dan seumpamanya.








Pas Sempadan ( Malaysia -Thailand)


Jika anda ingin memasuki Thailand anda perlukan dokumen perjalanan seperti Border Pass atau Passport.

Pas Sempadan / "Border Pass" adalah layak seperti syarat berikut ;


BORDER PASS ( Malaysia )
1.       Negeri-negeri yang bersempadan dengan Thailand sahaja .
·         Perlis , Kedah , Perak dan Kelantan

2.       Pemilik hanya dibenarkan menyeberang Thailand ke Wilayah-Wilayah (Negeri-negeri ) yang bersempadan dengan Malaysia sahaja.
·         Satun,Songkhla,Yala dan Narathiwat

3.       Begitu juga dengan pemilik Border Pass (Thailand), hanya dibenarkan di negeri-negeri Malaysia yang bersempadan dengan Thailand sahaja.

4.       Syarat Syarat memohon border Pass
·         Dilahirkan di negeri-negeri seperti di atas.
·         Pemastautin dan beralamat di negeri negeri sempadan
·         Berumur 18 tahun ke atas. Jika dibawah umur,hendaklah mendapat kebenaran ibubapa.
·         Permohonan boleh di buat di semua pejabat Jabatan Imigresen negeri negeri berkenaan atau di pejabat imigresen di pintu atau pos sempadan.
·         Membawa 2 keping gambar berukuran passport dan berlatarbelakang putih.
·         My Kad
·         Wang RM10.00
·         TIDAK DI ISTIHAR MUFLIS ( black list bank ,boleh)
5.       Setiap Border Pass Baru ( berwarna biru,saiz Passport antarabangsa) luput 1 tahun dari tarikh dibuat.
6.       Biasanya mendapat kebenaran untuk tinggal 30 hari di WILAYAH BERSEMPADAN MALAYSIA.
7.       Dilarang digunakan untuk tujuan bekerja.


buku pas sempadan baru berwarna biru ini bertujuan untuk mempertingkatkan kualiti dan ciri keselamatan dokumen perjalanan sementara selain memudahkan pemeriksaan imigresen di pintu masuk sempadan.


sumber dari : http://satunsiam.blogspot.com/2014/12/border-pass-atau-passport-ke-thailand.html

TEMPAT TEMPAT MENARIK DI SATUN
1.Manang White Water Rafting
2.Jelajah Gua Phu Pha Phet
3.Mo Ko Phetra National Park
4.Staurday Night Market Satun Town
5.Lipe Island