Sebabkan Iklan ini ramai orang melanggan perkhidmatan aku..


Bagus sebenarnya IKLAN melalui instgram sekarng ini. Kalau kena dengan hastagnya, gambar dan info melalui caption yang disertakan suatu keajaiban boleh berlaku dalam dunia bisnes online.. serius aku memang tak menyangka betul dengan yang ini ;

https://www.instagram.com/p/BDhRTTIKZV2/

Ini yang aku maksudkan, perkhidmatan Bot Mencandat Sotong yang aku iklankan beberapa minggu lepas.. Yang bestnya , ramai pulak pertanyaan dari kaum wanita :)



Melalui iklan tersebut, aku telah dapat banyak call/ text wasap  dan berakhir dengan persetujuan 'confirm sewa bot'. Nampak tak ianya berlaku sangat mudah,  Syukur alhamdulillah. dengan izin Allah SWT.

Mungkin kebetulan, tapi percayalah IKLAN melalui instagram sangat berkesan walau kita nampak LIKE yang tak sampai beratus atau komen yang tak banyak. Ini pendapat peribadi aku ; Istagram ni kena fokus kepada satu dua elemen penting yang perlu dititik beratkan iaitu dari segi penggunaan gambar dan juga caption menarik (soft selling / hard selling ianya bergantung tgk kepada konsep jualan) . 

Sebab apa orang main IG? ..sebab suka tengok gambar-gambar cantik... dan like gambar lawa-lawa.

Jadi, kesimpulannya kalau korang ada bisnes sendiri jangan segan-segan nak iklankan, kita sudah ada kemudahan yang tersedia..cuma lakukan dengan yakin dan ikhlas. 

Itu je aku nak share.. bukan niat nak menunjuk pandai tapi nak sama-sama sedar bahawa ramai lagi 'orang yang sangat aktif di media sosial ' tetapi hanya sekadar borak-borak kosong saja.. rugi rasanya jika masa terbuang begitu saja. 

"kalau semua orang berniaga.. semuanya nak update iklan .. sapa nak beli ?" 

Jawapannya ..ADA , insyaAllah..rezeki maha luas, usaha yang terbaik !

p/s .. Sebabkan Iklan ini ramai orang melanggan perkhidmatan aku.. aku bertanya dapat info kat mana?  (pelanggan kata tengok iklan kat instagram nazleeismail yang gambar sekian-sekian...haha terbaik lah )


Deko Pasu Bunga Pecah mama'D

Aku.. kali ni mengekor isteri ke nurseri kedai bunga dekat2 sini, kiranya dah jadi rutin hujung minggu kami kalau tak ke mana2 dengan aktiviti luar. 

Berpeluh jugak.. tolong angkat tanah, tolong angkat pasu dan pokok2 bunga.. sihat jugak badan ni. Peluh dek panas terik matahari, bersyukur dengan pemberianNya. Pokok, kalau tuannya tak rajin siram pun boleh layu dan mati. Macamtu lah lebih kurang perumpamaan dengan kita2 ni manusia.

Dulu lagi minat mamaD memang dengan bunga, berkebun.. aku cuma menemani saja. Kalau aku pergi memancing.. turn dia pulak follow minat aku, rasanya kena ada toleransi macam ni baru boleh 'steady' alhamdulillah. Mudah2an lah sampai kehujung hayat kami.

Pasu pecah jangan dibuang!


Tengok apa mamaD buat dengan pasu2 pecah? Katanya jangan dibuang, membazir pulak. Pasu pecah boleh buat dekorasi jadi macam ni.. jap lagi tunjuk gambar.

Cuma beli pokok bunga renek, contoh macam pagi ni mamaD beli bunga seri pagi, tanah hitam 1 bag dan sepasu pokok bunga tahi ayam .

Kerja mudah tapi perlu ada kesenian.. haa bab seni aku kalah, bab tanam sayur boleh lagi... hidup segar insyaAllah.

Dekorasi dari  pasu pecah


Kita tengok jadi ke tidak? Ha ha Deko pasu pecah mamaD nama diberi :)  

Emm... rasanya nak tengok seninya tu ok menjadi.. kena tunggu selepas seminggu kot.. tunggu sampai semua akar pokok bercambah dan tumbuh normal baru boleh nilai hasilnya

Okay...  selamat berhujung minggu dan tengok ni mana mai sumber inspirasi deko2 mamaD hari ni.. tadaa google lah!




Mana Nak Cari Itik Halal di Cyberjaya ?



Ramai orang termasuklah aku ni dulu.. bila ternampak itik panggag tergantung ..mula lah rasa macam meloyakan (maaf cakap ye). Satu sebab ianya sahih tidak halal bagi kita kerana jelas nampak penjualnya adalah bukan orang Islam.

Menu Itik Halal @ ROAST KITCHEN, Shaftbury Square Cyberjaya


Beberapa tahun lepas keluar entri berkenaan itik panggang pernah aku coretkan dalam blog ini. Ianya bukan cerita tentang aku makan itik panggang, tetapi ianya hanya sebuah keinginan untuk memanggang itik dengan tangan sendiri. Malangnya sampai ke hari ini belum berkesempatan. Kesian kan.. itu pasal bila ada rakan blogger ajak makan-makan itik, cepat je aku angkat tangan setuju nak follow.
Itik halal memang sedap hanya di Roast Kitchen 

Restoran Itik Halal di Cyberjaya


Sekarang ini tak susah untuk dapatkan menu itik halal kerana terdapat ramai pengusaha dari kalangan orang Islam. Kedai itik halal di Cyberjaya, lokasinya di Shaftsbury Square, berada sebaris dengan restoran ternama lain yang pernah aku pergi buat review makanan di sekitar sana iaitu di Crab Hut Asia . 
Nampak logo ini ; selepas baca info di sini, sila jangan ragu-ragu untuk singgah.. Ini adalah restoran "itik halal"
Peminat tegar (sekarang) dulu-dulu mamaD tak gemar makan itik ~ jangan risau kalau korang tak suka itik ada juga menu-menu lain . Recommended nasi ayam juga ada.


Nama restoran yang aku maksudkan ialah Roast Kitchen. Dinding premis dihiasi dengan gambar menu-meu menggiurkan. Memang teruja seketika sementara menunggu makanan dipesan tiba. Kami datang untuk review makanan di sini. Kami terdiri dari beberapa nama blogger dari  Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA9).  


Menu Itik Halal Di Cyberjaya 


Snak : RM 8.80/set 4 pcs Crispy Mantoa with Roast Duck memang menyelerakan 

Noodles : RM12.00/set Aromatic Drumstick Duck Noodles with Superiosr Sauce ..sedap ni kena cepat2 makan
 
Daging itik : lebih manis, kenyal tebal dan berlapis memang ada beza dengan daging ayam .. kena cuba dulu baru buat keputusan, kata daging itik tak sedap !
Rice : RM11.00/set Aromatic Drumstik Duck Rice with Superior Sauce. Sup sedap, nasinya okay .. aku terpaksa mintak tambah itik sebab aku ni 'kuat meratah itik'
Rice : RM8.80/set Aromatic Duck Rice with Superior Sauce
Ada sambal cili  tambahan, boleh cedok je.. tersedia di atas meja. 
Add On / Vegetables : Rm6.50/set Lattuce (Yau mak)
Minuman sejuk Rm4.00 : Green Tea, Honey Lemon Lime, Kiwi & Grape jus


Menjamu selera dengan tenang dalam suasana yang indah.. Boleh lah korang singgah di sini bersama keluarga dan juga teman-teman. Kalau ada yang bertanya di mana nak cari Itik Halal di Cyberjaya ?

Ini tempatnya dan info details :

Roast Kitchen
Alamat : Unit P1-23 Shaftsbury Square Persiaran Multimedia Cyber 6 Kuala Lumpur
Tel : 03-8322 1087
Email : roastkitchen@gmail.com
Fb : https://www.facebook.com/roastkitchen/

Waktu perniagaan  :
Isnin-Jumaat: 11:30 am - 9:00 pm
Sabtu: 11:30 am - 8:00 pm

"We are currently in 3 locations now. Shaftsbury Square in Cyberjaya, Wangsa Walk Mall and KL Sentral (inside food court located opposite the entrance to the LRT station)"




Cantiknya Batik Songket Sarawak


Batik Songket Sarawak kini di Jeniang dan Sik, Kedah Darul Aman. 


Pasai apa tang nama Sarawak tu boleh mai ke Kedah? ,  haaa itu bukan persoalannya, ini semua rata-rata mulut dah heboh, belum masuk bulan Ramadhan lagi orang ramai dah kalut nak buat persiapan Syawal . Kedai-kedai online dah makin rancak buat promosi, bukan online sahaja tetapi offline pun apa kurangnya. Kita ni cuma siap sediakan duit dan bila hati berkenan terus 'sambar' .

Kalau sebelum ini, kain kapas Korea dan Jepun menjadi pilihan wanita untuk dijadikan baju kurung atau pelbagai rekaan pakaian, kini 'demam' kain batik songket Sarawak pula melanda. Bukan sahaja kerana warnanya yang menarik, tetapi juga kerana corak-coraknya yang bertemakan songket asli menambahkan lagi keunikannya.

Family aku, tahun ni macam nak bersongket pulak, dah berkenan.. dah tengok-tengok beberapa corak. tunggu nak sampai ke tangan je lagi. Bagi kaum Adam, Songket Sarawak atau Batik Sarawak memang sesuai untuk buat sampin Baju Melayu dan yang perempuan pula dah tentu lah Baju Kurung moden.

Sampin Batik Songket Sarawak tampak bergaya si pemakainya


Walaupun bahan utama kain adalah kapas, namun uniknya ia diinspirasikan daripada songket Melayu tradisional

Cantiknya Batik Songket Sarawak


Aku lebih menggemari corak warna kehitaman, sebab warna hitam bercorak songket boleh dipadankan dengan mana-mana sut Baju Melayu .

Kita bukan nak boikot Songket Asli keluaran tempatan, Songket Asli tetap dengan kelasnya tersendiri. Seperti diketahui, harga songket asli sangat mahal untuk dimiliki tetapi memandangkan keadaan ekonomi semasa yang memaksa kita berhemah dalam berbelanja. Ini menjadikan orang ramai memilih kain yang lebih murah, berkualiti dan selesa dipakai.

Sudah menjadi trend wanita sekarang memilih kain yang selesa dipakai dan harganya berpatutan ` nampak anggun dengan ciri ketimuran wanita Malaysia.

Harga Batik Songket Sarawak : RM28.00 sehelai 
Untuk keterangan lanjut boleh hubungi melalui Call /Whatsapp 
Puan Ogy :  011-24073998 
COD Jeniang/Sik & Borong & retails & Online serius deal only.