Cendawan Susu Harimau Berkahasiat Sembuhkan Pelbagai Jenis Penyakit


Berpeluang melawat ke Syarikat Perusahaan menanam dan memproses Cendawan Susu Harimau di LiGNO Biotech Sdn Bhd, Balakong, Selangor pada Isnin 25hb April lalu. Turut bersama juga adalah beberapa rakan dari Kelab Blogger Ben Ashaari (kbba9) terlibat. Aku sendiri sangat-sangat teruja untuk mengenali Cendawan Susu Harimau dengan lebih dekat lagi kerana ianya dianggap suatu khazanah Malaysia yang bernilai dan mampunyai banyak khasiat dalam dunia perubatan.
Khasiat Cendawan Susu Harimau

LiGNO BIOTECH; Syarikat perusahaan membiak, menanam dan memproses Cendawan Susu Harimau

Cendawan Susu Harimau Berkhasiat Sembuhkan Pelbagai Jenis Penyakit


Cendawan Susu Harimau yang dipercayai dalam amalan perubatan tradisional sejak 400 tahun dahulu dan mampu membantu penyembuhan berbagai jenis penyakit. Dengar namanya pun sudah cukup menggerunkan. Ia bukan cendawan biasa-biasa yang boleh ditemui dimana-mana pasar melainkan mendapatkannya di dalam hutan. Cendawan Susu Harimau ini hanya tumbuh di dalam hutan tropika termasuk Malaysia, Indonsia, Thailand, China selatan, Filipina dan Papua New Guinea.

Menurut pakar perubatan tradisional, kisahnya cendawan ini tumbuh dari titisan susu harimau yang tercicir ketika menyusukan anak, khasiat susu harimau boleh mengubati barah dan juga kanser payu dara. Walaupun tidak dapat dibuktikan kesahihan kisah lagenda di sebalik nama Cendawan Susu Harimau ini namun ada pihak memperakui kehebatannya. 

Ubi Cendawan Susu Harimau

Payung (pilleus) Cendawan Susu Harimau

Nama biasa : Cendawan Susu Hariimau / Tiger Milk Mushroom
Nama saintifik : Lignosus Rhinocerus

Bukan semua orang tahu khazanah Negara ini bernilai dan boleh diniagakan. Kaum Orang Asli terlebih dahulu menemuinya dan sejak turun temurun menjadikan Cendawan Susu Harimau ini sebagai penawar kepada pelbagai jenis penyakit. Kini ada sebahagian mereka mencari dengan kepayahan di dalam hutan dan menjualnya kepada orang tertentu. 

Khasiat Cendawan Susu Harimau

Cara tradisi menggunakanya adalah dengan mengasah bahagian ubi cendawan pada pasu dan dibasahkan dengan sedikit air kemudian diminum, jika diamalkan selalu Insya Allah akan meredakan kesakitan dan menyembuhkan penyakit . Penyakit akan sembuh mengikut kesesuaian tahap penyakit tertentu. Ini cara orang dulu-dulu ubati penyakit menggunakan cendawan.

Cendawan Susu HarImau diformulasikan dengan teknologi moden oleh Syarikat LiGNO BIOTECH Sdn Bhd dan jenama yang telah dipatenkan adalah dengan nama TIGERUS. LiGNO Biotech Sdn Bhd mengeluarkan produk Cendawan Susu Harimau yang pertama pada tahun 2012. TIGERUS dan produk ini telah didaftar dengan Kementerian Kesihatan (BPFK).

Khasiat Cendawan Susu Harimau


Teh Cendawan Susu Harimau / Tiger Milk Mushroom (TMM Tea) ; 15 uncang per kotak untuk suri rumah melayan keluarga / tetamu.

Sclerotia Cendawan Susu Harimau ; 30 biji kapsul per botol sesuai untuk pengguna yang sibuk seharian tanpa ada masa minum pagi/petang

 TIGGY COCOA Cendawan Susu Harimau; 60 biji pil per botol sesuai untuk pengguna kanak-kanak yang gemarkan perisa koko/coklat.

Khasiat Cendawan Susu Harimau

TIGERUS Cendawan Susu Harimau (CSH) ; produk herba ini adalah sesuai dan bermanfaat untuk melegakan resdung, batuk dan selsema. Juga membantu melegakan masalah alergi seperti eczema, melegakan masalah sakit sendi, melegakan kesan-kesan sampingan rawatan kanser. CSH juga digunakan sebagai tonik umum yang membantu menguatkan sistem imun dan menambah tenaga seharian.

CSH menangani gejala-gejala dan punca penyakit melalui makanisme "membersih, memuhih, menguat dan melindungi". Ia mempunyai imuno-modulasi yang boleh meransang dan mengawal sistem imun dan aktivitinya serta membantu untuk membaiki tisu-tisu badan yang cedera. Ini membolehkan tubuh memulihkan sistem pembersihan diri dan meningkatkan kesihatan fungsi-fungsi badan. Cendawan Susu Harimau boleh diambil secara harian sebagai supplement untuk menjaga kesihatan.. CSH bukan hanya untuk orang yang tak sihat saja.

Gambar-gambar sesi lawatan singkat Kelab Blogger di sini boleh di lihat seterusnya. Aktiviti bermula seawal jam 10.30 pagi sehingga jam 12.30 tengahari.


Dimulakan dengan sesi pengenalan syarikat dan maklumat berkenaan produk oleh Puan Ng Szu Ting, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat. Sambil itu kami juga dijamu menikmati minuman dari produk Cendawan Susu Harimau .


Kami dibawa masuk ke dalam makmal dimana proses membiak benih cendawan dijalankan. Pembiakan melalui kaedah tisu kultur.  Bersama mengiringi kami ialah Puan Ng Szu Ting dan Dr Tan Chon Seng, Penasihat Teknikal syarikat.


Kami juga diperlihatkan bagaimana proses menyemai benih dan menanam cendawan dilakukan di syarikat . Syarikat ini berjaya mengeluarkan Cendawan Susu Harimau sebanyak 500 kilogram sebulan.

Prosese penyemaian Cendawan Susu Harimau, secara ringkasnya digambarkan di sini ;
 Proses membersih, menyediakan beras untuk di masak/rebus.
Proses memasak/rebus beras menggunakan kelengkapan di Autocalve Room dan dibiarkan sejuk sebelum memasukkan benih cendawan

Langkah-langkah pemprosesan adalah seperti berikut :
1) Beras - dibersihkan dan direbus
2) Beras dimasak menjadi nasi - dibiarkan sejuk dan kemudian nasi dipindahkan ke dalam kontena plastik mengikut sukatan yang ditetapkan.
3) Masukkan benih cendawan mengikut sukatan yang ditetapkan.
4) Proses pensterilan di bilik khas
5) Kontena plastik dipindahkan ke bilik penapaian selama 6 bulan.
5) Selepas 6 bulan cendaawan sudah boleh dituai .
6) Proses pengeringan cendawan dengan kaedah freeze dry di bilik khas.


Dr Tan Chon Seng Ketua Pegawai Penyelidik, MARDI dan Penasihat Teknikal, LiGNO Biotech Sdn Bhd
Dr Tan Chon Seng telah menghabiskan masa selama lapan tahun melakukan penyelidikan berkenaan pembiakan benih Cendawan Susu Harimau bagi tujuan pemasaran. Manakala rakan kongsi lain  yang turut menjalankan kajian terhadap khasiat cendawan ini termasuklah Universiti Malaya, Universiti Sains Malaysia, Universiti Tunku Abdul Rahman, Universiti Collage Sedaya International, Universiti Macau, China dan Universiti Nottigham.

Syarikat LiGNO BIOTECH Sdn Bhd telah diperakukan menjadi :
1) Pengeluar pertama produkCendawan Susu Harimau dengan jenama TIGERUS
(The Malaysia Books of records holder as the first to produce Tiger Milk Mushroom).
2) Adalah pengeluar produk herba organik berstatus Halal
3) Antara 20 Syarikat yang terpilih dalam BoinNext Programme.


Gambar kenangan ; grup photo membuktikan kami dari KBBA9 pernah berada di sini.


Untuk keterangan dan info lanjut boleh berhubung terus dengan wakil dari :

LiGNO BIOTECH SDN BHD
No.1, Jalan Perindustrian Balakong Jaya 2/2,
Taman Perindustrian Balakaong Jaya 2,
43300 Balakaong Jaya, Selangor, Malaysia

Tel /  Fax : +603-89455242
Email : contact@ligno.com.my
Website : www.tigerus.com.my
Fb : Ligno Boitech
Fb : TigerusTMM 
Ig :  DR.TIGERMILK

Ejen jualan dikehendaki :

LiGNO juga sedang mencari ejen jualan untuk mempromosikan produk Cendawan Susu Harimau serta bersama-sama berkongsi khasiat khazanah Malaysia yang bernilai ini. Sesiapa yang berminat boleh hubungi Ng Szu Ting seperti maklumat tersebut di atas.






Sumber Inspirasi..


Isnin yang busy dengan kerja dan mood kerja yang suram.. 

Orang kata kalau nak tambah semangat kerja, kena cari sumber inspirasi.. untuk berkarya atau apa saja yang melibatkan minda.. 

Cuba ingat anak2 buat apa sekarang ni?
Atau, ingatkan isteri kat rumah tengah masak apa.. atau isteri yang kerja; busy kah dia macam aku..  jangan lama amik masa! 

Cukup untuk kembalikan semangat yang hilang seketika.. Kalau sempat sebelum solat duha, cuba buat.. 

Pagi lagi aku ingat anak bongsu aku ni , kesian dia tengah bertungkus-lumus buat persiapan nak amik exam PT3 tahun ni .. diorang lagi la sakit kepala kalau nak dibandingkan dengan kerja aku.

Kesiannya . Moga adik beroleh kejayaan cemerlang, abah doakan.
Hanis 
..korang nampak tak dia pakai shawl yang mamaD jahitkan 'dokoh' .. aku pun baru tau nama menda tu :) suka pulak dia menggayakan.








1920 LONDON Review


Okay, seperti yang aku janji dalam entri sebelum ini; terdapat sikit pandangan aku secara peribadi berkenaan rivew 1920 LONDON yang aku dan mamaD tonton malam kelmarin. Sebuah filem hindi berjudul 1920 LONDON . Plakon utama; Meera Chopra, Sharman Joshi dan Pengarah filem; Tinu Suresh Desai

Aku bagi 2 bintang dari 5 keseleluhannya.
Disebabkan aku sendiri sangat mahukan sebuah filem yang boleh rasa ketakutan dalam panggung.. sentiasa menanti babak itu tapi agak lewat walau sesekali ada namun tidak cukup seram lagii memeranjatkan. 

Apa yang bagus berkenaan 1920 LONDON


Jalan cerita mudah faham, kalau anda kaki novel lagi cepat tangkap jalan ceritanya, sejujurnya aku sendiri dapat agak apa pengakhirannya dan cuma menantikan adakah tekaan aku ni sama atau sebaliknya.. masa lebih 2 jam tidak membosankan bagi aku.

Apa yang tidak bagus berkenaan 1920 LONDON


Cuma kurang menepati tahap keseraman yang aku mahukan.  Lagi seram aku nak, kalau boleh sampai mengigau malam.. haa gitu.


Bagi peminat filem Hindi; tema cinta dan seram ini boleh ditonton tanpa rasa ragu bagi mereka yang punya masalah kejutan sakit jantung dan seumpamaya. Anda akan senang hati untuk menontonnya. 


SINOPSIS 1920 LONDON


1920 London‬ adalah filem seram Hindi yang mengisahkan tentang kehidupan pasangan suami isteri Shivangi (Meera Chopra) dan Veer Singh (Vishal Karwal) di London. Pasangan ini menjalani kehidupan aman di London, sehinggalah apabila Veer menerima hadiah dari kampung halamannya  Rajasthan, India. 

Perkara aneh mula terjadi kepada Veer yang membuatkan mental, emosi dan fizikalnya bertindak di luar kawalan.
Shivangi yang bimbang dengan keadaan suaminya, yakin suaminya terkena ilmu hitam.

Shivangi memutuskan untuk meminta bantuan daripada Jai (Sharman Joshi), seorang kawan dan juga bomoh.

Berjayakah Jai membantu Shivangi melepaskan suaminya daripada roh jahat yang mengganggu.


Datang ke pawagam dan tontonlah filem seram Hindi ini, Korang taulah nanti macam mana Hantu yang tidak sempat buatkan anda rasa terkejut.. boleh ajak anak2 sekali menonton serius tak berapa seram tapi best !

Tonton di TGV Cinema & GSC berdekatan anda.












PWTC ada Hijab Fair KLIHF2016 .. last day tau hari ni 8 Mei 2016


Salam cuti hujung minggu, pergi ke mana-mana hari ni?.. ke korang duduk lepak santai dengan family kat rumah je, lagi bagus jimat belanja kan, bukan apa takut ter .. terlajak berbelanja haa.

Semalam KL hujan lebat sangat.. aku ada di PWTC masa tu, secara tak sengaja sebenarnya 'terseret' ke hijab fair. Kiranya takda plan juga nak shoppping. Kami nak menontong wayang kat TGV Sunway Putra sebelah malam, jadi bila dah sampai awal kami jalan-jalan dulu  dan tak tau pun sana sedang berlangsung hijab fair, nama panjangnya Kuala Lumpur International Hijab Fair 2016 (KLIHF2016).  Korang yang nak datang hari ni lasat day, masih ada sampai jam 9 malam. Boleh la cuci-cuci mata sambil membeli untuk tersayang. 

Nina katanya nak belanja mama.. tapi masa tu belum tau apa nak dibeli. Macam biasa abah kena tambah duit, kira tong-tong lah abah ngan anak beli apa-apa yang mamaD nak. Kebetulan sempena hari ibu jugak kot walau hari-hari adalah hari kita tetap menyayangi ibu kita.

Okay..  sebelum show time #1920london jam 8pm lebih pusing punya pusing dalam tu memang banyak booth, last sekali masa nak keluar dari hall pwtc tu emm ntah macam mana mamaD tersinggah berkenan pulak yang ni sepasang blouse turquoise la kan.. lama dah cari nak yang sedondon raya nanti katanya.. cantik tak??  (gambar baju turquoise tu boleh tengok kat fb/ ig nazleeismail). 


Owner booth peramah, tak kenal tu biasalah tapi bila dah peramah yang tak jadi beli pun terbeli jugak. Haa ini lah teknik memuliakan pelanggan sebenarnya.. korang para peniaga lebih memahami konsep tarik pelanggan untuk  datang dan beli. Belajar ngan akak EE pemlik jenama butik Joeeshawls & Apparels

Diwar-warkan kepada semua peminat produk pakaian muslim dan muslimah, sila berkunjung ke PWTC , hari ni 8 Mei Hari penutup. .. Kalau dilihat dan dengar dari pihak vendors di sini, kata mereka peratusan agak kurang sambutan dari pengunjung berbanding tahun-tahun sebelum ni, kurang promosi agaknya !

Kesian kepada peniaga/vendors yang beria-ria semangat, namun pelanggan tak seberapa yang hadir. Diharap lepas ni penganjur program harus lebih peka supaya semua vendors merasa puas hati dan win win situation!

Lepas maghrib bergegas ke Sunyaw Putra Mall.. sebelah pwtc je, lenguh kaki berjalan tadi.. kesian mamaD yang dah sedia sakit tang peha dia sebelum ni.. Dalam panggung dapat jugalah hilangkan penat lelah berjalan tadi, okay tunggu aku review movie seram hindi pulak.
1920 LONDON