Cakap pasal Blog !


alhamdulillah..
segalanya berjalan lancar, apa yang diharapkan menjadi kenyataan.. semuanya bermula dari blog .

aku dan blog kadang macam susah nak berpisah.. ada yang kata aku macam orang tak betul...gila blogging?

bukan kalangan blogger memang tidak memahami macam mana penulis blog itu sendiri maksudkan.

Blog , kehidupan blogger


umpamakan sebagai kaki pancing.. sanggup tunggu ikan makan umpan , tak dapat bawa balik hasil tidak mengapa tapi hati rasa sudah puas untuk sekian kali walau berpanas terik.

umpamakan pemikat burung..sanggup tunggu burung yang seekor datang hampir kepada denak..


kaki pancing berkata kepada pemikat burung "apa lah kau ni..sanggup tunggu berjam-jam nak pikat burung seekor...lebih baik tangkap ayam ..besar pon besar dapat lagi puas hati.."

bila kita yang bukan kaki pancing melihat orang ditepian pantai/sungai memancing .. tak berani tegur cuma dalam hati berkata "alangkah bagus kalau pi beli ikan kat pasar..takyah susah payah berpanas untuk dapat seekor ikan..atau kenapa tak guna pukat saja? ..."

kesimpulannya ...hanya kita sendiri tahu apa yang kita nak buat dan kita yang meraskannya.

apa pon pekerjaan yang kita lakukan janganlah sampai ia melalaikan diri dari tanggung jawab yang Utama....

.


PAKEJ MEMANCING LAUT DALAM / #KAKIPANCING - 2015

INFO KEPADA PEMANCING LAUTAN DALAM / #KAKIPANCING

Pihak kami ada meyediakan trip memancing dengan Tekong-tekong bot yang berpengalaman

1) Pakej 3H2M ; memancing di sekitar Perairan Kuala Kemasin, Bachok, Kelantan.
Target Ikan : Jemuduk, ebek, Jenahak, Tanda, Tenggiri, Kerapu, Kaci, Alu-alu, Cermin, Aruan Tasek dan ikan-ikan karang.
Naik bot : Jeti Kuala Kemasin, Bachok Kelantan
Perjalanan : Bertolak dari jeti pukul 4 ptg (day 1) dan sampai balik jeti dalam pukul 4 ptg (day 3)

Kos Peserta : Rm270/orang  (10 org/trip)

Kaedah/ Peralatan perlu anda sediakan sebelum memulakan trip memancing  ;
Peralatan bottom : Rod PE-4 ke atas, mesin saiz 4000 ke atas, mainline tali braided 50lb ke atas, tali sekurang-kurang 150-200m ke atas, mata kail saiz 3-5/0, ladung saiz 8-16 (bergantung kpd arus).

Peralatan Jigging : Bagi penggemar jigging boleh cuba teknik jigging. Rod, mesin dan kelengkapan ikut kesesuaian. Disarankan set jigging utk light dan micro-jig. Teknik slow jig lebih praktikal. Berat 60g ke bawah. Cari warna jig yang terang dan menawan seperti warna silver, kuning, hijau, pink dan oren.




2) Pakej 4H3M ; memancing di Pelantar minyak di sekitar Perairan Kuantan dan Terengganu
Target Ikan: Ikan Ebek, Jemuduk, Jenahak, Merah, Ibu Kerisi, Kerapu, GT, Cupak, Pisang, Merah Suman, Tanda, Tenggiri, Kaci, Alu-alu, Cermin, Aruan Tasek dan ikan-ikan karang.
Naik bot : Jeti LKIM, Tumpat Kelantan
Perjalanan : Bertolak dari jeti pukul 4 ptg (day 1) dan sampai balik jeti dalam pukul 4 ptg (day 4).

Kos Peserta : Rm500/orang  (10 org/trip)

Kaedah/ Peralatan perlu anda sediakan sebelum memulakan trip memancing  ;
Peralatan bottom: Mesin letrik atau multiplayer, spinning pun boleh digunakan tapi saiz 8000 ke atas. Rod PE-4 ke atas, mainline tali braided 60lb ke atas, tali sekurang2 200m ke atas, mata kail saiz 4/0-6/0, perambut 60lb-100lb, batu ladung saiz 16-32(bergantung kpd arus).

Peralatan Jigging: Bawa rod, mesin dan kelengkapan ikut kesesuaian. Disarankan set jigging utk light jig, kalau arus perlahan boleh guna micro-jig. Teknik slow jig lebih praktikal. Berat jig antara 30g-150g. Cari warna jig yg terang dan luminus utk malam dan warna silver, kuning, hijau, pink dan oren utk siang.


KAKI PANCING



Hubungi :  
Wan Ghafar (tel/wa : 010-9282086)
Nazlee (tel/wa : 017-4009726) (email : nazlee@xcelltravel.com)  
Xcell Travel & Tours Managements Sdn. Bhd. KPK/LN : 7355

.


Makan selagi tak jemu ; Hanis Umairah !


"makan sampai jemu"..itu tag line Hanis Umairah anak bongsu pcl & mamaD...

kalau sebelum² ni menu bermula dengan roti kebuloq , roti canai, koewteow kungfu dan sekarang popia mamaD pulak.

paling lama dan masih berselang seli kesukaan Hanis ialah roti canai mamak ! (baca la..) purata sebulan berapa biji ..nasib muka badan tak naik tembam :)

kami ikutkan saja kemahuan si hanis tu kalau bab makan memang memilih..nasi berlauk hanya sekali sehari, tu pasal kena la mama sediakan makanan lain untuk puteri bongsu kami..

popia goreng mamaD


gambar pagi tadi; makan popia bersama kuah rojak.. cara hanis makan..suka dia selagi tak jemu..

.


PULAU REDANG (Redang Island) : Package 3 Days 2 Nights


Redang Snorkeling Package at Redang Reef Resort


redang reef resort

redang reef resort


Redang Reef Resort offers the best arrangement of Snorkeling package with the lowest cost in Redang Island (Pulau Redang). The tour packages are perfect for both individual tour and group tour especially to students due to its supervalue packages. 


3 DAYS 2 NIGHT PACKAGE IN HOUSE PROMOTION 2015
(TRAVELING PERIOD: 1/4/2015 - 31/7/2015)
ROOM TYPE
WEEKDAY
WEEKEND
SCHOOL / PUBLIC HOLIDAYS
ADULT
CHILD
ADULT
CHILD
ADULT
CHILD
TWIN
380.00
-
455.00
-
520.00
-
TRIPLE
340.00
210.00
415.00
250.00
470.00
280.00
QUAD
318.00
210.00
375.00
250.00
440.00
280.00
QUAD SEA VIEW
360.00
210.00
435.00
250.00
490.00
280.00
ADDITIONAL NIGHT
130.00
85.00
165.00
100.00
220.00
180.00
RATES PER PERSON (RINGGIT MALAYSIA)

Package Includes
·  2 Nights Aircond Accommodation with Bathroom attach & hot shower
·  2 ( Breakfast , Lunch , TeaBreak ) And 1 Dinner , 1 BBQ
·  3 Snorkeling Trips- COMPLIMENTARY ( Excluded Equipment )
·  2 Ways Ferry Transfer from SHAH BANDAR - Redang - SHAH BANDAR

Package Excludes
·  2 Way K.Terengganu Bus Terminal / Hotel In Town Area- Shah Bandar Jetty : RM15.00 / Adult RM 5.00 / Child
·  2 Way Kuala Terengganu Airport - Shah Bandar Jetty : RM 30.00 / Adult : RM 15.00 / Child
·  Marine Park Conservation : RM 5.00 / Adult : RM 2.00 / Child
·  Life Jacket : RM 15.00 / Adult : RM 10.00 / Child
·  Normal Mask : RM 15.00 / Item : Power Mask ( for spectacles ) : RM 25.00 / item



Terms and Conditions

·  Single Supplement @ RM 80.00 per adult per night base on Twin Sharing Rate
·  Toddler 02 - 03 years old @ RM 80.00 per infant ( Without Bed )
·  Children : 4 - 11 years old
·  Upon confirmation of booking, 50% deposit of the tour fare is required .
·  Full payment 2 weeks before arrival, NON-REFUNDABLE for cancellation or no show
·  The management reserve the right to alter, modify or withdraw the package at any time without prior notice.
·  The resort operator accepts no liability for losses incurred due to the failure of connecting with other services,and cannot be held liable for the loss and damaged of baggage
·  Weekday : check in between Sunday to Wednesday
·  Weekend : Check in between Thursday to Saturday
·  Public Holiday : April : 30 ; May : 1,2,3,13 ; Jul : 17 - 18 ;
·  School Holiday : Mar : 13 - 21 ; May 29 - 31 ;Jun : 1-13 ;
·  * Quad / Quad Sea view room accommodate 4 to 5 person


Please contact :  Nazlee (tel/Wa : 017-4009726) (email : nazlee@xcelltravel.com)  
Xcell Travel & Tours Managements Sdn. Bhd. KPK/LN : 7355