Jadual pasang surut air laut dan Masa sesuai mencandat sotong


Ramai yang bertanya bagaimana nak meramal air pasang dan surut, keadaan angin dan cuaca di perairan laut. Keadaan ini sangat penting bagi kaki pancing. Admin dapat sumber melalui seorang sahabat yang selalu melayari pautan ini : http://www.tides4fishing.com/as/malaysia/kuala-terengganu

Jadual pasang surut air laut 



Semoga berguna kepada mereka yang ingin memancing dan mencandat di lautan. Infomasi dari mereka yang berpengalaman, selalunya mereka akan merujuk kepada kaledar bulan Islam (hijrah) untuk menetukan keadaan pasang dan surut air laut. Untuk makluman pencandat sotong terutamanya .

Masa sesuai mencandat sotong 




Masa yang paling sesuai untuk mencandat ialah pada 13 hingga 18 bulan Islam setiap bulan. Sotong dikatakan sangat aktif menyambar candat terutamanya candat jenis "twist" dan "candat mayat". Pada bulan mengambang sotong memang suka bermain-main dengan cahaya terang. Pada tahun ini kedatangan sotong diramalkan awal sebulan iaitu pada Mac berbanding bulan April pada tahun sebelumnya.

Boleh buat tempahan pakej sekiranya berminat mencandat sotong :



Sampai bila lagi nak tanggung kesakitan?


Sampai bila lagi nak tanggung kesakitan? Persoalan ini untuk mereka yang asyik beraduh-aduh apabila kesakit melanda. Berjalan banyak.. sakit kaki & lutut , berdiri lama.. sakit betis, duduk lama.. sakit pinggang.. hemm sampai bila lagi kita nak tanggung sakit? Masa untuk merawatnya sebelum bertambah parah ! 

Sebenarnya sudah ada dijual dipasaran sejenis spary (semburan) yang boleh menjadi penawar sembuh dengan segera kesakitan pinggang, kesakitan sendi, kesakitan belakang dan beberapa lagi kesakitan otot yang terbukti berkesan. Aku sarankan korang cuba gunakan BIOBAX SPRAY (kegunaan utama adalah untuk melegakan dengan segera sakit belakang, pinggang dan lutut). Sebelum ini aku dah pernah kongsi cerita dalam entri ini. Penawar Sakit Pinggang Dan Belakang


Manfaat BIOBAX 


Untuk kelegaan segera, sakit-sakit biasa, sakit otot & sendi yang biasa seperti :
1. Sakit Belakang / Pinggang
2. Sakit lutut
3. Terseliuh
4. Lenguh-lenguh
5. Selsema / Resdung

Apa yang menarik tentang BIOBAX


1. Tidak panas. Rasa sejuk dan nyaman
2. Tidak bau ubat. Baunya sangat fresh !
3. Tidak melekit. mudah meresap dalam kulit
4. Kandungan organik. Tiada bahan kimia berbahaya
5. Ada kelulusan KKM. Selamat untuk digunakan

Cara guna BIOBAX


1. Sembur pada bahagian sakit dan gosok rata
2. Untuk kesan yang lebih ketara, guna 2-3 kali semburan pada bahagian yang sakit 3 kali sehari.

Kalau ada yang membaca di sini, boleh la rekemenkan pada kawan-kawan atau ahli keluarga yang sedang menderita kesakitan. Boleh bantu mereka dengan cara ini, korang sememangnya sangat baik hati :) 


Aku sendiri dah lama gunakan BIOBAX Spray, begitu juga isteri dan mak mertua, yang bagusnya kena ada sentiasa dalam simpanan (dalam bag tangan) ke mana saja boleh dibawa berjalan-jalan. Kesannya yang pantas meghilangkan rasa sakit kalau digunakan dengan cara yang betul, insya Allah mujarab. Kalau korang nak bertanya atau cara nak dapatkan Biobax boleh WHATSAPP 📲 +60174009726

Info terkini :

Hari ni saya nak bukak pencarian dropship Biobax Cool Theraphy. Anda berminat untuk menambah pendapatan?

👉 keuntungan lumayan
👉 tak perlu simpan barang
👉 anda tukang promot je

Pada yang berminat boleh wasap saya untuk info lanjut

WHATSAPP 📲 +60174009726

#biobaxcooltheraphy
#teamBiobaxAFB


Tak pernah turun laut pun boleh pandai mencandat sotong .. cuba lah.


Mencandat Sotong . Ini adalah suatu cabaran untuk anda yang tidak pernah ke laut tetapi ada keinginan mahu pergi mencandat sotong di lautan. Dalam video yang dirakam oleh krew JURNAL BERNAMA, dapat dilhat berbagai ragam dan reaksi peserta. Jangan lepaskan peluang sebegini sekali setahun kalau boleh ajaklah keluarga bersama dan jadikan aktiviti tahunan keluarga anda bersama kami berpesta mencandat sotong di Kuala Terengganu.

Musim mencandat sotong


Untuk makluman anda.. musim mencandat sotong adalah bermula dari bulan Mac sehingga bulan Julai setiap tahun. Tetapi jika cuaca dan tiada halangan, aktiviti mencandat sotong akan berterusan sehingga hujung bulan Oktober.


Video ini adalah penyuntik semangat kepada anda yang masih lagi teragak-agak untuk turun mencandat. Kini kaum wanita juga sudah semakin ramai meminati aktiviti mencandat sotong. Tak pernah turun laut pun boleh pandai mencandat sotong ! Kenapa nak malu. Hubungi kami untuk keterangan lanjut berkenaan Pakej Mencandat Sotong Kuala Terengganu.


Anda tak perlu risau jika tak dapat hasil lumayan, kerana mencandat sotong adalah sebahagian dari  aktiviti bersama keluarga atau bersama rakan dalam kumpulan dan mahukan keseronokan juga pengalaman bagi yang pertama kali melaluinya. Jika awal-awal lagi ada yang pasang niat pergi mencandat semata-mata mahukan hasil yang lumayan, maka tak perlulah mencandat.. sebaiknya membeli sahaja di pasar-pasar berdekatan. 

.


Rempeyek Kak Nor Batu Caves rangup berhantu



Rempeyek ialah sejenis makanan ringan yang diperbuat daripada tepung gandum dan campuran ramuan yang ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti kacang, ikan bilis, dan sebagainya. Rempeyek biasanya digoreng tipis-tipis di dalam minyak yang panas, dengan bentuknya mirip sekali dengan keropok atau jajan. Rempeyek biasanya dihidangkan dalam ketika perayaan dan majlis-majlis keramaian.

Rempeyek Kak Nor Batu Caves rangup berhantu 


Rempeyek Kak Nor Batu Caves rangup berhantu

Batu Caves, Selangor. Pengusaha rempeyek dengan jenama Rempeyek Kak Nor kini semakin mendapat perhatian kerana rempeyek keluaran Kak Nor rangup 'berhantu'.



Kenapa rempeyek Kak Nor berhantu? 


Rempeyek Kak Nor Batu Caves rangup berhantu

Keenakkan rasanya tersendiri dari resepi tradisi, nipis dan cukup ranggup mengasyikkan ketika mengunyah rempeyek dan susah nak berhenti makan. Ramai dari kalangan pelanggannya mengakui Kak Nor sangat mudah berurusniaga dengannya.  Adakalanya Kak Nor mahu bersua muka dengan pelanggannya, bukan la apa pun cuma katanya " rempeyek kak nor ni nipis, lagi pun kalau hantar guna pos rempeyek boleh hancur atau pecah dan kualitinya tak memuaskan pelanggan pulak. jadi hancur sebelum dimakan. Biasanya Kak Nor hantar halfway COD di mana-mana"

Kak Nor juga seorang penulis blog, ramai pelanggan beliau dari kalangan pembaca dekat dan jauh seluruh Malaysia. katanya lagi Rempeyek Kak Nor dah pernah sampai keluar negara. Selain menerima tempahan rempeyek, Kak Nor juga mengambil tempahan kek hari jadi dan sebagainya.

Tempahan  : 019-6906625 (whatsApp Kak Nor)
Blog : http://norihanchocolatebakery.blogspot.com/
Instagram : https://www.instagram.com/cinnamontidbits/

.