Menu Jimat dan Diet Kubis Ungu


Menu Jimat dan Diet (tak sengaja) dari gabungan Kubis Ungu


Penggunaan hashtag #mamaDcafe dalam post di instagram adalah betujuan untuk mengumpul menu-menu masakan yang pernah kami sekeluarga nikmati di rumah, chef-nya dah tentulah mamaD dan kadang-kadang aku juga ada menyumbang dalam satu, dua menu yang biasa.

Ada juga kekeliruan di situ, mungkin orang ingat ada betul mamaDcafe di Banting ni , sebenarnya ia tidak wujud, cuma mamaDcafe ini adalah kafe angan-angan sahaja, mungkin jika ada rezeki lebih mana tahu suatu hari nanti ia benar-benar diwujudkan !

Pagi tadi, satu menu sarapan pagi aku postkan di instagram ; menu biasa tapi nampak menarik sebab mungkin ada kombinasi warna yang menarik di situ. Kobis Ungu..ya!

Ada yang komen di facebook ; menu tersebut adakah untuk diet?
Sebenarnya ia tak, bukan dirancang untuk menu diet..malah kami jarang berdiet kecuali bila badan terasa berat sangat !

Kisahnya jadi macam ni.. ; semalam pergi ke super market sini membeli-belah barangan dapur dan sayuran, sekali masa tu ada jual kubis ungu ni dengan harga murah sangat; kalau tengok dari segi kualitinya masih okay cuma ianya dah terlerai tak macam kobis bulat seperti asal buahnya. Korang boleh tengok gambar dan ada harga tertera kat situ ..

  kubis ungu

Ref IG : https://www.instagram.com/p/BBYerr7qZYk/

emm murah kan, ; ini kami namakan pemjimatan dan menu jimat kami buat sebab benda-benda lain (kacang panggang tin, tomato, mayonis) tu semememangnya dah ada dalam peti sejuk . Jadinya bukan menu diet tapi menu berjimat cermat..haha.

Okay ni menu dia kalau sapa tak perasan dalam instagram saya pagi tadi.
Itu je lah..kira penjelasan lah ni. Dan satu lagi nak share at sini...kira aku pun baru tau lah pasal kubis ungu ni memang baik untuk kesihatan lah.. selain baik untuk cegah kanser (kanser payudara, prostat dan usus) kubis ungu ni juga kaya atioksidan untuk membuat kulit kenyal dan cerah. woww kan !!






PEMBEKAL KETAM NIPAH DARI SANDAKAN SABAH


PEMBEKAL KETAM NIPAH DARI SANDAKAN


Saya mendapat info dari seorang kenalan di Sandakan Sabah yang sekarang ini bergiat dalam aktiviti pembekalan makanan laut (seafood). Kebetulan perkongsian saya berkenaan review memakan makanan laut semasa berkunjung ke sebuah Restoran di Cyberjaya menarik perhatian beliau untuk mencari pembeli.

Saya tawarkan beliau untuk mengiklankannya di blog ini. Semoga apa yang saya kongsikan nanti dapat memenuhi mereka yang bekehendakan / ingin membeli ketam nipah, bolehlah berhubung dengan beliau secara terus.
Ketam paya bakau
KETAM NIPAH DARI SANDAKAN SABAH
ketam nipah, ketam paya bakau
KETAM NIPAH DARI SANDAKAN SABAH
Pembekal Ketam Nipah dari Sabah ini merupakan pembekal ketam-ketam liar (Ketam paya bakau).
Ketam Nipah yang ditangkap akan dibungkus hidup-hidup untuk dipasarkan. Ketam Nipah mampu hidup 2 ke 3 hari di daratan , Ia sesuai untuk memenuhi permintaan pembeli di luar kawasan Sandakan yang menggunakan perkhidmatan pos. Ketam Nipah dijamin segar/ masih hidup sebelum sampai ke tangan pembeli.

Terdapat beberapa pakej bungkusan mengikut saiz dan timbangan. Berikut adalah jadual kadar harga tersebut :

HARGA PEMBEKAL KETAM NIPAH SANDAKAN SABAH
Grade
Kadaran Timbangan/packing
Harga (RM)
Kos Penghantaran
A+
500grm - 1.2kg ( 1-2ekor )
45.00
Tiada
A
350grm - 490grm ( 3ekor )
38.00
Tiada
B
200grm - 299grm ( 4-5ekor )
30.00
Tiada
C
100grm - 190grm (6-10ekor )
20.00
Tiada

* Harga tertakluk kepada perubahan semasa
* Semua harga adalah termasuk harga kos penghantaran ke Semenanjung


Nama Pembekal :  RAHMAT
No . Tel / Whatsaap :  +6018-2223624
(Rujukan dari Blog www.nazlee.com)


Berkenaan memakan Ketam Nipah, ada sebhagian orang berpendapart bahawa ketam jenis ini tidak halal dimakan, namun terdapat percanggahan pendapat berkenaannya. Namun kita merujuk kepada penjelasan di halaman web Majlis Fatwa Malaysia seperti artikal di bawah ini :


KETAM NIPAH HALAL DI MAKAN?


Terdapat perbezaan antara spesis ketam; ada ketam yang dihidup dalam air dan hanya berada di daratan seketika (satu alam) dan ada ketam yang hidup dua alam. Ketam nipah adalah spesis ketam hidup satu alam dan ia halal dimakan. Manakala ketam batu adalah spesis ketam dua alam dan ia haram dimakan.

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia yang bersidang Kali Ke-26 pada 7-8 Mac 1990 telah membincangkan isu Hukum Menternak Binatang Dua Alam dan telah bersetuju memutuskan bahawa perusahaan menternak ketam nipah untuk tujuan eksport adalah harus kerana ia bukan binatang dua alam….

Mengikut istilah sains, haiwan dua alam ini ada dua kategori iaitu reptilia dan amfibia yang mempunyai sistem pernafasan paru-paru. Edaran hidupnya sebahagian di dalam air dan sebahagian lagi di darat seperti katak, penyu, labi-labi, buaya dan seumpamanya.

Ketam nipah pula bukanlah daripada jenis reptilia dan amfibia, tetapi ia adalah dari jenis rustasia iaitu sama golongan dengan udang dan kerang. Keseluruhan edaran hidupnya adalah di dalam air dan mempunyai sistem pernafasan melalui insang dan bukan paru-paru. Ia bernafas menggunakan oksigen dalam air sebagai pelarut. Oleh itu, dari segi hukum ketam nipah ialah binatang yang boleh dimakan.

Kehidupan ketam nipah di darat hanya dalam tempoh masa yang singkat sahaja iaitu lebih kurang dua tiga hari, kerana dalam insangnya mempunyai satu ruang pintu yang boleh ditutup dan mengandungi sedikit air. Ia menggunakan air tersebut untuk pernafasan dan sekiranya air itu kering ia akan mati.” Wallahua'lam

Portal Rasmi Fatwa malaysia : http://www.e-fatwa.gov.my/blog/ketam-nipah-dan-ketam-batu


Geng Candat Sotong Ke Terengganu


Jom Candat Sotong !!


Cerita pasal mencandat sotong ;  bermula awal tahun ini sudah ramai peminat mencari-cari bot mencandat untuk disewa. selalunya mereka dalam kumpulan 8 ke 15 orang setiap bot yang dibenarkan membawa pencandat sotong. Diberitakan bahawa pada pertengahan bulan Mac sudah bermulanya aktiviti tersebut sehinggalah bulan Julai kebiasaanya mengikut perubahan semasa.

Aku pun sebenarnya dah plan dengan family aku termasuk mamaD, Nina, Hanis dan beberapa lagi sepupu sepapat aku yang nak join geng mencandat. Aku namakan group kami ni "Geng Candat Sotong ke Terengganu". wahh nampak misi gempaq kemain lagi ! Kami terdiri dalam 12 orang kesemuanya.

Plan dah buat , tarikh naik bot candat dah booking.. jadinya kami akan mencandat pada 30 April nak mai ni, tak lama dah (2 bulan dari sekarang). Gambar kat bawan ni rupa bentuk mata candat, biasanya mata candat ni akan digunakan bersama koyan. Koyan ni kalau nak tau bentuknya bulat macam donut di mana tali tangsi digulung sebagai tali pancing. Ianya tiada batang seperti rod pancing cuma semata-mata gulungan tali pancing sahaja dan dihujungnya nanti akan diikat perambut candat ini ; (kalau kaki pancing profesional menamakannya "jig sotong" atau orang yang biasa dengan mencandat namakan "candat mayat" (namanya di ambil sekadar kenampakan ia berdiri macam mayat/pocong... huhu)

candat sotong
Jig sotong , candat sotong atau candat mayat (ada lagi pelbagai bentuk sama macam seekor udang pun ada..)
candat sotong
Bot Candat ; gambar sekadar hiasan ..mungkin lebih elok dari yang digambarkan

Antara kami ada yang sangat teruja sebab ini adalah pelung kali pertama merasai nikmat mencandat, nikmat makan sotong fresh dimasak di atas bot dan.. satu lagi kemungkinan nikmat mabuk laut..haha.

Menurut tekong yang aku berhubung, katanya kalau orang baru kenal laut biasanya akan muntah oleh kerana mabuk ombak laut, .. tapi mabuk boleh dicegah berlaku jika makan pil penahan mabuk sebelum menaiki bot.
Inilah adalah pengalaman sebenarnya.. belum cuba belum tau apakah nikmatnya..

Dalam group wasap family dah kecoh dah.. ada yang tak sabar, beginilah keadannya family aku kalau cerita bab mengail..haha. Tahun ini kiranya lebih efisyen dari sebelumnya sebab strategi dah berubah ke perairan dalam.


***************

Masakan sotong segar dan enak 


Emm ..sedap rasanya dapat makan sotong, berbagai menu boleh dimasak kalau pandai masaklah, kalau tak reti pun ok ok je.. cuma pandai makan pun boleh dikategorikan 'pandai' jugak .. ada yang best lagi pandai macam mana cara nak mendapatkan sotong dengan mencandat?

Okay..tinggal sekejap bab candat, aku belanja tengok gambar menu dari sotong yang terbaru aku makan...walah !

sotong segar, candat sotong
Ini menu sotong yang terkini aku nikmati.. makan kat mana?  haa  kena tunggu lah review nya nanti.

Info kepada peminat Mencandat sotong di Kuala Terengganu: 
Tempahan bot sudah dibuka, Kalau anda berhajat mencadat, jangan tunggu lama untuk buat tempahan. 

Pakej yang disediakan seperti berikut :
Pakej 1 (bot max 8 orang)
Pakej 2 (bot max 10 orang)
Pakej 3 (bot max 12 orang)
Pakej 4 (bot max 15 orang)
Pakej 5 (bot max 06 orang)

Boleh direct contact saya untuk info selanjutnya : Call/ WA : 017 400 9726






Oh Nina Karina ..


Kisahnya..

Semalam petang dah plan baik punya nak turun KLCC nak join group KBBA ke majlis penutup Tourism Fair 2016, (MITA fair). Elok² dah sampai awal kat Kota Damansara dalam pukul 11 am gitu, amik Nina kat sana dan kami cari makan dulu sebab Nina belum sarapan lagi.

Pukul 3 pm kalau nak ke KLCC memang sempat la, tapi nak jadikan cerita sebab tak jadi pergi tu..  pasal rumah sewa, Nina dan kawan serumah dia terpaksa kena keluar sebab owner nak balik rumah tu. Semua kawan bilik lain pun kena keluar jugak.. leceh punya urusan sebab nak contact owner pun sangat susah nak jawab call.

Ini la budaknya.. dia rileks je, parent pulak yang susah hati.. siap boleh suggest kat kita pulak nak makan kat mana².
"Oh Nina Karina" ni tajuk lagu kumpulan Mega .. ~ ok, nina ni kuat makan , so dia ajak makan-makan di The Food Bank, lokasainya di dekat The Strand, Kota Damansara (berhadapan Giant dan beberapa office towers, bersebelahan Encorp Strand Mall) .

Ingat lagi suatu masa dulu, masa tu aku lepas SPM gigih cari kerja dan berjauhan dari keluarga. bajet nak berdikari gitu haha.. semangat!.  Kerja dan duduk menyewa.. tapi kat Penang la. Susah juga cari bilik nak disewa,  nampaknya masalah dulu masih sama dan  masih berlaku, susahnya nak dapatkan bilik sewa dan memang menjadi suatu masalah sejak dulu lagi..

Hurmm... alangkah untungnya kalau ada property sendiri, beli rumah lebih untuk kaut untung jangka masa panjang. Beli dan sewa..wahh bestnya kalau duit banyak !

Masalah nina kali ni melibatkan parent, kena masuk campur jugak..  macam susah pulak nak settle..
Kepala dah berasap sebab dok fikir masalah anak nak stay mana bila tuan rumah dia tu datang amik kunci nanti..