Jom Kita ke Kelantan


Jom Kita ke Kelantan ; Tahun Melawat Kelantan 2016


Matta Fair 2016, sudah berakhir semalam bertempat di bangunan PWTC Kuala Lumpur.
Ramai orang berkunjung selama 3 hari ianya diadakan. Kalau anda yang gemar melancong memang anda tak asing dengan MATTA FAIR setiap tahun ada saja promosi pelancongan dengan kadar harga pakej yang menarik dan murah.

Aku dan mamaD luangkan masa sekejap di sana di hari terakhir (Ahad) , Nampak rakyat Malaysia suka melancong, mungkin nak reward diri dari kepenatan, stress bekerja sepanjang masa. Perlunya hari berehat dari luar keadaan dan situasi biasa. Kalau bagi aku lah... dan bagi yang kurang bajet ada juga caranya...carilah tempat yang tak perlu keluar belanja.. Tapi sekarang ni semuanya kena ada duit. Ada duit boleh beli ? hah..

Di Matta Fair tersebut, mata jadi rambang sampai tak tahu mana nak pilih pakej, melancong di dalam negara atau pun di luar negara hanya perlu pilih saja dan tempah, banyak booth-booth dibuka , kita kena bijak mendapatkan info pakej-pakej. Jangan sampai ada yang terpedaya.










Dalam banyak-banyak booth pelancongan , aku tertarik dengan pakej-pakej di booth Xcell Travel & Tours. Mereka ada "Pakej Mencandat Sotong Kelantan 2016" haaa.. aku kan suka memancing Kebetulan aku kenal dengan Tuan Pengarahnya, Encik Wan Ghafar.. selalu juga aku tolong promosikan pakej-pakej syarikat beliau.. Kami ni dah kira semacam kawan rapat. Jadi, bila kawan datang dari Kota Bahru, Kelantan..  kita kena raikan la.. (kalau tidak marah dia nanti) .

Support bisnes diorang, sudah menjadi tanggung jawab sebagai kawan selagi kita mampu menolong .

Xcell Travel & Tours ni lebih kepada produk pelancongan Negeri Kelantan bersempena Tahun Melawat Kelantan 2016. Selain pakej mencandat sotong, diorang juga ada pakej Kelantan Tour 2016.
Seronok eh melawat Kelantan ?? .. kalau tanya ore kelate memme ar kan !

Aku sendiri belum habis pusing-pusing negeri Kelantan, ini kebetulan ada pakej Tour Kelantan,  aku risik-risik la di Xcell Travel & Tours .. Mungkin suatu hari nanti kami nak ke sana.


[www.xcelltravel.com]


Kelantan Islamic Heritage Tour
Kelantan Historical Tour
Kelantan Buddhist Tample Visit
3D2N Kelantan Buddhist Tample City Tour
3D2N Kelantan Historical Tour
3D2N Kelantan Islamic Heritage Tour
Adventure Tours : 2D1N Budget Fishing Trip & Snorkeling (Perhentian Island)
Adventure Tours : 3D2N Budget Fishing Trip & Snorkeling (Perhentian Island)
City Tour Bird Watchung and River Cruise
2D1N City Tour Bird Watching and River Cruise
3D2N City Tour Bird Watching and River Cruise
1 Day Trip To Perhentian Island



Baju Pengiring Pengantin Di mana Boleh Disewa?


Dulu masa aku kenduri kahwin tak ada pulak yang nak sedondonkan baju keluarga pengantin , sedondonkan baju rewang-rewang...Ya bajet aku tak seberapa,  dan masa tu banyak benda nak fikir, terlepas pandang bab nak cantikkan deko pelamin dan sebagainya..semua aku tak kisah. Masa tu apa yang penting adalah majlis Walimah aku selamat dan pastinya nikah berjalan lancar dan juga tetamu jemputan cukup makan.
qaseh zamri

Zaman makin maju, makin banyak perlu dititikberatkan dalam urusan menjayakan sesebuah majlis walimatul urus ini maka tak hairan lah ada pakej perkhidmatan berbayar tumbuh bagai cendawan lepas hujan, khas untuk membantu pengantin-pengantin membuat persediaan rapi.

Ada orang tak kisah bab ini, tapi ramai juga yang sangat kisah , menginginkan sebuah persiapan di hari bahagia dan bersejarah dalam hidupnya. Hari Raja Sehari akan berlangsung begitu teratur dan rapi tanpa banyak masalah. Urban style, tak mustahil anak muda sekarang agak berlumba-lumba untuk mendapatkan perkhidmatan yang bersangkutan dengan persediaan hari bahagia masing-masing.  dari juru mekap, juru foto, juru ukur pakaian dan berbagai lagi sampailah ke juru acara majlis untuk memastiakn semuanya berjalan lancar.

"Ukur baju di badan sendiri" ..inilah ungkapan yang sangat sesuai kalau mahu berlebihan maka kena pandai-pandailah menguruskannya, kalau boleh jangan berhutang tapi di zaman serba serbinya perlukan duit, mana datangnya kalau tak menyimpan atau mendahulukan dengan membuat pinjaman (terpulang kepada individu).

Dalam memenuhi kehendak semasa, maka ramai usahawa kecil telah wujud 'tumbuh bagai cendawan selepas hujan', mereka ini bukan mahu 'menangguk di air keruh' tetapi peluang perniagaan seumpama ini harus direbut. Contoh paling laris ialah perniagan Butik Pakaian Pengantin, Butik Jahitan Pakaian Pengantin, Khidmat Jurufoto Pengantin, Khidmat Andaman dan aksesori Pengatin dan macam-macam lagi.
qaseh zamri
Qaseh Zamri ~ menerima tempahan jahitan pakaian
Qaseh Zamri ~ koleksi pakaian untuk dijual dan disewa
qaseh zamri collection
Qaseh Zamri ~ koleksi kain English Cotton
Baru-baru ini , kami sekeluarga ke Bandar Country Home Rawang. Ada sebuah butik baru di buka, pemiliknya bernama Haslina Abdul Khair, 37. Dahulunya beliau berniaga secara online dan butik vendor. Cakap pasal bisnes online semua orang dah tahu dan biasa.. Dan berkenaan butik vendor juga tidak asing bagi kaki bisnes online ;


Butik Vendor / Vendor boutique


Konsep vendor butik lebih kepada perkongsian pemasaran dan membina jaringan perniagaan yang lebih besar. Sebagai contoh, dibawah satu butik, terdapat lebih 30 vendor yang menjual pelbagai jenis produk. Ini memberikan kelebihan kepada pelanggan untuk membeli kerana terdapat banyak pilihan produk. (boleh baca sini selanjutnya) ~ tips butik vendor

Qaseh Zamri Collection - Butik Pakaian Wanita

qaseh zamri collection
Berniaga dari bisnes kecil kecilan makin naik dan makin meningkat kemajuannya. Semangat gigih tu yang patut diambil sebagai contoh untuk maju.

Haslina, memulakan bisnes dengan berniaga kain baju siap secara online , melangkah setapak lagi dengan menyewa lot bersama vendor vendor bisnes yang sama.

Dan kini, kedai butik miliknya sudah mampu menerima kunjungan pelanggan secara walk-in .


Qaseh Zamri Collection - Sewa Sut baju pengiring pengantin  


qaseh zamri collection
Baju kurung dan blouse,  kalau nak sedondon boleh dapat kat sini, konsep sewa pakai dengan harga berpatutan.


Qaseh Zamri Collection - Tempah pakaian sedondon untuk majlis kenduri


Ada sediakan khidmat tukang jahit berpengalaman, selain menjahit pakaian jenama Qaseh Zamri, mereka juga menerima tempahan luar.


Qaseh Zamri Collection - shawl-shawl dan kotak hadiah (window box shawl)


Kepada sesiapa yang nak buat gift , hadiah hari jadi, untuk majlis perpisahan dan sebagainya.. boleh pesan ; shawl dengan kotak bertingkap (window box gift) , Suatu pakej yang sangat-sangat cantik  hanya di Qaseh  Zamri Collection

Maklumat selanjutnya , boleh singgah sendiri ke :

QASEH ZAMRI COLLECTION
No.3a Jalan Desa 1/1, bandar Country Homes, Rawang Selangor.
No. Tel / whatsapp :  019-3240813
Fb : Qaseh Zamri
Instagram : @qaseh_zamri_collection




Isteri masak menu dari kulit lembu proses


Manu masakan isteri tengahari tadi ..


Saje nak kongsi gambar dengan korang yang tak pernah menikmati menu yang rare ini.. KULIT LEMBU MASAK MERAH ... (Biasanya orang Jawa kat sini buat masak lemakcili api, kulit lembu yang dah siap proses enak rasanya dan selalu dijadikan salah satu menu masakan kenduri kahwin)

KULIT LEMBU PROSES

Kalau kat tempat aku tinggal sekarang ni (sekitar Kanchung) agak mudah nak dapatkan bekalan kulit lembu proses ni , pergi je pasar malam sekitar banting/nilai insyaallah  ada dijual tapi tak semua peniaga ikan/sayuran ada stok simpanan. mungkin boleh terus dengan pembekalnya.

Selalu , resepinya memag sinonim dengan masak lemak tapi kali ini mamaD masak cara orang utara.. aku nak makan masak merah pulak.

Korang boleh rujuk artikal di bawah ni, kalau teringin .. ada restoran kat Klang jual makanan berasakan kulit lembu .. baca artikal di bawah ada infinya

“Hidangan ini digemari kerana rasanya sedap dan kulit lembu terasa kenyal apabila dikunyah. "

Artikal penuh : Kulit lembu masak lemak

Tapi kalau korang nak rasa menu masak merah, korang boleh ikut resipi yang sedia ada dalam internet cuma tukarkan bahan utamanya iaitu kepada KULIT LEMBU . 

kulit lembu masak merah
ini masakan air tangan mamaD ~ dah mintak resipi tapi dia kata cari jer kat internet ..sama jer..haaha

Rebus sekejap saja...memang dah lembut dan mudah dimasak ~ cuba la baru tau

Proses untuk membersihkannya kulit lembu mengambil masa dan ia bukanlah satu kerja yang mudah.

 "Bayangkan untuk mengeringkan kulit lembu sahaja akan mengambil masa berhari-hari kerana kulit lembu tersebut perlu betul-betul kering sebelum boleh menjalani proses seterusnya.

 "Tetapi hari ini selain orang Jawa, masyarakat Melayu dan Cina juga sudah boleh menerima kulit lembu sebahagian daripada masakan harian,'' ujarya ketika ditemui di rumahnya, baru-baru ini.

 Artikel Penuh: Enaknya lauk kulit lembu ..


Tengok gerhana di Angkasa, Banting Selangor


Tengok gerhana di Angkasa, Banting


Angkasa ~ Agensi Angkasa Negara. (ramai yg kompius dengan singkatan namanya . Agensi Angkasa ni ialah 'space agency' bukannya Angkasa sebuah badan koperasi yang buat sistem potongan gaji tu.. haha jangan silap okay)
gerhana matahari separa 09 Feb 2016
Pagi sekitar jam 0730am, objek matahari di pandangan mata kasar ~ sakit mata kalau pandang silau tu lama-lama (JANGAN melihat matahari jika tanpa pelindung mata/penuras suria)
Pagi ini kami ada majlis solat khusuf atau solat gerhana bersempena berlakunya gerhana matahari separa, semua muslimin muslimat turut serta. Pejabat jadi kosong, pakat semua turun ...alhamdulillah, kita sesama mengagungkan suatu keajaiban dari Pencipta Alam ini. Allah Maha Besar !
gerhana matahari separa 09 Feb 2016
Penuras suria ; Pelindung mata khas untuk melihat gerhana
gerhana matahari separa 09 Feb 2016
Sebahagian dari staf angkasa yang teruja nak tengok kejadian gerhana matahari
gerhana matahari separa 09 Feb 2016
Penyertaan ahli kariah masjid Ar-Rohmaniah 

gerhana matahari separa 09 Feb 2016

Peristiwa gerhana matahari ini dianggarkan akan berulang setiap 3 tahun sekali, mungkinkah ada lagi umur kita di masa akan datang (sekitar tahun 2019) ..wallahu'alam. jadi di kesempatan ini ramai orang di Malaysia dan negara-nagara lain yang terlibat membuat perkara yang sama iaitu melihat gerhana berlaku dan juga mengerjakan solat sunat gerhana bagi orang Islam .
gerhana matahari separa 09 Feb 2016
Selesai solat sunat, khutbah disampaikan oleh Imam 1 masjid Ar-Rohmaniah

Di sini kejadian berlaku tempat kerja aku sekitar jam 8 pagi hingga 10 pagi.
Aku kongsikan di sini antara gambar-gambar yang sempat dirakam dengan kamera smartphone aku, sekadar untuk tatapan sendiri buat kenangan dan juga pembaca blog ini . Dan kalau nak lagi menarik tentang info gerhana matahai separa boleh la like page rasmi ANGKASA  https://www.facebook.com/angkasa.malaysia/