APA YANG KORANG FAHAM BERKENAAN CHAR KOEW TEOW ?


CHAR KOEW TEOW ?


Semalam makan kat kedai Dol Char Koew Teow (kat sini), datang lah si Dol ni dengan ramahnya bertanya khabar, almaklumlah tokey dengan pelanggannya kena lah ramah gitew.. Bagus lah.

Mungkin sebab dah biasa dengan aku, lalu dia borak pasal minat aku... tau lah kan , pasal memancing lah. dan lagi satu pasal trip mencandat sotong. Dalam sibuk2 dia dengan bisnes sempat lagi beramah mesra...terusklah gini Dol . Mesra pelanggan.!

Habis bab mencandat, memancing masuk bab bisnes, aku tanya Dol mana dia dapat resipi goreng Char Kway Teow..,  aku ikhlas cakap dia goreng sedap sama macam mana aku makan sebelum ni di utara (BM, Sg Dua, Sg Petani)  mamaD pun setuju sebab kami memang jelajah habis (dulu-dulu lah...)

Okay , sebelum aku cerita lagi.. korang baca apa kata wikipedia tentang char kway teow :


Char kway teow merupakan makanan yang popular di Malaysia dan Singapura. Ia diperbuat daripada kuey teow (shāhé fěn dalam Cina Mandarin), leper dan kira-kira 1 cm lebar, digoreng di atas api panas dengan kicap dan sos, cili, udang, kerang, telur, tauge dan kucai Cina. Kadangkala hirisan sosej Cina dan kek ikan atau bahan-bahan lain ditambah mengikut citarasa setempat. Pada asalnya ia dimasak menggunakan lemak babi, yang memberikannya rasa tersendiri, namun kini sering dimasak menggunakan minyak biasa. Berbanding kuey teow goreng biasa, char kway teow agak basah.
Char kway teow mempunyai reputasi sebagai tidak menyihatkan akibat kandungan lemaknya. Akan tetapi, semasa masakan ini dicipta, sasaran utamanya ialah para buruh. Kandungan lemak yang tinggi dan harganya yang murah menjadikannya popular di kalangan buruh sebagai sumber murah tenaga dan nutrien. Pada masa itu, masakan ini selalunya dijual oleh nelayan, petani dan pemungut kerang yang menjual char kway teow pada waktu petang untuk menambah pendapatan mereka.

Ada bait ayat kat situ.. char kway teow sebagai makanan tidak menyihatkan... tapi sedap ! kan ..kan?
sebab itu aku berhenti sekejap.. cari lagi dan makan lagi. Sebabnya sangat sedap kena dengan selera kami sekeluarga.

Dol tanya aku, abang tau tak char kway teow yang asalnya macam mana? aku cakap la .. koew teow mesti ada kuah ala-ala banjir dalam pinggan. Dalamnya ada beberapa ekor udang saiz XL , kerang, tauge dan kucai. Makan dengan cili potong/jeruk.

"B U K A N    B A N G " ..
Dol kata sebenarnya bukan.. bukan macam apa yang aku faham tu. Baru-baru ni , ada sorang pelanggan yang tak dikenali sudah 'sekolahkan' saya kata Dol . Katanya, jangan letak 'char' depan nama koew teow pada signboad kedai . Kalau nak letak jugak kena goreng kway teow macam ni...bla..bla.. dia minta Dol buatkan untuk dia testing !

Dia nak koew teow yang digoreng kering (mengikut kefahaman dia.. char koew teow adalah 'kering' bukan basah). Maka, Dol yang baik hati melayan pelanggan ni menurutkan kehendak pelanggan yang satu ni.. 
Sekali buat macam diminta ... serve kat dia, dia reject ! (nak garing lagi... sampai hangit)

Gorengan kedua, Dol goreng koew teow sampai melekat pada kuali.. sedikit hangus dan serve untuk dia. 
"haaaa.. ini baru Char Koew Teow" !! macam ni lah.. hahaha. 

"macam ni abang, abang sorang la yang boleh makan" pelanggan saya yang lain memang tak suka. Dol cerita dengan nada lembut, tapi aku tak tau lah masa dia menghadap pelanggan tesebut tu macam mana.

Kesudahannya ..cerita Dol ni buatkan aku sedar, dan bukan aku saja tau bab koew teow..dan ada orang-orang lain seolah2 mendabik dada berkata; "Aku Orang Utara..Aku Tau Lah Rasa Koew Teow ori macam mana rasa"... sebenarnya banyak lagi yang tersembunyi pengertian dan andaian masing-masing dalam mengkelas makanan. yang benama Char koew teow ni. (kadang nak taip nama ni pun susah ; char kway teow, char kuey teow dan macam macam lagi  'words' kalau kita google.. 

APA YANG KORANG FAHAM BERKENAAN CHAR KOEW TEOW ?


Search instead for char koew teow
27 Jun 2015 ... resipi char koew teow penang, resipi char kuey teow penang, cara buat kicap char koew teow, char kway teow penang.
www.nazlee.com
LabeledMy Blog List
16 Dis 2015 ... Sedap makan char kuey teow kami sekeluarga kat restoran Sham, Seksyen 19 Shah Alam (semalam) .. macam-macam menu ada kebanyakan ...
www.nazlee.com
LabeledMy Blog List
15 Ogos 2015 ... Char Kuey Teow kalau pandai masak memamg sedap dan bertambah enak lagi bila tak kueyteownya tak mudah kembang selepas digoreng.
www.nazlee.com
LabeledMy Blog List
18 Nov 2015 ... Selalunya anak-anak memang suka makan char kuey teow, ini bukan kali pertama aku cerita bab kuey teow dalam famili kami, sampai lah bab ...
www.nazlee.com
LabeledMy Blog List


Selalu ke ubah deco dalaman rumah sana sini.. Rajin ?

Deco simple mamaD


Dah lama mamaD stop mendekorasi dalaman rumah kami, ya ... sejak ramai 'anak2 kecik' dah tak sempat nak kawal. Kalau dulu, setiap bulan ada saja perubahan layout ruang tamu, dapur , bilik tidur dan luar rumah.. Makin lama makin bertambah usia dan makin tak larat nak buat semua benda kecuali sesuatu yang dulu minatnya datang semula. macam ni... mamaD dah mula mendeko  ..itu hari kat luar mamaD buat cafe santai laki bini.. ni sikit2 bahagian dalam pulak.. 

gambar hiasan ~ frame gambar lama yang dah tak menarik gambarnya, diterbalikkan . Beli tali benang dan klip penyangkut yang comel ..alah modal tak sampai lima henggit pun siap satu frame gantung.

Korang punya rumah macam mana.. selalu ke ubah-ubah deco sana sini ? (soalan ni jawab kat komen ya :)

Wanita yang bekerjaya kebanyakannya kata,  tak ada masa nak buat semua benda hari minggu. Weekdays kerja, weekend tak kan nak kerja jugak.. Jadinya, rumah tak sempat di kemas... kalau kita pasangan ideal sejiwa..buatlah kerja rumah sesama bagi tugas. Lain lah halnya kalau suami isteri tak rasa 'sakit mata' memandang (lantak la.. bukan ada sapa tengok pun).... nanti mertua datang atau saudara mara datang baru nak kalut berkemas...haha (macam biasa pulak).  

Ada orang suggest gunakan khidmat pembantu part time untuk kemas rumah .. puas hati ke dengan servis dorang? berapa kena bayar pulak ? Okay.. aku takde isu pasal nak amik pembantu part timer, cuma .. sebagusnya buat lah sama-sama bekerjasama suami isteri , mengemas dan sebagainya di hari minggu luangkan masa dan kita sendiri boleh merasakan nikmatnya.insya allah.

"Man jadda wajada, wa man zara’a hasoda, wa man yajtahid yanjah "

مَنْ جَدَّ وَجَدَ - Man jadda wajada bermakna "Sesiapa yang berusaha (InsyaAllah) akan mendapat apa yang diusahakannya".

... مَنْ زَرَعَ حَصَدَ - Man zara'a hasada pula bermaksud "Sesiapa yang bercucuk tanam (InsyaAllah) akan menuai hasilnya."

مَنْ يَجْتَهِدْ يَنْجَحْ - Man yajtahid yanjah pula bererti "Sesiapa yang berusaha (InsyaAllah) akan beroleh kejayaan."

p/s (TQ KC efg share  .. sebab ayat tu pagi ini membakar semangatku)


Cafe Santai Laki Bini aje..


Suka Deko-deko Produk IKEA 


Lepak santai di depan rumah... Bestnya rasa. Best lagi kalau lepak berdua-duaan.. tapi sekarang ni cuaca sangat panas.. dalam rumah lagi laa.. kalau tak ON aircond siang malam rasa macam kurang selesa / membahang. 

Sesekali nak juga bersantai dengan angin panas di luar, baru segar udara yang dihirup.. walau di dalam membahang. Rumah di tepian sawah @ di tepian pantai okay lah kan... angin sepoi bahasa mendayu. ehh malas nak bayangkan lebih-lebih ..terasa nak amik cuti lah gitu.

Gambar kat bawah ni. deco baru oleh mamaD,  beriya dia ajak aku ke IKEA cari barang.. ; bab cari barang kat IKEA anak-anak kami selalunya ada jugak bersuara, letih kalau ikut mama shopping kat IKEA. Tak kurang dari 3 jam... walaupun bawak balik satu dua barang. Kadang .. kosong !

deko mama'D
Ruang depan pintu rumah ~ kiranya ada sikit lagi ruang untuk muat-muat 1 kereta dan motosikal park.

Sebenarnya, aku rasa diorang tu masih tak faham fikiran 'orang seni', macam mamaD punya style, mahu cari idea memang gitu, haha . Ada yang ideanya datang bila tengok dari majalah hiasan, tengok dari rancangan televisyen bab deko-deko dan kadang tu idea men design tu datang sendiri ikut kreaviti masing-masing.

Ada projek rupanya mamaD. Nak buka "mamaDcafe" katanya . Kapasiti untuk 2, 3 orang sahaja dalam satu masa :) 

deco mam'D
Ini cafe santai laki bini aje..
Ini baru suka-suka, projek mini cafe... yang sebenarnya untuk merialisasikan impian kami nak buka cafe sebenar nanti. Tapi idea cafe yang dah siap ni bukanlah nak bukak kepada umum ; cafe santai laki bini aje.. boleh kann !

Okay mai kita check berapa modal mamaD nak bukak 'mini cafe idaman'.  Masa kitorang ke IKEA Ahad lepas, dah tak ramai orang bersesak.. Agaknya barangan diskaun dah tak berapa ada ..dah habis dah kebanyakannya. Ini pun nasib baik dapat ..last stok ada beberapa buah saja tinggal di rak simpanan. Kalau lambat memang kempunan jugak mamaD membeli.


Rm59 + Rm40 plus x 2 set kerusi hitam + Rm0 (kerusi lama sedia ada)  =  +/- Rm140

Nice looking ~ save money but waste time and energy to get it , biasa lah... ada orang lain sanggup datang jauh dari luar Selangor hanya semata-mata nak dapakan barang idaman dari IKEA. Sekarang lagi bagus sebab  IKEA dah bukak satu lagi terbaru IKEA Cheras .

Boleh check kat web IKEA kalau nak ushar harga barang : http://www.ikea.com/





Majlis Tampak Lagi Ceria Dengan Dekorasi Belon-belon Gubahan


Majlis Tampak Lagi Ceria Dengan Dekorasi Belon-belon Gubahan



Teringat zaman kegemilangan kanak-kanan dahulu. Belari sana-sini tak kenal erti penat.. yang terlebih kepenatan adalah orang tua-tua yang memerhati gelagat anak-anaknya. Kadang kala ada sikit rasa 'sakit hati' melihat keletah anak-anak yang lasak dan kuat meragam.. Kadang juga tersenyum sendiri melihat keletah anak-anak riang gembira dengan rakan sebaya mereka bermain-main. Zaman kanak-kanak adalah indah sebenarnya, kalau boleh aku nak kembali ke zaman itu.. bahagia rasa tak pernah rasa tertekan dalam kehidupan seharian.

Apa pun, semua kita pernah melaluinya dengan pengalaman pahit manis zaman kanak-kanak. Pengalaman juga selalunya mendewasakan seseorang. Bersandarkan dari pengalaman lalu, dewasa ini kita boleh melihat bagaimana masyarakat kini menghargai anak-anak mereka. Ibu bapa mahukan yang terbaik untuk anak-anak mungkin kerana ; contohnya aku dulu tak pernah merasa 'dibelon-belonkan' , agak pelik bunyinya tapi apa yang aku nak ceritakan ialah majlis meraikan anak-anak sekarang nampak lebih ceia dengan props yang kreatif  hanya dari pelbagai warna belon yang digubah bentuk dan perkhidmatan badut (clown) untuk menambahkan lagi kecerian sesebuah majlis kanak-kanak. Aku lebih fokus kepada majlis untuk kanak-kanak sebabnya rata-rata dari mereka sangat  gemarkan belon.

Sebagai ibu bapa, kita dapat memenuhi permintaan anak-anak.. bertapalah sukanya mereka. Mereka berasa diri dihargai. (begitulah harapan anak-anak sebenarnya kalau kita selami....)

Di sekitar Lembah Klang ini, ada banyak terdapat syarikat perkhidmatan / servis khas untuk menceriakan majlis-majlis keramaian. Untuk dekorasi menggunakan belon pelbagai warna, Wow Clown & Balloon Specialist boleh dipercayai untuk menberikan servi terbaik.

Semasa EFG buat Majlis 1stEFGathering lalu, kami berkesempatan mendapatkan servis dokorasi belon dari Wow Clown & Balloon Specialist. Mereka memberikan sponsor balloon deco "sejambangan bunga gergasi" walau  nampak simple tetapi ianya kelihatan unik di majlis tersebut .

Props baloon deco ini selalu mendapat perhatian oleh hadirin untuk sesi bergambar kenangan ..kalau tak caye tengok gambar .. 'layan gambar kenangan di 1stEFGathering'
Perkidmatan dekorasi belon Wow Clown & Balloon Specialist sangat menakjubkan, jika anda berkunjung ke laman page mereka, anda boleh lihat pelbagai dekorasi belon pelbagi bentuk dan warna... sangat menarik !




WOW Clown & Balloon Specialist menawarkan perkhidmatan belon hiasan dan badut (clown) untuk majlis seperti majlis hari jadi, majlis perkahwinan, majlis pembukaan (opening ceremony), majlis reunion, majlis hari keluarga, majlis anugerah dan lain-lain. Semua boleh customize mengikut bajet dan kehendak pelanggan.

Untuk Tempahan dan Informasi mengenai Balloon Deco ini, anda boleh berhubung terus melalui :

FB : WOW Clown & Balloon Specialist 
IG : instagram.com/wowballoonmy
Call or WhatsApp : 017 3133184

Okay.. Layan gambar kenangan #1stEFGathering; Blogger bersama belon  gergasi dari WOW Clown & Balloon Specialist

 


lagi gambar-gambar best,  kalau nak tengok cari gunaka hastag #1stEFGhatring di Fb dan instagram.