Crab Factory @ Brolly Kuala Lumpur : Menu-menu Seafood Terbaik !


Crab Factory @ Brolly Kuala Lumpur


Wuhuu.. kalau tak cerita mati-mati aku ingatkan 'kilang ketam' eh.. yelah mana la tau kan, ada syarikat keluarkan hasil dari ketam di Malaysia. Ada, tapi sebenarnya ada lagi best !!

Dengar cerita-cerita orang pasal makan ketam best di KL, then ada juga orang sebut-sebut nama Brolly?Sungguh asing namanya bagi kita yang agak terasing dengan tempat makan wow gini !!

Sampai juga akhirnya aku ke lokasi ; Crab Factory @ Brolly Kuala Lumpur  pada (3/3/2016) ; Tiba di lokasi sangat mudah dengan aplikasi waze, lebih selamat dan lagi jimat masa.. Ya, memang on time aku sampai.. eh tak, sebenarnya ada lagi yang paling awal di antara kami dengan 'semangat makan ketam' datang sebagai jemputan khas sempena Crab Factory Blogger Nite Dinner 2016 .

Lokasi Crab Factory @ Brolly Kuala Lumpur


Crab Factory berada di dalam restoran Brolly , Menara Felda. Terletak tak jauh dengan bangunan KLCC . Senang jer nak cari kalau tak jumpa juga boleh la roger-roger geng KBBA.. kami boleh bantu dan makan lagi..

kalau korang berkereta, pastikan korang dapatkan parking percuma. ini aku share kat mana sepatutnya ; laluan masuk dan ambil jalan ke kanan (bangunan Naza Tower) , ada mamat sekuriti Bangla (masa tu) dan cakap je korang nak makan kat Brolly..then terus ke parking tersedia luas di basement park.

Agak berbeza dari konsep biasa di kebanyakan restoran, kat sini ala-ala workshop kereta.. tengoklah sekitar di dalamnya ; Cantik kan ?

Okay.. aku takmo cerita panjang intro bagai ~korang datang dan rasai sendiri ..suasana yang lain dari biasa. Jom kita tengok apa menu menu yang ada.. yang sudah kami nikmati :

Minuman ~ Wild Blueberry, Passion Mojito, Apple Mojito, Pineapple Maracuja, Passion Blueberry
Cencaluk Fried Chiken Wings
Variety Skewers (Lamb, Chicken, Striploin) , tak ada dalam gambar (Tiger prawns & Baby octopus) ~ datang sini sememangnya rasa terbaik !
Chicken Burger (Beef Burger tak ada dalam gambar ~ datang sini sememangnya rasa terbaik !)

Beef Yakiniku Omelette Curry Don
Seafood Fried Rice Lunch Tray
Ayam Percik Lunch tray
Lambogarlic Pizza
Beef Ribeye With Mushroom  Sauce & Mash (Beef Sirloin with balck pepper sauce & fries ) tak ada dalam gambar ~ datang sini sememangnya rasa terbaik !)

Flower Crab Set (Asam Pedas Sauce) ~ datang sini sememangnya rasa terbaik !)
Flower Crab Set (Spicy Plum Sauce) ~ ini sos yang paling digemari..masam sikit pedas dan manis..aku suka !!
Ini yang membuatkan ramai yang tak tertahan melihatnya..kalau boleh nak singgah selalu Crab Factory @ Brolly Kuala Lumpur selepas tengok kitaorang post..

Tengoklah..sukar digambarkan keenakknnya ..



Chunky Peanut Butter & Tiramisu
Waffle ~ perghh..lazat !

Okay kalau nak tengok/baca lagi dan lagi acara makan crab Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA) ; sila ke laman blog ahli-ahli  yang terlibat dengan carian hastag #kbbabrolly
Brolly Crab Factory
gaya, kualiti dan kenikmatan.. ~ datang sini sememangnya rasa terbaik !)

Promosi di Crab Factory @ Brolly Kuala Lumpur


Promosi Monthly Crazy Bag ,  March adalah "Spanner Crab RM12/100gm (Biasa RM17/100gm)

Promosi Monthly Meal For 2 Seafood Lovers Deal , March adalah "500gm Yabbies-M dan 300gm New Zealand Mussels untuk RM88 sahaja (Biasa RM115). 

Percuma Corn, Button Mushroom & Coleslaw"



"SEMENTARA BULAN PROMOSI (MARCH 2016), CEPAT-CEPAT PLAN DENGAN KAWAN-KAWAN / KELUARGA DATANG SINI BERSAMA MENIKMATI KEENAKNANNYA .. "



Cara order baru untuk makanan laut di Crab Factory @ Brolly Kuala Lumpur


Step 1: Pilih makanan laut, (minimum satu jenis, maksimum 3 jenis) dalam timbangan 300gm atau 500gm. Untuk ketam, boleh pilih secara kepingan.

Step 2: Pilih sos & tahan kepedasan untuk Signature Southern Bang Sauce atau Jamba-Jamba.

Step 3: Pilih satu atau dua Bag Buddies


Info details berkenaan Crab Factory @ Brolly Kuala Lumpur


Brolly: Crab Factory 
Menara FELDA, Platinum Park, No 11, 
Persiaran KLCC, 50088 Kuala Lumpur, Malaysia

Tel: 03-2181 4122
Website: http://www.my-brolly.com/menu/my-brolly.pdf



Jaga mulut kalau turun ke laut : Jangan terlalu "laser"


Jaga mulut kalau turun ke laut : Jangan terlalu "laser"



Aku suka petua ni.. sebut cewek meow untuk kucing ?
Petua sebut cewek meow... ini untuk kaki pancing mengail di lautan, dan juga bagi mereka yang selalu ke laut mencari rezeki..haha, kadang bila difikir-fikirkan kebenarannya memang nampak lucu..garu kepala sambil tersengih dibuatnya bila teringat apa yang dipesankan. Kita kena hormati pesanan @ petua orang lama. Mungkin orang yang berpengalaman dengan lautan mungkin tak kisah , tetapi bagi yang baru nak berjinak atau sesekali turun ke laut jangan pandang tak endah dengan segala petua orang lama / .. petua

KATA orang mulut jangan becok kalau masuk ke kawasan hutan rimba atau mengunjungi sesebuah tempat baru. Begitu juga kalau ingin turun ke laut. Banyak pantang larang yang perlu diikuti. Kadang kala jika difikirkan petua atau pantang larang sedemikian ada yang mengarut dan tidak logik bunyinya tetapi sekadar menghormati pesanan orang-orang tua, kita lestarikan petua dan pesanan itu supaya ianya masih kekal.

Antara petua ialah jaga mulut kalau turun ke laut. Jangan terlalu "laser". Katalah anda sudah berada di air (dalam bot atau tengah laut) jangan sekali-kali menyebut nama binatang berkaki empat yang hidup di darat. Kalau nak sebut juga beri ganti nama berkenaan dengan nama "cewek" (bukan bermaksud cewek Indon tau..) Contohnya kucing disebut cewek meow, kambing disebut cewek mbekkk... dan harimau disebut cewek aummm...! Kelakarkan? Tetapi itulah hakikatnya yang pernah diamalkan oleh sesetengah nelayan laut dalam di sebelah Pantai Timur. Bukan apa, agaknya nak jaga hati ikan-ikan yang di dalam laut sebab spesies mereka tu tak ada kaki kan? hahaa..

Petua dah dapat, mana tahu kalau anda masih tercari-cari pakej memancing di perairan Pantai Timur.. kat sini, ada info berkenaan

Pakej Memancing Perairan Kelantan/Terengganu


petua memancing laut
petua memancing laut
Bot kelas A ~ selesa
petua memancing laut
disediakan tempat berehat santai ~ mana tahu kalau ada yang mabuk laut baru sekali dua turun ke laut !
petua memancing laut
kemudahan dapur ~ boleh masak sendiri dan bawa bahan masak kalau nak sedap ikut selera anda

petua memancing laut

kemudahan tempat simpan ikan/hasil tangkapan ~ ais batu disediakan sesuai untuk trip beberapa hari di lautan)
petua memancing laut

Tandas duduk ~ dalam bot disediakan (wanita tak perlu risau ..kalau anda minat memancing boleh join sama)


Jeti-jeti di pantai Timur dan kadar harga pakej 2016


Jeti : Untuk berlepas boleh bertolak dari Jeti Tumpat, Jeti Kuala Besar (medan Ikan Bakar) Jeti pengkalan Petah Bachok Kelantan dan Jeti Kuala Besut

a) 12 jam 07:30am~ 06:30pm
b) 2h1m 17:00pm ~ 07:00am
c) 24 jam ( masa ikut pelanggan)

Pakej 12 jam (7:30am~6:30pm)
1) Bot 6 org Rm 980/bot
2) Bot 8 org Rm 1080/bot
3) Bot 10 org Rm 1150/bot
4) Bot 12 org Rm 1300/bot

Pakej 2h1m 17:00pm ~ 07:00am
1) Bot 6 org Rm1100 /bot
2) Bot 8 org Rm 16000/bot
3) Bot 10 org Rm 2000/bot
4) Bot 12 org Rm 2200/bot

Pakej bot 24 jam adalah bergantung kepada perbincangan, (start pagi)

Kemudahan termasuk:
Makan minum
Jaket keselamatan
Gps *(bot terpilih)
Air batu
Umpan

Kemudahan tidak termasuk:
Peralatan memancing


Untuk pertanyaan :
Email : nazli@gmail.com
Tel / Whatsapp :010 928 2086 Wan Ghafar / 017 400 9726 Nazlee


Kempen Derma Buku anjuran PROGRESS SMART Selangor


Kempen Derma Buku anjuran PROGRESS SMART Selangor


CSR PROGRESS SMART Selangor

 
 
Assalamualaikum and hello lads!



Kambing Grill @ Subang Bestari Shah Alam

Kambing Bakar BBQ @ AA Super Grill 


Menu kambing sudah menjadi menu pilihan sejak zaman berzaman lagi, tak hairanlah terdapat banyak pilihan lokasi-lokasi makan yang menyediakan menu-menu berasaskan daging kambing. Aku secara peribadi memang meminati masakan berasaskan kambing ; makan kambing bakar dgn sos pesto .

Grill BBQ menjadi pilihan makan malam kami sekeluarga malam Sabtu lepas. Dari Banting , aku dah set nak merasai menu kambing grill yang semakin popular di Subang Bestari, Shah Alam. Dulu sebelum ini aku pernah cerita juga pasal kambing  cerita kambing .

BBQ kambing Grill : AA Super Grill
Jam 9 pm lebih macam tu, selepas menjemput Nina di Kota Damansara kami terus ke lokasi. Boleh pulak aku salam salah orang haha, eksaited nak makan kambing sangat lah tu.. Nak cari Encik Aslam tersalah orang pulak..emm mana taknya, memang teringin sangat keenakkan grill kambing. Masuk saja area foodcourt ni dah bau aroma kambing bakar walau pun kat situ banyak stall gerai lain dengan menu pelbagai rasa..tapi aku tetap terbau kambing bakar ni!

"mok kito maroh jual mahal"

Tak sabar menanti BBQ kambing siap ; jangan risau kat sini sekejap oder dah sampai..tapi ianya bergantung juga  kepada kesibukan semasa (masa kami oder tu memang tunggu tak lama..)

Pertama kali aku sampai, nampaknya kawasan kat sini meriah! nak cari makan pun mudah.. orang yang nak makan ramai..dan yang nak cari peluang buat duit dengan jual makanan pun ramai, tapi bagus lah .. adanya persaingan sihat macam ni akan bagi impak kepada pelanggan untuk membuat pilihan terbaik, pilih makanan sedap lazat dengan harga berpatutan.

Beginilah ..bbq tak berhenti, ada saja pelanggan menanti di meja dan juga pelanggan yang datang oder untuk bawa balik..

Gerai Stall @ Subang Bestari
Suatu lokasi makan berkonsep terbuka, bersebelahan restoran Tat Nasi Ayam ; Korang kalau terpinga-pinga mencari mana satu  gerai stall ; AA Super Grill, perati la tengok banner hok tulih "mok kito maroh jual mahal" ..trade mark AA Super Grill ! memang berbaloi dengan kadar harga RM10 sepinggan .. puas makan sebab kandungan daging kambingnya agak banyak untuk seorang makan.

Ini gambar set kambing bakar BBQ AA Super Grill yang aku makan ..siap ddengan bun dan hirisan bawang/daun bawang..terbaiklah !
Info AA Super Grill  : 

IG : https://www.instagram.com/aa.supergrill/
Fb : https://m.facebook.com/aasupergrill/
En Aslam (founder) : 019-6340294

Waktu operasi : Isnin- Khamis 630ptg-1030mlm
Jumaat -sabtu 630ptg-1200mlm
Ahad tutup

Alamat : Food Court Tat Nasi Ayam, U5 Subang Bestari, 40150 Shah Alam, Selangor. (Berdekatan LEMBAGA GETAH MALAYSIA dan HELP UNIVERSITY)

*Sedia menerima tempahan utk majlis korporat, jamuan hari raya, rumah terbuka, majlis kahwin, majlis tunang dan lain-lain..
*Sos dan frozen juga ada dijual.