Pakej Memancing Laut Dalam


Pakej Memancing Laut Dalam Perairan Terengganu


TRIP BORENG (Sekitar perairan berdekatan Plantar Minyak) 2018 :



1) PAKEJ 3H2M
HARGA : RM7500.00

2) PAKEJ 4H3M
HARGA : RM10500.00

3) PAKEJ 5H4M
HARGA : RM13500.00

Deposit booking : Rm1000/bot
Max peserta : 15 orang
Jeti berlepas :  LKIM Chendering K.Terengganu 
Waktu Berlepas : 10.00am
Waktu pulang : 11.00am  (bergantung kpd peserta)
Target Ikan : Kerapu, Alu - Alu, Cermin, Aruan Tasek, Jemuduk, Ebek, Tanda, Tenggiri dan lain2.
Lokasi : Unjam, Tukun dan sekitar pelantar minyak perairan Terengganu   
Kedalaman air : 70m - 150m
Masa : Perjalanan  pergi 6-8 jam ke lokasi dari jetty
Awak-awak : 3 orang

Kaedah/ Peralatan perlu peserta sediakan sebelum trip :

PERALATAN BOTTOM : Rod PE-4 ke atas, mesin saiz 6000 ke atas, mainline tali braided 50lb ke atas, tali sekurang-kurang 150-200m ke atas, mata kail saiz 3-5/0, ladung saiz 8-16 (bergantung kpd arus). (Ada bangla set lagi bagus)

PERALATAN JIGGING : Bagi penggemar jigging boleh cuba teknik jigging. Rod, mesin dan kelengkapan ikut kesesuaian. Disarankan set jigging utk light dan micro-jig. Teknik slow jig lebih praktikal. Berat 60g ke bawah. Dicadangkan cari warna jig yang terang dan menawan seperti warna silver, kuning, hijau, pink dan oren.

Disediakan Atas Bot :
1. Makan setiap hari (Nasi berlauk dan air )
2. Air mineral  dan bekalan air bersih
3. Dilengkapi jaket keselamatan dan sistem gps
4. Dilengkapi Radio amatur wireless
5. Menggunakan lampu spotlight
6. Kemudahan dapur boleh memasak ikan yg dipancing
7. Air batu ikan disediakan
8. Umpan memancing disediakan
9. Tong simpan ikan (Ais)
10. Ruang tidur yang selesa
11. Kemudahan tandas 
12. Tekong  berpengalaman 

Bilik Penginapan Percuma :
1. Disediakan juga Roomstay/homestay sepanjang tempoh pakej di lokasi berdekatan jeti.

Tidak disediakan :
1. Kelengkapan alat pancing

Pembayaran :
*Lockdate/booking deposit Rm1000/bot
*Full settlement 1 mggu sblm naik bot @ 2 kali bayaran ansuran.

HUBUNGI UNTUK TEMPAHAN :
TEL/WA : 0174009726 (NAZLEE)



Pakej memancing pelantar minyak @ Trip Boreng Kuala Terengganu


gambar hiasan
dari sini : http://fahizhussin.blogspot.my/2009/03/boring-pelantar-iol-rig.html


Salah sebuah gambar bot 15 orang yang akan membawa peserta; naik bot di Jeti Chendering K. Terengganu

Pakej memancing pelantar minyak @ Trip Boreng Kuala Terengganu


Admin sekadar menemukan anda kaki pancing dengan tekong-tekong bot berkenaan.  Jika berminat dengan harga pakej di atas boleh berhubung terus nombor (Tel / Whatsapp : 017-4009726)





Menariknya Idaman Villa @Malacca Homestay di tengah-tengah Bandar Melaka


Idaman Villa @Malacca terletak di Taman Kota Syahbandar, Melaka. Terletaknya di tengah-tengah bandar Melaka. Dengan hanya 5 minit ke Jonker Walk, 8 minit ke Taming Sari, 9 minit ke Dataran Pahlawan, 11 minit ke The Stadthuys, 12 minit ke A'Famosa, dan pelbagai destinasi bersejarah di Melaka.

Idaman Villa @Malacca ini dilengkapi dengan 7 bilik tidur, 6 tandas, TV dengan lebih 50 siaran di ruang tamu, TV dengan lebih 20 siaran untuk bilik tidur utama (master bedroom) di tingkat 1 dan 2 dan juga TV di semua bilik tidur lain. WiFi disediakan dengan kelajuan internet 30Mbps. Dapur yang tersedia boleh digunakan untuk memasak. Sesuai untuk apa jua aktiviti sama ada melancong atau urusan perniagaan. Kalau korang sedang mencari-cari di mana mahu bemalam di Melaka, Idaman Villa @Malacca ini lah tempatnya.


Idaman Villa @Malacca, Homestay di tengah Bandar Melaka


Keluarg blogger
Percutian pendek kami sekeluarga di Melaka pada mulanya hanya dicadangkan untuk pergi dan balik hari sahaja, namun bila difikirkan sesekali berada di Melaka Bandar Bersejarah ini hati seakan terasa ingin melawati lebih banyak tempat menarik, manakan cukup seharian! Jadinya aku merancang untuk bermalam satu malam di Melaka. Dalam masa yang sama, alang-alang kami sekeluarga bercuti, aku ajak juga rakan-rakan blogger.. baik tak aku? ..hehe, ada sebabnya aku mengajak diorang ni. Sambil gathering kecil-kecilan sambil mengeratkan silaturrahim, sambil menolong mempromosikan Idaman Villa ni yang akan beroperasi sepenuhnya Disember ini. Sekarang ini masih lagi dalam tempoh promosi. Masih ada sikit-sikit bahagian dalaman Villa yang sedang dibuat panambah baikan.

Teruja apabila setibannya di perkarangan Villa, melihat kesempurnaan bangunan begitu cantik dengan kemudahan bilik lengkap yang selesa membuatkan kami lagi tak sabar nak masuk ke dalam. Korang pun harap bersabar ya.. seterusnya nanti aku tunjukkan 7 buah bilik kesemuanya dan kemudahan peralatan dapur serta barbeku pit membolehkan kami beramai-ramai di sini berkumpul walau hanya untuk sehari semalaman, keseronokan terpancar di wajah masig-masing menambah lagi kebahagian sebuah keluarga besar kami.


Info berkenaan fasiliti yang ada di Idaman Villa @Malacca


1) Pandangan luar Villa. Sebuah rumah bungalow yang mempunyai 7 bilik tidur, 6 bilik air, ruang tamu, dapur memasak. Keseluruhan mampu memuatkan penghuni dalam satu masa, 19 dewasa dan 5 kanak-kanak. Sangat selesa dan cukup memuaskan hati kami.
Pandangan luar Villa
Apabila melangkah masuk ke dalam villa, hati aku semakin tak sabar dibuatnya. Pintu utama dilengkapi dengan sistem canggih. Penyewa akan diberikan kata kunci sistem elektronik sebelum membuka pintu. Nampak tak ? ..bertapa ekslusifnya fasiliti yang terdapat di sini.

2) Ruang tamu dilengkapi dengan TV dengan lebih 50 siaran untuk ditonton dan juga WiFi selaju 30Mbps.
Ruang tamu
3) Ruang makan dan ruang legar yang luas selesa untuk keluarga besar berkumpul, dari ruang tamu ke dapur terdapat sebuah meja makan dan di bahagian tengah ada tangga untuk naik ke tingkat atas. Ada bahagian dapur dry kitchen juga di antara meja makan dan dapur.
Ruang makan dan ruang legar

4) Bilik 2-1. Bilik tidur tingkat 2 ini dilengkapi dengan dua katil king dan penghawa dingin. Ini bilik aku dan keluarga, bilik luas dan sangat selesa terasa semacam berat hati nak keluar bilik. Kelengkapan lain seperti seterika elektrik dengan iron boardnya, shower, gel mandian dan tuala mandi disediakan. Kain sejadah untuk orang muslim. Ada juga sudut santai di balkoni dengan set kerusi meja.
Bilik 2-1
Bilik 2-1 Balkoni

5) Bilik 2-2. Bilik tidur ini dilengkapi dengan dua katil single. Bilik ini sesuai untuk yang bujang-bujang berkongsi 2 orang sebilik.
Bilik 2-2

6) Bilik 2-3. Bilik tidur ini dilengkapi dengan dua katil single. Pun sama untuk bujang-bujang berkongsi 2 orang sebilik
Bilik 2-3

7) Bilik 3-1. Bilik tidur (Master Bedroom) tingkat 3 ini dilengkapi dengan dua katil queen dan penghawa dingin. Bilik besar dan selesa sangat.
Bilik 3-1

8) Bilik 3-2. Bilik ini dilengkapi dengan 2 katil single. Sama juga, kalau untuk keluarga bujang memang sesuai untuk mereka.
Bilik 3-2

9) Bilik 3-3. Bilik ini dilengkap dengan 1 katil queen. Pemandangan sangat menarik.. dinding kaca sebahagiannya membuatkan suasana bilik lebih romantik.
Bilik 3-3
Bilik ini viewnya boleh nampak pantai.. kalau nak merasakan angin sepoi-sepoi bahasa.. bukak jer tingkap menderulah angin laut masuk.


10) Bilik 1-1. Bilik ini dilengkapi dengan 1 katil queen. Bilik tidur tingkat bawah ini juga besar dan selesa. Pilihan terbaik bagi mereka yang tak kuasa memanjat anak tangga ke tingkat atas.
Bilik 1-1

11) Ruang Dapur. Kemudahan dapur memasak yang lengkap. Kalau bercadang mahu masak-masak, jangan risau dengan kelengkapan yang tersedia. Lihat seperti di gambar bawah ; dapur dilengkapi dengan periuk nasi elektrik, cerek elekrik, dapur gas, pinggan mangkuk dan sebagainya.

Ruang Dapur
12) Laman serta BBQ pit. Boleh guna kemudahan BBQ pit ini secara percuma. Memang kami gunakan sepenuhnya, kalau kebetulan arang untuk membakar tidak disediakan, kita boleh beli barang-barang keperluan tersebut di pasar raya atau kedai-kedai berhampiran.
Laman serta BBQ pit

Beristirehat di ruang legar yang disediakan. Inilah masa yang sangat bermakna ketika berada di Idaman Villa ini, berborak santai di malam hari selepas berBBQ, menikmati makanan bersama seluruh keluarga sangat-sangat bermakna.
Family gathering kami bersama AFB.my

Pendek kata, kalau tak ada tempat yang besar dan selesa sebegini untuk keluarga-keluarga menginap memang boleh buat spoiled mood percutian kitaorang tau. Jadi untuk korang, kami semua sangat-sangat sarankan korang agar buat tempahan dan berkunjunglah ke sini , korang pasti akan berasa puas hati.

Untuk Pertanyaan lanjut dan tempahan Idaman Villa, sila hubungi

Tel : 012-2118246
Tel : 016-2098623
Email : support@idamanvilla.com
Website : http://idamanvilla.com/idaman-villa-malacca/




Jadual pasang surut air laut dan Masa sesuai mencandat sotong


Ramai yang bertanya bagaimana nak meramal air pasang dan surut, keadaan angin dan cuaca di perairan laut. Keadaan ini sangat penting bagi kaki pancing. Admin dapat sumber melalui seorang sahabat yang selalu melayari pautan ini : http://www.tides4fishing.com/as/malaysia/kuala-terengganu

Jadual pasang surut air laut 



Semoga berguna kepada mereka yang ingin memancing dan mencandat di lautan. Infomasi dari mereka yang berpengalaman, selalunya mereka akan merujuk kepada kaledar bulan Islam (hijrah) untuk menetukan keadaan pasang dan surut air laut. Untuk makluman pencandat sotong terutamanya .

Masa sesuai mencandat sotong 




Masa yang paling sesuai untuk mencandat ialah pada 13 hingga 18 bulan Islam setiap bulan. Sotong dikatakan sangat aktif menyambar candat terutamanya candat jenis "twist" dan "candat mayat". Pada bulan mengambang sotong memang suka bermain-main dengan cahaya terang. Pada tahun ini kedatangan sotong diramalkan awal sebulan iaitu pada Mac berbanding bulan April pada tahun sebelumnya.

Boleh buat tempahan pakej sekiranya berminat mencandat sotong :



Sampai bila lagi nak tanggung kesakitan?


Sampai bila lagi nak tanggung kesakitan? Persoalan ini untuk mereka yang asyik beraduh-aduh apabila kesakit melanda. Berjalan banyak.. sakit kaki & lutut , berdiri lama.. sakit betis, duduk lama.. sakit pinggang.. hemm sampai bila lagi kita nak tanggung sakit? Masa untuk merawatnya sebelum bertambah parah ! 

Sebenarnya sudah ada dijual dipasaran sejenis spary (semburan) yang boleh menjadi penawar sembuh dengan segera kesakitan pinggang, kesakitan sendi, kesakitan belakang dan beberapa lagi kesakitan otot yang terbukti berkesan. Aku sarankan korang cuba gunakan BIOBAX SPRAY (kegunaan utama adalah untuk melegakan dengan segera sakit belakang, pinggang dan lutut). Sebelum ini aku dah pernah kongsi cerita dalam entri ini. Penawar Sakit Pinggang Dan Belakang


Manfaat BIOBAX 


Untuk kelegaan segera, sakit-sakit biasa, sakit otot & sendi yang biasa seperti :
1. Sakit Belakang / Pinggang
2. Sakit lutut
3. Terseliuh
4. Lenguh-lenguh
5. Selsema / Resdung

Apa yang menarik tentang BIOBAX


1. Tidak panas. Rasa sejuk dan nyaman
2. Tidak bau ubat. Baunya sangat fresh !
3. Tidak melekit. mudah meresap dalam kulit
4. Kandungan organik. Tiada bahan kimia berbahaya
5. Ada kelulusan KKM. Selamat untuk digunakan

Cara guna BIOBAX


1. Sembur pada bahagian sakit dan gosok rata
2. Untuk kesan yang lebih ketara, guna 2-3 kali semburan pada bahagian yang sakit 3 kali sehari.

Kalau ada yang membaca di sini, boleh la rekemenkan pada kawan-kawan atau ahli keluarga yang sedang menderita kesakitan. Boleh bantu mereka dengan cara ini, korang sememangnya sangat baik hati :) 


Aku sendiri dah lama gunakan BIOBAX Spray, begitu juga isteri dan mak mertua, yang bagusnya kena ada sentiasa dalam simpanan (dalam bag tangan) ke mana saja boleh dibawa berjalan-jalan. Kesannya yang pantas meghilangkan rasa sakit kalau digunakan dengan cara yang betul, insya Allah mujarab. Kalau korang nak bertanya atau cara nak dapatkan Biobax boleh WHATSAPP 📲 +60174009726

Info terkini :

Hari ni saya nak bukak pencarian dropship Biobax Cool Theraphy. Anda berminat untuk menambah pendapatan?

👉 keuntungan lumayan
👉 tak perlu simpan barang
👉 anda tukang promot je

Pada yang berminat boleh wasap saya untuk info lanjut

WHATSAPP 📲 +60174009726

#biobaxcooltheraphy
#teamBiobaxAFB